Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Від чого НЕ треба лікувати дитину? 02/04/2019

Від чого НЕ треба лікувати дитину?

Батьки готові зробити все, щоб їх дитина була здорова і щаслива. Однак, не всі стани здоров'я дитини є серйозними хворобами і насправді не потребують лікування. Так, які ж «хвороби» у дітей не варто лікувати?

Хвороби малят

Дитячі хвороби з висипаннями на шкірі

Відразу після народження дитина потрапляє у нове середовище, і її організм проходить період адаптації до нових умов життя. Перше, що турбує батьків – це шкіра малюка, адже вони уявляють її ніжною і чистою. Тому, коли виникають хоч якісь недосконалості, то мами починають підозрювати різні дитячі захворювання шкіри nf намагаються їх лікувати. Насправді після народження у всіх немовлят з'являється проста еритема – почервоніння, сухість та лущення шкіри. Це відбувається через вплив нового середовища – повітря і більш низьку температуру, ніж в утробі матері. Еритему не відносять до дитячих шкірних хвороб, тому лікувати її не потрібно. Тут важливо тільки правильно доглядати за роздратованим ділянками шкіри, які пройдуть самостійно через пару тижнів.

висипання на шкірі у дитини

У немовлят часто закорковані потові залози на обличчі, грудях, спині, розгинальних ділянках рук та ніг. Через це можуть виникати дрібні пухирці, наповнені прозорою рідиною. Деякі вважають цей стан однією з дитячих хвороб новонароджених. Однак, проблема не несе шкоди дитині і зникне сама собою до віку одного місяця.

Дитячі хвороби шлунково-кишкового тракту

Після народження малюка починається активний процес заселення кишківника та шкірних покривів різними мікроорганізмами. Мікробіота кишечника складається не тільки з корисних лакто- і біфідобактерій, але містить умовно-патогенні організми та грибки. З молоком матері немовля отримує в основному біфідобактерії, які витісняють небезпечних мікроорганізмів. У цей період батьки починають лікувати дитячі хвороби живота. Хоча, це природний процес зміни мікробного складу – дисбіоз. Справжні дитячі хвороби кишечника обов'язково включають підвищення температури тіла, рідкий стілець, блювоту, відсутність апетиту. Якщо цих симптомів немає, то й лікувати дисбіоз кишечнику не рекомендується.

кишкова колька дитини

Кишкова колька

Ще одна часта недуга немовлят – колька в животі. Це явище поширене серед 70% дітей в перші місяці життя. Починаються вони з третього тижня і тривають, як правило, близько трьох місяців. Лікувати кольки теж нема потреби. Полегшити страждання малюка допоможуть відвари кропу, фенхелю, Еспумізан, Боботік, Інфакол.

54626,50573,6514

Дитячі хвороби в дошкільному віці

Дитячі інфекційні захворювання

З дорослішанням починають частіше виявлятися дитячі інфекційні захворювання. Діти хворіють на застуду частіше і довше, ніж дорослі. ГРВІ у дітей може виникати приблизно 6-8 разів на рік. І це не вважається аномалією. Інфекційні захворювання у дітей тривають не менше двох тижнів. Тому складається враження, що діти постійно хворіють, а лікування застуди у дітей є для батьків першочерговим завданням. Вони активно шукають порятунок в антибіотиках, БАДах, противірусних препаратах (Лаферобіон, Анаферон), хоча користі від не багато.

Важливо розуміти, що специфічні противірусні препарати діють тільки відносно деяких штамів вірусів грипу і не допоможуть від інших інфекційних дитячих хвороб. Не захистять вони й від ускладнень, лише скоротять перебіг хвороби на декілька днів. Тому використовувати їх слід з обережністю і лише за призначенням педіатра.

орв у дитини

Лікування грипу у дітей антибіотиками досі є предметом численних дискусій серед педіатрів у всьому світу. Але більшість сходиться на думці, що лікування ГРВІ у дітей за допомогою антибіотиків неприпустимо. Оскільки знищувати вірус ліками, спрямованими на боротьбу з бактеріями недоцільно. Застосування антибіотиків при дитячих вірусних захворюваннях може значно продовжити гарячковий період і викликати безліч ускладнень. Ефективна ця група медикаментів для лікування дитячих небезпечних хвороб, таких як отит, менінгіт, бактеріальна пневмонія.

Дитячі хвороби носа

Лікувати нежить у дітей судинозвужувальними краплями (наприклад, Евказолін, Нокспрей, Фармазолін) є головною помилкою батьків. Крім того, тривале використання назальних спреїв і крапель формує медикаментозний риніт, докладніше про який можна дізнатися тут. Педіатри рекомендують суворо дотримуватися призначених доз і застосовувати краплі тільки при сильному закладенні носа.

нежить у дитини

Дитячі хвороби дихальної системи

Почервоніння і біль в горлі у дитини найчастіше пов'язані з вірусними інфекціями. У цьому випадку лікування не вимагає застосування спеціальних медикаментів, достатньо буде рясного пиття та постільного режиму. Такі дитячі захворювання проходять самостійно через 5-7 днів. Призначити антибіотик лікар може лише у разі діагнозу фарингіт, тонзиліт, які також зникнуть самостійно, але часто можуть спричинити ряд ревматологічних хвороб у дітей. Тому, тут важливо своєчасно діагностувати захворювання.

хвороби горла у дитини

Кашель у дитини

При нескладній застуді лікування кашлю у дітей не потрібно. При сухому, болісному кашлі педіатр зазвичай призначає рослинні сиропи від кашлю, наприклад Геделікс, МаМа, Проспан.

кашель у дитини

Здоров'я дітей – це щастя для батьків. А свідомий підхід до проблеми – це запорука здоров'я Вашої дитини. Пам'ятайте, що не кожна хвороба дитини потребує медикаментозного лікування.

Моя Аптека – з любов'ю і турботою.

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я  Інформація у статті має виключно ознайомлювальний характер. Адміністрація сайту mypharmacy.com.ua не несе відповідальності за будь-які прямі чи опосередковані наслідки, що виникли в результаті використання інформації на сайті.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах