Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Цистит у жінок: симптоми та лікування 27/10/2020

Цистит у жінок: симптоми та лікування

Згідно зі статистикою, інфекції сечовивідних шляхів – одна з найбільш частих проблем у жінок, яка зустрічається у кожної третьої жінки хоча б раз в житті. Відчуття печіння і біль при сечовипусканні викликають загальний дискомфорт та погіршують якість життя. Про цю проблему незручно говорити, але кожна жінка повинна знати перші симптоми циститу, причини його виникнення та методи лікування.

     ЗМІСТ:

Про будову сечовидільної системи

Сечовидільна система людини складається з наступних органів:

  • Нирки. Їх функція полягає в фільтрації продуктів життєдіяльності з крові та виведенні їх з сечею;
  • Сечовід. Це дві трубки, по яких сеча з кожної нирки потрапляє в сечовий міхур;
  • Сечовий міхур. Цей кулястий порожнистий орган призначений для зберігання сечі до моменту її виділення;
  • Уретра – це трубка, що з'єднує сечовий міхур та статевий член у чоловіків або сечовипускальний канал у жінок, сприяючи виведенню сечі з організму.

Інфекційне запалення може проявлятися в будь-якому з компонентів сечовидільної системи: нирках, сечоводах, сечовому міхурі та уретрі. Сеча утворюється в нирках і є стерильною рідиною, але при досягненні сечового міхура, вона піддається впливу бактерій або інших патогенів, які перебувають всередині нього.

Нижні сечовивідні шляхи найбільш уразливі для запалення, тому більшість інфекцій сечовивідних шляхів у жінок вражають уретру (уретрит) та сечовий міхур (цистит). У багатьох випадках це викликано близькістю сечоводу до ректальної області та піхви. Патогени з анального отвору можуть проникати в сечовивідні шляхи і підніматися по сечоводу до області сечового міхура.

Коли інфекція поширюється на верхню частину сечовидільної системи, то виникає важке та небезпечне запалення сечоводів і нирок. Існує ризик серйозного пошкодження нирок. Причиною виникнення також є невилікувані інфекції нижніх сечовивідних шляхів.

цистит у жінок

Що таке цистит і які причини його виникнення?

Цистит – це запалення області сечового міхура. У більшості випадків він викликаний розмноженням бактерії Escherichia coli, яка присутня в травному тракті кожної людини. Рідше причиною циститу є Klebsiella Pneumoniae, Proteus Mirabilis, Saprophyticus, Pseudomonas Aeroginosa та Enterobacter. Джерелом цих бактерій є фекалії, де вони містяться в кільості декілька мільярдів. Роль цих мікроорганізмів полягає в розкладанні наших відходів життєдіяльності в навколишньому середовищі.

У значної частини жінок цистит з'являється в молодості з початком статевого життя, а в більш пізньому віці частота запалень збільшується на 1-2% кожні десять років.

Причини виникнення циститу у жінок:

  • Анатомічні особливості. Всі жінки схильні до розвитку запалення сечового міхура через особливості анатомічної будови. Близьке розташування уретри та ануса, а також невелика відстань між сечовим міхуром і сечоводом сприяє швидкій міграції бактерій межу цими областями. Крім того, сечовід у жінок широкий та короткий, а значить бактерії легко досягають сечового міхура, особливо після статевого акту.
  • Статевий акт. Зв'язок між статевим контактом та інфекціями сечовивідних шляхів у жінок однозначна. Дівчата, які в юному віці не мали таких проблем, починають страждати від хронічного циститу з початком статевого життя. Інфекції виникають вже протягом 24 годин після статевого акту. Статевий акт має механічний ефект, який викликає перенесення бактерій з уретри в сечовий міхур. При цьому це не бактерії, які передаються від чоловіка жінці, як помилково вважається, а кишкові бактерії самої жінки.
  • Менопауза. Інша вікова група, в якій висока захворюваність на цистит – це жінки в період менопаузи. Близько 20% жінок в постменопаузі страждають інфекціями сечовивідних шляхів. Патофізіологія множинних інфекцій неясна, але може бути пов'язана зі зниженням клітинної резистентності, інфікуванням області фекальними бактеріями через втрату фекалій або сечі внаслідок нетримання. Однією з інших можливих причин також є зниження рівня гормону естрогену і, як наслідок, зміна флори піхви, що виражається в зменшенні рівня «хороших бактерій» (лактобацил) та збільшенні колонізації кишковими бактеріями, що призводить до високої кислотності піхви.

Чи може купання в басейні, морі або користування громадським туалетом викликати інфекцію сечовивідних шляхів?    Відповідь – так.

запалення сечового міхура

Фактори ризику

Крім перерахованих вище причин виникнення циститу, існують і інші чинники ризику:

  • Обструкція сечовивідних шляхів, наприклад, камені в нирках. Наявність каменів перешкоджає повному випорожненню сечового міхура під час сечовипускання. А якщо сеча залишається в міхурі занадто довго, то вона створює сприятливе середовище для розмноження різних бактерій, в тому числі і патогенних.
  • Дієта, багата цукром та простими вуглеводами, недостатнє споживання рідини.
  • Стресові ситуації в житті.
  • Гормональні зміни під час менструального циклу впливають на сприйнятливість до інфекцій.
  • Хірургічні процедури, уретральний катетер.
  • Неправильні методи гігієни. Використання туалетного паперу рухом від ануса до піхви.
  • Використання презерватива, покритого сперміцидним матеріалом.
  • Використання діафрагми в якості методу контрацепції.

Симптоми циститу у жінок

Симптоми інфекції сечовивідних шляхів відрізняються в залежності від області, в якій виникло запалення.

Симптоми циститу та запалення нижніх сечовивідних шляхів включають:

  • Потреба в частому сечовипусканні і вдень і вночі;
  • Біль або дискомфорт при сечовипусканні;
  • Почуття неповного випорожнення сечового міхура;
  • Утруднене утримання сечі;
  • Сеча з різким неприємним запахом;
  • Каламутна сеча;
  • Сеча з кров'ю;
  • Печіння та біль в животі;
  • Біль в попереку;
  • Погане загальне самопочуття.

Ознаки інфекції верхніх сечових шляхів (пієлонефрит):

  • Висока температура тіла;
  • Нудота;
  • Блювота;
  • Діарея;
  • Озноб;
  • Біль в боці, спині або паху;
  • Біль при сечовипусканні, що посилюється при утриманні сечі.

Кров в сечі при циститі – це найбільш тривожний симптом. Він може з'явитися, коли запалення впливає на систему фільтрації нирок або сечовивідних шляхів, тоді в сечі з'являються еритроцити. Кров в сечі може бути невидимою для ока, але аналіз сечі її виявить. Важливо розуміти, що це явище також може вказувати на інші проблеми. Тому в будь-якому випадку появи крові в сечі слід негайно звернутися до лікаря.

симптоми циститу

Ускладнення циститу

При своєчасному і якісному лікуванні циститу, випадки ускладнення хвороби вкрай рідкісні. Однак, якщо запалення не лікувати, воно може погіршитися і призвести до небезпечних для життя станів:

  • Пієлонефрит – це запалення нирок, яке може привести до необоротного їх пошкодження.
  • Абсцес в нирці. В особливо важких випадках інфекції верхніх сечових шляхів в тканині нирок можуть накопичуватися гнійні кишені, звані абсцесами. Симптоми абсцесу включають тривалу лихоманку, втрату ваги, кров у сечі, біль у животі або попереку. Для лікування потрібна хірургічна процедура для дренування гнійних скупчень.
  • Сепсис – зараження крові. Це рідкісне, але дуже небезпечне ускладнення, яке може бути пов'язане з інфекцією сечовивідних шляхів. Сепсис виникає при поширенні бактерій із зараженої нирки в кровотік. Бактерії в кровотоці можуть досягати будь-якої ділянки тіла, включаючи життєво важливі органи, такі як легені. Симптоми сепсису включають низький артеріальний тиск, запаморочення при спробі встати, дезорієнтацію, діарею, зменшення кількості сечі, холодний піт, блідість, втрату свідомості. Сепсис вимагає негайної госпіталізації для штучної підтримки функцій організму (дихання, артеріального тиску).

Діагностика та аналізи при циститі

При скаргах пацієнта на симптоми, типових для інфекції сечовивідних шляхів, сімейний лікар або уролог направляє на загальний аналіз сечі та крові. У сечі перевіряється наявність крові, гною, еритроцитів, кислотність. Якщо в сечі виявлено кров, то потрібні додаткові аналізи.

Поставити діагноз «цистит» лікар може і лише на підставі опитування пацієнтки, оскільки набір симптомів досить унікальний при даному захворюванні.

Бактеріологічний аналіз сечі при циститі не є обов'язковим, але допомагає більш точно визначити збудника і підібрати найбільш ефективний антибіотик для лікування. Додаткові тести необхідні лише в тому випадку, якщо симптоми не зменшуються або при наявності хронічних інфекцій, які можуть вказувати на проблеми з сечовивідними шляхами, такі як камені в сечовому міхурі.

Ультразвукове дослідження також не є обов'язковим методом діагностики при циститі. Потовщення стінок сечового міхура може і не супроводжувати дане захворювання. При цьому УЗД надасть додаткову інформацію про стан нирок та наявності каменів.

аналіз сечі при циститі

Лікування циститу у жінок

Основним методом лікування циститу на сьогоднішній день є антибактеріальна терапія. Запалення лікується в домашніх умовах за допомогою антибіотиків, строго за схемою, що визначена лікарем.

Серйозніші випадки захворювання верхніх сечових шляхів або інфекції у людей з ризиком розвитку ускладнень вимагають перебування в стаціонарі лікарні.

При виборі антимікробного препарату та тривалості лікування лікар повинен враховувати небезпеку інфекції, діапазон дії препарату проти патогенних бактерій, а також можливі побічні ефекти лікування. Антибіотиками першої лінії при циститі є ті, що створюють високу концентрацію активної речовини в сечі, а не в крові. 

Системні антибіотики при циститі не рекомендуються та використовуються як альтернатива при наявності протипоказань або алергії до препаратів першої лінії. 

Дослідження показали, що симптоми гострого циститу проходять після прийому антибіотиків за 3-6 днів. У випадках рецидивуючих інфекцій сечовивідних шляхів розглядають можливість профілактичного лікування антибактеріальними препаратами під наглядом лікаря.

Лікар також може призначити знеболюючі препарати при циститі, які усунуть гострий біль в сечовому міхурі і полегшать сечовипускання. Це, як правило, препарати з групи нестеріодних протизапальних. Найбільш ефективні вони у вигляді свічок при циститі.

Слід уникати застосування деяких знеболюючих в таблетках, які порушують функцію нирок. НЕ рекомендується застосовувати при циститі ібупрофен та диклофенак.

В якості додаткових засобів лікування використовують журавлину як натуральний уроантисептик. Однак самостійно вилікувати інфекцію вона не здатна. Аптечний асортимент готовий запропонувати великий вибір БАДів з журавлиною, наприклад Журавлина Плюс, Натуральна журавлина з вітаміном C, Кренфорс, Урофіт Плюс, Цунамі.

19177,19204,55951

При прийомі антибіотиків обов'язковою умовою є паралельний прийом препаратів, які відновлюють кишкову мікрофлору, якої було завдано шкоди будь-яким видом антибактеріальних ліків. Препарати лакто- та біфідобактерій рекомендується приймати протягом всього курсу антибіотикотерапії та ще деякий час після. Випускаються препарати від дисбактеріозу у вигляді капсул (Лактіалє, Лінекс Форте, Лактовіт, Канадський йогурт), таблеток (Лактофільтрум, Зафакол, Біонорм), порошку (Ентерол, Лактомун, Субалін), суспензій (Ентерожерміна), крапель (Хілак Форте, Біогая Протектіс) .

Важливою частиною лікування циститу є часте пиття. Воно збільшує кількість сечі, знижуючи при цьому концентрацію бактерій в сечовому міхурі.

лікування циститу журавлина

Здоров'я безцінне – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю і турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах