Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Що відбувається під час засмаги і як вибрати SPF? 10/06/2019

Що відбувається під час засмаги і як вибрати SPF?

Чи корисний загар? Багато хто думає, що засмага дозволяє виглядати більш молодо і привабливо. Але сонячне світло може заподіяти шкоду здоров'ю, зовнішньому вигляду і навіть життю людини. Ми розповімо, як правильно засмагати на сонці і що робити при опіку?

Деякі фахівці в галузі медицини зазначають, що нині алергія на харчові продукти набула характеру епідемії, особливо в Західній Європі, Америці та Австралії. Все частіше відзначається виникнення різноманітних реакцій організму на вживання різних харчових продуктів. Повідомляється, що реакції гіперчутливості на алергени, що містяться в їжі, можуть торкнутися від 1% до 5% людей на планеті. Що таке харчова алергія? Які її симптоми? Як проявляється алергія у дитини? Чому виникає? На які продукти може бути алергія? Чим небезпечна алергія на їжу? Як позбутися харчової алергії? Які лікарські засоби можуть допомогти?

     ЗМІСТ:

Трохи фактів про шкіру людини:

  • Шкіра є найбільшим органом в організмі людини.
  • Вага шкіри становить близько 15% від маси тіла.
  • Площа шкіри у дорослої людини становить приблизно 2 квадратних метри.
  • Товщина шкіри варіюється в залежності від різних областей тіла.
  • Товщина шкіри на повіках становить менше одного міліметра
  • Шкіра є частиною імунної системи.
  • Шкіра регулює температуру тіла.
  • Шкіра є основним органом почуттів у людини.

шкіра людини

Засмага – це механізм захисту організму від сонячного випромінювання. Коли тіло піддається сильному впливу сонячного світла, воно активує вироблення внутрішньоклітинних органел, так званих меланосом, які містять кольоровий матеріал під назвою меланін. Меланосоми надають шкірі її природний колір. А під час засмаги на сонці або солярії організм збільшує виробництво меланосом для поглинання надлишкового сонячного випромінювання.

Насправді, засмага є ознакою пошкодження генетичного матеріалу клітин шкіри внаслідок надмірного впливу сонячних променів.

Кількість меланоцитів однаково у всіх рас людини. Як у білих, так і у темношкірих, на квадратний міліметр шкіри доводиться від однієї до двох тисяч меланоцитів. Але їх рівень активності безпосередньо залежить від раси через кліматичні умови та генетичну складову. У шкірі долонь і стоп майже немає меланоцитів, що пояснює відсутність засмаги.

Що відбувається у вашому тілі під час засмаги?

Найбільш поширеною реакцією шкіри на ультрафіолетове випромінювання є сонячний опік. Чому так відбувається? Через дуже складний ланцюг змін, викликаний радіацією: почервоніння → складний запальний процес → руйнування клітин шкіри, які зазнали впливу сонця.

Поява почервоніння є першим етапом в ланцюжку. Випромінювання спочатку викликає розширення кровоносних судин, яке викликає появу почервоніння на шкірі протягом 3-4 годин після засмаги, досягаючи піку в перші 24 години. Багато хто вважає, що почервоніння пов'язано з купанням в душі після повернення з моря або з басейну. Очевидно, що такого зв'язку немає.

Приблизно через годину впливу УФ випромінювання клітини виділяють різні медіатори, включаючи гістамін, серотонін, простагландини та лейкотріенти. Результатом є запальний процес навколо зони впливу сонця і інфільтрація лейкоцитів нейтрофилами і Т-лімфоцитами.

Протягом двох годин впливу сонячного випромінювання в клітинах епідермісу пошкоджується спадкова ДНК і гинуть два типи клітин, які складають епідерміс, кератиноцити і острівці Лангерганса.

Менш інтенсивне сонячне випромінювання викликає лише посилення пігментації, формуючи бажаний загар. На першій стадії відбувається зміна в клітинах меланіну, які викликають темний колір шкіри. Цей відтінок залишається на шкірі протягом декількох днів. Пізніше формуються клітини меланіну, які викликають додаткове потемніння, яке тримається протягом 72 годин.
Навіть коли ми перебуваємо в тіні, ми піддаємося впливу сонячного світла, відбитого від піску, води (в басейні або морі), а взимку - від снігу.
А як же вітамін D?
Вплив сонця, дійсно, загрожує організму появою онкології, але також є головним джерелом вітаміну D – одного з найважливіших вітамінів, який, запобігає багатьом захворюванням.
Дослідження показали, що 10 хвилин перебування на сонці достатньо для виробництва 10 000 одиниць вітаміну D, чого досить для нормальної життєдіяльності дорослих протягом 10 днів і 50 днів – для дітей. При цьому, кошти для засмаги захищають від опіків, але і також запобігає виробленню вітаміну Д.
Штучна засмага в солярії так само небезпечна, як і перебування на відкритому сонці. У деяких країнах використання солярію дозволено тільки особам віком 18 років і старше. А Бразилія і Австралія повністю заборонили цей вид СПА процедур.

Ультрафіолетове випромінювання сонця  – що це?

Що ми знаємо про ультрафіолетовому випромінюванні сонця? Сонячні промені поділяють по довжині хвиль на 4 групи:

  • UVA (довжина хвиль від 320 до 400 нм);
  • UVB (довжина хвиль від 290 до 320 нм);
  • Видиме світло;
  • Інфрачервоне світло.

У більшості випадків видиме світло сонячних променів вважається нешкідливим. А інфрачервоне світло має теплову енергію, але його внесок в розвиток злоякісних пухлин шкіри досі недостатньо ясний.

Більша частина шкоди для шкіри спричиняється групою ультрафіолетових променів А та В.

UVА випромінювання у великих дозах досягає поверхні шкіри, проникає в епідерміс і практично повністю поглинається шаром дерми. Воно впливає приблизно 18 годин на добу – від сходу сонця до повного занепаду. Воно проникає в найглибші шари дерми. Накопичений збиток від впливу променів UVA проявляється в передчасному старінні шкіри – зморшки, втрата еластичності, пігментація і навіть шкірні захворюваннях, а також раку шкіри. Приблизно 85% випадків ушкодження шкіри (включаючи рак і шкірні захворювання) є результатом впливу променів UVA. Єдиний спосіб уникнути цього – щодня використовувати сонцезахисний крем з UVA захистом. Важливо бути обережними влітку кожен день, не тільки коли ви йдете в басейн або на море, але й на шляху в офіс. Рекомендується нанести захисний крем, перш ніж покинете будинок. Через підвищене потовиділення або умивання обличчя оновлювати нанесення крему необхідно кожні кілька годин.

UVB-випромінювання вважається сильнішим і викликає більш значні зміни, хоча воно в 100 разів менше інтенсивніше, ніж UVA-випромінювання. Ці промені викликають негайне пошкодження шкіри, таке як сонячний опік, і в довгостроковій перспективі можуть викликати розвиток раку шкіри, в тому числі й меланоми.

Чим шкідливий загар?

Головною небезпекою засмаги є, в першу чергу, рак. Вплив ультрафіолетового випромінювання також прискорює старіння шкіри, викликає ранні зморшки, зміни кольору шкіри, сухість та лущення шкіри. Крім того, можуть виникнути різні проблеми із зором, наприклад катаракта. Виділяють три основні групи побічних ефектів від засмаги:

  • Прискорене старіння шкіри – через пошкодження волокон колагену шкіра втрачає свою однорідність і еластичність. Можуть виникнути темно-коричневі плями. Шкіра стає тонкою, вразливою і крихкою, втрачає свій природний блиск.
  • Ризик раку шкіри. Багато досліджень показали зв'язок між освітою раку шкіри і засмаги в солярії. Найбільш поширеними виявився базальноклітинний рак, плоскоклітинний рак, а найбільш важкий з усіх – рак меланоми.
  • Ослаблення імунної системи шкіри – чим більше ділянок шкіри піддається впливу сонячних променів, тим сильніше пошкодження імунної системи, що значно збільшує ризик виникнення раку шкіри.

Як захиститися від сонячного опіку?

Необхідні кроки запобігання сонячним опікам дуже прості і легко здійсненні. Правильна профілактика буде полягати в першу чергу в уникненні перебування на сонці в період з 10 до 16 годин. Засмагати на сонці краще рано вранці або ввечері.

  • Використовуйте відповідний одяг: крислатий капелюх, сорочку і штани з довгими рукавами.
  • Сонцезахисні окуляри для дорослих і дітей захистять очі від випромінювання.
  • Уникайте тривалого перебування на сонці з дітьми.
  • Використовуйте крем для засмаги на сонці з високим SPF. На пляжі оновлюйте нанесення крему з періодичністю в кожну годину, приділяючи особливу увагу зоні декольте, шиї, обличчя та рук.
  • Для дітей і немовлят використовуйте спеціальні засоби для засмаги на сонці, розроблені для їх чутливої шкіри. Не використовуйте хімічні сонцезахисні засоби.
  • Необхідно використовувати радіаційний фільтр крему до і після входу в воду, адже 95% сонячного світла проникає в воду на глибину до 5 см і близько 40% на глибину 50 см.
  • Не використовуйте торішній крем від сонячних опіків з попереднього сезону, оскільки ефективність цього продукту буде під питанням.
  • Пийте більше чистої води, щоб запобігти зневодненню.

Що таке SPF і як правильно підібрати сонцезахисний крем?

SPF – це міра здатності косметичного засобу запобігати проникненню ультрафіолетових променів в шкіру. Індекс розраховується шляхом вимірювання відношення між часом впливу, що викликає почервоніння без фактора захисту, і тривалістю захисту. Наприклад, якщо через 10 хвилин на шкірі не з'являється червонуватий відтінок, то SPF 15 викликатиме почервоніння через 150 хвилин (10 х 15).

Рекомендоване SPF Тип зовнішності Особливості шкіри
100, 70, 50, 45  Світле волосся, світла шкіра Дуже швидко згорає. Засмага не формується
45,35, 32, 30 Світлий тон шкіри Швидко згорає. Формується легка засмага
32, 30, 15 Темне волосся, смаглява шкіра Іноді згорає. Формується стійка засмага
16, 15 Темне волосся, темна шкіра Дуже рідко згорає. Формується виражена засмага

тон шкіри

Як захиститися від сонця зсередини?

Відповідь: потужні антиоксиданти. Вони забезпечують ефективний захист від сонячних променів щодня, нейтралізуючи вільні радикали, які виробляються на сонці. Вони також корисні для нанесення на шкіру, як місцеві сонцезахисні засоби. Чим більше людина вживає антиоксидантів у своєму раціоні, тим ефективніше вона запобігає сонячним опікам шкіри. Ці речовини діють як свого роду внутрішній сонцезахисний крем, який дозволяє перебування на сонці з мінімальними ризиками.

Джерелом ефективних антиоксидантів є свіжі овочі та фрукти з високим вмістом вітаміну С, такі як малина і чорниця. Їх слід вживати у свіжому вигляді. При цьому соки, навіть натуральні, не володіють тими ж властивостями.

Перша допомога при сонячних опіках

Первинне лікування сонячних опіків полягає в охолодженні місця, але не в прямому контакті з льодом, щоб уникнути подальшого пошкодження шкіри, викликаного ще й обмороженням. Охолодити опік від сонця найкраще за допомогою холодного чистого рушника або нанесення заспокійливої мазі на уражену ділянку, яка знаходилася в холодильнику. Однак, якщо область, де почали з'являються пухирі, дуже обширна, то вимагає консультації лікаря і відповідного лікування. У будь-якому випадку, бульбашки не слід видавлювати ні за яких умов, але на них можна наливати холодну воду, щоб заспокоїти шкіру.

66779,59714,37147

Що робити при сонячному опіку, якщо біль сильна? Якщо біль від опіку сильна, можна нанести знеболюючі та протизапальні засоби від сонячних опіків. Використання мазі від опіків найбільш ефективно протягом перших 24 годин після появи почервоніння, і, крім зменшення болю, вони допомагають зменшити набряк.

лікування сонячного опіку

Використання слабких гормональних (стероїдних) мазей від сонячних опіків, протягом перших 48 годин допоможе знеболити пошкоджену ділянку, зняти набряк і прискорити процес відновлення. Важливо пам'ятати, що тривале застосування стероїдів призводить до серйозних побічних ефектів.

Сильний сонячний опік може викликати високу температуру і головний біль. В цьому випадку можуть знадобитися болезаспокійливі і жарознижувальні таблетки. 

Моя Аптека – з любов'ю і турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах