Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Пневмонія або запалення легенів: види, симптоми, лікування 01/04/2020

Пневмонія або запалення легенів: види, симптоми, лікування

У зв'язку поточною епідемією коронавірусу, до всіх людей, які мають ознаки пневмонії, медичні працівники виявляють особливу увагу, оскільки легені є головною мішенню китайського вірусу COVID-19. Коронавірусна інфекція у важких випадках захворювання призводить до серйозного запалення легенів і дихальної недостатності. У зв'язку з цим, багато хто став задаватися такими питаннями: Які перші симптоми пневмонії? Чи заразна пневмонія? Який кашель буває при пневмонії? Чи можливо лікування пневмонії без антибіотиків? У даній публікації ми відповімо на всі ці важливі питання.

     ЗМІСТ:

 

До того, як людству стали доступні ефективні антибіотики, пневмонія вважалася респіраторним захворюванням, відповідальним за найбільшу смертність, і, отже, однією з найнебезпечніших хвороб. Її визначили ще в стародавній Греції. Гіппократ описав захворювання, пов'язане з болем у грудях і задишкою, назвавши його «перипневмонія». У 1880 році Луї Пастер відкрив бактерію Streptococcus pneumoniae, яка згодом стала однією з основних причин пневмонії.

Сьогодні запалення легенів успішно лікуватися, але продовжує залишатися одним з найбільш поширених чинників смертності серед населення похилого віку. Щорічна захворюваність оцінюється в 2% населення, і приблизно п'ята частина з них потребує госпіталізації.

Пневмонія займає 7 місце серед причин смерті в країнах Заходу.

воспаление легких

Що таке пневмонія?

Пневмонія – це інфекційне захворювання легень, яке може викликати серйозні порушення в роботі різних систем організму і навіть призвести до смерті. Збудники інфекції проникають в повітряні мішечки легенів (альвеоли) і тканин навколо них. В результаті запалення альвеоли наповнюються мокротами. Це зменшує кількість кисню, що переноситься з легенів в різні частини тіла, змушуючи організм по-іншому забезпечувати органи киснем, залишаючи живлення лише для життєво важливих структур і зменшуючи передачу органам травного тракту та ниркам. У міру прогресування хвороби зростає небезпека відмови різних систем організму.

Запалення може розвиватися в тканинах одного або обох легенів. У багатьох випадках воно з'являється як ускладнення респіраторних захворювань (застуди, грипу), особливо після бронхіту. Тяжкість захворювання варіюється від легкої, яку можна вилікувати вдома, до важкої, що вимагає термінової госпіталізації.

пневмония

Причини виникнення запалення легенів

Існує досить широкий спектр патогенних мікроорганізмів, які можуть викликати пневмонію. До теперішнього часу було ідентифіковано більше 10 різних збудників. На різні вікові групи вони діють по-різному.

Бактеріальні інфекції

Найбільш поширеним збудником пневмонії у дорослих є бактерії Streptococcus pneumoniae, також відомі як Pneumococcus. З 91-го штаму цього виду лише невелика частина викликає більшість випадків захворювання. У дітей бактерія викликає інші порушення, такі як менінгіт, зараження крові та вушні інфекції, будучи однією з основних причин смертності у дітей в віці до 5 років. Інші види бактерій, що викликають пневмонію, хоча і в меншій мірі, включають золотистий стафілокок, гемофільний грип, легионеллу.

Бактеріальна інфекція проникає в легені із зовнішнього середовища через дихальну систему. І не передається через кровоносну систему при інфекції іншого органу тіла.

бактериальная пневмония

Вірусні інфекції

Віруси є частою причиною захворювання, особливо у немовлят. Найбільш поширеним є респіраторно-синцитіальних вірус, а іноді і віруси грипу типу A або B. Таке захворювання, як правило, переноситься легко і для одужання потрібен лише відпочинок і рясне пиття. Хоча вірусна інфекція дійсно призводить до запалення легенів, але частіше вона просто послаблює легкі, провокуючи розвиток вторинної бактеріальної пневмонії.

Грибкові інфекції

Грибкова інфекція легенів є рідкісною причиною, але може розвиватися дуже швидко і приводити до летального результату. Як правило, цей збудник спостерігається у госпіталізованих людей, які через порушення імунітету мають знижену стійкість до патогенних мікроорганізмів.

Чи заразна пневмонія? Інфекційні типи захворювання можуть передаватися повітряно-крапельним шляхом при попаданні слини зараженої людини під час промови, кашлю, чхання або контакту зі слиною.

Алергія

Пневмонія також може виникати в результаті алергічної реакції на агресивні подразники, такі як цвіль, спори грибів, лупа тварин, а також внаслідок впливу хімічних речовин (наприклад, вдихання диму).

Інші причини

Пневмонія також може виникнути в результаті вдихання крапель олії. Цей тип хвороби, відомий як ліпоїдна пневмонія, найчастіше зустрічається у робітників, що піддаються впливу великої кількості масляного туману. Проковтує масло може всмоктуватися в дихальні шляхи або може надходити з самого тіла при фізичному ушкодженні легенів. В результаті присутності масла утворюється рубцева тканина. Зазвичай лікування для таких випадків не потрібно.

причины пневмонии

Фактори ризику

Пневмонія вражає молодих і здорових людей, але особливо небезпечна для літніх людей старше 65 років, людей з хронічними захворюваннями і слабкою імунною системою. До інших чинників ризику відносять діабет, хвороби серця і печінки, ниркову недостатність, аутоімунні захворювання, імуносупресію. Крім того, великому ризику піддаються курці.

Види пневмонії

Позалікарняна пневмонія. Зараження відбувається поза будь-якого медичного закладу. У запаленні, як правило, беруть участь бактерії Streptococcus pneumoniae або Haemophilus pneumoniae. Вони чутливі до багатьох типів антибіотиків, тому пацієнти успішно виліковуються.

Госпітальна пневмонія (нозокоміальна). Зараження відбувається під час перебування в лікарняному стаціонарі при госпіталізації з будь-якої причини. Іншими словами, когда пацієнт потрапив до лікарні, але не через запалення легенів, а зовсім з-за іншого захворювання. Крім того, зараження цього типу може статися і в будинках для людей похилого віку та клініках денного відвідування. Суть полягає в тому, що бактерії, поширені в лікарняних палатах стійкі до багатьох антибіотиків і лікування повинно здійснюватися за спеціальною схемою. Цей вид запалення легенів може бути важким і небезпечним для життя.

Навіть при можливостях сучасної медицини рівень смертності від негоспітальної форми захворювання становить 1%, а від внутрішньолікарняної – до 25%.

Госпітальна пневмонія

Типова пневмонія, при якій результати прослуховування і лабораторних тестів характерні для запалення легенів. Ця може бути як позалікарняна, так і внутрілікарняна.

Атипова пневмонія, при якій результати прослуховування за допомогою стетоскопа і лабораторних аналізів не типові для хвороби. Наприклад, при прослуховуванні не виявляються хрипи. Ця форма зазвичай викликається бактеріями Legionella (легионелла), Mycoplasma (мікоплазма) або Chlamydia (хламідія). Атипова пневмонія є системним захворюванням з ураженням легень і, отже, також має позалегеневі симптоми.

Запалення легенів: симптоми

Симптоми запалення легенів надзвичайно різноманітні і розрізняються у пацієнтів різного віку. Часто вони схожі з іншими респіраторними захворюваннями, особливо бронхітом.

При інфекційних видах симптоми пневмонії зазвичай з'являються швидко (протягом 24-48 годин) і включають в себе:

  • Сухий кашель;
  • Кашель з мокротинням жовтого або зеленого кольору, іноді з домішкою крові.
  • Висока температура;
  • Утруднене дихання;
  • Озноб та пітливість;
  • Біль в грудях, що посилюється під час кашлю або вдиханні;
  • Почастішання серцевого ритму і дихання;
  • Головний біль;
  • Почуття втоми та виснаження;
  • М'язові болі;
  • Втрата апетиту;
  • Нудота та блювання.

У немовлят, крім класичних симптомів, можуть з'явитися сонливість, жовтяниця і труднощі при годуванні. У літніх людей проявляються в порушення ясності думки, виникає плутанина або галюцинації внаслідок нестачі кисню. Крім того, у більшості з них висока температура не спостерігається, а іноді пневмонія буває безсимптомна через вікову слабкості імунної системи. Це піддає людей похилого віку до вищого ризику появи ускладнень пневмонії і, отже, більш високому ризику смертності, особливо в поєднанні з іншими хронічними проблемами зі здоров'ям. Раннє виявлення захворювання підвищує шанси на ефективне лікування.

симптоми пневмонии

Ускладнення пневмонії

Серед можливих ускладнень можна виділити наступні:

  • Сепсис – проникнення бактерій в кров і пошкодження інших органів аж до летального результату;
  • Накопичення рідини між легеневими мембранами;
  • Абсцес – надмірне скупчення гною (мокротиння);
  • Гострий респіраторний дистрес-синдром (ГРДС) – коли більша частина легких уражена запаленням, виникають труднощі з диханням і організм не отримує достатньої кількості кисню.
  • Менінгіт у рідкісних випадках може приєднуватися в пневмонії;
  • Низький рівень кисню в крові;
  • Небезпечно для життя низький кров'яний тиск.

осложнения пневмонии

Діагностика при пневмонії

При поганому самопочутті важливо негайно звернутися до лікаря, щоб поставити точний діагноз і призначити відповідне лікування. Діагностика захворювання лікарем буде включати в себе опитування пацієнта про симптоми і прослуховування грудної клітини за допомогою стетоскопа на наявність хрипів або інших ознак пневмонії. Аномальні звуки в легенях викликані звуженням дихальних шляхів або заповненням рідиною деяких частин легких. Для підтвердження діагнозу може знадобитися ряд аналізів і досліджень:

  • Рентген грудної клітини для визначення ступеня і локалізації запалення.
  • Аналізи крові для перевірки наявності запального процесу і визначення виду патогенних мікроорганізмів.
  • Рівень кисню в крові визначить стадію кисневого голодування.
  • Бактеріальний посів мокротиння для виявлення виду збудника.

Для пацієнтів старше 65 років можуть знадобитися додаткові дослідження:

  • Комп'ютерна томографія легенів для більш чіткої візуалізації запалення.
  • Дослідження плевральної рідини шляхом введення голки між ребрами в плевральну область.

Для успішного лікування запалення легенів особливо важливо визначити мікроорганізм, що спричиняє захворювання. Особливо важливо це для людей з серйозною стадією хвороби і тих, хто погано реагують на лікування або має вкрай слабкий імунітет. Однак, незважаючи на високу точність тестів, ідентифікувати збудника часто так і не вдається.

пневмония на рентгене

Пневмонія: лікування та госпіталізація

У більшості випадків запалення легенів лікування може проходити в домашніх умовах. Проте, немовлята, діти та люди з важкою стадією захворювання потребують госпіталізації.

Способи лікування при пневмонії залежать від її типу і тяжкості, віку і загального стану здоров'я. Вони включають:

  • Антибіотики. Використовуються для лікування бактеріальної пневмонії, а також вірусної, оскільки висока ймовірність розвитку вторинної інфекції бактеріального типу. Лікування антибіотиками дуже важливо поєднувати з прийомом пробіотиків (Лінекс, Пробіз, Лактофільтум, Біфідобактерін) з інтервалом щонайменше в одну годину.
  • Ліки при кашлі (АЦЦ Лонг, Пульмобріз, Амброксол, Пектолван). Використовуються виведення мокротиння з легенів і полегшення сухого кашлю. При цьому, слід уникати ліків, які зупиняють сам кашель, оскільки він видаляє мокротиння. Такі препарати збільшують тривалість одужання.
     
1145,4922,3966
  • Жарознижувальні та знеболювальні (Парацетамол, Фервекс, ТераФлю, Колдрекс). Приймаються в міру необхідності у випадках лихоманки і болю м'язах. Слід дотримуватися рекомендовану дозу і не перевищувати максимально допустимої кількості препарату згідно з інструкцією.

Стаціонарне лікування при госпіталізації зазвичай включає в себе:

  • Внутрішньовенне введення антибіотиків;
  • Кисневу терапію для підтримки нормального рівня кисню в крові;
  • Внутрішньовенне харчування для усунення зневоднення, якщо пацієнт не здатний вживати їжу та рідину самостійно;
  • Фізіотерапевтичні процедури для очищення легенів від мокротиння;
  • У важких випадках підключення до апарату штучної вентиляції легенів.

Тип використовуваного антибіотика залежить від тяжкості захворювання і виду збудника. Хоча більшість симптомів слабшає через кілька днів після лікування, відчуття втоми та кашель можуть тривати місяць і навіть більше. Кашель триватиме до тих пір, поки легені повністю не очистяться від мокротиння.

Якщо пацієнт не відчуває поліпшень через 2 дні після початку лікування, він повинен повернутися до лікаря для зміни схеми терапії. Причини, за якими поліпшення не відбувається, включають:

  • Бактерії-збудники виявилися резистентними до призначеного антибіотика. У цьому випадку або антибіотик замінюється іншим, або інший антибіотик додається до того, що вже приймається.
  • Причиною захворювання є вірусна інфекція, а не бактеріальна. У цій ситуації необхідно зміцнення імунної системи та прийом противірусних препаратів.

Поряд з лікуванням та прийомом медикаментів дуже важливим фактором для одужання є рясне пиття для запобігання зневоднення та допомоги у виведенні мокротиння з легенів.

Здоров'я безцінне – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю і турботою.

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я  Інформація у статті має виключно ознайомлювальний характер. Адміністрація сайту mypharmacy.com.ua не несе відповідальності за будь-які прямі чи опосередковані наслідки, що виникли в результаті використання інформації на сайті.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах