Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

ТОП 10 самих незвичних видів алергій 04/04/2019

ТОП 10 самих незвичних видів алергій

У зв'язку із забрудненням навколишнього середовища і світової тенденції зниження імунітету у населення розширюється і спектр захворювань, в тому числі і алергічних. Сьогодні вже нікого не здивуєш звичайною кропив'янкою від цитрусових. І якщо, апельсини можна просто виключити зі свого раціону, то існують деякі види алергії, які дійсно сильно псують якість життя кожен день.

Алергія – це важка реакція організму, яка зазвичай викликається певною речовиною (алергеном), при контакті з яким у організму виникає ряд класичних симптомів алергії: алергічні висипання на шкірі, утруднення дихання, чхання.

Більшість людей страждають алергією на що-небудь: їжу, шерсть тварин. Вона може бути сезонної або супроводжувати цілий рік. При цьому, алергенами можуть виступати самі звичні об'єкти і явища, запідозрити в шкоді які дуже складно. У даній публікації ми познайомимо Вас із самими незвичайними алергіями.

Алергія на воду

Це дуже рідкісна алергія, яка виникає у одного з 23 млн осіб у всьому світі. Більшість випадків зафіксовано в регіонах з жарким кліматом і дефіцитом питної води, таких як Африка та Індія. Як відомо, вода – це життя, але деяких алергія від води серйозно обмежує повсякденну життєдіяльність. Чутливість проявляється у ставленні іонів, які містяться в недистильованій воді, тому алергік повинен бути дуже обережний і пити тільки дистильовану воду. При цьому, алергени дратують шкірні покриви. Людина не може плавати, купатися і приймати душ без прояву алергічної реакції. Будь-який контакт тіла з водою, включаючи дощову воду і власний піт, викликає хворобливі відчуття та червоний висип по тілу. Душ – це найболючіша процедура для таких людей, тому купання не повинно тривати більше декількох хвилин за один раз, що б не виник анафілактичний шок.

алергія на воду

Алергія на поцілунки

Думка про те, що поцілунки можуть викликати алергічні реакції у людей, може здатися абсурдною. Однак, це реальна, але дуже рідкісна алергія, яка може призвести до кропив'янки, алергічного дерматиту, свербіння, пухирців на повіках, опухлих губ, хрипоти та нежитю. Невеликий поцілунок в щоку не становить серйозної небезпеки, але гарячі поцілунки в губи можуть викликати симптоми алергії. Це пов'язано не контактом з губами або мовою, а з обміном слиною, частинками їжі або залишками ліків, що залишилися в роті.

алергія на поцілунки

Алергія на дерево

Алергія на деревину вельми проблематична. Деякі люди страждають від алергії тільки на певні види дерева або тирсу, є випадки, коли алергічну кропив'янку провокує будь-який вид деревини. Таке захворювання не дозволяють людині доторкатися до звичайного паперу, використовувати олівці, займатися столярною справою та торкатися до дерев. Адже контакт викликає алергічні плями та серйозні опіки.

Алергія на сонце

Нерідко люди страждають від сонячної алергії. Причини цієї алергії криються в дії ультрафіолетового випромінювання, а іноді самого сонячного світла. Під його впливом імунна система запускає захисні механізми та запалення. Алергічний висип проявляється на відкритих ділянках шкіри під час денної прогулянки на вулиці: шиї, руках, ключиці, особі. Більш важкі симптоми включають набряк і пухирі, свербіж, лущення шкіри, лихоманку, озноб, слабкість. А при тривалому впливі палючого сонця людина може отримати анафілактичний шок.

алергія на сонце

Як лікувати алергію на сонце? Справитися з симптомами допоможуть холодні компреси, гелі та креми з екстрактом алое. У разі серйозних опіків необхідна негайна медична допомога. При цьому, обов'язково попередьте медперсонал про ваших алергіях.

Алергія на пластик

В даний час важко уявити алергію на пластмасу, яка є складовою частиною звичайних повсякденних предметів побуту. Людина, що страждає на цю недугу, не може пити з воду з пляшки, зберігати продукти в пластикових контейнерах, носити окуляри, торкатися до кредитних карток і будь-яких пластикових предметів. Алергія проявляється в подразненні шкіри, висипу, пухирях, набряклості, почервоніння ділянок контакту з пластиком.

Алергія на спідню білизну

Цей феномен приносить багато дискомфорту людям, які мають алергічну реакцію на натільну білизну. Вона проявляється у вигляді болючих пухирів, свербежу, почервонінні. Краще рішення для запобігання цієї алергії – використовувати якісну білизну з натуральної бавовни, без мережива та інших декоративних елементів.

алергія на білизну

Алергія на шоколад

Деякі люди не можуть жити без шоколаду, а інші не можуть жити з ним. Алергія на шоколад зустрічається рідко і викликає алергічні симптоми, які проявляються у головних болях, кропив'янці та утрудненні дихання. Причиною є чутливість до деяких інгредієнтів шоколаду, таких як молоко, горіхи, лецитин та соя, а не сам какао порошок.

алергія на шоколад

Алергія на спорт

У світі існує близько тисячі людей з цим феноменом. У медицині його називають анафілаксія фізичного зусилля. Він проявляється тільки тоді, коли людина буде вживати певний продукт, наприклад, арахіс, яйця, морепродукти, і відразу почне займатися фізичними навантаженнями. Обличчя і дихальні шляхи набрякають, турбує сильне запаморочення, нудота. Людина може навіть задихнутися протягом декількох хвилин. Напад може початися коли завгодно, наприклад якщо навіть піднятися або спуститися по сходах.

алергія на спорт

Алергія на алкоголь

Найсумніший вид алергії – алергія на спиртне. Її супроводжують почервоніння рук, обличчя і тіла, класичні висипання і свербіж, нежить, може з'явитися і задуха в особливо важких випадках. В цьому випадку краще відмовитися від вживання міцних напоїв. При цьому, найбільш часто (10-15%) зустрічається непереносимість червоного вина. Однак, алергія частіше викликається не самим алкоголем, а поліфенольними сполуками, які в ньому знаходяться. Виходить, що горілка алергію не викликає. Більш того, спирт знижує алергенні властивості інших харчових продуктів. І, якщо ви вже і збираєтеся відзначити свято з розмахом, то вибирайте натуральні білі або червоні сорти вина, налийте в келих і дайте йому трохи настоятися перед вживанням. Вважається, що це допоможе уникнути небажаних наслідків.

Алергія на нікель

Якщо сережки або ланцюжок викликають свербіння або висип, то, можливо, у вас алергія на нікель. Це не таке вже й рідкісне захворювання. Нікель входить до складу багатьох навколишніх предметів: від прикрас до мобільних телефонів, монет, блискавок, оправ для окулярів та іншого. Симптоми, як правило, проявляються через 6-24 годин після контакту з металом. Вони включають свербіж, почервоніння, висип, сухість, набряк шкіри та пухирі.

алергія на нікель

Якщо алергія на нікель виникла, вона зазвичай триватиме все життя, але симптоми можна зняти, уникаючи контакту з металевими об'єктами. При слабких реакціях нанесіть мазь від алергії з гідрокортизоном. Для лікування більш серйозних симптомів лікар призначить препарати від алергії зі стероїдами, антигістамінні (Супрастин, Еріус, Кларитин) або стероїдний крем.

6765,6266,6152

Слід розуміти, що діагностика і лікування алергії проводяться по-різному, в залежності від стану здоров'я людини і чутливості до алергену.

Моя Аптека – з любов'ю і турботою.

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я  Інформація у статті має виключно ознайомлювальний характер. Адміністрація сайту mypharmacy.com.ua не несе відповідальності за будь-які прямі чи опосередковані наслідки, що виникли в результаті використання інформації на сайті.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах