Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Види гепатиту. Гепатит А, В, С, D, Е 14/01/2019

Види гепатиту. Гепатит А, В, С, D, Е

Гепатит може бути викликаний низкою факторів, таких як надмірне вживання алкоголю, аутоімунні захворювання, лікарські препарати (Парацетамол, Ізоніазид), токсини, грибки, порушення обміну речовин і тд. Але однією з основних причин гепатиту є вірус. Вірусний гепатит може бути викликаний п'ятьма різними вірусами. Хоча всі вони можуть викликати схожі симптоми, передаються і впливають на печінку вони по-різному.

Невірусні види гепатиту

Токсичне пошкодження печінки також може викликати запалення печінки. Алкоголь є найбільш поширеною причиною, що викликає токсичний гепатит. Багато ліків можуть провокувати захворювання печінки, такі як парацетамол та ізоніазид. Пошкодження печінки може також статися через вплив різних токсинів, таких як органічні розчинники (чотирихлористий вуглець) та отруйні гриби.

Гепатит в аутоімунному механізмі може виникати сам по собі або при системних захворюваннях (таких як саркоїдоз). Після трансплантації печінки гепатит може виникнути як прояв відторгнення імплантату або як рецидив первинного захворювання. Біліарне захворювання, яке зазвичай викликає механічну жовтяницю, також може включати компонент гепатиту. Іноді гепатит супроводжується запальним захворюванням кишечника, а також на целіакією. Унікальним типом гепатиту є гранулематозний гепатит, який характеризується появою гранул при біопсії печінки.

гепатит человека

Вірусний гепатит

Сьогодні відомо п'ять основних типів вірусів гепатиту: А, В, С, D, Е.

Гепатит А

Гепатит А викликаний вірусом, що належить до вірусів РНК-типу. Цей вірус передається через питну воду, заражену вірусом, екскременти, біологічні рідини або їжу. Цей тип вірусу викликає важкий гострий гепатит і не переходить у хронічний гепатит. Він особливо поширений в місцях з поганими санітарно-гігієнічними умовами.

Хворий може поширювати вірус гепатиту А протягом двох тижнів до появи перших симптомів

Гепатит А не піддається лікуванню, але сьогодні існує вакцина (інактивована вакцина), що вводиться в двох дозах з інтервалом в 6 місяців. Як правило, щеплення від гепатиту рекомендується робити маленьким дітям і людям, які подорожують до країн з епідемією цього захворювання. Медикаментів проти вірусу А не існує, тому для лікування хворих використовують симптоматичні препарати проти лихоманки (Акамол), рясне пиття і відпочинок.

вирус гепатита

Гепатит В

Вірусний гепатит Б належить до ДНК-типу. Він передається при незахищеному статевому акті, оральному сексі, від матері до плоду, контакті із зараженою кров'ю і слиною або іншою рідиною організму. Крім того, вірус дуже життєздатний на повітрі і може довго перебувати на поверхнях.

Гепатит Б починається з гострого захворювання і може перерости в хронічне. Тобто, вірус залишається в клітинах печінки і продовжує завдавати шкоди протягом багатьох років, переростаючи в хронічний гепатит Б. В результаті відбувається руйнування печінки (цироз печінки), печінкова недостатність, а в деяких випадках навіть рак. Ризик виникнення хронічного запалення і раку печінки збільшується у дітей. Серед дорослих ризик розвитку хронічного захворювання печінки становить близько 5%, але у половини дітей, інфікованих цим захворюванням у віці до 6 років, розвивається хронічне захворювання, в той час, як у 90-80% дітей, інфікованих у віці до 1 року, розвивається хронічне захворювання. Звідси випливає важливість вакцинації новонароджених дітей.

                  Кращий спосіб запобігти гепатиту В – зробити щеплення

Сьогодні існує вакцина проти гепатиту В, яка рекомендується дітям в рамках планової вакцинації та всім, хто планує подорож в країну зі спалахом цього захворювання. Вакцина містить тільки білкові оболонки вірусу, а не весь вірус, і тому вважається однією з найбезпечніших вакцин. Медикаментозне лікування гепатиту цього типу направлено тільки на боротьбу з симптомами і має невисоку ефективність.

вакцинация от гепатита

Гепатит С

Вірусний гепатит С – це заразне захворювання печінки, що викликане одноланцюговим РНК-вірусом. Воно може бути виражено як гостре захворювання, що триває кілька тижнів, або як хронічне захворювання, яке триває все життя і може призвести до смертельного пошкодження печінки. На жаль, 75-85% всіх інфікованих стануть хронічними пацієнтами.

Вірус відносно життєздатний в навколишньому середовищі і тому може передаватися через використані шприци, голки і бритви. Випадки зараження статевим шляхом та від матері до новонародженого трапляються рідше, але можливі.

В даний час немає вакцинації проти вірусу типу С, але існує ефективне лікування гепатиту С. Препарати для лікування гепатиту С діють прямо і конкретно проти цього вірусу, тому їх побічні ефекти мінімальні. Залежно від тяжкості хвороби печінки призначають противірусний інтерферон альфа. Лікування гепатиту С, як правило, має 95% ефективність.

гепатит с

Гепатит D

Гепатитом D може заразитися тільки людина, яка вже страждає формою гепатиту B. Цей РНК-вірус є однією з причин загострення захворювання у пацієнтів з гепатитом B і призводить до цирозу в більшості випадків. Передається гепатит Д через заражену кров і статевий контакт.

Гепатит Е

Вірус гепатиту Е – це РНК-вірус, який виділяється з випорожненнями. Передача інфекції зазвичай оральна через вживання забрудненої води. Вірус поширений в Південно-Східній і Центральній Азії, Північній Африці та Центральній Америці. Перебіг хвороби схожий з вірусом гепатиту А, який зазвичай проходить, не приводячи до хронічного захворювання. Однак, у 10-20% вагітних жінок розвивається гостра печінкова недостатність і значний рівень смертності. Спеціального медикаментозного лікування цього захворювання не існує, а вакцина знаходиться на експериментальній стадії.

Здоров'я безцінне – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю і турботою.

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я  Інформація у статті має виключно ознайомлювальний характер. Адміністрація сайту mypharmacy.com.ua не несе відповідальності за будь-які прямі чи опосередковані наслідки, що виникли в результаті використання інформації на сайті.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах