Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Увага! Смертоносний грибковий паразит Candida auris 08/08/2019

Увага! Смертоносний грибковий паразит Candida auris

В останні роки по всьому світу зросла стурбованість працівників охорони здоров'я не тільки стійкістю патогенних бактерій до лікування, але і стійкістю грибків.

Сьогодні населення планети зіткнулося з першим видом гриба Candida auris, який стрімко поширюється і не реагує на будь-які відомі способи лікування, залишаючи після себе безліч смертей. Різні джерела повідомляють, що грибок був виявлений в понад 30 країнах світу і досяг критичних масштабів.

распространение Candida auris

Виникнення і поширення Candida auris

Вважається, що перше виявлення смертельного грибка зафіксовано в 2009 році в Японії у госпіталізованої жінки похилого віку, яка скаржилася на захворювання вушних проходів. Однак, деякі дані повідомляють, що кандида була виявлена ще в 1996 році на території Південної Кореї. Відтоді вона поширилася в Індії, Південній Африці, Колумбії, Венесуелі і навіть в Великобританії.

Деякі експерти вважають, що еволюція мікроміцетів Candida аuris частково пов'язана з глобальними змінами клімату. Це перший випадок появи нового патогенного гриба, причиною якого послужив парниковий ефект нашої планети.

Гриби рідко вражають теплокровних тварин, оскільки при температурі 37-42 градусів їм складно розмножуються і рости з фізіологічних причин. Однак новий штам Candida аuris адаптувався до високої температури і став обходити цей захисний механізм людського тіла, що пояснює масове ураження населення.

ГРИБКОВЫЙ ПАРАЗИТ CANDIDA AURIS

 

Грибок кандида в нашому організмі

Кандида, як і інші види дріжджових грибів, природним чином проживає в наших організмах. Їх основним місцем локалізації є травна система. Ми не помічаємо їх присутності, поки чисельність популяції знаходиться в межах норми. Бактерії підтримують цей тонкий баланс, тримаючи під контролем надмірний розвиток патогенних мікроорганізмів. Але коли по ряду причин відбувається активний спалах чисельності грибів, то в біохімічних процесах людини виникають збої. Багато людей страждають від кандидозу і зовсім не знають про своє захворювання, поки не помітять значні симптоми. Одними з найбільш поширених проявів грибкової інфекції є мікоз піхви, ротової порожнини, стравоходу.

Особливості гриба Candida auris

Candida це вид дріжджів, який вважається найбільш поширеною причиною грибкових інфекцій серед людей в усьому світі. Існує велика кількість штамів, які співіснують з людиною, не завдаючи їй шкоди.

Мікроорганізм Candida auris, який прозвали «супергрибок-вбивця», поводиться по типу бактерій, а не грибів. Він здатний передаватися між людьми через медичне обладнання та залишатися життєздатним на різних поверхнях, що дуже не властиво для його сімейства. Особливістю штаму є його активне поширення саме в медичних установах.

гриб Candida auris

Дослідження вчених вказали, що ДНК-структура нових мікроміцетів в різних країнах відрізняється. Однак всі вони мають неймовірну стійкість в дії протигрибкових ліків. Вважається, що Candida auris раніше був водним організмом і харчувався змертвілими останками тваринного походження, проте глобальне потепління і підвищення солоності світових вод направило його еволюцію так, що він знайшов життєздатність в рідинах тіла людини.

Основна небезпека штаму полягає в тому, що він володіє надзвичайною стійкістю до терапії сучасними медичними засобами від грибка. Крім того, температурний бар'єр, який раніше захищав людину від грибкової інфекції, тепер йому не перешкода.

Поява Candida auris в черговий раз нагадує про небезпеку резистентності до протимікробних препаратів. Ця ситуація загрожує тим, що всі відомі сьогодні протимікробні препарати перестануть працювати і рятувати життя.

Раніше ми вже розповідали про небезпеку стійкості патогенних бактерій до антибіотиків. Більш детально читайте тут.

Хто схильний до інфікування грибом Candida auris?

  • Люди зі слабкою або нерозвиненою імунною системою;
  • Новонароджені;
  • Люди похилого віку;
  • Люди, які страждають на діабет;
  • Люди, які страждають на анорексію;
  • Люди, які страждають на аутоімунні захворювання;
  • Люди, які тривалий час приймають антибіотики та стероїди;
  • Онкологічні пацієнти, які пройшли хіміотерапію.

Чим загрожує Candida auris?

Після проникнення в кров новий штам кандида викликає у людини вушні інфекції, інфекції внутрішніх органів, мозку, серця і крові. Він також був виявлений в сечовивідних і дихальних шляхах, але не викликав захворювання цих органів.
Приблизно 50% пацієнтів, які заразилися Candida auris, гинуть протягом 90 днів.
Проте частина смертельних випадків є результатом не тільки грибкової інфекції, але і фонових захворювань, які прогресують на тлі мікозу.

Головна проблема лікування кандидозу цього виду полягає в труднощі ідентифікації штаму, що безпосередньо впливає на стратегію лікування. При цьому, якщо не будуть розроблені більш ефективні ліки від стійких патогенних мікроорганізмів, людство може незабаром зіткнутися з серйозними проблемами.

В Україні гриб Candida auris ще не зафіксували. Однак, фахівці попереджають про небезпеку, оскільки вилікувати інфекцію складніше, ніж їй запобігти. Так, українцям радять дотримуватися правил гігієни та остерігатися лікування в медзакладах країн з епідемією цього гриба.

НОВЫЙ СМЕРТОНОСНЫЙ ГРИБКОВЫЙ ПАРАЗИТ CANDIDA AURIS

Здоров'я безцінне – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю і турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах