Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Укусив кліщ: 4 способи як витягнути кліща правильно 04/05/2024

Укусив кліщ: 4 способи як витягнути кліща правильно

З настанням літа багато хто з нас прагне проводити більше часу на свіжому повітрі та природі, насолоджуючись сонячними днями та зеленими пейзажами. Однак разом із цими приємними моментами виникає й підвищений ризик, пов'язаний з укусами кліщів. Ці дрібні паразити, особливо активні в теплу пору року, можуть стати джерелом серйозних захворювань для людей та домашніх тварин. Тож давайте розглянемо, які небезпеки несуть із собою кліщі, що робити, якщо вкусив кліщ, як видалити кліща у людини в домашніх умовах і чи потрібно здавати його на аналіз у лабораторію?

З цієї статті ви дізнаєтеся про 4 перевірених способи як самостійно витягти кліща, якщо він вп'явся в шкіру.

Яку небезпеку несуть кліщі

Кліщі – це невеликі павукоподібні істоти, що є частиною групи арахнідів. Вони мешкають у траві, чагарниках та лісах, а також на трав'янистих ділянках та вологих місцях. Кліщі живляться кров'ю тварин та людини. Харчуючись кров'ю інфікованих тварин, таких як гризуни, птахи та дикі копитні, вони можуть передавати інфекції людям при укусі. У самих комах збудники інфекції захворювань не викликають. Вони лише переносники.

Найпоширеніші захворювання, що передаються кліщами:

  • Хвороба Лайма (бореліоз) – одна з найчастіших інфекцій, що передаються вуличними кліщами. Бактерії збудники Borrelia burgdorferi мешкають у кишечнику комахи, тому щоб потрапити в його слину із травної системи потрібен деякий час. І якщо паразита витягнути одразу після його укусу, то ризик заразитись хворобою досить низький. Хвороба Лайма може вражати серце, суглоби, нервову систему та шкіру. Симптоми включають лихоманку, головний біль, запаморочення, озноб, м'язові болі і висипання у вигляді "бичачого ока" в місці укусу. При перших ознаках інфікування слід звернутися до лікаря. Хвороба Лайма зустрічається практично по всій території України, але найпоширеніша у західних та центральних регіонах.
  • Кліщовий енцефаліт – вірусне захворювання, що вражає центральну нервову систему. Це серйозна хвороба, яке може призвести до запалення мозку та мати тривалі небезпечні наслідки для здоров'я. Збудники знаходяться у слині кліща, а це означає, що зараження може відбутися протягом кількох секунд після укусу. Саме тому кліщовий енцефаліт є одним з найнебезпечніших захворювань, що передаються цими павукоподібними. Симптоми енцефаліту включають лихоманку, головний біль, блювання, озноб, біль у м'язах, слабкість, біль у суглобах, діарею. У важких випадках може розвинутись менінгіт, енцефаліт або параліч. Захворювання найбільш поширене на північному заході нашої країни (Волинська, Рівненська, Житомирська області) та в Криму.

Імовірність захворіти на кліщовий енцефаліт і бореліоз залежить від тривалості контакту з паразитом.

  • Бабезіоз – це захворювання, яке викликається найпростішими, які живуть у тілі кліща. Під час укусу вони потрапляють в організм людини разом із слиною разом із вмістом травної системи кліща. Хоча бабезіоз рідко зустрічається у людей (він більш небезпечний для тварин), його симптоми можуть нагадувати малярію: озноб, слабкість, підвищене потовиділення, скелетно-м'язові болі, біль голови, нудота, блювання. Вони можуть змінюватись від легких до важких, залежно від індивідуальної чутливості організму.
  • Ріккетсіоз (анаплазмоз) – це захворювання, яке розвивається у людини в результаті атаки бактерій рікетсій Rickettsia. Вони теж передаються кліщами і потрапляють у кров через їхні укуси. Незважаючи на те, що захворювання зустрічається рідко, воно має серйозні наслідки для здоров'я та життя людини. Ознаки інфікування виявляються грипоподібними симптомами, лихоманкою, м'язовими, абдомінальними та головними болями, а також збільшенням лімфатичних вузлів та сплутаністю свідомості.

                        Не кожний кліщ є переносником небезпечних інфекцій.

Укус кліща зазвичай безболісний, оскільки в його слині міститься анестезуюча (знеболювальна) речовина. Це робить укус ще небезпечнішим, адже ми можемо не відчути, коли кліщ прокусив шкіру, незважаючи на те, що його жало товще, ніж у інших комах (наприклад, комарів).

Після прогулянки до парку чи походу до лісу слід ретельно перевірити всі ділянки тіла на наявність кліщів. Але що робити, якщо ви побачили, що кліщ уже присмоктався до шкіри?

укус кліща

Як у домашніх умовах витягнути кліща

При виявленні кліща, що присмоктався до шкіри, не слід панікувати. Почніть діяти якнайшвидше для якнайскорішого позбавлення від паразита, адже з часом він проникає все глибше і кратно зростає ризик передачі інфекції.

Якщо неподалік є травмпункт, краще звернутися туди за кваліфікованою допомогою. Медичний працівник зможе правильно витягнути кліща та проконсультує з приводу подальших дій. Також рекомендується звернутися до лікаря, коли паразит знаходиться у важкодоступному місці або під рукою немає відповідних інструментів для вилучення паразита.

Якщо поряд немає медпункту, ми пропонуємо 4 способи видалення кліща самостійно. Але насамперед слід підготуватися.

Як підготуватися до вилучення кліща самостійно

  1. Зберіть потрібні інструменти. Це може бути пінцет, нитка, шприц, спеціальний набір для видалення або інші пристрої.
  2. Знайдіть антиспетичний засіб: спирт, хлоргексидин, перекис водню чи розчин йоду. Промийте місце укусу та інструмент антисептичним розчином.
  3. Приготуйте латексні рукавички або звичайний тонкий пакет. Потрібно захистити шкіру на випадок, якщо ненароком кліщ буде роздавлений або його слина потрапить на шкіру. Навіть через найменшу ранку інфекція може потрапити в кров.
  4. Ватні диски потрібні для обробки місця укусу.
  5. Підготуйте робоче місце із гарним освітленням. Застеліть поверхню чистою світлою тканиною, щоб не втратити з виду комаху.
  6. Постарайтеся заспокоїтися та сконцентруватися. Нервовість може утруднити процес вилучення паразита.

Як витягнути кліща пінцетом

  • Знайдіть тонкий пінцет. Широкий плоский інструмент для процедури не підійде, він тільки розчавить паразита.
  • Продезінфікуйте інструмент будь-яким способом.
  • Наблизьте кінчик пінцета якомога ближче до шкіри.
  • Захопіть кліща за голову. Не стискайте, не скручуйте і не смикайте тіло кліща.
  • Повільно, але впевнено та безперервно тягніть пінцет вертикально вгору від шкіри.
  • Промийте ділянку з милом та водою або антибактеріальним засобом м'якої дії.

Важливо видалити кліща разом із хоботком. Якщо він відірвався, то можна видалити залишки стерильною голкою як скалку, проте також вважається, що хоботок може вийти сам.

як витягти кліща пінцетом

Як видалити кліща викручувачем

Видалення викручувачем для кліщів – це найефективніший і найбезпечніший метод, який забезпечує повне видалення комахи без ризику розриву його тіла. Пристрій у формі гачка дозволяє безпечно видалити кліща на будь-якій стадії його впивання. Придбати його можна в аптеці, магазині чи ветеринарній аптеці.

  • Виберіть викручувач відповідного розміру для кліща. Переконайтеся, що інструмент є чистим.
  • Підсуньте гачок під тіло кліща якомога ближче до його хоботка, щоб він виявився щільно затиснутим між прорізом.
  • Трохи підніміть гачок і акуратно обертайте проти годинникової стрілки, доки кліщ не відчепиться. Не робіть різких рухів, щоби не відірвати хоботок.
  • Після видалення кліща ранку потрібно обробити антисептиком, а руки вимити з милом і обробити.

як витягти кліща

81770,81092,54725

Як видалити кліща ниткою

Цей метод рекомендується лише тоді, коли під рукою немає пінцету чи спеціального інструмента. Він вимагає акуратності, терпіння та зосередженості.

  • Підготуйте нитку. Використовуйте довгу міцну нитку, наприклад, шовкову або бавовняну. Вона має бути чистою. Зробіть невелику петлю на кінці нитки.
  • Намагайтеся захопити петлею голову кліща або грудну частину якомога ближче до шкіри.
  • Затягніть петлю навколо хоботка. Переконайтеся, що вузол досить міцний, щоб запобігти випаданню комахи під час вилучення. Повільно і плавно почніть тягнути нитку точно вгору, паралельно до шкіри.
  • Якщо варіант з петлею виявиться складним у виконанні, то складіть нитку вдвічі. Потім підтягніть її під хоботок і починайте крутити нитку проти годинникової стрілки, поки кліщ не відчепиться. Не тягніть нитку різко, щоб не відірвати голову кліща.
  • Перевірте область укусу, щоб переконатися, що весь паразит був видалений.
  • Промийте місце укусу теплою водою із милом.
  • Обробіть місце після укусу кліща антисептичним розчином.

витягти кліща ниткою

Як витягнути кліща шприцом

  • Підготуйте чистий шприц без голки.
  • Рівно зріжте верхню частину шприца. Зріз має бути максимально рівним, щоб щільно прилягати до шкіри.
  • Для більшої герметизації можна змастити краї шприца кремом або намочити.
  • Прикладіть пластикову трубку щільно до тіла, щоб вона повністю накрила кліща.
  • Почніть повільно тягнути поршень шприца вгору, утворюючи тиск усередині нього. Це має поступово виштовхувати кліща зі шкіри.
  • Промийте місце укусу теплою водою із милом.
  • Обробіть місце укусу антисептичним розчином.

Метод видалення кліща за допомогою шприца має деякі недоліки, тому не рекомендується фахівцями. Однак за відсутності інших інструментів під рукою може мати місце. Вважається, що шприц не забезпечує надійного захоплення кліща, що може призвести до його розриву та попадання інфекції в рану.

як видалити кліща шприцом

Кліща видалено: що робити далі?

Навіть якщо вам вдалося самостійно видалити кліща, важливо звернутися до лікаря. Він огляне місце укусу, при потребі призначить лікування. Залежно від регіону проживання та виду кліща, лікар може рекомендувати вакцинуватися від кліщового енцефаліту або прийняти профілактичний курс антибіотиків для запобігання хворобі Лайма.

Слідкуйте за своїм здоров'ям протягом 21 дня після укусу. Звертайте увагу на будь-які симптоми, такі як підвищення температури тіла, головний біль, озноб, біль у м'язах, висип або набряк у місці укусу. Пляма може з'явитися через 2-30 днів у місці укусу, а й у іншому місці. При появі подібних симптомів негайно зверніться до лікаря.

Нести кліща до лабораторії теж не потрібно. МОЗ не рекомендує. По-перше, результати аналізів не покажуть чи встиг він передати вам інфекцію, а по-друге, на тактику лікування це також не вплине. Та й кліщу медики вже не допоможуть.

Що заборонено робити, коли вкусив кліщ?

  • Не намагайтеся витягнути кліща пальцями. Це може призвести до розриву комахи і частини тіла можуть залишитися в шкірі.
  • Не беріть паразита голими руками, коли видаляєте його. Потрібно одягнути рукавички або хоча б поліетиленовий пакет.
  • Не використовуйте масло, лак для нігтів бензин, ацетон або інші речовини, щоб спровокувати паразита вийти. Це лише спричинить стрес у комахи, що збільшує ризик передачі інфекції.
  • Не намагайтеся підпалити кліща. Це не тільки небезпечно, але може спровокувати його випустити додаткові бактерії у місце укусу.
  • Не крутіть та не робіть різких рухів в процесі видалення. Це може призвести до того, що голова чи ротові частини кліща залишаться у шкірі.
  • Не ігноруйте укус кліща, навіть якщо ви почуваєтеся добре. Не всі інфекції викликають симптоми одразу.
  • Не слід самостійно приймати антибіотики та інші лікарські препарати.

Укуси кліщів становлять серйозну небезпеку для здоров'я людини та тварин, особливо в період активності цих паразитів у теплі місяці року. Кліщі можуть бути переносниками різних захворювань, таких як бореліоз (хвороба Лайма), вірусний енцефаліт, анаплазмоз та бабезіоз, що робить їх укуси особливо небезпечними. При виявленні кліща на шкірі важливо правильно і безпечно видалити його, уникаючи дій, які можуть збільшити ризик передачі інфекції. Пам'ятайте про запобіжні заходи при прогулянках на природі, регулярно перевіряйте свою шкіру та одяг на наявність кліщів.

Здоров'я безцінно – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю та турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах