Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Знижена кислотність шлунка: недооцінена небезпека 03/10/2023

Знижена кислотність шлунка: недооцінена небезпека

Однією з поширених форм порушень травлення є надлишкова кислотність шлунка, що супроводжується пекучим відчуттям у грудях – печією. Мільйони людей у всьому світі уникають гострої, жирної та кислої їжі, намагаючись впоратися з цією проблемою. Однак є також протилежна проблема – знижена кислотність шлунка. Це більш рідкісне і маловивчене явище, але не менш небезпечне для травлення та організму в цілому.

     ЗМІСТ:

 

Соляна кислота, що виробляється шлунком, відіграє важливу роль у травленні. Вона відповідає за розщеплення поживних речовин і є ключовим фактором у процесі засвоєння мінералів. Більше того, шлунковий сік вбиває збудників і вірусів, які потрапляють в організм з їжею та напоями. Оптимальний рівень кислотності, відомий як рН, необхідний для нормального функціонування шлунка, знаходиться в низькому діапазоні: його значення повинно бути в межах від 1,5 до 2,5. Цей рівень кислотності необхідний для належної переробки їжі. Якщо шлунок виробляє занадто багато кислоти, то pH може знизитися нижче цієї норми, що може спричинити негативні наслідки. З іншого боку, недостатня кислотність також може бути шкідливою для організму. Проблеми починають з’являтися зі значеннями pH від 3,5, у більш важких випадках значення може становити навіть 6,0. На жаль, цей стан часто не діагностується або ігнорується.

Причини зниженої кислотності шлунка

До основних факторів ризику і причин низької кислотності шлунка відносять:

  • Інгібітори протонної помпи (ІПП) – ліки, які призначають для лікування виразкової хвороби, ерозивного гастриту або дуоденіту, людям з ГЕРХ. Такі ліки як омепразол, езомепразол, пантопразол блокують вироблення шлункової кислоти. Вони суттєво впливають на зниження секреції шлункового соку. 
  • Інфекція Helicobacter pylori (H. pylori) – тип бактерій, які живуть у шлунку, виділяючи фермент, що нейтралізує шлункову кислоту. Інфекція H. pylori викликає гастрит, призводячи до зниження вироблення шлункової кислоти.
  • Аутоімунний гастрит – це аутоімунне захворювання, за якого імунна система руйнує клітини шлунка, які продукують кислоту, і які називаються парієтальними клітинами. Це також може призвести до дефіциту вітаміну B12 або перніціозної анемії.
  • Атрофічний гастрит – пошкодження слизової оболонки шлунка призводить до загибелі клітин, які виробляють шлункову кислоту.
  • Алкоголізм – часта причина атрофічного гастриту.
  • Захворювання щитоподібної залози – низька кислотність шлунка поширена як при гіпотиреозі, так і при гіпертиреозі. Слід зазначити, що шлункова кислота необхідна для всмоктування синтетичних гормонів щитоподібної залози (L-тироксину та Еутироксу) під час замісної терапії.
  • Операції на органах травлення – такі операції, як шунтування шлунка, можуть призвести до зменшення кількості шлункової кислоти, яку він може виробляти.
  • Лікування раку шлунка може пошкодити слизову оболонку шлунка і погіршити його функцію.
  • Похилий вік – літні люди страждають від низької активності травних соків набагато частіше, ніж молоді. Неминучий процес старіння організму призводить до зниження продуктивності клітин, розташованих у слизовій оболонці шлунка.

Проблема виснаження травних соків може бути спричинена різноманітними чинниками. Вона може мати як функціональні, так і патологічні причини, включаючи гастрит, інфекцію, тривале застосування лікарських засобів, хірургічні втручання та інші фактори. Розуміння та визначення причин стану є ключем до визначення правильної стратегії лікування.

кислотність шлунку

Чим небезпечна знижена кислотність?

Як уже згадувалося, рН баланс шлунка є важливим для засвоєння поживних речовин і загального здоров'я людини. Менша кількість травного соку може призвести до низки серйозних порушень в організмі.

  • Інфекції. Паразитарні інфекції або порушення кишкової флори також можуть бути результатом занадто низького рівня кислоти в шлунку. Слід пам'ятати, що крім травлення, соляна кислота є одним з бар'єрів, що перешкоджають вторгненню патогенних мікроорганізмів, які потрапили в організм перорально. Вона вбиває більшість вірусів, бактерій та паразитарних цист. Крім цього, може збільшитися кількість бактерій Helicobacter pylori.
  • Дефіцит поживних речовин. За тривалого стану зниженої кислотності може розвинутися нестача поживних речовин, вітамінів та мінералів, оскільки вони погано засвоюються з їжі. Найчастіше спостерігається дефіцит вітаміну В12, фолієвої кислоти, кальцію, магнію, цинку і заліза, призводячи до анемії. Пацієнти можуть скаржитися на випадіння волосся, відчуття втоми, ламкість кісток. 
  • Підвищена чутливість до деяких продуктів. Недостатня активність шлункового соку може погіршувати переносимість деяких продуктів, таких як молочні продукти або білок.
  • Рак шлунка. Знижена кислотність може передувати раку шлунка протягом багатьох років, тому дуже важливо контролювати цей стан. 

Зміна ефективності лікарських препаратів. Шлункова кислота необхідна для засвоєння багатьох ліків, таких як гормони щитоподібної залози, протигрибкові препарати, кардіологічні препарати, засоби для лікування ВІЛ та інших. Коли ці ліки не всмоктуються належним чином, то можуть виникати побічні ефекти або їхня ефективність знижується.

знижена кислотність шлунку

Знижена кислотність шлунка: симптоми й ознаки 

Ознаки як зниженої кислотності, так і підвищеної кислотності можуть бути доволі схожими, що часто спричиняє плутанину та призводить до неправильної діагностики. Усі вони є наслідком порушення процесу травлення їжі, яка в недостатньо розщепленому вигляді переходить у наступні відділи шлунково-кишкового тракту. Пацієнти найчастіше скаржаться на неприємні симптоми незабаром після їди. 

  • Печія. Парадоксально, але низька кислотність може викликати печію так само як і висока. Це відбувається через сповільнене розщеплення їжі та перенесення її до стравоходу, що може спричиняти відчуття печіння та дискомфорту в ділянці грудей.
  • Здуття живота та метеоризм. Люди з цим захворюванням можуть мати постійне здуття живота, збільшення об'єму газів після прийому їжі. Це пов'язано з ускладненим процесом розкладання їжі. Бактерії в травному тракті харчуються частково неперетравленою їжею, що призводить до бродіння й утворення газів.
  • Відрижка. Відрижка може виникати внаслідок надлишку газів. Вона особливо посилюватиметься після їди з високим вмістом білка, наприклад, великих порцій м'яса.
  • Тяжкість після їди. Відчуття переповнення, біль у животі, відчуття наявності важкого каменю в животі спостерігаються одразу після їди.
  • Розлади шлунка. Спостерігається порушення випорожнення, наприклад діарея або закреп. Ба більше, діарея і закреп можуть чергуватися. Часто діарея затягується на довго, а закрепи настільки сильні, що потрібне вживання ліків для спорожнення кишківника.
  • Присмак у роті. Гіпокислотність може спричиняти металевий або гіркий присмак у роті.
  • Неперетравлена їжа в калі. Їжа може подорожувати по всій довжині травного тракту, не розщеплюючись і не засвоюючись.

Симптоми зниженої кислотності можуть бути схожі з іншими захворюваннями шлунка, тому для точного діагнозу та визначення причин рекомендується звернутися до лікаря.

симптоми зниженої кислотності шлунку

Як підвищити кислотність шлунка?

Лікування зниженої кислотності – завдання непросте. Якщо зменшити секрецію шлункових кислот можна досить легко, то змусити шлунок працювати старанніше – набагато складніше. Терапія, як правило, складається з двох стратегій: 

  • Формування раціону таким чином, щоб "ледачий" шлунок міг впоратися з травленням;
  • Стимулювання вироблення соляної кислоти в шлунку за допомогою лікарських препаратів і безрецептурних добавок.

Важливо розуміти, що найефективнішим способом лікування є лікування основної причини зниження секреції шлунка, про які йшлося вище. Так, позбавлення від інфекції H. pylori або скасування прийому препаратів, що пригнічують секрецію, може повернути рН у норму.

Дієта за зниженої кислотності

При недостатньо низькій рН шлункового соку важливе значення має правильне харчування, яке допомагає поліпшити травлення та полегшити симптоми захворювання. Дієта в цьому разі спрямована на стимуляцію шлункової активності та забезпечення максимального засвоєння поживних речовин. 

Режим харчування

Перевагу слід віддавати дробовому харчуванню з частими прийомами їжі (5-6 разів на день) у певний час. Це допоможе виробити в організмі режим виділення кислоти, підтримувати активність шлунка та запобігти його переповненню. Їжа має бути теплою або кімнатної температури. Постарайтеся не допускати тривалих перерв між прийомами їжі, щоб не виникало сильного відчуття голоду. Останній прийом їжі має бути за 2-3 години до сну. 

Їжте білкову складову страви в першу чергу. Амінокислоти посилять виділення шлункової кислоти.

Також слід забути про пиття до та під час їжі. Вживання рідини під час їжі розбавляє травні кислоти, ще більше послаблюючи їхні властивості. Не пийте протягом 30 хвилин після їди. Це дасть шлунку більше часу для вироблення кислоти та метаболізму білків.

Що рекомендовано їсти?

Щоб підтримувати нормальне функціонування шлунка за зниженої кислотності, важливо обирати продукти, які сприяють апетиту та стимулюють вироблення шлункового соку. Рекомендовано зробити основою свого раціону тушковані та запечені страви, обирати нежирні сорти м'яса та риби. Корисні овочеві та круп'яні супи, напіврідкі каші (виключаючи пшеницю та перловку), а також молочні продукти та підсушені хлібобулочні вироби. За позитивної динаміки лікування можна включати в раціон продукти, багаті на білок, а також вітаміни Е та В6, а також продукти, збагачені залізом, магнієм і цинком.

Сприяють збільшенню кислотності шлункового соку овочі та фрукти з високим вмістом аскорбінової кислоти, такі як смородина, цитрусові, паприка та капуста. У меню корисно включити квашену капусту, імбир, гарбузове насіння.

Напої та мінеральна вода при зниженій кислотності

Багато дієтологів радять випивати склянку лікувальної мінеральної води, переважно з хлоридним (Миргородська, Куяльник) або хлоридно-карбонатно-натрієвим складом (Єсентуки № 17) перед їдою. Це допомагає стимулювати шлунок. Температура води має бути кімнатною.

мінеральна вода за зниження кислотності

Також варто мати вдома трав'яні чаї, що поліпшують і регулюють травлення, наприклад, чаї з м'ятою перцевою, звіробоєм, споришем, календулою, кульбабою, травою полину, анісом чи фенхелем. Їх вживання має стати звичкою. Також для посилення секреції травних соків рекомендується пити неміцну каву й какао, морквяний і виноградний соки, ягідні морси, відвари шипшини, брусниці, журавлини, обліпихи.

Що виключити?

Важливо виключити з раціону продукти, що сприяють бродінню в кишечнику, а також жирну і високовуглеводну їжу. Не рекомендується вживання консервованих та копчених продуктів, а також овочів із грубою клітковиною. Обмежте споживання гострих і солоних страв, оскільки вони можуть погіршити симптоми. 

З метою усунення неприємних симптомів, характерних для шлункової гіпокислотності, варто обмежити споживання продуктів, що спричиняють метеоризм: рослини родини хрестоцвітих (капуста, цвітна капуста, броколі) та бобові (сочевиця, горох, квасоля, боби, нут).

Кожна людина може реагувати по-різному на різні продукти, тому важливо уважно стежити за своїми відчуттями і коригувати раціон залежно від свого стану.

Препарати, що підвищують кислотність шлунка

Головна мета прийому ліків – збільшити виділення соляної кислоти шлунком. Для цього застосовують стимулювальні препарати (Плантаглюцид), засоби замісного типу для відновлення рівня рН, іноді гепатопротектори. Також призначають травні ферменти, наприклад, панкреатин, папаїн, ліпазу, пепсин або бетаїн. Вони підтримують дію власних ферментів, значно покращуючи травлення та засвоєння компонентів їжі. Препарати з панкреатином можуть бути корисними для тих, у кого низька кислотність у поєднанні з проблемами травлення.

Антибіотики можуть бути призначені для боротьби з бактеріальною інфекцією H. pylori, якщо вона є причиною симптомів. 

Антациди та інгібітори протонної помпи за низької кислотності застосовувати не можна.

У разі загострень можуть бути призначені спазмолітики. Додатково пацієнтам зі зниженою кислотністю шлунка може бути рекомендовано призначення комплексу вітамінів РР, В1, В9, В12.

37258,3847,57347

Отже, підвищена кислотність шлунка є недооціненим порушенням ШКТ, яке може мати серйозні наслідки для організму. Цей маловивчений стан часто не діагностується або ігнорується. Його симптоми схожі з іншими захворюваннями шлунка, особливо підвищеної кислотності, що часто вводить в оману. Лікування низького вироблення травного соку залежить від ідентифікації основної причини порушення, оскільки стимуляція секреції шлункової кислоти – завдання не з простих. Важливе значення для профілактики та лікування має правильне харчування та корекція способу життя.

Здоров'я безцінне – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю та турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах