Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Вплив щитовидної залози на вагітність 19/07/2019

Вплив щитовидної залози на вагітність

Багато жінок у всьому світі відчувають проблеми з порушенням функції щитовидної залози. І, як свідчить медична статистика, в період вагітності випадки захворювання щитовидної залози частішають. Деякі жінки, які не можуть завагітніти, шукають проблеми в репродуктивній системі, хоча вони можуть ховатися в ендокринної.

     ЗМІСТ:

 

Щитовидна залоза анатомічно розташована в передній частині шиї і являє собою невеликий, але вельми важливий орган в життєдіяльності людини. Вона виробляє гормони T3 і T4. Їх рівень регулюється іншим гормоном, виділеним гіпофізом мозку під назвою ТТГ. Якщо рівень гормонів щитовидної залози підвищується, то рівень ТТГ падає, і навпаки, коли рівень щитовидних гормонів знижується, то рівень ТТГ збільшується і організм входить в стан гіпотиреозу. Детальніше про гіпотиреоз дізнайтеся з нашої публікації.

Щитовидная железа

Як впливає щитовидна залоза на зачаття?

Вплив щитоподібної залози на зачаття дуже велике. На загальному рівні щитовидна залоза відповідає за обмін речовин, допомагає нормальному розвитку плода, особливо його мозку. Ознаки порушення роботи щитовидної залози можуть негативно вплинути на здатність жінки завагітніти.

  • Порушення менструального циклу і, відповідно, процесів дозрівання яйцеклітини.
  • Овуляція. Жінки з гіпотиреозом можуть мати проблеми з овуляцією, оскільки яєчники не будуть продукувати яйцеклітини належним чином, а також є ризик ранніх викиднів.
  • Високий рівень пролактину. Порушення щитовидки може спровокувати активне вироблення пролактину у жінки, що викликає труднощі із зачаттям.
  • Полікістоз яєчників. Гіпотиреоз здатний викликати утворення кіст в яєчниках.
  • Худоба. Якщо щитоподібна залоза виробляє занадто багато гормонів, то обмін речовин прискорюється, приводячи до надмірної худорби жінки і знижуючи її шанси на успішне зачаття.

Вплив вагітності на щитовидну залозу

Щитовидна залоза при вагітності відчуває справжній стрес. По-перше – це збільшення щитоподібної залози при вагітності приблизно на 10%. При цьому, вироблення гормонів посилюється на всі 50%. Функції залози також зазнають значних змін на різних термінах виношування дитини. Так, з точки зору існуючих лабораторних норм рівень тиреотропного гормону в крові відповідає показникам в таблиці.

Норма тиреотропного гормону під час вагітності, мОд/л

Перший триместр

0,1-2,5

Другий триместр

0,2-0,3

Третій триместр

0,3-2,5

Низький рівень ТТГ може зберігатися і протягом всієї вагітності, якщо очікується народження двійні. А якщо ТТГ має значення близько нуля, то провіщає народження трійні.

По-друге, два гормони, що пов'язані з вагітністю, хоріонічний гонадотропін людини (ХГЛ) та естроген, є основними факторами, відповідальними за підвищення активності щитовидки при вагітності. Гормон ХЛГ виробляється плацентою і помірно стимулює щитовидну залозу на виділення більшої кількості гормону.

Влияние беременности на щитовидную железу

Підвищений рівень естрогену призводить до підвищення кількості тиреоїдного глобуліну (ТГ) в крові майбутньої мами. Він являє собою білок, який транспортує гормони щитовидної залози по кровоносних каналах. Ці природні гормональні зміни можуть іноді приводити до плутанини при інтерпретації результатів аналізів під час вагітності.

Вплив щитовидної залози на вагітність

Гормон щитоподібної залози відіграє життєво важливу роль в період вагітності, як для здорового розвитку плоду, так для підтримки здоров'я матері. Жінки з проблемами щитовидної залози можуть перенести здорову вагітність і захистити здоров'я свого плоду тільки за умови регулярного контролю функції щитовидної залози та правильного лікування. Як відомо, в першій половині вагітності плід не здатний виробляти гормони самостійно. Їх надходження залежить виключно від матері. Тільки з 12-го тижня щитоподібна залоза дитини починає функціонувати самостійно.

Зв'язок між щитовидною залозою і вагітністю проявляється у багатьох аспектах. Річ у тім, що цей орган сильно впливає на інші гормональні системи. Її порушення відображаються на всьому в жіночому організмі: від психологічного стану до функціонування яєчників.

Вагітність при гіпотиреозі

Недостатня активність щитовидної залози називається гіпотиреозом.

Гіпотиреоз у вагітних буває двох видів:

  • Клінічний гіпотиреоз = рівні ТТГ підвищуються протягом триместру вагітності, низький показник T4 або ТТГ перевищує 10 мОд/л. Пов'язаний зі збільшенням ймовірності передчасних пологів і низькою масою тіла дитини при народженні, а також негативно впливає на нейрокогнітивний розвиток плода.
  • Субклінічний гіпотиреоз = рівні ТТГ знаходяться між 2,5-10 мОД/л, нормальний показник вільного T4. Імовірність виникнення серйозних ускладнень у плода незначна.

Діти з дефіцитом тироксину народжуються з індексом інтелекту нижче звичайного.

Гіпертиреоз під час вагітності

Надмірна активність щитовидки під час вагітності називається гіпертиреозом або хворобою Грейвса, яка зустрічається у однієї з п'ятисот жінок в світі. Це аутоімунне захворювання, при якому імунна система, призначена захищати організм від інфекції, натомість атакує власну щитовидку.

Захворювання може з'явитися вперше під час вагітності. При цьому, слід зазначити, що жінка з поточним гіпертиреозом може побачити ослаблення його симптомів у другому і третьому триместрі. Ознаки хвороби починають зникати в результаті загального пригнічення імунітету під час вагітності. Однак, погіршення прийде знову в перші місяці після пологів.

Гипертиреоз во время беременности

Якщо майбутня мама раніше проходила лікування за допомогою хірургічного втручання або радіоактивного йоду, антитіла до тиреоглобуліну (АТТГ) можуть все ще бути присутнім в її крові, навіть якщо функція залози в нормі. Антитіла потрапляють через плаценту в кров плода і стимулюють роботу щитовидної залози.

Якщо жінка проходить медикаментозне лікування, то ймовірність розвитку гіпертиреозу у плода знижується, оскільки ліки також проникають через плаценту до малюка.

Гіпертиреоз у плода в утробі викликає прискорене серцебиття, що підвищує ймовірність народження дитини з серцевою недостатністю.

Жінка з хворобою Грейвса і її плід повинні перебувати під пильним наглядом медичного персоналу, оскільки неконтрольоване перебіг хвороби призводить до наступних ускладнень:

  • Серцева недостатність;
  • Небезпечне підвищення артеріального тиску під час останнього триместру;
  • Викидень;
  • Передчасні роди;
  • Низький вага дитини при народженні.

Діагностика та симптоми хвороб щитовидки

Захворювання щитовидної залози при вагітності важко діагностуються через більш високий рівень гормонів, збільшення розміру залози, втоми та інших поширених симптомів вагітності і порушень щитовидної залози. При консультації з лікарем, слід враховувати, що вагітність і захворювання щитоподібної залози мають схожі симптоми. Так, при гіпертиреозі також спостерігається прискорене серцебиття, тремор, втрата або збільшення ваги, сильна нудота, непереносимість спеки. Тому, якщо ви відчуваєте такі симптоми, то хвилюватися завчасно не варто.

Диагностика и симптомы болезней щитовидки

Перевіряти гормони щитовидної залози при вагітності слід дуже ретельно. Лікар, як правило, призначає аналіз крові на рівень ТТГ, Т3 і Т4, а також ультразвукове дослідження області шиї.

Хвороби щитовидної залози після пологів

Навіть у жінок, які ніколи не мали патології щитовидної залози, вони можуть виникнути не тільки під час вагітності, але і після пологів. Цей стан може призвести до атаки імунної системи власної щитовидної залози, замість того, щоб забезпечити її захист. Більш докладно про види аутоімунних захворювань щитовидної залози можна дізнатись тут.

Як, правило, такі проблеми виникають в перші півроку після народження дитини. У зв'язку з цим, жінкам необхідно тримати руку на пульсі свого здоров'я і в цей період також.

Лікування щитовидної залози під час вагітності

Лікування гіпотиреозу під час вагітності

Лікування гіпотиреозу при вагітності і до неї полягає в замісній терапії, зазвичай протягом усього життя. Єдиним препаратом тут виступає левотироксин. Планування вагітності при гіпотиреозі полягає в коригуванні разом з лікарем майбутньої дози синтетичного гормону, щоб довести значення ТТГ до рівня 2,5 мОд/л. Як правило, потрібне збільшення прийому препарату на 25-30% або 50 мкг на добу. При цьому, важливо почати прийом за новою схемою слід в період передбачуваного зачаття, оскільки для плода кількість тироксину має особливе значення вже з перших днів.

Лечение гипертиреоза при беременности

Лікування гіпертиреозу при вагітності

Протягом періоду виношування дитини помірна активність щитовидної залози при низькому рівні гормонів лікування не вимагає. Однак, важкий гіпертиреоз потребує лікування препаратами, які перешкоджають виробленню гормонів щитовидної залози. Препарати йоду (Йодомарин, Йодид) застосовуються в якості додаткової терапії. Ці препарати дозволені для застосування під час вагітності за рекомендацією лікаря.

2414,2406,32929

У крайніх випадках, якщо медикаментозне лікування не приносить результатів або виявлені ознаки онкології, приймають рішення про оперативне втручання. Операцію проводять у другому триместрі, самому безпечному періоді. А ось лікування радіоактивним йодом для майбутніх мам повністю під забороною, адже ізотопи знищать залозу у плода.

Здоров'я безцінне – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю і турботою.

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я  Інформація у статті має виключно ознайомлювальний характер. Адміністрація сайту mypharmacy.com.ua не несе відповідальності за будь-які прямі чи опосередковані наслідки, що виникли в результаті використання інформації на сайті.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах