Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Залізодефіцитна анемія у дітей 28/02/2019

Залізодефіцитна анемія у дітей

Якщо дитина виглядає млявою та блідою, часто хворіє на застуду, то саме час перевірити вміст заліза у її крові. Анемія у дітей за статистикою зустрічається особливо часто в період активного росту.

Перші запаси заліза формуються у малюка ще до його народження. Воно передається через плаценту від матері і, як правило, повністю забезпечує потреби молодого організму в перші місяці життя. Однак, якщо у жінки був дефіцит заліза при вагітності або плід народився недоношеним, то дефіцит заліза (залізодефіцитна анемія), найімовірніше, буде загрожувати й дитині в перші роки життя.

дитяча анемія

Роль заліза в організмі людини:

  • Залізо належить до важливих мікроелементів і бере участь у багатьох метаболічних процесах;
  • Входить до складу гемоглобіну і відповідає за доставку кисню до тканин організму і виведення з них вуглекислого газу;
  • Залізо підтримує імунні клітини, які борються з інфекціями та бактеріями, а також сприяє синтезу біологічно активних речовин (інтерферону, імуноглобуліну), які формують імунну відповідь;
  • З цього елемента полягає ряд ферментів, необхідних для нормального функціонування всього організму.

Добова норма заліза

Вік

Кількість заліза на добу

До 6 місяців

6 мг

6 місяців–1,5 роки

15 мг

1,5–4 роки

12 мг

4–10 років

10 мг

9–13 років

8 мг

Хлопчики у 14–18 років

11 мг

Дівчата у 14–18 років

15 мг

Вагітні жінки

19-50 мг

Матері, що годують

16-25 мг

 

Анемія у дітей: що це таке?

Дитяча залізодефіцитна анемія – це захворювання, яке проявляється в нестачі еритроцитів в крові дитини внаслідок дефіциту заліза.

анемія у дітей гемоглобин

Залізодефіцитна анемія у дітей: причини

  • Раннє відлучення від грудного вигодовування;
  • Швидкий обмін речовин в молодому організмі вимагає багато вітамінів і мікроелементів, в тому числі й заліза;
  • Незріла ферментативна система малюка не завжди ефективно засвоює цей елемент;
  • Одноманітне і неповноцінне харчування, особливо відмова від споживання червоного м'яса;
  • Інтенсивний ріст організму;
  • Дисбактеріоз кишечника та глистова інвазія викликають підвищену витрату заліза.

Анемія у дітей: симптоми на ранньому етапі

Встановити дефіцит заліза у дітей можна тільки за допомогою аналізу крові. Але перші ознаки недуги батьки можуть помітити й самі. Іноді анемія у дітей протікає без прояву будь-яких симптомів.

Анемія у дітей: ознаки

Поведінка і активність

Раніше весела і активна дитина відмовляється від ігор на користь відпочинку, швидко втомлюється, часто вередує. З'являється дезорієнтація в просторі

Харчові звички

Малюк може раптово почати гризти крейду або глину. Таким чином організм намагається заповнити баланс мінералів

Зовнішній вигляд

Блідість шкіри, тріщини і болячки в куточках рота, постійні кровотечі з носа

 

анемія симптоми фото

Анемія у дітей: наслідки

Якщо не вживати заходів щодо відновлення запасів заліза, наслідки для молодого організму можуть бути досить серйозними. Немовлята можуть придбати проблеми з розвитком і руховими функціями. Деякі мають дефіцит уваги і труднощі з навчанням. Анемія важкого ступеня у дітей може спровокувати інсульт.

Анемії у дітей: діагностика

Дефіцит заліза в організмі може виявити лише лабораторний аналіз венозної крові на гемоглобін і кількість еритроцитів. Якщо виявлена анемія у дітей, то показники крові будуть такими:

Гемоглобін

Вік 1–3 роки

менше 110 г/л

Вік 4–12 роки

менше 115 г/л

Щоб точно встановити діагноз, педіатр може призначити і додаткові лабораторні дослідження, такі як вміст у крові феритину, фолієвої кислоти, насичення трансферину, вітаміну B12 та ін. В окремих випадках може знадобиться аналіз кісткового мозку, в якому виробляються всі клітини крові.

анемія у дітей діагностика

Як боротися з анемією у дітей?

Лікуванні анемії у дітей починається з корекції раціону харчування. Воно повинно в обов'язковому порядку включати продукти з високим вмістом заліза: червоне м'ясо, печінка, зелені листові овочі, цільнозерновий хліб, горіхи, гранати, яблука, абрикоси та т.д. При цьому, слід зазначити, що тільки в м'ясі міститься найбільш засвоювана форма заліза, яка є складовою частиною гемоглобіну крові. А отримати достатню кількість цього мінералу тільки з рослинної їжі дуже складно.

анемія у дітей харчування

Інші рекомендації при анемії у дітей полягають у зміні способу життя малюка. Він повинен багато гуляти на свіжому повітрі та активно рухатися.

анемія у дітей профілактика

Якщо ці рекомендації не приносять результатів, то може знадобитися лікування анемії у дітей препаратами заліза. Призначати їх дитині самостійно категорично не рекомендується. По-перше, серед сучасного аптечного асортименту можна легко загубитися. По-друге, передозування мікроелементом може викликати дуже важкі наслідки для юного організму. Тому, заздалегідь проконсультуйтесь з педіатром і він точно встановить необхідну кількість для лікування дитячої анемії. Як правило, щоб заповнити дефіцит заліза ліки призначають у вигляді біологічно активних добавок і вітамінів.

Найбільш ефективними є препарати, що містять двовалентну форму заліза. При цьому, починати їх прийом слід з четвертої частини призначеної дози, збільшуючи поступово, наприклад Гемоферон, Педіакід.

1779,67495,66664

Приймати препарати заліза рекомендується натщесерце за 1 годину до їжі. Таким чином мінерал засвоїться організмом максимально повно.

дефіцит заліза

Моя Аптека – з любов'ю та турботою.

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я  Інформація у статті має виключно ознайомлювальний характер. Адміністрація сайту mypharmacy.com.ua не несе відповідальності за будь-які прямі чи опосередковані наслідки, що виникли в результаті використання інформації на сайті.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах