Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Стадії та методи лікування сколіозу хребта 24/09/2019

Стадії та методи лікування сколіозу хребта

Майже у кожної людини є невелике викривлення постави. Але у деяких, у міру прогресування виникають серйозні проблеми зі спиною, які проявляються у вигляді болю, втоми та дискомфорту. У важких випадках можливі проблеми з диханням, кровообігом та труднощі при русі.

     ЗМІСТ:

 

Статистичні дані показують, що 10% всіх підлітків України страждають від сильного викривлення хребта. При цьому, найчастіше це захворювання проявляється серед дівчаток, у співвідношенні 1:7  порівняно з хлопчиками.

Хребет людини складається з ланцюжка хребців, розташованих в центрі спини по прямій лінії. Сколіоз – це викривлення структури хребта, яке проявляється у відхиленні хребців в сторону від своєї осі. Крім деформації хребців, відбувається зміна форми грудної клітини та м'язів, звідси й виникає асиметрія в плечах та стегнах.

Сколіоз спини зазвичай з'являється в дитинстві або в підлітковому віці у міру розвитку і зростання хребта. Однак деформація має тенденцію прогресувати з віком.

сколиоз спины

Причини виникнення сколіозу

У більшості випадків причини сколіозу невідомі, хоча поширена гіпотеза полягає в тому, що він має спадковий характер. І всупереч поширеній думці, викривлення хребта не викликано неправильним сидінням або сном на невідповідному матраці. Учені розходяться в думках щодо причин виникнення цього захворювання. В даний час широко поширена думка, що в багатьох випадках сколіоз є стійким ідіопатичним розладом, тобто тим, що виникає з невідомих причин.

Сколіоз: симптоми

Оскільки хвороба розвивається поступово, то людина може не відчувати ніякого болю при сколіозі на початковій стадії. Проте, виявлення симптомів сколіозу збільшить шанси на отримання ефективного лікування і запобігання ускладнень, які можуть статися в подальшому житті. Серед них:

  • Гострий або тупий біль в спині тривалий час;
  • Утруднене дихання через зменшення площі грудної клітини;
  • Схильність нахилятися в одну сторону;
  • Відчуття дискомфорту при ходьбі через різну довжину ніг;
  • Одне плече вище іншого;
  • Нерівна лінія талії та візуальна асиметрія в стегнах;
  • Сутулість;
  • Різна довжина рук;
  • Випинання одного боку грудної клітини.

симптомы сколиоза

Види сколіозу за місцем локалізації:

  • Шийний;
  • Шийно-грудний;
  • Грудний (торакальний);
  • Попереково-грудний;
  • Поперековий;
  • Комбінований.

типы сколиоза

Стадії сколіозу

Виділяють 4 стадії прогресування сколіозу.

Сколіоз 1 ступеня. Викривлення хребта по методу Кобба не більше 10 градусів. Пацієнт ще не відчуває болю в спині і не звертається до лікаря з іншими скаргами. Зовнішні зміни не спостерігаються.

Сколіоз 2 ступені. Друга стадія сколіозу також протікає безболісно, як правило. При цьому хребет викривлений в дугу під кутом 10-25 градусів. Починає візуалізуватися різна висота лопаток при нахилі під час тесту Адамса.

Сколіоз 3 ступені. Викривлення хребта по методу Кобба досягає 25-50 градусів. Пацієнта починають мучити болі в спині та проблеми з диханням. В добавок до вираженої асиметрії лопаток і стегон з'являється невеликий реберний горб.

Сколіоз 4 ступені. На цій стадії чітко помітна деформація тіла, хребет викривлений більш ніж на 50 градусів. Це найважча стадія, яка веде до інвалідності.

стадии сколиоза

Діагностика сколіозу

Діагноз сколіоз може поставити хірург-ортопед за допомогою фізичного огляду та рентгенографії.

Тест Адамса

При огляді лікар запропонує пройти тест Адамса, який допоможе визначити фронтальні викривлення хребта та торс-ротаційні зміщення тулуба. Тест полягає в повільному нахилі пацієнта вперед на 90 градусів з опущеними руками. У такому положенні проглядається лінія хребта та асиметрія м'язів. Оцінюється також рухливість хребців в різні боки і сила м'язів спини.

тест адамса сколиоз

Метод Кобба

В діагностиці сколіозу також використовується метод Кобба для вимірювання кута кривини хребта і оцінюється ступінь тяжкості захворювання. При кривині хребта понад 10 градусів ставиться діагноз сколіоз. Вигин понад 25-30 градусів вважається значним, а при 45-50 градусах відхилення від осі діагностується важкий ступінь сколіозу, що вимагає негайного лікування.

метод кобба

Далі лікар направляє на дослідження для візуалізації та уточнення ступеня сколіозу. Вони включають:

  • Рентген. Широко використовується для отримання зображення кісткових структур і контурів суглобів.

рентген сколиоза

  • Магнітно-резонансну томографію (МРТ), яка покаже тривимірні зображення хребта, в тому числі спинного мозку, нервових корінців і їх оточення.
  • Комп'ютерну томографію (КТ), яка покаже форму хребетного каналу, структури навколо нього і їх вмісту.

Сколіоз та його лікування

Лікування сколіозу здійснюються за допомогою фізіотерапії, носіння корсета і оперативного втручання. Воно залежить від ступеня тяжкості та віку пацієнта. Оскільки з часом міцність кісток і рухливість суглобів змінюється, то і методи лікування сколіозу будуть відрізнятися.

Початкова стадія сколіозу лікування не вимагає. Однак, необхідно звернути увагу на лікувальну фізкультуру і спеціальні вправи при сколіозі, а також регулярно (кожні 3-6 місяців) проходити обстеження і спостерігатися у лікаря, щоб не допустити прогресування захворювання.

Лікування викривлення хребта за допомогою корсета

У більш важких випадках (вигин на 25-40 градусів) для лікування сколіозу у дітей використовують спеціальні корсети, оскільки кістки ще мають потенціал до зростання. Носити їх рекомендується не менше 18-ти годин на добу, поки кістки не приймуть потрібне положення. Корсет допомагає запобігти погіршенню викривлення хребта, але не повертає його до первісної форми. Лікування корсетом засноване на жорсткості його структури, яка чинить тиск на хребет, змушуючи прийняти його правильну форму. Курс носіння корсета становить не менше 1,5 років.

лечение сколиоза корсетом

Дорослим для лікування сколіозу 2 ступеня рекомендується остеопатична та мануальна терапія для полегшення болю в спині і зупинки подальшого викривлення. У разі больового синдрому призначаються:

  • Місцеві знеболюючі мазі – Долгіт, Долобене, Вольтарен, Диклак, Фастум гель, Капсикам.
  • Знеболюючі таблетки – Німесил, Ібупрофен, Парацетамол, Диклофенак.
4076,2054,2375

Хірургічне лікування сколіозу

Виправлення сколіозу четвертої стадії можливо лише за допомогою хірургічної операції. Це радикальне лікування пропонується, коли викривлення дуги хребта перевищує 45 градусів або коли воно викликає сильний біль в спині і заважає повсякденній діяльності або подиху. Більшість операцій насправді виконується в косметичних цілях, оскільки на цій стадії створюється серйозний естетичний дефект.

Багато з хірургічних методів засновані на видаленні суглобів між хребцями і вирівнюванні їх за допомогою металевих стрижнів. Ця маніпуляція значно зменшує кут деформації хребта, але деформація грудної клітки та асиметрія тіла може зберегтися. Важливо відзначити, що це складна операція, яка потребує тривалої реабілітації, і рішення про її проведення приймається тільки після того, як всі інші варіанти лікування виявилися неефективними.

лечение сколиоза

Через два-три дні після операції пацієнт вже може встати з ліжка і ходити. Виписка з лікарні можлива через 4-7 днів після операції. Повернення на роботу або в школу можливе не раніше 1-2 місяців. При цьому рекомендується обмеження діяльності до повного зрощення хребців. Дії, які включають згинання або поворот спини, не бажані в перші три місяці після операції. Спортивні заходи заборонені протягом цілого року. Необхідний постійний рентгенівський контроль на предмет правильності проведення операції протягом декількох років.

операция сколиоз

Операція з виправлення сколіозу вважається дуже серйозною операцією і може призвести до тяжких ускладнень. Найсерйознішим з них є пошкодження спинного мозку, що приводить до паралічу.

Здоров'я безцінне – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю і турботою.

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я  Інформація у статті має виключно ознайомлювальний характер. Адміністрація сайту mypharmacy.com.ua не несе відповідальності за будь-які прямі чи опосередковані наслідки, що виникли в результаті використання інформації на сайті.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах