Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Переохолодження організму: що робити при гіпотермії 25/11/2022

Переохолодження організму: що робити при гіпотермії

Зима для багатьох українців цього року, на жаль, виявиться найважчою за всю історію незалежності нашої країни. Росія цілеспрямовано знищує об'єкти критичної та енергетичної інфраструктури, що напередодні холодів загрожує зниженням температури в оселях. Більшість українців може зіткнутися із переохолодженням організму (гіпотермією). Яка температура критична для тіла людини? Що таке гіпотермія та які її ознаки? Хто сильніше схильний до ризику переохолодження і чому? Що відбувається на кожній стадії гіпотермії? Як надати першу допомогу при переохолодженні людини? Читайте у цій публікації.

     ЗМІСТ:

Що таке гіпотермія?

Гіпотермія – це небезпечний для життя стан, при якому температура тіла падає нижче за необхідний мінімум 36,6 градусів Цельсія і регулюючі механізми організму не можуть відновити її самостійно. Виникає гіпотермія, коли температура тіла дорівнює або нижче 35oC.

Організм людини підтримує постійну внутрішню температуру тіла близько 36,6oС завдяки різним механізмам терморегуляції. Однак, якщо ці захисні механізми дають збій, то організм виявляється не в змозі будь-яким чином зігрітися. Температура тіла падає, коли існує дисбаланс між кількістю тепла, що виробляється тілом, і кількістю тепла, що втрачається. Це означає, що ми втрачаємо більше тепла, ніж можемо виробити. В результаті організм перенаправляє кровообіг тільки до життєво важливих органів, таких як серце і мозок, щоб захистити їх і якнайдовше підтримувати необхідну температуру. За відсутності оперативної допомоги внутрішня температура тіла починає знижуватись, а коли вона опускається нижче 35oС, то це загрожує життю людини.

гіпотермія

Що спричиняє гіпотермію?

Викликати гіпотермію організму можуть не лише сніг та мороз, а й вітер та дощ. Насправді переохолодження може статися у будь-який сезон року і не тільки на природі, а й у місті та у приміщенні. Нам не потрібно піддаватися впливу низьких температур, щоб зазнати гіпотермії. Це може статися і при температурі вище за нуль. Найчастішою причиною є тривала дія несприятливих умов, таких як холодна вода, низька температура повітря, сильний вітер, невідповідний або мокрий одяг. Переохолодження може виникнути, наприклад, у пробці на засніженій трасі, коли ви чекаєте на допомогу після аварії, або коли ви заблукали в горах або випадково потрапили у холодну воду. Холодна вода особливо небезпечна. Якщо все тіло занурити у воду температурою 4 градуси, то людина здатна зберігати свідомість лише близько 5 хвилин. Далі наступить смерть від переохолодження. Крім цього, люди похилого віку та люди з обмеженою рухливістю, а також діти можуть страждати від холоду та в приміщеннях, які не опалюються належним чином або надто охолоджуються в спеку кондиціонерами.

До факторів, що сприяють високому ризику замерзання, належать:

  • Обмежена рухливість, що перешкоджає виробництву тепла тілом;
  • Невелика м'язова маса, особливо у дітей, літніх людей з виснаженням;
  • Швидка втрата тепла внаслідок вживання алкоголю чи великої травми;
  • Захворювання, пов'язані з порушенням обміну речовин та ендокринної системи (гіпотиреоз).

Групи ризику

У будь-якої людини може розвинутись гіпотермія, але деякі люди мають більш високий ризик:

  • Літній вік. У людей похилого віку порушена терморегуляція, а деякі супутні захворювання, наприклад деменція, порушують їхню орієнтацію у просторі та оцінку навколишнього світу.
  • Немовлята та діти. У новонароджених відсутні ефективні механізми регулювання теплопродукції. Для дітей характерне велике співвідношення площі поверхні до маси тіла, а значить, вони відчувають дуже інтенсивну втрату тепла. Крім того, залишені без нагляду вони не можуть передбачити наслідки перебування в занадто холодному середовищі, наприклад, під час купання в басейні або гри в снігу.
  • Психічні розлади. Люди з неправильною оцінкою навколишнього, з порушенням пам'яті та когнітивних здібностей, зазнають тривалого перебування в холоді, оскільки не здатні оцінити пов'язаний із цим ризик.
  • Зловживання алкоголем, наркотиками. Вплив наркотиків може призводити до гіпотермії кількома шляхами: порушення орієнтації та оцінки обстановки, невідповідний одяг. Непоодинокі випадки засинання у стані алкогольного сп'яніння, падіння у воду, тривалий час перебування на холоді. Алкоголь порушує терморегуляцію, викликаючи розширення кровоносних судин шкіри. Як наслідок, посилюється тепловіддача та послаблюється природна захисна реакція на холод (м'язове тремтіння).
  • Супроводжуючі хвороби. Деякі порушення обміну речовин та гормональної системи можуть бути причиною недостатньої терморегуляції, наприклад, гіпотиреоз, погане харчування, анорексія, діабет, зневоднення. Неврологічні захворювання такі як хвороба Паркінсона, інсульт, травма спинного мозку також погіршують здатність природного вироблення тепла.
  • Лікарські засоби. Седативні препарати, антидепресанти та знеболювальні засоби можуть змінити відчуття холоду та порушити терморегуляцію.

групи ризику гіпотермії

Переохолодження організму: симптоми та стадії

Симптоми гіпотермії змінюються залежно від її стадії. Як правило, виділяють 5 стадій переохолодження, які супроводжуються характерними ознаками та певною температурою тіла.

І стадія гіпотермії. Це легке переохолодження, коли температура тіла сягає 32-35 градусів. Людина перебуває у свідомості, але виникає озноб (м'язовий тремор), мурашки, блідість шкіри, втома, незначна тахікардія та запаморочення. Організм, відчуваючи, що втрачає температуру, що необхідна для правильної роботи всіх органів, намагається підняти її, змушуючи м'язи судомно скорочуватися. Озноб – це перший сигнал, що необхідно терміново зігрітися. Людина на першій стадії відчуває себе слабкою, її рухові функції уповільнені. На стадії ознобу людина ще здатна діяти свідомо і самостійно, щоб дістатися теплого місця зробити інші спроби зігрітися, наприклад змінити мокрий одяг, випити гарячий напій, одягнути тепліші речі.

ІІ ступінь гіпотермії. На другій стадії температура тіла знижується до 28-32oC. Зникає м'язовий тремор, тіло не трясе від холоду, проте знижується рівень свідомості. Починається біль у руках і ногах, з'являється запаморочення, сонливість, тривога та дезорієнтація, постійне почуття мерзлякуватості, можливі галюцинації. Можуть спостерігатися порушення мови та координація рухів – м'язи ригідні, рухи некоординовані, невиразна мова. Людина стає млявою і втрачає відчуття часу. Вона не може пригадати, куди й навіщо йде. Збільшується можливість отримати обмороження. Крім цього з'являються клінічно значущі порушення згортання крові, значно уповільнюються дихання та частота серцевих скорочень. У такому стані людина вже потребує допомоги оточуючих.

ІІІ стадія гіпотермії. При температурі тіла 24-28oС можна говорити про глибоке переохолодження. Людина втрачає свідомість, і її шкіра набуває синюшно-зеленого відтінку. Ледь відчутний пульс і дихання, з'являються симптоми зупинки дихання та кровообігу, зіниці не реагують на світло. Таке переохолодження характеризується вираженою серцевою аритмією, брадикардією та гіпоксією головного мозку. Необхідна негайна госпіталізація як дітям, так і дорослим.

IV стадія гіпотермії. Якщо температура тіла людини падає нижче 24 градусів Цельсія, то відбувається зупинка серця і кровообігу, зникають життєві ознаки.

На V стадії гіпотермії настає смерть.

симптоми переохолодження

Хвороби від переохолодження

Людина, яка перенесла гіпотермію, може бути схильна до різних захворювань: від застуди до серйозного обмороження з подальшою ампутацією. Тривалий вплив низьких температур на організм може призвести до смертельного результату.

Переохолодження може підвищити ризик появи наступних хвороб:

  • Запальні захворювання суглобів;
  • Пієлонефрит (запалення нирок);
  • Цистит;
  • Аднексит у жінок.
  • Радикуліт;
  • Простатить у чоловіків;
  • Синусит;
  • Отит;
  • Запалення нервів обличчя;
  • Кон'юнктивіт око.

Одним з наслідків переохолодження також може бути обмороження. Обмороження загрожує ділянкам тіла із найменшим кровопостачанням, тобто пальцям рук та ніг, вухам, носу. Відмороження часто супроводжує переохолодження. Читайте більше про обмороження у цій статті.

хвороби від переохолодження

Лікування переохолодження: що робити при гіпотермії?

При виявленні ознак легкої гіпотермії слід вжити заходів, що сприяють зігріванню та відновленню температури тіла до нормальних значень.

  • По-перше, слід перемістити постраждалого від джерела холоду в захищене та тепле місце;
  • Якщо на людині є мокрий одяг, його необхідно терміново змінити на сухий і вкрити теплими ковдрами, включаючи голову та шию;
  • Напоїть постраждалого гарячою рідиною. Це може бути солодкий напій, але не кава або інші кофеїновмісні або алкогольні напої;
  • Слідкуйте за одужанням і не залишайте людину саму;
  • Якщо виникли труднощі із зігріванням, можна прикладати до шиї та грудей додаткові джерела тепла, наприклад, грілки, обгорнуті тканиною або рушником.

У легких випадках цих дій може бути достатньо.

Чого не можна робити при переохолодженні?

  • Не рухайте постраждалого занадто швидко, оскільки це може призвести до зупинки серця;
  • Занадто швидке зігрівання людини при переохолодженні не рекомендується. Зігріватись необхідно поступово. Заборонено приймати гарячу ванну або душ, адже це загрожує тепловим ударом і ще більшим неприємностям. Тільки після відновлення нормальної температури тіла можна прийняти теплу ванну;
  • Ніколи не залишайте постраждалу людину на відкритому повітрі, навіть якщо вона вкрита;
  • Розтирання шкіри переохолодженої людини недоцільно, адже це не зігріє, але може травмувати замерзлу шкіру;
  • При помірному переохолодженні не слід роздягати людину, а лише загорнути в теплі ковдри;
  • У жодному разі не давати алкоголь та каву;
  • Не слід давати тверду їжу;
  • Не дозволяйте курити.

гіпотермія організму

Перша допомога при переохолодженні

Якщо ви коли-небудь зустрінете людину з ознаками гіпотермії, то не зволікайте з наданням першої допомоги, оскільки швидка реакція може врятувати чиєсь життя.

При втраті свідомості потерпілого слід якнайшвидше викликати швидку допомогу та розпочати реанімаційні заходи. Якщо немає можливості швидко доставити постраждалого до лікарні, помістіть його поряд із джерелом тепла. Людина, яка не усвідомлює те, що відбувається в результаті сильного замерзання, повинна залишатися в лежачому положенні. Її кінцівки не можна розтирати, оскільки внаслідок таких дій холодна кров може призвести до зупинки серця при попаданні до серцевого м'язу (міокарду).

Насамперед мають підтримуватися функції системи кровообігу. Тому людині в несвідомому стані, яка справляє враження мертвого, слід почати робити зовнішній масаж серця: відповідним чином стиснути грудну клітину та почати штучне дихання. Після відновлення кровообігу потерпілого слід перевести до приміщення, а якщо це неможливо, захистити його від подальшого охолодження та вкрити ковдрою.

Гіпотермія завжди вимагає госпіталізації потерпілого, тому слід негайно викликати швидку допомогу.

При наданні долікарської допомоги постраждалого слід зігрівати поступово: перемістити або перевести в тепле приміщення, зняти мокрий одяг, накрити ковдрою, але не зігрівати швидко за допомогою пристроїв (радіаторів, грілок). Можна прикласти до спини, шиї, голови та стегон помірне джерело тепла (злегка підігріту грілку, ковдри або товсті рушники, нагріті на батареї). Також бажано одягнути теплий головний убір. Замерзлу людину слід пересувати дуже обережно, різкі рухи та зігрівання розтиранням можуть спричинити серцеві аритмії.

74474,62240,62239

перша допомога при переохолодженні

Лікування гіпотермії у стаціонарі

В основі лікування переохолодження лежить застосування ефективного методу зігрівання. При тяжкій стадії переохолодження, коли температура тіла становить близько 28oC і артеріальний тиск дуже низький, потрібно використання спеціальних методів:

  • Інгаляції теплим киснем через маску або інтубаційну трубку;
  • Внутрішньовенні інфузії підігріті до 40-42oС, особливо при необхідності заповнення великих об'ємів рідини;
  • Лаваж грудної клітки та черевної порожнини діалізатом, підігрітим до 40-45oС;
  • Екстракорпоральне внутрішнє зігрівання (ЕВС). Існують різні методи: гемодіаліз, вено-венозне, безперервне артеріовенозне, серцево-легеневе шунтування та екстрапоральна мембранна оксигенація (ЕКМО). ЕКМО діє як штучний апарат штучного кровообігу. Він насичує кров киснем і нагріває її на 6-9 градусів на годину, після чого повертається до організму хворого. Завдяки цьому поступово підвищується температура охолодженого тіла та відігріваються внутрішні органи.

При гіпотермії надзвичайно важливе поповнення рідин. Пацієнтам внутрішньовенно вводять 1-2 літри фізрозчину, підігрітого до 40-42oС. Для підтримки перфузії може знадобитися введення великих обсягів.

Здоров'я безцінно – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю та турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах