Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Гормональна терапія прогестероном: що це і кому необхідна? 09/12/2019

Гормональна терапія прогестероном: що це і кому необхідна?

Прогестерон – це статевий гормон, що виробляється в яєчниках після овуляції, плаценті та наднирниках. Він міститься не тільки в жіночому, але й в чоловічому організмі. Роль його для жінки будь-якого віку, і особливо в період вагітності, складно переоцінити. Прогестерон здатний як допомогти завагітніти, так і, навпаки, запобігти зачаттю. Тому знання його властивостей та можливостей повинна знати кожна жінка.

     ЗМІСТ:

Яка роль прогестерону в жіночому організмі?

У жінок цей гормон бере участь в регуляції менструації та фертильності. Секретується в другій половині менструального циклу, потовщуючи стінку матки та готуючи її для заплідненої яйцеклітини. Якщо зачаття не відбувається, то рівень прогестерону падає, ендометрій руйнується та з'являється менструальна кровотеча. Але якщо жінка завагітніє, то плацента буде продовжувати виробляти достатню кількість прогестерону та естрогену, щоб зупинити овуляцію. Прогестерон критично необхідний для створення сприятливих умов для зачаття та підтримки здорової вагітності (збільшення артеріального кровопостачання плоду, вироблення глікогену, захист від проникнення бактерій в матку за рахунок потовщення шийки матки), запобігаючи передчасним пологам.
Прогестерон впливає на всі стадії вагітності, від стадії овуляції і запліднення до лактації перед пологами.
Навіть в періоди, коли жінка не вагітна та не овулює, прогестерон виконує безліч різних процесів в її організмі, які впливають на здоров'я кожен день:

  • Допомагає підтримувати оптимальні рівні цинку і міді, сприяючи нормальному згортанню крові;
  • Допомагає організму правильно використовувати запаси жиру в організмі та генерувати з них енергію;
  • Зменшує запалення в організмі та зміцнює імунну систему;
  • Важливий для процесу секреції інсуліну з підшлункової залози;
  • Грає важливу роль у виробництві білка колагену, забезпечуючи еластичність шкіри, зміцнення кісток та захист нервової системи.

прогестерон гормон

З віком рівень статевих гормонів починає знижуватися і поступово призводить до менопаузи. Разом з цим зникає менструальний цикл, активізуються процеси старіння через зменшення вироблення колагену, виникають зморшки та слабшають кістки.

Кому потрібна гормональна терапія прогестероном?

Прогестеронова гормональна терапія призначається жінкам, у яких виявлено низький рівень гормону в крові, що викликає такі проблеми:

  • Складнощі з зачаттям;
  • Ендометріоз;
  • Виснаження кісткової тканини (остеопороз);
  • Нерегулярний менструальний цикл;
  • Аутоімунні захворювання;
  • Фіброзно-кістозна хвороба молочної залози;
  • Кісти яєчників;
  • Міалгія;
  • Передменструальний синдром;
  • Менопауза.

Лікування безпліддя

Прогестерон використовується для підвищення ймовірності процесу вкорінення ембріона. Він сприяє потовщенню слизової оболонки матки після овуляції та підвищує ймовірність виживання плода. У багатьох випадках лікування безпліддя, а також ЕКО, супроводжується гіперстимуляцією яєчників, що порушує природне вироблення цього гормону.

Він необхідний не тільки на початку вагітності, а й під час першого триместру вагітності, щоб забезпечити правильний розвиток плоду. Жінкам, які завагітніли в результаті лікування безпліддя або у яких був аборт на ранніх стадіях вагітності, застосування прогестерону буде призначено протягом декількох тижнів, поки плацента сама не почне виробляти гормон замість яєчників.Ранній вплив на плід прогестерону під час лікування безпліддя в 1,5 рази збільшує ризик народження дитини з аутизмом.

лікування безпліддя гормонами

Запобігання вагітності

Як би дивно це не прозвучало, але прогестерон використовується не тільки для лікування безпліддя, але також для того, щоб запобігти вагітності. Виявляється, велика кількість цього гормону перешкоджає овуляції. Крім того, якщо відбувається овуляція, але запліднення не відбувається, присутність гормону в організмі зупиняє процес дозрівання додаткових яєць та запобігає подальше запліднення протягом усього циклу.

Сьогодні прийнято використовувати прогестини – синтетичні гормони, які використовуються як протизаплідний засіб в якості екстреного контрацептиву або у вигляді гормональних ін'єкцій для довгострокового захисту. Однак, препарати жіночих гормонів на основі естрогену вважаються більш ефективними в цьому відношенні. Більш докладно про гормональну контрацепцію можна дізнатися з даної публікації.

Профілактика онкології

Прогестерон грає важливу роль в профілактиці раку ендометрія. Комбінація статевих гормонів перешкоджає тому, щоб естроген сформував ендометрій, який може спровокувати ріст ракових клітин. Прогестерон може бути призначений у вигляді комбінованого гормонального препарату, як місцевий вагінальний засіб або внутрішньоматкова спіраль.

Полегшення менопаузи

Також було виявлено, що прогестерон допомагає лікувати різні симптоми менопаузи. Прийом гормональних таблеток допомагає зменшити частоту та інтенсивність приливів, сухість піхви, зміни настрою, запобігає розвитку ракових клітин матки, зупиняє процес виснаження кісток, запобігаючи розвитку остеопорозу, уповільнює природний процес старіння.

менопауза прогестерон

Запобігання передчасним пологам

Пологи, раніше, ніж через 37 повних тижнів вагітності, є найбільш гострою проблемою в акушерстві протягом багатьох років. Близько 60-80% смертей новонароджених відбуваються саме через передчасні пологи. І прогестерон був визнаний гомоном, який добре зарекомендував себе в профілактиці даної акушерської проблеми. Доведено, що гормональна терапія з 16-го по 34-й тиждень ефективна проти викиднів та передчасних пологів. Вона запобігає скороченням матки та готує груди до лактації.

Форми гормональних препаратів прогестерону

Препарати прогестерону доступні в різних формах: вагінальний гель, вагінальні капсули, м'язові ін'єкції, вагінальні спіралі, капсули та таблетки для перорального застосування.

Всі препарати прогестерону, що приймаються для підтримки вагітності, не рекомендуються для перорального застосування через відносно погану абсорбцію при прийомі таким способом. Більшість з них випускається у вигляді вагінальних капсул, де процес всмоктування відбувається успішніше.

Оральне застосування показано для лікування розладів у жінок поза вагітністю, викликаних дефіцитом прогестерону, таких як передменструальний синдром, менструальний синдром, маткові кровотечі, гіперплазія ендометрію.

Гормональні препарати слід приймати тільки під наглядом лікаря.

Чи є побічні ефекти прийому прогестерону?

Через використання різних препаратів прогестерону існує ризик виникнення утворення тромбів, інсультів, серцевих нападів і навіть раку молочної залози. Його використання заборонено для жінок з проблемами кровообігу, серйозними захворюваннями печінки, раком грудей або матки, незрозумілими вагінальними кровотечами. Крім того, відзначається збільшення ваги у жінок та випадання волосся.

Ін'єкційна гормональна терапія часто викликає набряки та почервоніння, що супроводжуються болем в області уколу. Використання вагінальних форм препаратів може викликати місцевий дискомфорт та свербіж. Крем з прогестероном в більшості випадків безпечний у використанні. Проте, жінки з онкологічними проблемами повинні проконсультуватися з лікарем перед використанням такого гормонального засобу. Жінкам, які приймають протизаплідні таблетки або синтетичний прогестерон, також слід уникати використання місцевих засобів без консультації гінеколога.

Сам прогестерон пов'язаний з різними побічними ефектами, такими як головні болі, підвищення чутливості грудей, запори, запаморочення, болі в животі, здуття живота, нудота. Рідше зустрічаються: нерегулярний артеріальний тиск, депресія, неспокій, набряки, безсоння, біль у грудях. Прогестерон збільшує ризик утворення тромбів. Симптоми, які можуть вказувати на цей стан, включають тривалий біль в ногах, раптову задишку, різку біль у грудях, слабкість, раптовий головний біль.

симптоми нестачі прогестерону

10 ознак низького рівня прогестерону у жінок

Існують деякі ознаки низького вмісту прогестерону в організмі, які необхідно знати кожній жінці.

1. Безуспішні спроби завагітніти та викидні. Одним із симптомів, що вказують на низький рівень прогестерону, є труднощі зачаття. Коли відбувається запліднення, рівень прогестерону в організмі повинен підвищуватися, щоб підтримувати здорову вагітність. Але якщо цього не стається, то ендометрій може розпастися і привести до викидня.

2. Біль в животі та кровотеча на початку вагітності. Якщо жінка відчуває біль в животі або незначну кровотеча під час вагітності, це може бути ознакою того, що не вистачає прогестерону для запобігання викиду ендометрія.

3. Короткі менструальні цикли. Цикл тривалість менше 26 днів вважається коротким. Він характерний для жінок, що наближаються до менопаузи, через зменшення вироблення статевих гормонів. У молодих жінок короткий цикл може означати відсутність овуляції.

4. Нерегулярні менструації, коли тривалість циклу відрізняється від місяця до місяця.

нерегулярные менструации

5. Виділення крові перед менструацією. Вони являють собою невеликі регулярні кровотечі, пов'язані з недоліком прогестерону.

6. Гіпотиреоз. Низький рівень гормону може викликати у жінки гіпотиреоз. Його симптоми включають сильну втому, депресію, перепади настрою та нерегулярні менструації.Функція щитовидної залози тісно пов'язана з рівнем прогестерону в організмі.

7. Передменструальний синдром (ПМС). Дисбаланс гормонів може посилювати дискомфорт перед місячними, викликаючи зміни настрою, депресію, спазми шлунку та набряки.

8. Тривожність. Ще одним симптомом низького рівня гормону є сильне почуття занепокоєння.

9. Підвищене лібідо.

10. Фіброзно-кістозна мастопатія. Рівень статевих гормонів може викликати утворення множинних доброякісних кіст у молочній залозі, які мають тенденцію перероджуватися в злоякісні (ракові). Відомо, що форма і розмір кіст можуть мінятися протягом менструального циклу.

Як визначити рівень прогестерону? Кількість статевих гормонів визначається за допомогою аналізу венозної крові в будь-який діагностичної лабораторії. Жінкам рекомендується проходити його на 21-23 день менструального циклу. Перед здачею крові останній прийом їжі повинен бути не пізніше 2-3 годин. Воду пити можна. Важливо припинити прийом стероїдних і тиреоїдних гормонів не менше, ніж за дві доби до походу в лабораторію. Рекомендується також уникати фізичного та емоційного напруження перед дослідженням.

Нормальні значення гормону прогестерону в крові

Стать

Фаза менструального циклу, вагітність

Прогестерон, нмоль/л

Жінки

Фолікулярна

0,181 – 2,84

Овуляція

0,385 – 38,1

Лютеїнова

5,82 – 75,9

Постменопауза

< 0,40

1-й триместр

35 – 141

2-й триместр

80,8 – 264

3-й триместр

187 – 681

Чоловіки

 

< 0,47

 

визначення прогестерону

Як підвищити рівень прогестерону без ліків?

Насправді, не існує немедикаментозних засобів, що містять гормон прогестерон в чистому вигляді, проте деякі вітаміни та мінерали позитивно впливають на підвищення рівня статевих гормонів в організмі.

  • Вітамін С. Недавні дослідження виявили сильний позитивний зв'язок між аскорбіновою кислотою та високим рівнем жіночого гормону. Просто збільште в своєму раціоні споживання цитрусових та інших джерел аскорбінки, не перевищуючи денну норму.
  • Вітамін Е. Він необхідний для захисту органів, тканин і клітин від руйнівної дії вільних радикалів. Крім того, факт кореляції його з прогестероном був зафіксований в численних наукових працях. Їжте більше горіхів, насіння льону, чіа, кунжуту, цільнозернові продукти. Не буде зайвим прийом аптечних вітамінних добавок.
  • Цинк. Цей важливий мінерал необхідний організму для усунення вірусів та інфекцій, загоєння ран і травм. Яблука, насіння гарбуза, горіхи, цільне зерно містять високі кількості цинку. Добавки піколінату цинку найкраще засвоюються організмом.
  • L-аргінін. Ця незамінна амінокислота необхідна для підтримки здорових кровоносних судин і серцево-судинної системи. Крім того, вона підтримує нормальне функціонування жіночої репродуктивної системи.
52253,63892,6187

Здоров'я безцінне – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю і турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах