Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Що необхідно знати кожній жінці про рак молочної залози? 05/01/2020

Що необхідно знати кожній жінці про рак молочної залози?

     ЗМІСТ:

 

Груди дуже часто стають мішенню онкологічних утворень серед жінок у всьому світі. Тільки в Україні за останні 20 років поширеність їх зросла майже в 3 рази. І, на жаль, багато  з представниць прекрасної статі ігнорують ознаки порушень цього органу, звертаючись за допомогою вже на пізніх стадіях, коли для порятунку необхідна ампутація. У зв'язку з цим, кожна дівчина і жінка обов'язково повинна знати перші ознаки раку молочної залози, основні симптоми, знати, коли потрібно терміново звернутися до лікаря і які методи лікування їй запропонують в разі підтвердження діагнозу. Сьогодні медицині відомо дуже багато про онкологію і, якщо раніше «рак молочної залози» звучав як вирок, то сьогодні він досить успішно лікується при збереженні жіночих принад.

Будова молочної залози

Груди – це парний орган, розташований на ребрах і грудних м'язах. Вона може бути різного розміру, але завжди включає у свою будову молочні залози. Ці структури досягають до області пахв, де зосереджена велика кількість лімфатичних вузлів, що виконують захисну функцію в організмі. Складаються грудні залози з проток, що переносять молоко до сосок, жирової та сполучної тканин. Сполучна тканина в грудях відповідає за її еластичність і залежить від гормональних змін та змін маси тіла. Кількість жирової тканини в молочній залозі пов'язана з генетичними факторами. Саме від неї залежить об'єм жіночих грудей. Структура грудей буде змінюється протягом життя жінки в залежності від віку, менструального циклу, вагітності, лактації, прийому оральних контрацептивів, менопаузи.

будова молочної залози

Види раку молочної залози

У гістологічній класифікації пухлини грудей підрозділяються на неінвазивні та інвазивні, які потім діляться на дольковий та протоковий. Більшість пухлин виникають в клітинах молочних проток (протоковий рак) або в клітинах залози, яка продукує молоко (дольковий рак). Частота рідкісних форм раку коливається від 4 до 25% за різними джерелами. До них відноситься більше десятка різних гістологічних варіантів, серед яких тубулярний, криброзний, медуллярний, папілярний, метапластичний та слизовий.

Ознаки раку молочної залози

Поява деяких змін в області грудей, сосках або піхвах, як у жінок, так і у чоловіків, може бути попереджуючим знаком про розвиток онкології, але не обов'язково. Тому рекомендується проконсультуватися з лікарем-фахівцем з приводу появи будь-яких зовнішніх ознак раку молочної залози.
Раннє виявлення раку має вирішальне значення на методи його лікування і успішний результат.
Найпоширенішою ознакою раку грудей є виникнення невеликих грудок, як правило, не болючих, які можуть бути виявлені жінкою самостійно. Ці ущільнення також можуть бути виявлені в пахвовій западині. Інші можливі симптоми включають:

  • Зміну форми соска – збільшення, набряк, запалення;
  • Почервоніння або висип на одній або обох грудях, що іноді супроводжується свербінням;
  • Виділення з сосків – кров'янисті або інші;
  • Зміни текстури шкіри – рихлість та ущільнення шкіри на грудях або біля пахвової западини;
  • Опущення грудей з відчуттям печіння.

Рак молочної залози може розвиватися швидко і іноді не проявляти при цьому ніяких симптомів або навпаки проявлятися в незвичайних ознаках. Тому важливо, щоб кожна жінка проходила регулярно маммограму кожні два роки у віці від 50 до 74 років, а також жінки з групи ризику, починаючи з віку 40 років або раніше.

рак грудей

Стадії раку молочної залози

Діагностичні дослідження дозволяють виявити тяжкість захворювання і напрямок його лікування. Класифікація стадій раку молочної залози зазвичай проводиться за методом TNM. Він враховує розмір пухлини (T), поширення на лімфатичні вузли (N) і поширення метастазів в інших частини тіла (M).

Тяжкість захворювання

Характеристика

0 стадія

Пухлина ще не проникала крізь стінки кровоносних та лімфатичних судин. Якщо діагностувати хворобу на цьому етапі, то шанси на одужання досягають 100%.

1 стадія

Пухлина не перевищує розміру 2 см без поширення метастазів.

2 стадія

Пухлина розміром до 5 см без ураження лімфатичних вузлів.

3 стадія

Пухлина розміром більше 5 см з ураженням лімфатичних вузлів або інших тканин.

4 стадія

Метастазування пухлини в інші органи (кістки, легені, печінку або мозок) або тканини.

У деяких випадках поширення пухлини з лімфатичних вузлів молочної залози діагностується тільки після патологічного обстеження видаленої тканини в ході операції.

стадії раку молочної залози

Що збільшує ризик виникнення раку молочної залози?

  • Спадковість. Вважається, що 5-13% випадків захворювання раком мають генетичну причину.
  • Вікові зміни у жінок. Згідно з даними Міністерства охорони здоров'я, у 74% пацієнток діагностовано рак грудної залози у віці 50 років і старше, у 23% пацієнток – у віці 40-49 років, і тільки близько 3% пацієнткам було менше 40 років на момент встановлення діагнозу.
  • Ранній початок менструального циклу та пізніше настання менопаузи. Встановлено, що ризик виникнення захворювання подвоюється у жінок, у яких перша менструація з'явилася в ранньому віці (до 10 років) і навпаки, у яких вона з'явилася в більш пізньому віці. Також було виявлено, що жінки, які вступили в менопаузу відносно пізно (остання менструація старше 50 років), більш схильні до ризику захворювання в порівнянні з жінками, у яких цикл закінчився у віці старше 40 років. Нестача фізичної активності.
  • Погане харчування;
  • Зайва вага;
  • Куріння;
  • Надмірне вживання алкоголю;
  • Відсутність вагітностей або перші пологи у літньому віці;
  • Альтернативна гормональна терапія, що призначається під час менопаузи;
  • Прийом протизаплідних препаратів;
  • Високий рівень забруднення навколишнього середовища.

При цьому, справедливо відзначити, що близько 70% хворих на рак молочної залози взагалі не мали жодних з перерахованих вище передумов.

пухлина молочної залози

Діагностика і раннє виявлення раку грудей

Самоперевірка як профілактика раку молочної залози

З цією метою профілактичних заходів Суспільство по боротьбі з раком рекомендує жінкам ознайомитися зі структурою своїх грудей з 20-річного віку, щоб помічати відбуваються в ній зміни і періодично проводити тактильні огляди самостійно. Структура грудей протягом місяця змінюється в залежності від активності молочних тканин в певні дні менструального циклу. Це може супроводжуватися чутливістю та грудкуватістю молочних залоз, але не є тривожними знаком. Самообстеження на наявність пухлин рекомендується проводити 1 раз на місяць, через тиждень після закінчення менструації. У менопаузі груди жінки стає м'якшою і менш пружною. У цей період легше помітити появу незвичайних утворень в грудях.

самоперевірка на рак грудей

Огляд у лікаря

Рекомендується звертатися до лікаря мамолога чи гінеколога для ручного огляду грудей. Під час прийому досліджуються лімфатичні вузли в пахвовій западині, шиї та за межами тканини молочної залози. Тест проводиться сидячи та лежачи.

Мамографія

Головним діагностичним дослідженням, який збільшує шанси на ранню діагностику і шанси на одужання від хвороби, є мамографія. Це, безумовно, найважливіший тест з усіх рекомендованих. Мамографія – це простий рентгенівський знімок низької інтенсивності, призначений для виявлення новоутворень на ранній стадії з початковими злоякісними змінами. Надійність тесту складає більше 90% в залежності від віку. Проводити його необхідно 1 раз на рік для жінок старше 50 років, які не мають спадкового чинника, і 2 рази – для жінок, які мають сімейну історію онкологічних захворювань.

мамограма

МРТ молочних залоз

Тест на візуалізацію молочної залози з використанням магнітно-резонансної томографії рекомендується для молодих жінок з історією сімейних захворювань на рак і жінок з групи ризику. Перевага МРТ – відсутність впливу радіації.

УЗД молочних залоз грудей

Ультразвукове дослідження пропонується в якості доповнення до мамографії. Воно підходить для молодих жінок, результати мамографії яких важко розшифрувати або вони вимагають уточнення, а також для жінок з щільною структурою молочної залози, вагітних або годуючих грудьми. УЗД дозволяє відрізнити пухлину від кісти молочної залози, які насправді є вузлами, що містять рідину. Тест також іноді виконується в якості підготовки до взяття тканин на гістологічні дослідження.

Сканування ПЕТ

Візуалізація за допомогою позитронно-емісійної томографії (ПЕТ) молочної залози – це дослідження, проведене для жінок, у яких вже діагностовано рак молочної залози на стадії метастазування. В рамках тесту радіоактивна речовина, яка вводиться в організм, випромінює енергію на різних рівнях, дозволяючи візуалізувати поширення метастазів.

Пункція молочної залози (біопсія)

У тих випадках, коли при мамографії або будь-якому іншому діагностичному дослідженні було виявлено підозру на злоякісність новоутворення, то необхідно дослідження тканин. Гістологічна структура визначає наявність ракових клітин у пухлині і їх тип. Забір тканин проводиться за допомогою голки в лабораторних умовах.

Рак молочної залози: лікування

Аж до початку двохтисячних років, через недостатньо точну діагностику багато жінок не могли отримати однозначну відповідь на питання про злоякісність своєї пухлини. Тому, найчастіше, відразу виконувалися операції з урахуванням найгірших припущень, тому й об'єм грудей видалявся максимальний. На щастя, на сьогоднішній день ситуація покращилася, а арсенал методів лікування розширився. Але лікування раку молочної залози, як і раніше, залежить від типу пухлини, її розміру та стадії розвитку.

Гормональна терапія. Результати біопсії та з'ясування типу пухлини дозволяє передбачити її реакцію на медикаментозне лікування гормонами. Встановлено, що на зростання пухлини впливають статеві гормони естроген та прогестерон. Отже, регулювання їх вироблення дозволяє зупинити розвиток або зруйнувати пухлину в грудній залозі у жінок, що іноді ставить під сумнів необхідність оперативного втручання. Гормональна терапія може бути призначена до операції як неоад'ювантне лікування, щоб зменшити пухлину або ризик рецидиву після мастектомії (видалення молочної залози).

Гормональна терапія включає препарати з групи селективних модуляторів рецепторів естрогенів (SERM), які блокують зв'язування гормонів з рецепторами гормонів на ракових клітинах. 

Хірургічне втручання. Раніше застосовувалася традиційна операція – радикальна мастектомія. Вона калічила жінку, адже крім молочної залози хірургу доводилося видаляти пацієнтці і велику, і малі грудні м'язи, а також регіонарні лімфовузли. Сьогодні ж в пріоритеті – органозберігаючі методики. Їх метою є повне видалення пухлини без шкоди для краси грудей та її функцій. Так, при лампектомії вдається тільки пухлина, а сама залоза і м'язи зберігаються.

видалення молочної залози

Існують ще два методи лікування, які можуть бути запропоновані пацієнтам до і після операції:

  • Передопераційне лікування (неоад'ювантне) – хіміотерапія та променева терапія можуть бути використані до операції, щоб зменшити пухлину і поліпшити успіх операції з видалення молочної залози.
  • Післяопераційне лікування (ад'ювантне) – призначається після операції і призначене для лікування та запобігання метастазуванню чи рецидиву пухлини молочної залози.

Хіміотерапія. Показана при певному виді і будові пухлини. Вона може проводитися до операції для зменшення розміру пухлини або після для знищення ракових клітин. В ході терапії використовуються лікарські препарати, що уповільнюють або руйнують ракові клітини. Всі препарати від раку мають обмежену ефективність та серйозні побічні ефекти, що включають випадання волосся, блювоту, ризик інфекцій, кровотечу, болі та інші неприємні симптоми інтоксикації. Хіміотерапія також іноді рекомендується для зменшення поширення метастазів пухлини по організму та інтенсивності симптомів, що викликаються пухлиною.

Високоенергетичне випромінювання, яке використовується під час променевої терапії раку молочної залози, також здатне знищити ракові клітини, які залишаються в тілі після операції.

Існує кілька міжнародних протоколу лікування раку грудей. Але всі лікарі сходяться в одній думці – тільки турбота про своє тіло, регулярні обстеження і раннє виявлення онкологічних проблем допоможе зберегти здоров'я.

Здоров'я безцінне – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю і турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах