Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Нові методи трансплантації 28/12/2018

Нові методи трансплантації

Трансплантація органів і тканин людини – це приголомшливе досягнення сучасної медицини, яке щодня рятує життя мільйонам людей. Однак, не дивлячись на великі успіхи даного методу, відторгнення органів і тканин у пацієнтів все ж має місце і є величезною перешкодою для одужання і масового впровадження в медичну практику.

Журнал Advanced Materials опублікував статтю про те, що група ізраїльських дослідників змогла знайти рішення даної проблеми при трансплантації органів. Вчені з Тель-Авівського університету розробили революційну методику, що дозволяє створювати тканинні імплантати з клітин організму пацієнта, якому належить процедура трансплантації. За словами професора Тал Двіра, такі імпланти не будуть відторгатися організмом, тому що імунна система не вважатиме їх чужорідними. Це забезпечить ефективну регенерацію травмованого органу і приживання пересадженого органа.

Нова технологія трансплантації тканин дозволяє відновити будь-який внутрішній орган людини зі шматочка жирової тканини пацієнта, який вилучається з допомогою біопсії. Суть методу полягає в тому, що з тканин пацієнта виділяють окремі клітини, а потім «перепрограмують» їх в плюрипотентні стовбурові клітини. Утворені клітини універсальні і можуть утворити будь-які тканини організму. Паралельно з цим позаклітинний матеріал, взятий під час пункції, вчені трансформують в персоналізований гідрогель. Використовуючи ці дві складові (клітини і гідрогель) вчені створюють індивідуальні тканини для трансплантації, які з більшою ймовірністю приживуться у пацієнта.

Сьогодні трансплантологія використовує для вирощування тканин із синтетичного волокна або тканини тварин і рослин. Однак, імунна система людини сприймає їх як чужорідні і пацієнтові доводиться проходити тривалий курс прийому імунодепресантів. Це викликає часті випадки відторгнення пересадженої тканини.

Команда дослідників ще не проводила такі експерименти на людині, проте дослідження на тваринах і зразках тканини людини in vitro демонструють позитивні результати. Реакція імунних клітин на персоналізовані виявилася мінімальною, що дає надію на успішне приживання імплантуються тканин.

В даний момент вже відпрацьована методика відновлення тканин спинного мозку, функціональних серцевих тканин і кортикальних тканин. Зараз ведеться робота над відновленням пошкоджених тканин після інфаркту і спинного мозку. У подальших планах тель-авівських дослідників коштує реконструкція інших тканин людини. В першу чергу, тканин ока і кишечника.

Таким чином, за словами професора Двіра, його технологія дозволить сконструювати будь-яку тканину людського організму і органи для трансплантації, які успішно приживуться у пацієнта. Це допоможе пацієнтам відновитися після серцевого нападу, травми мозку і хвороби Паркінсона.

Моя Аптека – з любов'ю і турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах