Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Яким буде початок навчального року 2021 умовах пандемії COVID-19 31/08/2021

Яким буде початок навчального року 2021 умовах пандемії COVID-19

Початок нового навчального року стартує вже завтра, але спрогнозувати яким він буде в умовах триваючої пандемії коронавірусу практично неможливо. Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет пообіцяв, що навчальний процес буде здійснюватися за будь-якого рівня епідеміологічної небезпеки. Варіанти організації навчального процесу ще обмірковують, але вони будуть залежати в першу чергу від рівня захворюваності вчителів та учнів. Також багато що залежить від бажання викладачів вакцинуватися від коронавірусу. Однак, пріоритетом сьогодні залишається безперервність навчального процесу в безпечних умовах.

Чому важливо «сидіти за партою»?

Очне навчання має дуже важливе значення для загального розвитку і благополуччя дітей та молоді. Воно є оптимальним для переважної більшості учнів, оскільки дає доступ до широкого спектра можливостей академічного та соціально-емоційного навчання, сприяє позитивним стосункам з однолітками, фізичній активності та позитивному психічному здоров'ю. Крім цього, школи грають ключову роль в наданні батькам можливості спокійно відвідувати робочі місця.

Пандемія COVID-19 і обмеження, накладені на навчальні заклади, серйозно вплинули на фізичний і емоційний розвиток дітей. Збої в роботі шкіл, включаючи їх закриття та впровадження нових моделей навчання, зменшили пряму взаємодію між дітьми, однолітками та вчителями, призвели до значних порушень навчання, посилили нерівність в освіті і позбавили дітей інших видів занять, доступних в школах, включаючи фізичну активність, спортивні колективні ігри, різні творчі гуртки.

Тому так важливо забезпечити стійку відвідуваність школи. Закриття навчальних закладів та різні стратегії дистанційного навчання, що застосовуються для забезпечення безперервності освіти, повинні бути частиною стратегії боротьби з пандемією тільки за самих катастрофічних обставин.

шкільне навчання у пандемію

Яким буде режим навчання в школах?

За останньою інформацією, навчання в школах розпочнеться з 1 вересня в очній формі, а далі буде залежати від ступеня поширення коронавірусу в кожному окремо взятому регіоні. У Міністерстві особливо підкреслюється обов'язковість відвідування дитячих садків та молодших класів.

На сьогодні поширення новоявленого штаму Дельта знаходиться під контролем і не має передумов до посилення карантинних заходів. Однак, як відомо, прийдешнє похолодання несе з собою збільшення респіраторних захворювань, в тому числі і COVID-19. У зв'язку з цим режим здійснення навчання може коригуватися в залежності від поточної статистики інфікування. Так, «зелений» рівень епідеміологічної небезпеки дозволяє учням відвідувати навчальні заклади очно, проте не слід забувати про дотримання належних протиепідемічних заходів (особиста гігієна, соціальне дистанціювання, самоізоляція при інфікуванні).

Починаючи з «жовтої» зони небезпеки і вище, відповідно до умов адаптивного карантину, приймається рішення про перехід на дистанційне навчання. Працювати в очному режимі зможуть продовжити тільки ті навчальні заклади, в яких вакциновано не менше 80% персоналу. Якщо рівень вакцинації педагогів нижче, то школа зобов'язана перейти до віддаленого або змішаного режиму роботи. Станом на серпень 2021 року повністю вакциновані від коронавірусу є 320 тисяч вчителів України, ще 430 тисяч очікують другу дозу, щоб узятися до роботи.

Уряд підкреслює, що вакцинація в Україні залишається добровільною і ніхто не має права примушувати людину зробити щеплення від COVID-19.

Для сільських навчальних закладів проблема дистанційного навчання у зв'язку з COVID-19 залишається досить гострою через недостатнє технічне оснащення. Це створює додаткові проблеми для надання освіти, а також посилює соціальну нерівність.

школа и COVID-19

Режим роботи вищих навчальних закладів в 2021/2022

Вищі навчальні заклади, на відміну від шкіл, мають певний ступінь автономії та мають право організовувати навчальний процес на свій розсуд. Багато ректоратів ще не знають, яким буде новий навчальний рік, але схиляються до змішаного виду навчання. Так, лекції та теоретичні предмети планують подавати в онлайн форматі, а на семінари та практичні заняття будуть запрошувати в аудиторії.

Питання про поселення студентів до гуртожитків досі залишається невирішеним. Головний санітарний лікар України Ігор кузин обіцяє зробити офіційну заяву найближчими днями. При цьому в Міністерстві запевняють, що студентам без сертифіката про повну вакцинацію від COVID-19 не мають права відмовити в заселенні, хоча все частіше з'являються повідомлення про зворотне. Оскільки абсолютна більшість студентів старше 18 років, то їм рекомендується зробити щеплення, щоб не наражати цілий гуртожиток на небезпеку та повну ізоляцію на два тижні.

COVID-19 у вузах

Які заходи щодо обмеження поширення коронавірусу в навчальних закладах?

Рівень захворюваності COVID-19 в суспільстві визначає набір заходів, які необхідно вживати в школах та вузах. Вони впроваджуються на регіональному рівні підрозділами громадської охорони здоров'я з урахуванням місцевої статистики вакцинації і показників тяжкості захворювання коронавірусною хворобою.

Постійні заходи, що підтримують безперервну роботу шкіл, незалежно від «забарвлення» епідемічної зони, включають вакцинацію всіх охочих віком від 18 років, самоізоляцію хворого персоналу та учнів, гігієну рук, належну вентиляцію та дезінфекцію поверхонь. Носіння медичної маски, вимірювання температури при вході до навчального закладу і соціальне дистанціювання відносяться до тимчасових заходів, що застосовуються у відповідь на погіршення епідеміологічної ситуації.

Імунізація за допомогою вакцини на сьогоднішній день залишається єдиним найбільш ефективним профілактичним заходом, який дозволить сформувати колективний імунітет і дасть надію на повернення суспільства до допандемічного способу життя.

ковід у школі

Здоров'я безцінне – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю і турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах