Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Ліки від похмілля: що купити в аптеці? 28/12/2022

Ліки від похмілля: що купити в аптеці?

На жаль, жоден з існуючих засобів від алкогольного похмілля не здатний миттєво та повністю усунути наслідки святкування з вживанням великої кількості спиртних напоїв. Однак деякі аптечні препарати допоможуть впоратися з цим тяжким станом трохи швидше. У цій статті розглянемо чому виникає похмілля, які ліки від похмілля в аптеці бувають, що випити від похмілля: таблетки чи домашні засоби, а що не варто вживати. Інформація в цій статті допоможе вам визначити найкращий засіб від похмілля.

     ЗМІСТ:

Що таке похмілля та як воно проявляється?

Отруєння алкоголем є одним із найпоширеніших видів отруєнь в період новорічних святкувань. Алкогольне отруєння, широко відоме як похмілля, є одним із найнеприємніших наслідків надмірного вживання спиртних напоїв. Його наслідки пов'язані зі зниженням рівня глюкози в крові, зневодненням організму, метаболічними порушеннями. Похмілля починається після того, як рівень алкоголю в крові починає падати. Насправді на думку деяких експертів, найважчі симптоми виникають коли рівень досягає нуля.

За виникнення похмільного синдрому відповідає кілька механізмів:

  • Токсичні метаболіти етанолу – ацетальдегід та оцтова кислота – що утворюються в печінці, викликають головний біль та розлади шлунково-кишкового тракту, включаючи нудоту, діарею та блювання;
  • В результаті зміни гормонального балансу відбувається підвищене виділення сечі, а значить і втрата електролітів, що спричиняє слабкість, тремор рук та судоми;
  • Органічні домішки, що утворюються внаслідок бродіння чи витримки спирту, зумовлюють як колір і смак напою, а й поглиблюють симптоми алкогольного отруєння.

Стан похмілля зазвичай триває від кількох до 12 годин. Все залежить від кількості випитих міцних напоїв, ваги тіла, міцності алкоголю та наповненості шлунка напередодні. Генетична схильність також має велике значення, у деяких людей спирт в організмі швидше перетворюється на ацетальдегід, а потім на ацетат, а інших – повільніше. За цей процес відповідає група ферментів під назвою дегідрогенази. Під їх впливом етанол розпадається на оцтову кислоту та ацетальдегід, які викликають похмільний синдром.

Симптоми похмілля

Алкоголь викликає інтоксикацію в організмі, яка проявляється такими симптомами наступного дня:

  • Загальне нездужання;
  • Втома;
  • Підвищений артеріальний тиск та прискорене серцебиття;
  • Підвищена чутливість до світла та звуків;
  • Біль, шум та почуття тяжкості в голові;
  • Надмірне потовиділення;
  • Спрага;
  • Біль у шлунку та животі;
  • Судоми, тремор;
  • Відсутність апетиту;
  • Безсоння;
  • Нудота та блювання;
  • Діарея;
  • Порушення концентрації уваги та пам'яті.

До інших небезпечних симптомів отруєння етиловим спиртом належать уповільнення частоти серцевих скорочень, гіпотермія та порушення дихання. Можливий також розвиток кетоацидозу, при якому відбувається підвищення вмісту кетонових тіл внаслідок зниження концентрації глюкози та підвищення рівня жирів. Організм починає спалювати жир замість глюкози з метою отримання енергії, а за активного спалювання жирів вивільняються кетонові тіла. Цей стан супроводжується сильним блюванням, втратою електролітів, зневодненням і запахом ацетону з рота.

симптоми похмілля

Симптоми алкогольної інтоксикації уражують жінок набагато частіше ніж чоловіків. Це пов'язано з меншою масою тіла та меншим вмістом води в організмі жінок. Відчуття після вживання міцних напоїв, а також самопочуття після вечірки досить індивідуальні та залежать від багатьох факторів, включаючи вік, стан здоров'я та наповнення шлунка.

Неприємні симптоми можуть виникати як вранці після вечірки, так і протягом дня. У деяких людей стан може погіршуватися вже за кілька годин після вживання спиртного напою. У цьому випадку слід звернутися до аптечних ліків від похмілля та отруєння. Вони допоможуть швидше позбутися від наслідків отруєння алкоголем і звести до мінімуму згадані симптоми. Препарати від похмілля заповнять дефіцит електролітів, вітамінів та мінералів, а також підтримають перевантажену печінку у процесі детоксикації.

Як уникнути сильного алкогольного отруєння?

Якщо ви вирішили вжити алкогольний напій, то пам'ятайте про деякі правила, які допоможуть уникнути сильної алкогольної інтоксикації організму:

  • З'їжте калорійну страву перед келихом спиртного напою;
  • Не вживайте напої з дуже різною концентрацією алкоголю;
  • Відмовтеся від тютюнових виробів та уникайте пасивного куріння;
  • Уникайте спиртних напоїв чорного кольору;
  • Робіть великі перерви між прийомом алкоголю, не вживайте занадто швидко;
  • Не тримайте алкоголь у роті, адже це прискорює сп'яніння внаслідок швидкого всмоктування у кров;
  • Не розбавляйте алкоголь солодкими та газованими напоями, натомість краще обрати натуральний сік з великою кількістю вітаміну С;
  • Пийте багато води після вживання міцного напою;
  • Приймайте вітаміни або електроліти, їхня присутність в організмі допоможе швидше повернутися до нормального функціонування.

похмільний синдром

Ліки від похмілля: що у складі та як приймати?

Сучасний асортимент аптек пропонує низку препаратів від похмілля, більшість з яких належать до категорії дієтичних добавок або БАДів, тому купити їх можна без рецепта лікаря. У складі, зазвичай, знаходиться комплекс біологічно активних речовин. Засоби від похмілля представлені у формі шипучих таблеток, таблеток або капсул для ковтання, порошків для приготування напою, готових рідин. При цьому шипучі таблетки від похмілля та у вигляді порошку є найбільш популярними та ефективними, оскільки компоненти у розчиненому вигляді діють швидше та пов'язані з вживанням додаткової кількості води.

Ліки від алкогольної інтоксикації містять велику кількість електролітів, мікроелементи та вітаміни, які організм втрачає при вживанні алкоголю, оскільки збільшують кількість сечі, що виділяється. Разом із сечею також виводяться компоненти, важливі для правильного функціонування. Антипохмільні препарати з електролітами заповнюють ці втрати та полегшують симптоми, пов'язані з отруєнням алкоголем. Спеціальний склад призначений для відновлення належного рівня гідратації та електролітного балансу. Багато таблеток від похмілля містять глюкозу або стимулятори, що зменшують почуття втоми, а також вітамін С, бурштинову кислоту та екстракт опунції, які мають потужну антиоксидантну дію. Препарати з глюкозою заповнюють втрати енергії в організмі та покращують самопочуття. Вони також прискорять метаболізм та виведення з організму токсинів.

Окремо слід виділити препарати з аргініном, наприклад, Глутаргін Алкоклін. Ця речовина має потужну гепатопротекторну дію, тому допомагає печінці впоратися з токсинами та відновитися.

Окрему групу ліків від похмілля представляють засоби на основі ентеросорбенів, дія яких спрямована на евакуацію токсинів та продуктів розпаду алкоголю з організму. Саме токсини викликають найнеприємніші симптоми алкогольного отруєння. Активними компонентами тут виступають біле вугілля (Біле вугілля Доброго ранку), активоване вугілля, аеросил, діоксид кремнію (Алко Сорб, Токсин.NET, Атоксил), метилкремнієва кислота (Ентеросгель) та інші.

68541,2956,56637

Чого уникати у складі?

У разі алкогольної інтоксикації слід уникати засобів із вмістом парацетамолу, до яких багато хто вдається для полегшення головного болю. Лікувати похмілля парацетамолом небезпечно, тому що він може зашкодити печінці. Алкоголь викликає велике підвищення активності ферменту, що розщеплює парацетамол, тому ліки, прийняті під час або після вживання алкоголю, виявлятимуть значну гепатотоксичність. Присутність етанолу в організмі також викликає посилення окислювального стресу, що посилює пошкодження печінки і зрештою може призвести до некрозу цього органу. Тому в цей час настійно не рекомендується будь-яке поєднання алкоголю та парацетамолу.

При сильному головному болю краще віддати перевагу ібупрофену (Нурофен, Імет, Бруфен, Ібупром, Гофен) або ацетилсаліциловій кислоті (Аспірин, Копацил, Ацетилка). Ці таблетки від головного болю при похміллі набагато м'якше впливають на печінку, проте можуть у поєднанні з алкоголем вони можуть згубно вплинути на слизову оболонку травного тракту. Ці взаємодії часто призводять до кровотечі і навіть утворення виразки шлунка або дванадцятипалої кишки.

Правила прийому

Таблетки від похмілля, що містять електроліти, рекомендовано застосовувати як до, так і під час та після планового прийому алкогольних напоїв. Їх обов'язково слід використовувати і наступного дня після вечірки. При цьому вкрай важливо дотримуватись дозування, рекомендованого виробником. Попри те, що абсолютна більшість лікарських засобів не сумісна з алкоголем, деякі засоби від похмілля є винятком. Їхні інгредієнти не взаємодіють з етанолом. Однак слід уважно вивчити інструкцію до препарату та рекомендації щодо прийому. Засоби, що містять парацетамол, ацетилсаліцилову кислоту або інші знеболювальні засоби, поєднувати з алкоголем не можна. Вони призначені для застосування наступного дня після вечірки у разі появи симптомів інтоксикації.

Перед вживанням будь-яких ліків від похмілля рекомендуємо проконсультуватися з лікарем або фармацевтом для отримання детальної інформації про конкретні ліки та їх протипоказання.

які ліки допомагають від похмілля

Чи ефективні таблетки від похмілля?

Безрцептурні таблетки від похмілля містять низку інгредієнтів, ефективність яких не була науково доведена та підтверджена клінічними експериментами. Однак багато компонентів у їх складі, таких як електроліти або цукру, дійсно можуть принести полегшення людям з похмільним синдромом. Безперечною перевагою всіх препаратів є те, що при їх вживанні потрібно випивати додаткову порцію води, що в період детоксикації є основним засобом відновлення здоров'я. Також велику роль виконують сорбенти у складі, які справді пов'язують та виводять токсини шкідливих речовин, полегшуючи деякі симптоми отруєння. Однак, оскільки більшість цих засобів мають статус харчових добавок, заявлені властивості не завжди можуть відповідати реальності.

На жаль, досі не знайдені дійсно ефективні таблетки від похмілля, які б підходили всім і у достатній мірі блокували утворення токсичних продуктів метаболізму алкоголю.

Таким чином, сучасні аптечні засоби від похмілля не здатні повністю усунути симптоми після вживання великої кількості спиртних напоїв. Вони допоможуть покращити загальне самопочуття та зменшити головний біль, але не усунуть їх повністю. Тому, щоб ефективно запобігти інтоксикації організму, слід насамперед вживати алкоголь у помірних кількостях. Повноцінний прийом їжі перед вечіркою, рясне пиття води між коктейлями та вживання однотипного виду алкоголю також допоможуть уникнути страждань наступного дня. Забезпечте собі повноцінний відпочинок вранці, надходження свіжого повітря в приміщення, рясне питво та легкий сніданок. При сильній вираженості симптомів похмілля слід звернутися за медичною допомогою до лікаря.

Здоров'я безцінно – бережіть себе!
Моя Аптека вітає вас з наступаючим Новим роком!
Слава Україні!

новорічне похмілля


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах