Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Чи загрожує Україні спалах холери після підриву Каховської ГЕС? 15/06/2023

Чи загрожує Україні спалах холери після підриву Каховської ГЕС?

Підрив російськими окупантами дамби Каховської гідроелектростанції (ГЕС) в Україні викликає серйозну тривогу через можливе поширення холери в регіоні. Цей теракт створив небезпечну ситуацію, яка може призвести до виникнення епідемії, якщо не буде вжито термінових заходів для запобігання поширенню хвороби.

Каховська ГЕС, що розташована на Дніпрі в Херсонській області, відігравала важливу роль у забезпеченні енергією та водопостачанні регіону, а також охолодженні реакторів Запорізької АЕС. Однак навмисне руйнування дамби росіянами призвело до знищення станції та затоплення величезних територій півдня України. 

Одна з найбільших екологічних катастроф у Європі за останні десятиліття створює сьогодні ідеальні умови для розмноження та розповсюдження інфекцій, що передаються водними шляхами, зокрема й холери. Змішування каналізаційних вод із джерелами питної води та підземними водами, що наповнюють колодязі, позбавило людей доступу до чистої води. Наразі проводиться евакуація постраждалих з місця катастрофи, але багато хто все ж залишається жити без належних санітарно-гігієнічних умов.

Холера та інші інфекції

Холера – це небезпечне інфекційне захворювання, що передається через забруднену воду та їжу. Воно спричиняє шлунково-кишкові розлади, включно з сильною діареєю та блювотою, що призводять до зневоднення, а у важких випадках – до смерті. Про симптоми, шляхи зараження, лікування та профілактику холери ми докладно писали в цій статті. Головною небезпекою є те, що холера може дуже швидко поширюватися серед населення, особливо в умовах, коли доступ до чистої води та санітарії обмежений. Бактеріальний збудник Vibrio cholerae добре розмножується в теплій воді, тож спекотний літній період грає йому на користь.

Передається холера під час вживання зараженої води та їжі або фекально-оральним шляхом. Інкубаційний період становить від кількох годин до 5 діб. Перші симптоми холери з'являються раптово, без попередніх ознак. Вони включають часту водянисту діарею (до 10 разів на день), блювоту без нудоти, м'язові судоми. Організм втрачає величезну кількість рідини і, як наслідок, входить у стан сильного зневоднення. Далі розвивається ацидоз, судинний колапс, припинення сечовипускання, западання очей, посиніння губ та вушних раковин, зниження температури тіла. За перших же симптомів і нездужань слід звернутися по медичну допомогу якомога швидше. 

Без лікування людина може загинути від холери всього за добу внаслідок зневоднення. 

Крім холери на затоплених регіонах можуть активізуватися й інші небезпечні захворювання, пов'язані із забрудненням питної води. Це гострі кишкові інфекції, сальмонельоз, гепатит А, шигельоз, ботулізм та інші.

забруднення води, підрив Каховської ГЕС

Офіційні джерела запевняють...

МОЗ не виключає загрози спалаху холери внаслідок руйнування дамби в Новій Каховці, а також запровадження карантинних заходів для контролю захворюваності. Попереджає про це і Всесвітня організація охорони здоров'я. Очікується, що ситуація стане зрозумілішою після зниження рівня води, проте влада закликає вже сьогодні вживати заходів з очищення води та в жодному разі не вживати в їжу мертву рибу, яку викинули водні потоки або яка залишилася на дні обмілілих водойм. Введено заборону на купання у водоймах та продаж риби в місцях стихійної торгівлі.

Жоден спосіб приготування мертвої риби не зробить її безпечною для вживання.

техногенна катастрофа в Україні

Фото: Міністерство охорони здоров'я України

Офіційні джерела запевняють, що наразі в районах, які постраждали від затоплення та прилеглих до них, спалаху холери не фіксується. Збудників хвороби також не виявили в інших областях України. Повідомляється про цілодобовий посилений епідеміологічний нагляд і ретельно перевіряються всі випадки гострих кишкових захворювань. Епідеміологічні аналізи води з підземних джерел та центрального постачання проводять щоденно не лише в Херсонській, а й Миколаївській, Запорізькій, Дніпропетровській та Одеській областях.  

Однак у міру зниження рівня води спостерігається забруднення саме поверхневих водойм у руслі Дніпра та Чорному морі. Йдеться не про холеру, а про менш небезпечні кишкові інфекції. Тому в Миколаївській, Херсонській та Одеській областях уже введено сувору заборону на купання. Також планується запровадження максимальної кількості профілактичних заходів та роботи протиепідеміологічної служби після повного сходження води, які можуть включати дезінфекцію територій, очищення води, лабораторний контроль показників води, щоб запобігти виникненню епідемії холери та інших небезпечних хвороб.

Головний санітарний лікар країни, заступник очільника МОЗ Ігор Кузін повідомляє, що медичні заклади в постраждалих районах мають запаси на дві доби і готові до можливого виникнення інфекційних спалахів. Вони мають достатню кількість антибіотиків та інших необхідних медикаментів, щоб контролювати поширення інфекції та забезпечити оперативне лікування пацієнтів. Ба більше, МОЗ України активно співпрацює з ВООЗ з питань постачання вакцини від холери в разі потреби. Існують чіткі алгоритми дій у разі спалаху небезпечних інфекційних хвороб, які дадуть змогу швидко реагувати на ситуацію.

Епідеміологічна ситуація змінюється щодня, тому необхідно стежити за новинною хронікою та офіційними джерелами.

Таким чином, руйнування дамби Каховської ГЕС в Україні не тільки затопило величезні житлові території, а й створило на них екологічну катастрофу, масштабів якої Європа не бачила багато десятиліть. Вона принесла із собою реальну загрозу поширення холери та інших небезпечних інфекційних захворювань. І тільки забезпечення населення чистою питною водою, ретельна гігієна та поліпшення санітарних умов допоможуть не допустити та подолати цю епідеміологічну загрозу. 

Здоров'я безцінне – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю та турботою.
Слава Україні!


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах