Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Китайський коронавірус: чи варто боятись? 05/02/2020

Китайський коронавірус: чи варто боятись?

Звідки взявся новий вірус і наскільки він небезпечний насправді? Весь світ зараз задається цими питаннями і стежить за останніми новинами. Коронавірус родом з Китаю вже торкнувся 23 країни і забрав життя десятків людей. Чи варто чекати появи в Україні смертельної хвороби?

З огляду на спалах важкого гострого респіраторного синдрому (SARS-CoV) в 2002 році та спалах близькосхідного респіраторного синдрому (MERS-CoV) в 2012 році, то 2019 nCoV є вже третім коронавірусом, що з'явився в людській популяції за останні два десятиліття, які змушують згуртуватися світове співтовариство охорони здоров'я.

уханьський коронавірус 2019

Поява та поширення вірусу 2019-nCoV

Поява 31 грудня 2019 року нового коронавірусу 2019 nCoV в Ухані (Китай) стало проблемою глобальної охорони здоров'я. Він продовжує атакувати китайське населення та поширюватися в західні країни. Медичне співтовариство поки не з'ясувало, як боротися з інфекційною загрозою. Цим часом вживаються заходи щодо обмеження поширення епідемії: в Китаї продовжують ізолювати цілі провінції для проведення карантинних заходів, турагенства скасовують поїздки в Азію, проводяться перевірки в аеропортах по всьому світу людей з респіраторними захворюваннями або іншими симптомами інфекцій.

Станом на 31 січня 2020 року з 31 грудня 2019 року було зареєстровано 9 834 лабораторно підтверджених випадків зараження новою інфекцією, включаючи 17 працівників охорони здоров'я, та 213 смертей.

Останні дані щодо поширення та жертв коронавірусу 2019-nCoV на 31.01.2020

Країна

Континент

Кількість заражених

Смертельні випадки

Китай

Азія

9701

213

Таїланд

Азія

14

0

Японія

Азія

14

0

Сингапур

Азія

13

0

Гонконг

Азія

12

0

Південна Корея

Азія

11

0

Тайвань

Азія

9

0

Австралія

Австралія

9

0

Малайзія

Азія

8

0

Франція

Європа

6

0

США

Північна Америка

6

0

Німеччина

Європа

5

0

В'єтнам

Азія

5

0

ОАЕ

Азія

4

0

Канада

Північна Америка

3

0

Італія

Європа

2

0

Індія

Азія

1

0

Фінляндія

Європа

1

0

Камбоджа

Азія

1

0

Філіппіни

Азія

1

0

В Україні на 31.01.2020 не зареєстровано жодного випадку захворювання людини коронавірусом.

поширення коронавірусу 2020

Так на сьогодні виглядає картина світового поширення китайського вірусу. Однак, слід враховувати, що не кожен, хто має ознаки захворювання, звертається за медичною допомогою та лабораторною діагностикою, тому цифри можуть не відображати дійсність.

Коронавірус: що це?

Для початку слід розібратися тому, що з себе представляє даний вірус з точки зору мікробіології і звідки він взагалі взявся.

Коронавіруси (CoV) – це велике сімейство РНК-вірусів, які викликають захворювання, починаючи від звичайної застуди і закінчуючи більш важкими захворюваннями, такими як близькосхідний респіраторний синдром (MERS-CoV) та важкий гострий респіраторний синдром (SARS-CoV). Вірус 2019 року (nCoV) являє собою абсолютно новий штам, який раніше не був виявлений у людей. Передбачається, що нові віруси формуються протягом багатьох років в результаті генетичних мутацій.

Назва коронавіруса, як і інших вірусів в цій групі, пов'язана з його морфологічною будовою. Він оточений по периметру різними структурами схожими на корони, які сприяють більш легкому проникненню в організм жертви. Вірус має довгий геном, що допомагає їм швидко мутувати та адаптуватися до навколишнього середовища.

коронавірус 2019

Відомо, що дані збудники поширені серед домашніх та диких тварин, і рідко передаються людьми. Так, джерелом SARS-CoV для людей в 2002 році були кішки, поширення MERS-CoV в 2012 році пов'язують з верблюдами, а поява 2019 nCoV, найімовірніше, викликала комунікація з кажанами. Хоча, грунтуючись на генетичному аналізі деякі дослідники стверджують, що всі три штами відбуваються саме від цих рукокрилих і попереджають, що існує ще кілька коронавірусів, які циркулюють серед тварин, але поки ще не стали причиною зараження людини.

Як передається коронавірус та наскільки він заразний?

Встановлено, що шляхи передачі коронавірусу включають передачу від людини до людини повітряно-крапельним шляхом, як і при більшості ГРВІ. Інкубаційний період коронавірусу-2019 може коливатися від 1 до 14 діб. Середній показник становить 10 днів. Це означає, що симптоми з'являться у людини тільки по закінченні цього часу, і весь цей період вона буде поширювати збудника, сама не підозрюючи того.

Згідно ВООЗ, показник заразності Уханьского вірусу дорівнює 1,4-2,5. Він відображає число людей, яких хворий потенційно здатний заразити. Наприклад, при звичайному грипі він становить 1,2, а при кору – 12-18. Виходить, що нова загроза не набагато страшніше звичайного ГРВІ.

Міфи про коронавірус: банани та AliExpress      У зв'язку з появою нової епідемії в соціальних мережах почалася активна агітація проти вживання бананів та отримання посилок з Китаю. Насправді, це відверта вигадка. З огляду на, що вірус в організмі людини (потрапивши в ідеальні для себе умови) може існувати не більше 14 днів, то на поверхні будь-яких предметів, продуктів та інших речей, тривалість його життя не складе більш як три доби, а то й менше. Всім відомо, що транспортування з Китаю в Україну займає від 10 днів до 2-х місяців. Таку подорож не зможе перенести жоден вірусний мікроорганізм. Крім того, на відміну від бактерій, віруси не здатні утворювати навколо себе захисні оболонки або формувати спори для переживання несприятливих умов. Більшість вірусів гине при контакті з навколишнім середовищем через невідповідність температури, вологості та ультрафіолетового випромінювання.

Як проявляється коронавірус: симптоми

З огляду на, що даний патоген РНК-типу, то він не здатний викликати хронічних захворювань, організм, як правило, справляється з ним на 5-7 день. Але, при цьому існує ймовірність розвитку серйозних ускладнень. З того, що відомо на даний момент ознаками коронавірусу є:

  • респіраторні симптоми;
  • головний біль;
  • лихоманка;
  • кашель;
  • задишка;
  • утруднене дихання;
  • сильне серцебиття.

симптоми коронавірусу

Для Уханьского вірусу не характерні такі перші симптоми, як нежить, чхання. Через генетичну спорідненість з вірусом атипової пневмонії 2003 року, він відразу вражає нижні дихальні шляхи (бронхіт, пневмонія), викликає слабкість, буває розлад шлунка і кон'юнктивіт. Небезпека полягає в тому, що ці симптоми характерні для величезного числа інших інфекцій, тому багато випадків захворювання можуть бути сприйняті як звичайна застуда і становити значний ризик для уразливих груп населення з ослабленим імунітетом та хронічними захворюваннями.

Виявити штам нового коронавірусу можуть лише спеціальні тест-системи, які є поки тільки в Китаї і США. Інших діагностичних методик в медицині ще немає. Це істотно спотворює картину поширення інфекції і збільшує ризик епідемії.

коронавірус 2019

Коронавірус: профілактика та лікування

Світова медицина досі не знає, як боротися з новою інфекцією, яка продовжує поширюватися по всьому світу. І всі задаються питанням: чи лікується коронавірус?

На жаль, в цей момент вакцини від штаму 2019-nCoV не існує. Так, кілька компаній почали роботи з її створення, але, як правило, доступна для населення вона стане не раніше, ніж через рік. На сьогоднішній день клінічний підхід до лікування заснований на симптоматичнії терапії, включаючи догляд та підтримку життєво важливих функцій органів. Оскільки антибіотики не діють проти вірусних збудників, то прийом їх не має обґрунтувань. Не допоможуть від уханьского вірусу і різні противірусні препарати в аптеках.

лечение коронавируса 2019

Кращий спосіб запобігти зараженню – уникати контакту з хворими і дотримуватися профілактичних заходів. Вони включають в себе стандартні дії, як при будь-яких спалахах грипу:

  • Зволоження слизових оболонок сольовими розчинами для підвищення місцевого імунітету, наприклад Хьюмер, Аква Маріс, Но-Соль;
  • Не торкайтеся до слизових носа, очей і рота немитими руками;
  • Частіше мийте руки;
  • Уникайте тісного контакту з незнайомими людьми;
  • Підтримуйте оптимальну вологість в приміщенні та провітрюйте.
6123,53402,53205

При появі перших симптомів респіраторних захворювань слід залишитися вдома і пройти консультацію по телефону або викликати лікаря додому. Ці повсякденні звички допоможуть запобігти поширенню будь-яких вірусів.

Здоров'я безцінне – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю і турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах