Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Піднявся ацетон у дитини: що робити батькам? 19/02/2020

Піднявся ацетон у дитини: що робити батькам?

Згідно з медичною статистикою, кожна п'ята мама стикається з ситуацією, коли у дитини раптово піднімається висока температура, а з рота виходить сильний запах ацетону, що нагадує деяким запах мочених яблук. Все це супроводжується сильною блювотою і нудотою. Подібні симптоми нагадують класичне отруєння, тому багато батьків відразу починають лікувати дитину сорбентами і промиваннями. Не багато хто може запідозрити ацетонемічний синдром у дітей та правильно надати першу допомогу.

У цій статті розглянемо механізм виникнення високого рівня ацетону в крові у дитини, його причини і симптоми. Дізнаємося, чому підвищується ацетон при температурі і які ліки використовувати при ацетоні?

     ЗМІСТ:

Підвищення ацетону не хвороба, а симптом

У людей в дитячому віці рівень глюкози дуже низький. Коли інсуліну не вистачає, то організм починає використовувати альтернативне джерело – жири. Це змушує організм спалювати жир в якості альтернативного джерела отримання енергії, яка необхідна м'язам та тканинам. В процесі цих біохімічних перетворень утворюється речовина під назвою ацетон.

Сильний запах ацетону з рота у дитини вказує на протікання агресивних процесів в організмі, пов'язаних із значним підвищенням рівнів кетонових тіл, що виникають у відповідь на порушення засвоєння білків, жирів і вуглеводів. Кетони або кетонові сполуки – це речовини, що виробляються в якості побічних продуктів печінкою при нестачі глюкози для перетворення в енергію. Крім того, при дефіциті інсуліну зменшується використання кетонів в м'язових клітинах, що також збільшує їх вміст в організмі.

Існує 3 типи кетонових тіл:

  • Ацетоацетат;
  • Бета-гідрокси-масляна кислота;
  • Ацетон.

Ацетоацетат і бета-гідрокси-масляна кислота відповідають за перенесення енергії з печінки в інші тканини тіла. Ацетон, при цьому, виявляється найменш використовуваною речовиною. Він руйнується і виводиться у вигляді відходів через дихальні шляхи або сечу. Тому то, підвищення ацетону так відчувається в диханні дитини і легко виявляється в сечі.

запах ацетону від дитини

Механізм запуску ацетонемічного синдрому:

  • Дієта з дуже низьким вмістом вуглеводів, тривале голодування або постійна фізична активність спалює глюкозу і запаси глікогену (збережені цукру).
  • Як тільки закінчується глюкоза, тіло починає виробляти енергію з альтернативного джерела –жиру.
  • Організм почне розщеплювати жирові відкладення в якості палива (бета-окислення) з утворенням кетонів в печінці.
  • Печінка не справляється з надлишком кетонових тіл, викликаючи їх підвищення в крові.
  • Потім ацетон виводиться з організму через легені, потові залози та з сечею.

Незначна присутність кетонів в крові вважається нормальним явищем для організму. Вони виводяться, головним чином, через легені, тому їх кількість в сечі за допомогою тестів (наприклад, Цито-тест) не виявляється.
           Норма кетонів в сечі здорової людини – їх повна відсутність.
Безпечні рівні не викликають патологічний запах ацетону з рота у дитини і не погіршують її загальне самопочуття. Однак, незбалансоване харчування з переважанням жирів та білків, сприяє надмірному накопиченню кетонових сполук і організм переходить в стан кетозу.

запах ацетону з рота дитини

Причини підвищення ацетону у дітей

  • Незбалансована дієта за кількістю білків, жирів і вуглеводів є однією з головних причин ацетону у дітей. Особливо небезпечно вуглеводне голодування, коли дитина споживає занадто багато жиру або тваринного білка або їй не вистачає цукру в раціоні.
  • Гострі респіраторні інфекції. Вони можуть бути вірусної і бактерійної природи. Слабкий запах ацетону з рота дитини може бути пов'язаний з тонзилітом або ангіною на тлі підвищення температури тіла. Оскільки збільшення вироблення тепла відбувається за рахунок прискорення метаболічних процесів, в яких беруть участь біохімічні реакції, які використовують майже весь потенціал глюкози і великий відсоток жиру, то ці посилені перетворення жирних сполук призводять до окислення ліпідів крові з утворенням кетонів і, відповідно, до виділення ацетону з диханням.
  • Однак не слід забувати, що подібний запах і спрага є основними ознаками розвитку інсулінозалежного діабету і легкої форми діабетичного кетоацидозу. І якщо після одужання від інфекційного захворювання у дитини зберігається підвищений ацетон, то це є тривожним знаком і приводом терміново звернутися до лікаря.
  • Подібний стан викликають і кишкові інфекції або навіть гострий апендицит.
  • Занадто довгі перерви між прийомами їжі можуть порушити метаболічні процеси.
  • Психосоматичні розлади.

Підвищений ацетон у новонароджених може з'явитися, якщо малюк знаходиться на штучному вигодовуванні через порушення травлення та дефіцит ферментів.

підвищення ацетону у новорождених

 

Симптоми ацетону у дитини

При кетоацидозі запах ацетону у дітей безумовно не є єдиною ознакою. Типові симптоми ацетону включають сильну нудоту, блювоту, сильний біль в животі і зневоднення, нагадуючи отруєння. Також спостерігається озноб, сухість у роті, сплутаність свідомості, після активного періоду тривоги і спазмів, дитина відчуває сонливість та втому. Дана хвороба особливо поширена серед дітей у віці від 18 місяців до 5 років.

симптоми підвищеного ацетону
 

Діагностика підвищеного ацетону у дитини

Якщо від дитини пахне ацетоном, необхідні деякі лабораторні дослідження для визначення діагнозу. Для цього необхідний ряд клінічних аналізів:

  • Загальноклінічні аналізи крові, сечі та калу;
  • Вміст глюкози в крові та сечі;
  • рН крові, зміст β-гидроксибутирата, електролітів, фосфатів, креатиніну;
  • Рівень диметилкетонами в сечі.

діагностика на ацетон

Нормою ацетону в крові у дітей вважається показник нижче 0,6 ммоль/л, рівень 0,6-1,5 ммоль/л може вказувати на розвиток діабетичного кетоацидозу, а >1,5 ммоль/л – на сам кетоацидоз.

Рівень кетонів в крові (ммоль/л)

Рівень кетонів в сечі

0-0,5

негативный або сліди

0,6-1,0

невеликий

1,1-1,5

середній

1,5-3,0

значний

 

Діагноз ацетонеміческого синдрому, як правило, підтверджується наявністю високого рівня глюкози в крові поряд з аномальними рівнями кетонів та кислотністю крові. При цьому, причина його виникнення може бути різною. Тому додатково може бути призначено дослідження гормональної панелі, зокрема рівня гормонів щитовидної залози (T3, T4 і TTG) та наявності антитіл. В залежності від клінічної картини дитині іноді слід пройти УЗД печінки та нирок.

При підозрі на підвищений ацетон у дитини, батьки можуть перевірити його в домашніх умовах. Для цього необхідно мати тест-смужки, наприклад Ацетонтест або CITOLAB, які можна придбати в будь-якій аптеці. Використовують їх незалежно від часу доби та прийому їжі.

Для проведення домашнього тесту необхідно зібрати сечу в чистий контейнер і слідувати інструкції виробника на упаковці. Як правило, схема досить проста:

  • Помістити індикаторну смужку тесту в зразок;
  • Обережно струсити смужку;
  • Очікувати зміни кольору індикатора;
  • Знайти з'явився колір на таблиці, що додається до тестового набору. Це покаже рівень кетонів в сечі.
5009,63781,63778

Вкрай важливо запам'ятати ситуації, при яких необхідно якомога швидше визначити рівень кетонів в сечі:

  • При простудних захворюваннях, що супроводжуються значним підвищенням температури і запахом ацетону у дитини;
  • Рівень глюкози крові більше 14-15 ммоль/л протягом декількох годин;
  • Поява симптомів інсулінової недостатності (нудота, блювота, біль у животі, часте дихання, запах ацетону);

Особливо важливо робити діагностику людям з діабетом першого типу, при якому імунна система атакує і руйнує клітини підшлункової залози, що виробляють інсулін.

тест смужки на ацетон в сечі

Високий ацетон у дітей: лікування

Як ми вже з'ясували, запах ацетону у дітей не є самостійним захворюванням. У зв'язку з цим лікування буде залежати від основної патології, що викликала цей симптом. Самостійно придумувати лікування дитині не варто. Поставити діагноз і підібрати лікування повинен терапевт. Щоб не втрачати час до початку огляду, дитині можна підняти рівень цукру. Ви можете приготувати солодкий компот або сік з журавлини, обліпихи, а також настій з шипшини. Особливо ефективним вважається відвар з родзинок. Ці ягоди зміцнюють імунітет, покращують обмінні процеси та нормалізують роботу травної системи. Більш важкі стани, зокрема, ацетоновий криз, вимагають госпіталізацію та внутрішньовенне введення фізіологічного розчину глюкози, сорбентів і електролітів (Ресорбілакт, Трисоль, розчин Рінгера).

Ацетоновий синдром у дитини починається з нападів нудоти та блювоти, викликаючи серйозні порушення водного-електролітного балансу і падіння рівня глюкози. Тому лікування ацетону у дітей засновано на відновленні саме цих показників. Щоб полегшити стан маленького пацієнта важливо очистити кишечник і шлунок від токсинів. Для цього рекомендується промити шлунок слабким содовим розчином і дати малюкові сорбент, наприклад активоване вугілля, Атоксіл, Сорбекс, Ентеросгель та ін.

52949,5295,50448

Відновити електролітний баланс допоможе Регидрон, Хумана Електроліт, а також лужна мінеральну воду без газу. Пакет Регідрону розводять в 1 літрі теплої води для прийому по 5-10 мл на кожен кілограм маси тіла, який необхідно випити протягом 1 години після кожного нападу блювоти. Існує правило, згідно з яким можно відновити обсяг рідини і електролітів в організмі дитини з нудотою і блювотою: пийте невеликими кількостями (по 5-15 мл), але кожні 10-15 хвилин.

Якщо блювота стає непереможною, то в екстрених ситуаціях дітям з 1-го року дають Церукал або Метоклопромід. Терапевтична разова доза для дітей у віці 2-14 років складає 0,1 мг на 1 кг маси тіла.

Після ацетонової кризи дитячий організм знаходиться в ослабленому стані. Щоб його підтримати, необхідні вітамінні комплекси (Аскорутин, Ревит, Ундевит), джерела амінокислот та гепатопротектори (Бетаргін, Енерлів, Гепафорте), які відновлять метаболічні процеси і прискорять регенерацію клітин печінки.

лікування підвищеного ацетону

Дієта при ацетонемії: що можна їсти дитині при високому рівні ацетону?

Під час гострого періоду захворювання дієта грунтується на багатому режимі пиття. Їжа в цей період повинна бути такою, що легко перетравлюються, і містити в основному вуглеводи. Через тиждень можна підключати кисломолочні продукти. Ще через два тижні можна давати пісне м'ясо, допускаються банани. Поступово раціон необхідно розширювати списком дозволених продуктів, крім молока (від нього потрібно відмовитися на 1-2 місяці).

У перший день підвищення ацетону у дитини намагайтеся її не годувати. Необхідні лише напої кожні 5 хвилин. Якщо вона захоче їсти, запропонуйте сухі домашні крекери. На другий день буде доречний рисовий суп без м'яса, на третій день – будь-яка каша на воді. Із злаків краще готувати рис, овес або гречку.

Рекомендовані продукти

Виключити з раціона

Яйця

Гриби

Некислі спілі ягоди

Свинина

М'ясо кролика, індички, курки, телятина

Копчені продукти

Сир, йогурт, кефір

Соуси, спеції, майонез

Овочі

Свіжа випічка

Фрукти

Шоколад

 

Соки з цукром

 

Бажано, щоб вся їжа була приготовлена на пару або запечена.

дієти при підвищеному ацтоні

Після періоду загострення, необхідно стежить за регулярністю харчування дитини. Воно повинно бути частим і не важким для травної системи. Але примушувати через силу доїдати теж не можна. Не слід забувати про психологічний комфорт малюка і фізичну активність, а також стати частим гостем у гастроентеролога. Все це допоможе утримати ацетон у дитини в нормі.

Здоров'я безцінне – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю і турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах