Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Найважливіші вітаміни від А до Я 02/10/2019

Найважливіші вітаміни від А до Я

Сьогодні, коли поінформованість суспільства про здоровий спосіб життя зростає, з нею зростає й інтерес до різних способів зміцнення організму і профілактики різних захворювань. Найпростішим способом є періодичне вживання в їжу вітамінів та різних біологічних добавок. Тому сьогодні ми постараємося розібратися, що таке вітаміни, які вони бувають, для чого вони потрібні та з них які можна купувати в аптеці.

     ЗМІСТ:

Що таке вітаміни?

У природі існують різні речовини і мінерали, які необхідні нашому організму для підтримки правильного функціонування організму та захисних властивостей імунітету. Одними з таких речовин є вітаміни.

Це низькомолекулярні органічні речовини, що містять вуглець, вони беруть участь у багатьох важливих процесах всередині тіла людини, таких як обмін речовин, створення клітин крові, травлення, профілактика захворювань і багато іншого. Слово вітамін походить від латинського слова «vita» означає життя + закінчення «амін», яке є визначенням певної групи органічних сполук.

Здавалося б, людський організм має потребу в мізерній кількості даних речовин, часто добова норма деяких вітамінів може варіюватися від декількох мікрограмів до пари міліграмів, що є неймовірно малою кількістю по відношенню до ваги середньостатистичної людини. І тим не менше нестача того чи елемента в організмі може викликати значні труднощі в його функціонуванні, і здоров'я в цілому.

вітаміни в продуктах

Попри всю важливість цих речовин для здоров'я, людське тіло за все мільйони років еволюції не навчилося їх синтезувати самостійно, тому нам нічого не залишається як заповнювати нестачу речовин із зовнішніх джерел.

Джерела отримання вітамінів поділяють зазвичай на дві категорії:

  • Природні;
  • Синтетичні.

До природних зазвичай відносять різні продукти харчування, овочі, фрукти, злакові, м'ясо, цитрусові, ягоди і т.д.

Синтетичними зазвичай називають різні вітамінні групи і полівітамінні комплекси, які можна придбати у вільному доступі в аптеці.

Науці відомо 13 вітамінів, які мають поділ на групи в залежності від форми випуску, властивості, та здатності розчинення.

Вплив вітамінів на організм людини

Постараємося відповісти на питання спільного зацікавлення: які і для чого потрібні вітаміни людині?

Вітаміни в житті людини мають дуже важливе значення. Кожен з вітамінів має чітко відокремлену роль, відповідає за свою сферу діяльності та не має аналогів здатних його замінити.

Таким чином для того, щоб всі фізіологічні та психологічні системи організму функціонували належним чином, в меню повинні бути всі необхідні вітаміни без винятку.

ВІТАМІНИ ДЛЯ ОРГАНІЗМУ

Групи вітамінів

Основні вітаміни можна розділити на дві групи за особливістю їх засвоєння: водорозчинні та жиророзчинні.

  • Жиророзчинні включають вітаміни А, K, E, D. Вони засвоюються організмом тільки разом з жирною їжею і надходять, головним чином, з молочних продуктів та масел. Оскільки вони не розчиняються у воді, їх циркуляція в кровотоці утруднена та дозволяє їм довше залишатися в організмі. Мікронутрієнти цієї групи накопичуються в жирових тканинах і не вимагають щоденного поповнення їх кількості.
  • Водорозчинні види вітамінів – це широко відомі нам вітаміни групи В: тіамін (B1), рибофлавін (B2), ніацин, піридоксин (B6), ціанокобаламін (B12) і аскорбінова кислота (C), які присутні у фруктах, овочах та м'ясі. Оскільки вони розчиняються у водних з'єднаннях, то відносно легко всмоктуються безпосередньо в кровотік, особливо з їжею.

Основні вітаміни і їх функції

Назви вітамінів та їх добова норма

Функції в організмі

У яких продуктах міститься

А (бета-каротин) – 1300 мкг/день

Підтримка імунної системи, зору, здоров'я шкіри Фрукти і овочі яскравого кольору, солодка картопля, шпинат, морква, манго, солодка картопля

А (ретинол) – 1000 мкг/день

Необхідний для слизових оболонок, кісток, шкіри, зубів

М'ясо, риба, курка, молочні продукти

Група В

В1 (тіамін) – 1,5 мг/день

Допомагає розщеплювати вуглеводи для створення енергії

Дріжджі, крупи, бобові, горіхи, м'ясо

В2 (рибофлавін) – 1,8 мг/день

Антиоксидант, що бореться з активністю вільних радикалів, важливий для процесу росту і синтезу червоних кров'яних клітин

Дріжджі, мигдаль, внутрішні органи тварин, цільні зерна, гриби, молоко, яйця, броколі, шпинат

В3 (нікотинамід) – 20 мг/день

Бере участь у створенні гормонів (серотонін, мелатонін), знижує холестерин

Зелені овочі, буряк, дріжджі, м'ясо, курка, риба, яйця, молочні продукти

В5 (пантеноєва кислота) – 5 мг/день

Нейротрансмітер, що відповідає, крім іншого, за пам'ять. Бере участь в синтезі статевих гормонів, еритроцитів, регулює травну систему Свіже м'ясо, курка, індичка, овочі, цільнозернові продукти, необроблені злаки, дріжджі, яєчний жовток

В6 (піридоксин) – 2 мг/день

Бере участь в підтримці імунної системи, вироблення гемоглобіну, важливий для метаболізму білків

Авокадо, банани, боби, м'ясо, горіхи, курка, цільні зерна, риба

В7 (біотин) – 50 мкг/день

Виробляється кишковими бактеріями, захищає шкіру, зменшує психічну напругу, сприяє метаболізму глікогену Дріжджі, варені яйця, сардина, горіхи, бобові, цільні зерна, кольорова капуста, банани, гриби

В9 (фолієва кислота) – 400 мкг/день

Необхідний для формування клітин, знижує ймовірність серцевих захворювань і вроджених дефектів плоду

Листові овочі, шпинат, броколі і салат, банан, диня, лимон, дріжджі, гриби, м'ясо

В12 (ціанокобаламін) – 3 мкг/день

Бере участь в розподілі нервових клітин, захищає від серцевих і онкологічних захворювань

Риба, яловичина, курка, яйця, молочні продукти

С (аскорбінова кислота) – 90 мг/день

 

Важливий для зміцнення імунної та кровоносної системи, є потужним антиоксидантом, захищає від стресу, уповільнює старіння клітин, допомагає виводити токсини, необхідний для створення молекули колагену Свіжі фрукти та овочі

D (холекальциферол) – 15 мкг/день

 

Регулює засвоєння кальцію і фосфору

Синтезується шкірою на сонці. Міститься в жирній рибі, і в невеликих кількостях в печінці, яловичині, сирі і яєчному жовтку

Е (токоферол) – 15 мг/день

 

Захищає клітини від окисного ушкодження, бере участь в імунній функції, допомагає запобігти хворобі Альцгеймера Горіхи, насіння, рослинні олії, диня, абрикоси, капуста, коріандр, шпинат

 

Як уже писалося вище, вітаміни можна отримати природним шляхом через різні продукти харчування, такі як фрукти та овочі, але концентрація корисних елементів в продуктах найчастіше набагато нижче необхідної добової дози, тому в плані ефективності застосування доцільніше вживати полівітамінні комплекси, які містять вітаміни в потрібних дозах і можуть повною мірою заповнити недолік елементів.

вплив вітвмінів

Вітаміни: класифікація за формою випуску

В будь-якій аптеці можна купити вітамінні препарати в самих різних формах:

  • Вітаміни в таблетках (Ревіт, Комплевіт, Тріовіт);
  • Вітаміни в капсулах (Фарковіт, Аевіт);
  • Шипучі вітаміни в таблетках (Суправіт Актив);
  • Рідкі вітаміни в ампулах (Тіамін Хлорид, Аскорбінова кислота);
  • Жувальні вітаміни (Вітрум Кідз);
  • Сиропи (Піковіт, Мультивітамол).
65986,67264,1955

Що таке полівітаміни?

Полівітаміни – це біологічно активна добавка з різних вітамінів та мінералів, що становить приблизно 100% від рекомендованої добової норми людини.

Вітаміни в аптеках України продають як у вигляді полівітамінів з мікроелементами, так і у вигляді окремих монокомпонентних препаратів, наприклад, Ацетилсаліцилова кислота, Ергокальциферол, Альфа-токоферол. Однак, якщо ви не відчуваєте дефіцит будь-якого конкретного елемента і хочете вживати вітаміни для профілактики слід звернути свою увагу мультивітамінні комплекси, які містять велику кількість основних корисних елементів в добовому дозуванні кожного. Цього буде достатньо для профілактики авітамінозу та підтримки організму в нормі.

купити вітаміни в аптеці

Відомо, що фізіологічні потреби організму у вітамінах відрізняються в залежності від статі, віку і фізичних навантажень. Тому, можна купити комплекс вітамінів в залежності від цих особливостей:

  • Комплекси для жінок (Дуовит для жінок, Алфавіт для жінок, супер для жінок, Велвумен);
  • Комплекси для чоловіків (Дуовит для чоловіків, Алфавіт для чоловіків, супер для чоловіків, Велма);
  • Для дітей і підлітків (Вітатон, Вітрум Юніор, Юнівіт, Кідді Фарматон);
  • Для спортсменів (Вітрум Енерджи, Фарматон);
  • Комплекси при вагітності (Елевіт, Вітрум Пренатал, Прегна Магнокс).
30066,40439,2549

Чи потрібно здоровим людям вживати полівітаміни та мінерали? Так! Вітамінні комплекси призначені не тільки для людей з виявленими порушеннями здоров'я. Більшість людей не отримують достатньої кількості поживних речовин з їжі (особливо фаст фуду та напівфабрикатів), відчувають постійний стрес на роботі чи навчанні, не можуть дотримуватися регулярного режиму харчування, просто не люблять або уникають певних продуктів і т.д. Тому споживання вітамінних комплексів може допомогти людині заповнити недолік енергії та життєвих сил, зміцнити імунну систему та підвищити настрій. При цьому, замінити збалансовану дієту вони не здатні.

Нестача вітамінів або авітаміноз

Осінньо-зимовий період часто буває складним для організму через нестачу свіжих фруктів і овочів. Ми починаємо відчувати брак поживних речовин, рідше буваємо на сонці, чому імунна система слабшає.

Гіповітаміноз – це група захворювань, викликана тривалим дефіцитом вітамінів в організмі (одного або декількох). При цьому, авітаміноз – це більш важка форма порушень, що характеризується критичною відсутністю цих елементів. Ознаки авітамінозу можуть розвиватися тижні або місяці, перш ніж викличуть певне захворювання. Наприклад, для виникнення цинги потрібні місяці нестачі вітаміну С.

Основним лікуванням гіповітамінозу є прийом аптечних препаратів поряд зі збалансованим харчуванням, багатим різноманітними натуральними продуктами. А при нестачі сонця вітамін Д можна отримати лише з готового препарату, приклад Аквадетрим. Для лікування авітамінозу як більш тяжкого стану може знадобитися введення ін'єкційних препаратів.

Дефіцит вітаміну

Симптоми нестачі вітамінів та захворювання

Торгові назви препаратів

А

Нічна сліпота, кератомаляція, порушення зору, яке призводить до сухості рогівки

Ретинол ацетат, Вітамін А

В3

Пелагра з симптомами діареї, дерматиту і психічних розладів

Нікотинова кислота

В6

Анемія, периферична невропатія, пошкодження нервової системи

Піроксидин гідрохлорид, Нервіплекс

В7

Дерматит, ентерит, запалення кишечника

Біотин

В9

Вроджені дефекти у плода, що розвивається

Фолієва кислота, Фолацин

В12

Мегалобластна анемія (вироблення ненормальних еритроцитів)

Фарковіт, Неуробекс

С

Мегалобластна анемія (вироблення ненормальних еритроцитів)

Аскорбінова кислота

D

Рахіт, мегалобластна анемія, розм'якшення кісток

Ергокальциферол, Аквадетрим

К

Кровотеча, діатез  

 

Чи може виникнути надлишок вітамінів в організмі?

Вітамінні добавки часто використовуються неправильно і приймаються без консультації з лікарем. Не рідко їх помилково використовують як лікарський засіб для лікування застуди або навіть для стійкості до стресів, але всупереч поширеній думці, вони не є ліками.

Надлишок вітамінів, розчинних у воді, віддаляється через сечовидільну систему і піт, тому не представляє особливої небезпеки при передозуванні. Але відомо, що піридоксин (В6) пов'язаний з пошкодженням нервових волокон при прийомі у великих дозах. А аскорбінова кислота (або віт. С) призводить до підвищення кислотності і утворення каменів в сечовому міхурі, а також може турбувати здуття живота, розлад шлунка. Не слід перевищувати норму 60-90 мг на добу.

комплекси вітамінів

Жиророзчинні вітаміни (особливо аскорбінова кислота) накопичуються в клітинах печінки і мозку, викликаючи отруєння при тривалому споживанні, а також каротиноїдні пожовтіння шкіри.

При надмірному споживанні вітаміну D можуть виникнути проблеми з м'язами, біль в кістках, втрата ваги, діарея і блювота. Крім того, передозування цим елементом заважає функціонуванню ліків для нормалізації кров'яного тиску.

Тепер Ви знаєте все, що потрібно про ці важливі елементи для здоров'я. Але пам'ятайте, що перш ніж приймати будь-які вітаміни, необхідно проконсультуватися з лікарем або тренером. Тільки вони можуть порекомендувати препарати, які потрібні саме Вам в залежності від стану здоров'я. Сподіваємося, що дана інформація була для Вас корисною.

Здоров'я безцінне – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю і турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах