Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Знімні види протезування зубів 09/12/2018

Знімні види протезування зубів

На жаль, навіть найдосвідченіший лікар не завжди в силах врятувати хворий зуб і від нього доводиться позбутися. А відсутність хоча б одного зуба призводить до руху весь зубний ряд. Він поступово зміщується в бік вільного місця. Це призводить до перерозподілу навантаження при жуванні, проблем з яснами і всією щелепою, шлунково-кишковим проблемам. Але, завдяки стрімкому розвитку сучасної стоматології, відсутність зуба перестало бути серйозною проблемою.

Сьогодні будь-якому пацієнтові стоматологічна клініка запропонує оптимальне рішення в залежності від його фінансових можливостей і масштабів проблеми. Так, імплантація зубів забезпечує естетично красиву посмішку, але як і раніше існує потреба в зубних протезах у разі, коли відсутня більша частина зубів. А в зв'язку з поліпшенням якості надання медичних послуг, середня тривалість населення збільшується, тим самим кількість пацієнтів з подібними проблемами теж зростає.

Сучасна ортопедична стоматологія пропонує такі види зубних протезів, як знімне і незнімне. У минулих публікаціях було розглянуто незнімне протезування зубів, тому нижче буде розглянута друга з цих методик.

Коли необхідні знімні зубні протези?

Знімні протези рекомендують пацієнтам, в тому випадку, коли незнімні зубні протези вже не здатні впоратися з проблемою. Наприклад, щоб вставити один зуб або два може бути використана коронка на зуб, міст, вініри, керамічні вкладки, імплант зуба, який імітує корінь. Однак, якщо в зубному ряду відсутні три або більше зубів підряд, то стоматологи пропонують провести реставрацію зубів за допомогою даного виду протезування. А також в тому випадку, коли зуби відсутні повністю або вражені пародонтит, захворюванням при якому швидко руйнуються зубні коріння.

Даний спосіб реконструкції зубів обирають не тільки літні люди, а й молодь з огляду на ціни на зубні імплантати.

изготовление зубного протеза

Види знімних зубних протезів

Зубні протези багато хто уявляє собі як цілу щелепу, що лежить в склянці з водою біля ліжка дідуся. Це не зовсім так. Зовнішній вигляд пристрою індивідуальний, він залежить від кількості відсутніх зубів і фіксації, необхідної для того, щоб воно не випало з рота. Всі знімні протези діляться на частково і повністю знімаються.

Частково знімний протез встановлюють, якщо в роті збереглося хоча б кілька зубів. Він буде кріпитися за зуби, що залишилися і краще фіксуватися. Залежно від індивідуальної ситуації кожного клієнта, стоматолог приймає рішення, яким буде зубний протез і як зробити посмішку пацієнта максимально привабливою. Вирішальне значення в даному виді протезування грають кріплення, адже від цього залежить комфорт їх використання і зовнішній вигляд. Вони бувають у вигляді металевих гачків і прозорих засувок на сусідні зуби. Основу, в свою чергу, виготовляють з міцного акрилу, що нагадує справжні ясна. Він пластичний і здатний подряпати слизову порожнини рота. Нейлоновий протез, на відміну від пластмасового, гіпоалергенний, але схильний до механічної деформації.

Ще один вид часткового знімного протезування – бюгельне. Протези зубів в цьому випадку виготовляються на основі металевої дуги. Він є альтернативою установці моста при втраті декількох зубів і більше адаптований під анатомічні особливості щелепи пацієнта. 

Повністю знімне зубне протезування являє собою пристрій, що імітує всі зуби щелепи пацієнта. Його зазвичай встановлюють після повного загоєння ясен після видалення зубів. Протез для верхньої щелепи щільно прилягає до піднебіння (наче на присоска) і утримується за рахунок створюваного вакууму. Але з часом, через деформацію щелепної кістки може знадобитися додаткове використання фіксуючої пасти, наприклад крем Корега. З нижньою щелепою ситуація складніша. Тут слід враховувати м'язи щік та язика, які переміщують протез, позбавляючи його надійної фіксації. Також не рідкісні випадки втрати кісткової тканини в цій області, що ще більше збільшує рухливість штучного пристрою.

3400,65194,72685

Більшість пацієнтів відзначають, що звикання до протеза вельми проблематичне. Він може змінити смакове сприйняття і мову, з'являється надмірне слиновиділення і дискомфорт для язика.

съемный зубной протез

Особливості використання знімних зубних протезів

Важливо пам'ятати, що знімний протез, як і природні зуби, потребує постійного догляду. Нехтування правилами гігієни може зіпсувати зовнішній вигляд «штучних» зубів, а скупчення мікроорганізмів – пошкодить ясна та інші зуби. Щоб уникнути таких проблем, не варто спати з протезом всю ніч. Чистити їх щоранку та щовечора, обполіскувати в спеціальному розчині, наприклад Корега Біоформула. Ясна без зубів також потребують ніжного очищення.

Таким чином, сучасне протезування зубів вирішує безліч проблем людини, повертає його до повноцінного життя, дарує гарну посмішку і можливість їсти улюблену їжу.

зубной протез

Моя Аптека – з любов'ю і турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах