Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Життя після COVID-19: що зміниться? 17/06/2020

Життя після COVID-19: що зміниться?

Триваюча пандемія впливає на весь світ як фізично, так і морально. Більшість дорослого населення планети повідомляють про високий рівень тривоги через коронавірус. І кожен напевно задається питаннями: коли закінчиться епідемія коронавірусу і що зміниться після COVID-19? Через тривалий час ізоляції деякі вже не впевнені, що попереднє життя повернеться в норму.

Отримати певну відповідь на це питання, скоріш за все, неможливо. Вона буде в значній мірі залежати від дій соціальних груп на всіх рівнях: вчених, урядів та широкої громадськості і від того, наскільки відповідально ми будемо слідувати їх рекомендацій.

Щоб мати приблизне уявлення про те, коли ми зможемо побачити світло в кінці «коронавірусного тунелю», необхідно йти по слідах статистичних даних. Щоденні новини повні інформації про кількість заражених COVID-19. Можна помітити, що кількість підтверджених випадків різко падає в багатьох країнах. Деякі уряди навіть планують повністю зняти карантинні обмеження. Так, це хороша новина, яку ми всі з нетерпінням чекаємо, адже сезон відпусток вже почався.

В Україні, на жаль, з введенням пом'якшувальних заходів карантину поширення захворювання збільшилося і ставить нові антирекорди. Однак, за словами заступника голови МОЗ, карантин в Україні закінчиться 22 червня 2020 року.

карта захворюваностя коронавірусом

Коли ж закінчиться епідемія COVID-19 в світі? Три сценарії

Щоб уявити терміни закінчення пандемії COVID-19 західні фахівці зі статистики та прогнозування висунули 3 можливих сценарії, за якими можуть розвиватися події. Природно, що й інші сценарії можуть мати місце і привести до інших результатів. Однак наступні прогнози дають загальне уявлення траєкторії того, куди ми рухаємося.

Коли закінчиться COVID-19? Сценарій №1

У самому оптимістичному випадку ми могли б піти шляхом Далекого Сходу. Згідно з офіційними повідомленнями, швидкі та жорсткі карантинні заходи і обмеження в Китаї привели до падіння числа нових заражень вже до березня. Нагадаємо, що перші випадки були зафіксовані в кінці грудня. Південній Кореї також вдалося за короткий термін узяти під контроль пандемію.

Суворі заходи та самоізоляція, дійсно, допоможуть стримати поширення нової інфекції і поступово відновити економічну активність до середини року. Але, схоже, що, в цей сценарій наша країна вже не впишеться.

коронавірус україна

Коли закінчиться COVID-19? Сценарій №2

Другий і найбільш вірогідний сценарій, за яким рухається більшість країн, можна спостерігати зараз і в Україні. Він включає карантинні обмеження та скорочення соціальних контактів з паралельним відстеженням заражених. Однак багато країн прийняли такі заходи із запізненням або навіть зменшили ступінь серйозності вірусу. Через деякий час заходи замінили м'якими обмеженнями. До чого це призвело? Ми бачимо надмірну завантаженість медичних установ за відсутності належного обладнання і забиті палати через неконтрольоване поширення інфекції. Навіть ті країни, яким вдалося стримати поширення COVID-19, можуть зіткнутися з другою хвилею інфекцій, якщо обмеження в інших країнах будуть зняті занадто рано.

Це призведе до ще більш серйозних обмежень і ми будемо боротися з COVID-19 практично до кінця року. Це означає, що будуть заборонені переміщення громадян, продовжений масочний режим та залишиться перевантаженою система охорони здоров'я протягом усього 2020 року.

Коли закінчиться COVID-19? Сценарій №3

Найменш імовірний сценарій і, дійсно, невтішний. У цій версії більшість країн терплять економічну кризу, коронавірус не тільки переживе літо, а й може почати другу хвилю в холодні місяці. Це буде означати, що сотні мільйонів людей будуть заражені, а в умовах крайньої перевантаженості систем охорони здоров'я смертність зросте до 8-10% або навіть вище, що призведе до десяткам мільйонів смертей. У цьому випадку тільки винайдення вакцини зможе зупинити поширення пандемії.

Нові наукові дослідження передбачають, що для США, наприклад, соціальне дистанціювання необхідно продовжити до 2022 року!

коронавірусная хвороба 2019

Що станеться після пандемії коронавірусу?

Хоча ми не можемо з точністю визначити, що станеться, давайте не будемо сумніватися, що епідемії коронавірусної хвороби прийде кінець. У нас буде вакцина і нові затверджені методи лікування, засновані на даних мільйонів пацієнтів. У нас також будуть нові протоколи громадської охорони здоров'я про те, як запобігти чергове лихо такого масштабу.

Однак те, що також напевно, так це те, що життя, до якої ми повернемося, буде значно відрізнятися від того, яке ми вели до спалаху коронавірусу. Деякі зміни обов'язково відбудуться в наших укорінених звички. Мається на увазі не тільки тяга до ретельного миття рук та засуджувальні погляди оточуючих при чханні, а й деякі речі на державному рівні.

1. Необхідність реформ системи охорони здоров'я

У деяких країнах епідемія показала крихкість та неспроможність своїх систем охорони здоров'я: перевантажені лікарні, змушують пацієнтів спати на підлозі, що порушує правила дистанціювання, нестача апаратури та засобів особистого захисту.

Найбільш постраждалі країни повинні будуть переосмислити і реформувати свої системи охорони здоров'я, які не витримали навантаження в період епідемії коронавірусу. Однією з країн, яка адекватно впоралася з пандемією є Німеччина. Беручи до уваги успішний досвід, інші країни можуть бути краще підготовлені до можливої кризи суспільної охорони здоров'я.

2. Безпрецедентний збиток для працівників охорони здоров'я

Під час цієї глобальної трагедії постраждали не тільки економіка та населення, але й медичні працівники на передовій. Вони працюють в екстремальних умовах і часто приносять себе в жертву заради допомоги інфікованим. Незважаючи на брак засобів індивідуального захисту, багато з них працюють понаднормово на шкоду собі та своїм рідним. Тривога від усвідомлення роботи з небезпечним вірусом та регулярні смерті серед колег підривають психічний стан медичних працівників, виснажують фізично. Це призведе до неминучого особистісного вигоряння, а в гірших випадках – до симптомів посттравматичного стресового розладу (ПТСР). Ще до появи спалаху коронавірусу, за деякими оцінками, майже половина лікарів мали симптоми вигоряння.

коронавірут та медики
 

3. Порушення конфіденційності: паспорт імунітету

Тепер, коли епіднагляд допоміг відстежити поширення нового коронавірусу в деяких країнах, уряди зможуть застосовувати такі заходи під виглядом безпеки суспільної охорони здоров'я. Так, Ізраїль дозволив своєму агентству внутрішньої безпеки використовувати дані про місцезнаходження смартфонів громадян під час пандемії. Країни від Німеччини до Ізраїлю і Сінгапуру використовують дані відстеження телефонних дзвінків, щоб знайти і попередити тих, хто може бути заражений. Південна Корея зробила крок далі, використовуючи дані камер відеоспостереження, банківських операцій та геолокації мобільних пристроїв своїх громадян. Це піднімає нові питання про конфіденційність та етику.

Уряд Великобританії розглядає введення спеціального документа про наявність імунітету до коронавірусу. Інші країни теж можуть послідувати такому прикладу. «Паспорт імунітету» буде дозволом до міжнародних переміщень. Тут існує й інша сторона медалі. Є ймовірність, що деякі заходять добровільно заразитися вірусом в надії отримати імунітет до нього і заповітний документ, який відкриє шлях до роботи та переміщень. Більш того, системам тестування властиві похибки, що в цілому підриває ефективність такого паспорта.

коронавірус епідемія

4. Зниження довіри до суспільства

З огляду на характер передачі COVID-19, людям у всьому світі буде потрібен час, щоб пристосуватися до роботи в якості «глобального співтовариства». Ще довгий час у багатьох будуть переживання щодо необхідності подорожей, поїздок на роботу в громадському транспорті та навіть коворкінгу (роботи поруч один з одним). Ми можемо спостерігати симптоми соціального неспокою та агорафобії (боязнь відкритого простору), що посилюються через пандемію. Людям потрібен час, щоб повернутися до суспільства та його функціонування.

Один з ключових термінів пандемії – соціальне дистанціювання – стане частиною нашого життя в найближчі місяці. Як превентивний захід, так і в якості нової звички соціальне дистанціювання переважатиме ще довго після відкриття міжнародних кордонів.

коли закінчиться карантин

5. Сигнал до пробудження суспільства

Досвід з COVID-19 послужить сигналом тривоги про серйозність вірусних інфекцій, підвищуючи обізнаність громадськості про правила гігієни, шляхи поширення інфекційних захворювань та, головне, про особисту відповідальність у світових подіях та єдність людства перед обличчям планетарної загрози.

Світова епідемія COVID-19 закінчиться безсумнівно. Ми повернемося до нашого життя і будемо насолоджуватися спілкуванням з людьми та свіжим повітрям. Але це життя буде безумовно іншим. Більш того, досягнення цієї мети буде залежати від поточних дій кожного з нас. Ми повинні поважати заходи соціального дистанціювання і взяти під контроль поширення хвороби. Тільки тоді ми зробимо крок в постпандемічнй світ.

Здоров'я безцінне – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю і турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах