Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

 Легалізація марихуани в Україні 2019: за і проти 19/03/2019

Легалізація марихуани в Україні 2019: за і проти

У новому 2019 році гостро постало питання про легалізацію марихуани в Україні, яке вилилося в петицію відповідного законопроєкту. Навіщо ж потрібно узаконювати вживання наркотику? У даній статті ми розповімо про небезпеки і справжні медичні властивості марихуани.
Марихуана – це висушене листя, квіти, стебла і насіння рослини коноплі (Cannabis sativa L.)
Медичні дослідження марихуани свідчать про її ефективність в лікуванні та полегшенні симптомів різних захворювань. Лікування медичною марихуаною успішно практикується в Сполучених Штатах, Австралії, Канаді, багатьох європейських країнах (Ізраїлі, Польщі, Голландії, Греції, Чехії). Частково дозволено лікування марихуаною навіть в Північній Кореї. А в Уругваї, Канаді та деяких штатах США повністю зняті обмеження з використання марихуани.

лікування медичною марихуаною

В Україні куріння марихуани хоч і не переслідується законом, але за вирощування і розповсюдження цієї рослини в будь-якому вигляді загрожує серйозне покарання у вигляді позбавлення волі.

В кінці лютого 2019 року на сайті парламенту була зареєстрована електронна петиція про легалізацію марихуани в Україні і вже в середині березня вона набрала 25 тис. голосів на користь медичного використання марихуани на законних підставах. Її відразу ж підтримав комітет. На сьогодні він вирішив створити спеціалізовану групу для вивчення даного питання і підготовки законопроекту. Планується виключити медичну марихуану зі списку "наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів".

легалізація марихуани в україні

Підтримала створення такого законопроекту і в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун. Вона вважає легалізацію марихуани в країні виправданою. Медична марихуана в Україні, за її словами, допоможе полегшити страждання тисяч хворих і здійснити конституційне право людей на здоров'я, оскільки марихуана має ряд доведених лікувальних властивостей. При цьому, лікування марихуаною в Україні має бути врегульовано науково і законодавчо, як і у всіх розвинених країн Західної Європи.

Кому потрібне медичне призначення марихуани?

На сьогодні в медичній марихуані в Україні потребують не менше 2 млн пацієнтів, для яких не існує інших аналогів лікування. Серед них:

  • Понад 20 тисяч дітей з епілепсією, лікування якої неможливо лікарських засобів. Медична конопля доведено знижує кількість і тривалість епізодів епілептичних припадків;
  • 100 тисяч онкологічних хворих і паліативних пацієнтів страждають від більш і нудоти після хіміотерапії;
  • Лікування марихуаною допомагає призупинити прогресування хвороби Альцгеймера, чому є істотні докази;
  • Пацієнти, які страждають синдромом подразненого кишечника, особливо хворобою Крона і виразковий коліт;
  • Лікування болю марихуаною. В Україні чимало людей страждають хронічними болями, з якими не справляються медичні препарати;
  • У разі множинного склерозу марихуана здатна стимулювати відновлення нейронів головного мозку;
  • Лікування депресії марихуаною дає позитивні результати, особливо при тривожних станах, розладах сну, посттравматичному синдромі військових або жертв насильства.

лікування марихуаною

Як і у всіх неоднозначних питаннях, є і аргументи ПРОТИ легалізації марихуани в Україні, такі як:

  • Ризик виникнення наркотичної залежності;
  • Ризик неврологічних захворювань і порушення роботи мозку;
  • Вважається, що марихуана підштовхує до переходу на більш важкі наркотики (кокаїн, героїн, ЛСД);
  • Ризик збільшення злочинності, зокрема грабежів з метою добути гроші на придбання наркотику.

У чому різниця між звичайною та медичною коноплею?

Конопля містить психоактивні речовини, іменовані канабіноїди, зокрема дельта-9-тетрагідроканнабінол. Вони то й використовуються для виготовлення сильнодіючих психотропних речовин: марихуани і гашишу. При цьому, в сортах медичної марихуани міститься велика кількість канабідіол (КБД), а не тетрагидроканнабинола (ТГК). КБД не рахується психоактивних речовиною, оскільки не виявляє негативного впливу на мозок і психіку людини, не викликає ейфорії. Медична дія марихуани полягає в полегшенні болю і боротьбі з тривожними станами.

медична марихуана

Головною психоактивною речовиною конопель є тетрагідроканнабінол (ТГК). Дикі сорти цієї рослини можуть містити близько 5% цієї речовини, а гашиш  – 10%. Саме від високої концентрації ТГК залежить сила ейфорії і сп'яніння. Медична марихуана містить не більше 1%, тому яскравих відчуттів вона не принесе, але полегшити біль і депресію зможе. При вирощуванні конопель в лікувальних цілях за показником ТГК пильно стежать і контролюють.

Вживання марихуани безпечно?

Не зовсім так. Медична марихуана, як і будь-які ліки, має свої очікувані побічні реакції. Серед них часто зустрічаються запаморочення, відстороненість, часті респіраторні захворювання, проблеми у серцево-судинній системі. Вплив марихуани на пам'ять проявляється в забудькуватості. Іноді відзначається сильна тривога і параноя, особливо при одночасному курінні разом з тютюном.

легалізація марихуани

Моя Аптека – з любов'ю і турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах