Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Діагноз панкреатит: чим небезпечний, способи лікування 26/05/2020

Діагноз панкреатит: чим небезпечний, способи лікування

При згадці про захворювання підшлункової залози у багатьох виникає асоціація з діабетом. Безумовно, діабет є найбільш поширеним захворюванням, пов'язаним з пошкодженням підшлункової залози, але й сам цей орган як частина травної системи схильний до запального процесу, званого панкреатитом. У даній статті ми зібрали основну інформацію, яку необхідно знати про причини і симптоми панкреатиту, з'ясуємо чи небезпечний панкреатит і які способи лікування пропонує сучасна медицина.

     ЗМІСТ:

Підшлункова залоза та її функції

Підшлункова залоза розташована в центрі верхньої частини черевної порожнини близько дванадцятипалої кишки. Вона виконує дві найважливіші функції в організмі:

  • Травна функція полягає у виділенні ферментів, необхідних для процесу розщеплення білків, вуглеводів і жирів в тонкій кишці.
  • Ендокринна функція включає виділення гормонів в кровотік (інсулін та глюкагон), що відповідають за регулювання рівня цукру в крові.

строение поджелудочной железы

Панкреатит та його види

Панкреатит – це патологічне запалення підшлункової залози, яке може проявлятися гостро або хронічно. При запаленні ферменти, які зазвичай повинні потрапляти в травний тракт, починають пошкоджувати саму залозу і виділятися в навколишні тканини та кровотік. Це може викликати місцеві ускладнення, такі як накопичення рідини навколо підшлункової залози (помилкова кіста). В результаті захворювання травлення сповільнюється і стає болючим.

Існує 2 види панкреатиту:

  • Гострий панкреатит – з'являється раптово і триває всього кілька днів. Він є досить рідкісним станом, яке частіше зустрічається серед чоловіків. Як правило, гостре запалення викликано рухом каменів в жовчному міхурі, алкогольним отруєнням, травмою або пошкодженням під час операції, високим рівнем ліпідів у крові та іншим причинами. У 80% випадків воно протікає з помірною тяжкістю та не викликає серйозних ускладнень і тільки в 20-ти відсотках випадків можливі серйозні ускладнення, такі як різке падіння артеріального тиску та сепсис. У крайніх випадках можлива кровотеча в черевній порожнині. Ця важка форма вимагає госпіталізації у відділенні інтенсивної терапії.

Найбільшу небезпеку для здоров'я представляє не панкреатит, а ускладнення у вигляді діабету та раку.

  • Хронічний панкреатит – це тривале захворювання, що виникає в результаті пошкодження підшлункової протягом довгого часу. Воно завдає органу поступової та незворотної шкоди. Хронічне запалення може розвинутися після декількох епізодів гострого панкреатиту.

виды панкреатита

Панкреатит: симптоми

Симптоми панкреатиту різноманітні і залежать від типу запалення. Іноді, панкреатит може бути і безсимптомним протягом тривалого часу і в той же час викликати пошкодження органу.

Провідним симптомом гострого панкреатиту є дуже сильний біль у верхній частині живота, що іноді віддає в спину. Біль посилюється в положенні лежачи та після їжі, і іноді не зменшується навіть після прийому болезаспокійливих засобів. При нахилі вперед і скручуванні в позу ембріона спостерігається полегшення болю. Іншими симптомами, які можуть виникнути в цьому стані, є нудота, блювота, сильна слабкість, підвищення температури, посилене серцебиття, здуття живота. У важких випадках запалення також призводить до зневоднення, низького кров'яного тиску, внутрішньої кровотечі.

У разі хронічного панкреатиту симптоми запалення повторюються. До болю зазвичай додаються втрата ваги, м'які і жирні випорожнення, що вказує на нездатність перетравлювати певні продукти, особливо жири. Спадковий хронічний панкреатит зазвичай починається в підлітковому віці як серія короткочасних нападів болю в животі, проблем з травленням, нудоти, блювоти і лихоманки. Згодом частота нападів збільшується, і в кінцевому підсумку стан може погіршитися в хронічне запалення.

симптомы панкреатита

Які причини виникнення панкреатиту?

Вважається, що у більшості людей, які страждають на хронічний панкреатит, він розвивається в результаті надмірного вживання алкогольних напоїв протягом тривалого періоду часу, що призводить до пошкодження підшлункової залози і утворення рубців. В інших випадках причини хронічного панкреатиту можуть бути пов'язані з метаболічними проблемами, спадковими або зовсім бути невідомими.

Вживання алкоголю

Багаторазове і тривале вживання алкоголю є основним фактором ризику розвитку гострого панкреатиту, адже алкоголь може впливати на фермент, який розщеплює їжу трипсин, поки він ще знаходиться в підшлунковій залозі. Це пошкоджує навколишні тканини, викликаючи запалення. Невідомо, чому або як це відбувається. Згідно з однією з теорій, молекули етанолу змушують клітини підшлункової залози активувати трипсин раніше, ніж необхідно. Крім цього, алкоголь може призвести до утворення білкових пробок, дія яких може бути аналогічною з камінням, що блокують жовчовивідні протоки.

Каміння в жовчному міхурі

Зв'язок між панкреатитом і камінням жовчного міхура заснований на анатомічному поділі протоки, яка відповідає за дренаж підшлункової соків і жовчного міхура, відомої як великий сосочок дванадцятипалої кишки. Камені в жовчному міхурі можуть блокувати протоки для секреції панкреатичних соків, затримуючи їх усередині залози. Закупорка заважає правильному функціонуванню підшлункової залози і викликає активацію трипсину, поки він ще знаходиться всередині підшлункової залози, тим самим викликаючи подразнення та запалення підшлункової залози.

Інші причини панкреатиту включають:

  • Пряме пошкодження підшлункової залози в результаті травми, аварії або операції;
  • Прийом деяких медикаментів: сульфаніламідні препарати, імунодепресанти, препарати, що використовуються для лікування ВІЛ;
  • Інфекції підшлункової залози і черевних органів, такі як сальмонела;
  • Деякі аутоімунні захворювання;
  • Ідіопатичний панкреатит. Приблизно в 15% випадків гострого панкреатиту неможливо з'ясувати причину.

Не залежно від причини, ясно наступне: коли трипсин виробляється підшлунковою залозою, він залишається неактивним і не здатний розщеплювати білки. Тільки після того, як він залишає підшлункову залозу і потрапляє в кишечник, то стає активним і здатний розщеплювати білки. У випадках гострого панкреатиту трипсин активується в підшлунковій залозі і починає перетравлювати його клітини. Іншими словами, підшлункова залоза починає переварювати себе, викликаючи запалення.

причины панкреатита

Хто схильний до появи панкреатиту?

Панкреатит може виникнути у будь-якого, але частіше зустрічається у людей, які знаходяться в певних групах ризику. Вони включають людей, що зловживають алкогольними напоями протягом тривалого періоду часу, а також пацієнтів з жеовчекам'яною хворобою.

Від хронічного панкреатиту найчастіше страждають чоловіки у віці від 35 до 40 років. Середній вік для розвитку гострого панкреатиту у зв'язку з вживанням алкоголю становить 38 років, а в зв'язку з закупоркою жовчними каменями – 69 років.

Діагностика панкреатиту

При виявленні симптомів панкреатиту, описаних вище, необхідно звернутися до лікаря гастроентеролога. Для постановки діагнозу панкреатит лікарю необхідна інформація від пацієнта про симптоми, які він відчуває, і проведення фізичного обстеження живота. При наявності запалення деякі області живота стають дуже чутливими до дотику. Подальша діагностика включає лабораторні аналізи і візуалізацію черевної порожнини:

  • Аналіз крові. Під час запалення виділяється надмірна кількість ферментів амілази і ліпази в кров. Їх концентрація використовується для підтвердження діагнозу. Рівень ферменту амілази підвищується приблизно через 2-12 годин після появи симптомів і знижується приблизно через 3-6 днів. У порівнянні з амілазою рівні ліпази в крові можуть залишатися високими протягом більш тривалий період. Рівні альбуміну та кальцію можуть впасти, цукру та білірубіну – зрости. Високі рівні тригліцеридів можна спостерігати у пацієнтів, які зловживають алкоголем.
  • Аналіз сечі. Рівень амілази в сечі залишається вищими довше, ніж рівень амілази в крові, дозволяючи визначити діагноз після нападу.
  • Аналіз калу дозволяє перевірити ефективність процесів травлення.
  • Ультразвукова діагностика (УЗД) візуалізує внутрішні органи та здатна позначити локалізацію жовчних каменів, які можуть бути причиною закупорки проток.
  • Комп'ютерна томографія (КТ) – це дослідження, що перевершує за ефективністю УЗД. Разом з введенням контрастної речовини може демонструвати панкреатичний запальний процес або прогресуючий процес некрозу підшлункової залози.
  • Ендоскопія жовчовивідних шляхів і підшлункової залози. Під час процедури через стравохід буде введена гнучка трубка з камерою, що дозволяє спостерігати запалені тканини.

диагностика панкреатита

Панкреатит: лікування

Лікування гострого панкреатиту

Характер лікування гострого панкреатиту залежить від тяжкості його прояви. Він може протікати з помірною тяжкістю, не викликаючи ускладнень, або бути серйозним, що вимагає негайної госпіталізації.

Легка форма гострого панкреатиту

Основною метою терапії є підтримка основних функцій організму, щоб дати час підшлунковій залозі відновитися. Вона включає:

  • Полегшення болю. Навіть легка форма панкреатиту може викликати сильний біль, тому призначають знеболюючі препарати.
  • Протиблювотні препарати допоможуть від зневоднення та нудоти.
  • Парентеральне харчування дозволить підшлунковій залозі відновлюватися, не виділяючи ферменти для перетравлення твердої їжі.
  • Внутрішньовенні інфузії рідини. Організм часто страждає від зневоднення під час гострого панкреатиту, тому брак рідини будуть заповнювати внутрішньовенно.

Більшість людей з легким гострим панкреатитом можуть бути виписані з лікарні протягом тижня.

Важка форма гострого панкреатиту

Важка форма захворювання вимагає негайної госпіталізації та введення інфузійних розчинів і анальгетиків. При такому типі запалення організм також може втратити велику кількість рідини, зменшуючи обсяг крові до небезпечного. Важкий напад зазвичай триває всього кілька днів, якщо немає ускладнень і некрозу тканини підшлункової залози або накопичення рідини навколо залози.

У відділенні інтенсивної терапії проводиться ретельний моніторинг стану пацієнта протягом двох тижнів, оскільки важкий панкреатит може викликати пошкодження серця, легенів або нирок.

Якщо причиною гострого запалення стали жовчні камені, то потрібно видалення жовчного міхура або ендоскопічне видалення каменів. Після операції запалення зменшується і підшлункова залоза, як правило, повертається до нормального функціонування.

Некротичний панкреатит

Вкрай важкі випадки панкреатиту можуть привести до загибелі тканини підшлункової залози (некрозу). У 40-70% пацієнтів це ускладнення розвивається на другий або третій тиждень захворювання. Мертві тканини є хорошим середовищем для розвитку інфекції, яка поширюється в кровотік (сепсис), а звідти в усі інші органи. Оскільки інфекція підшлункової залози є основною причиною смертності, може знадобитися хірургічне втручання для видалення ушкодженої тканини, якщо розвивається вторинне запалення. Користь від профілактичної антибактеріальної терапії є на сьогоднішній день спірною. Лікування антибіотиками починають тільки при підтвердженні бактеріальної причини запалення.

лечение панкреатита

Лікування хронічного панкреатиту

Лікування панкреатиту на хронічному рівні складніше і довше. Воно буде направлено на поліпшення метаболічних процесів, оскільки підшлункова залоза не здатна функціонувати належним чином.

Лікування включає в себе багату вуглеводами дієту з низьким вмістом жирів для полегшення травлення, частий прийом їжі невеликими порціями. Якщо виникає біль, слід переходити тільки на рідку їжу. При всіх типах панкреатиту настійно рекомендується уникати вживання алкоголю.

На додаток до дієтичного харчування призначають прийом травних ферментів у вигляді таблеток (Панкреатин, Креон, Мезим). Приймати їх необхідно під разом з прийомом їжі, щоб поліпшити засвоєння поживних речовин.

2981, 3851, 3673

Якщо були пошкоджені клітини залози, що відповідають за ендокринні функції, то необхідний прийом інсуліну.

Дуже важливо знизити частоту нападів, оскільки запалення може стати причиною сприйнятливості органу до бактеріальної або грибкової інфекції. Усередині підшлункової залози можуть утворюватися мішки з панкреатичною рідиною, які здатні проникати в нижню черевну порожнину і викликати важкі інфекції. Крім того, панкреатит може розвинутися в рак підшлункової залози.

Основи правильного харчування при панкреатиті

Сувора дієта при панкреатиті – запорука успішного лікування та швидкого одужання. Дієта складається з натуральної та свіжої їжі. У ній немає місця алкоголю, солоному, гострому, жирному та смаженому. Нехтування рекомендаціями лікаря тягне за собою наслідки і ускладнення.

При хронічному панкреатиті гостра фаза змінюється ремісією. Щоб запобігти можливій подальшій шкоді організму та полегшити симптоми, рекомендується дотримуватися наступних правил харчування:

  • Перші два дні – голод. Важливо забезпечити відпочинок підшлункової залози. Це допоможе зменшити набряк і уповільнити запалення, що прискорить процес відновлення органу;
  • Далі щоденний раціон слід розділити на 6 порцій, щоб не навантажувати підшлункову;
  • Слідкуйте за хімічним складом їжі. Після зникнення болю підтримуйте щоденне споживання білків та вуглеводів на рівні 150 і 65 грам відповідно;
  • Їжа неповинна бути холодною або гарячою. Їжте тільки теплу їжу;
  • Краще вживати їжу, перетерту через тертку, блендер або м'ясорубку;
  • Їжа повинна бути варена або приготована на пару;
  • Добова норма калорій повинна складати не більше 2 тис. ккал;
  • Важливо пити більше рідини, а краще – мінеральну воду.

Зразок меню на тиждень при панкреатиті

 

Сніданок

Другий сніданок

Обід

Полудень

День 1

Варена курка, чай

Вівсянка на молоці, чай

Морквяний суп-пюре, печена риба, чай

Печене яблуко

День 2

Омлет з білка, варена риба або сирний пудинг

Домашній сир, чай з молоком

Овочевий картопляний суп, фрикадельки на пару

Твердий сир

День 3

Сирне печиво

Омлет, чай, хліб

Гречка, сир, тушковані кабачки

Терте яблуко

День 4

Варена яловичина, вівсянка з молоком, чай

Омлет, чай

Овочевий суп, макарони, желе, компот

Сир та чай

День 5

Вівсянка, білий хліб, мінеральна вода без газу

Крем-пудинг, яблучне варення, чай

Овочевий суп, гарбузова каша, сир

Омлет з білка

День 6

Картопляне пюре з рибою, чай

Сир

Картопляно-морквяний суп, м'ясний фарш на пару, гречка

Чашка йогурту

День 7

Вівсянка, м'ясний фарш на пару, чай

Сир

Суп вівсяний, пиріжки на пару, печене яблук

Омлет з білка, кефір

 

панкреатит диета

Які продукти під забороною при панкреатиті?

Багато продуктів викликають загострення хронічного панкреатиту, тому їх рекомендується уникати:

  • М'ясо. Заборонено жирне та копчене м'ясо, жирний м'ясний бульйон. Гастроентерологи забороняють вживати свинину, качатину, гусятину, шашлики, хот-доги і сосиски.
  • Жирна риба: сом, скумбрія, форель або лосось – не повинна бути присутня на столі людини з панкреатитом.
  • Фрукти. При панкреатиті навіть деякі фрукти не приносять користі організму. До них відносяться авокадо, виноград, фініки, журавлину та інжир. Небажано вживання кураги, оскільки вона містить багато цукру.
  • Овочі. Лікарі радять під час загострення не вживати капусту, цибулю, редиску, шпинат, перець, хрін, редьку. До цієї категорії дієтологи відносять огірки і помідори, відзначаючи високу чутливість підшлункової до цих овочів. Бобові культури, які викликають бродіння, також не корисні.
  • Гриби створюють величезне навантаження на залозу, тому при панкреатиті забороняється їсти їх в будь-якій формі.
  • Консервовані і мариновані продукти, заборонені, особливо якщо при їх приготуванні використовується оцет.
  • Зернові і хліб. При загостренні свіжий хліб та інша випічка не допускаються. Рекомендується замінити їх на печиво, крекери або вчорашній хліб. Кукурудза та пшенична каша заборонені.
  • Напої. Панкреатит та алкоголь несумісні. Для інших напоїв категорія заборони включає квас, каву та какао, молоко, міцний чай та газовану воду.
  • Солодощі. На жаль, при панкреатиті не слід вживати їжу з високим вмістом вуглеводів та жирів. Слід відмовитися від шоколаду, морозива, тортів, тістечок та кремів. Кондитерські вироби містять трансжири, які завдають шкоди навіть здоровій організму.

Ключем до швидкого одужання є відмова від використання продуктів, які посилюють або провокують запальний процес, стимулюючи. Також не слід забувати про регулярномий прийом травних ферментів, призначених лікарем, які надають неоціненну підтримку організму.

Здоров'я безцінне – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю і турботою.

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я  Інформація у статті має виключно ознайомлювальний характер. Адміністрація сайту mypharmacy.com.ua не несе відповідальності за будь-які прямі чи опосередковані наслідки, що виникли в результаті використання інформації на сайті.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах