Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Таблетки від головного болю: як правильно вибрати? 22/05/2023

Таблетки від головного болю: як правильно вибрати?

Список таблеток від головного болю містить масу найменувань, які ми можемо побачити в аптеці. Це рецептурні та безрецептурні ліки з різними діючими компонентами або комбінаціями. Всі ці засоби мають свою спеціалізацію і призначені для вирішення різних проблем. Тому самостійно підібрати правильні таблетки від голови досить складно, особливо якщо не можеш точно визначити причину болю голови. Тому в цій публікації розглянемо основні причини цього неприємного стану, розповімо, які таблетки допомагають від головного болю, які бувають ліки від головного болю, як вони діють, кому протипоказані.

     ЗМІСТ:

Головний біль: види та причини

Мабуть, кожен з нас відчував це виснажливе відчуття болю, печіння або тиску в голові. Воно порушує наш розпорядок дня, заважає продуктивності, псує настрій. 

Головний біль – це найпоширеніший розлад нервової системи. Він може бути як самостійною недугою, так і симптомом іншого захворювання, наприклад грипу або гіпертонії.

За даними ВООЗ, понад 90% населення світу повідомляє про головний біль протягом життя.

Дискомфорт у голові може бути різної інтенсивності та локалізації. Біль може бути тупим, ниючим, гострим, давлячим, пульсуючим. Він може поширюватися на всю голову або шию, скроні, одну половину голови, потилицю, лоб.

Причини головного болю

Головний мозок сам по собі боліти не може, адже в ньому немає вільних нервових закінчень, які отримують больові подразники. Але їх дуже багато в навколишніх мозкових оболонках, які забезпечені щільною мережею кровоносних судин. Коли судини розширюються, вони подразнюють нервові закінчення мозкових оболонок, і саме це викликає в нас головний біль.

Причин виникнення болю в голові існує величезна безліч, включно з:

  • Втома розумова та фізична;
  • Стрес, емоційне напруження;
  • Голод, зневоднення;
  • Порушення мозкового кровообігу;
  • Судинні захворювання;
  • Порушення обміну речовин;
  • Інфекційні захворювання (отит, риносинусит, гайморит, грип);
  • Захворювання опорно-рухового апарату (остеохондроз, сколіоз, м'язове напруження);
  • Кофеїнова залежність;
  • Перенапруження очей перед екраном комп'ютера або гаджетів.

головний біль таблетки

Види головного болю

Розрізняють первинні та вторинні болі. Первинні визначають як випадки, за яких біль із супутніми симптомами самі по собі є захворюванням, тоді як вторинні – це ті, які є симптомом будь-якого захворювання. Набагато частіше ця недуга є реакцією організму на різні подразники внутрішнього та зовнішнього походження.

  • Головний біль напруження – найпоширеніший тип, що характеризується двостороннім гнітючим болем у потиличній або лобовій ділянці, який поширюється на всю голову. Дискомфорт посилюється до кінця дня. Причина цього болю чітко не визначена, але вважається, що вона складається з багатьох чинників: генетики, способу життя, навколишнього середовища.
  • Кластерний – це односторонні напади болю в ділянці скроні та ока. Це глибоке, сильне, тривале больове відчуття, що часто супроводжується сльозотечею, почервонінням обличчя, занепокоєнням.
  • Синусний біль – спричинений запаленням і скупченням рідини в носових пазухах на тлі застудних захворювань.
  • Мігрень – пульсуючий, односторонній, що триває кілька діб, біль, іноді супроводжується аурою, нудотою, чутливістю до світла, звуку і запахів. Болючі відчуття посилюються під час фізичного навантаження, але зменшуються під час лежання в темному приміщенні, часто зникають після сну. Детальніше про мігрень читайте тут.
  • Посттравматичний – пов'язаний з перенесеною травмою голови або хребта.

типи головного болю

Головний біль багатьма не сприймається серйозно, оскільки має епізодичний характер, не несе серйозної небезпеки для здоров'я, він не заразний і не може передаватися оточуючим. Однак такий стан може сигналізувати про проблеми зі здоров'ям, особливо якщо він має регулярний характер або виражену інтенсивність.

Таблетки від головного болю: основні групи

Існує близько 200 видів головного болю, проте єдиного способу лікування для всіх випадків не існує. Медикаментозне лікування первинних видів цього стану передбачає вживання анальгетичних або спазмолітичних лікарських засобів або їх комбінації. Вибір препарату тут залежить від інтенсивності та причини виникнення болю. Так, безрецептурні знеболювальні засоби краще справляються з головними болями напруги. Лікування мігрені вимагає рекомендацій лікаря і приймання ліків із групи триптанів. Вторинні головні болі, як правило, зникають з усуненням основного захворювання. В окремих випадках можуть призначити профілактичні ліки, щоб запобігти появі чергового епізоду. Зміна способу життя також може сприяти вирішенню цієї проблеми.

Анальгетики

Анальгетики – це група ліків із вираженим знеболювальним ефектом. Їх можна розділити насамперед на наркотичні та ненаркотичні. 

Наркотичні анальгетики, також відомі як опіоїди, знімають практично будь-який біль, але їх використовують тільки в крайніх випадках, наприклад, після важких травм або у разі онкологічних захворювань. Ці препарати діють шляхом зв'язування з опіоїдними рецепторами, розташованими в центральній нервовій системі (головному і спинному мозку). Взаємодія наркотичних анальгетиків із цими рецепторами дає потужний знеболювальний ефект. Відпускаються вони строго за рецептом лікаря, оскільки мають багато серйозних побічних ефектів та ризик розвитку наркотичної залежності. 

Ненаркотичні анальгетики діляться на анальгетики центральної дії та нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП).

  • Анальгетики центральної дії

Анальгетики центральної дії пригнічують циклооксигеназу III типу в центральній нервовій системі. Вони впливають на переробку і сприйняття больових сигналів мозком, що допомагає знизити інтенсивність болю або повністю його усунути. При цьому синтез простагландинів у тканинах не пригнічується, тому вираженої протизапальної дії не спостерігається. Такі таблетки від болю в голові зазвичай використовують за слабкої та середньої інтенсивності больових відчуттів, проте вони не здатні усунути причину і не рекомендовані для тривалого застосування.

Анальгетики центральної дії виявляють знеболювальний ефект через 20-30 хвилин після прийому таблетки, а тривалість дії досягає 8 годин. Сильні таблетки від головного болю слід приймати тільки за рекомендацією лікаря. Також важливо зазначити, що приймати анальгетики з різними діючими речовинами одночасно заборонено через високий ризик виникнення серйозних побічних ефектів.

Найпопулярніший представник цієї групи – парацетамол. Він допомагає від головного болю середньої вираженості та відомий людству вже понад століття. Популярність його зросла в 50-х роках минулого століття, коли було виявлено серйозні побічні ефекти ацетилсаліцилової кислоти, особливо для дітей до 12 років. Окрім знеболювального ефекту, цей засіб має ще й жарознижувальну дію. Однак, на відміну від другої групи анальгетиків НПЗП, парацетамол не чинить вираженої протизапальної дії, тому його вплив на головний біль напруги досить обмежений. 

Парацетамол від головного болю призначають дорослим у дозуванні не більше 1000 мг (1 мг) за один прийом. Для дітей разова доза не повинна перевищувати 10 мг на 1 кг маси тіла. Приймати засіб рекомендують кожні 6 годин. Не слід перевищувати добову дозу в 4 г препарату, оскільки це може спричинити серйозні побічні ефекти внаслідок накопичення в організмі токсичного метаболіту парацетамолу, включаючи ураження печінки (гепатотоксичність).

  • Нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП)

НПЗП являють собою велику групу фармакологічних препаратів, що мають потрійну дію: знеболювальну, жарознижувальну і протизапальну. Остання властивість відрізняє їх від групи анальгетиків центральної дії (парацетамол). Аналгетичні та протизапальні властивості НПЗП роблять їх цінними в лікуванні різних больових епізодів, пов'язаних із запальними процесами, нервовим перенапруженням, а також мігреней. 

Механізм протизапальної дії полягає в пригніченні вироблення ферменту циклооксигенази I і II типів (речовин, які спричиняють запалення), а також речовин, які чинять захисну дію на слизову оболонку шлунка. Пригнічення синтезу цих речовин забезпечує протизапальну дію, але водночас спричиняє пошкодження стінок шлунка. Тому за тривалого застосування НПЗП можуть виникнути ерозії слизової оболонки шлунка та виразкова хвороба. 

Список НПЗП таблеток від головного болю:

  • Похідні саліцилової кислоти: ацетилсаліцилова кислота (Аспірин);
  • Похідні алканових кислот: ібупрофен (Імет, Нурофен, Гофен, Дарфен), диклофенак (Наклофен, Долоксен, Диклоберл, Бол-Ран), кеторолак;
  • Похідні піразолону: метамізол (Анальгін);
  • Похідні антранілової кислоти: мефенамова кислота (Мефенамінка, Аміфена IC);
  • Інші: німесулід (Німесил, Найз), індометацин.

Ібупрофен від головного болю, як правило, призначають дорослим по 200 мг кожні 4-6 годин. Максимальний ефект настає при вживанні 400 мг цієї речовини. Ібупрофен міцно зв'язується з білками в організмі, тому його фармакологічна активність проявляється не одразу, а вивільняється протягом тривалого часу, забезпечуючи тривалий ефект.

Анальгін від головного болю характеризується одним з найсильніших аналгезуючих ефектів у групі НПЗП. Раніше його використовували як основний знеболювальний засіб. Сьогодні його популярність зменшується у зв'язку з виявленням серйозних побічних ефектів. Метамізол категорично протипоказаний вагітним жінкам. Ба більше, у багатьох країнах світу застосування метамізолу заборонено або сильно обмежено.

Більшість ліків з цієї групи відпускаються в аптеці без рецепта і їх можна застосовувати в домашніх умовах самостійно. Незважаючи на це, будь-які лікарські препарати можуть спричиняти побічні ефекти, а також мають свої протипоказання, тому рекомендується узгодити приймання будь-якої таблетки від сильного головного болю з лікарем.

3248,64530,7764

Спазмолітики 

Причиною болю в голові іноді буває порушення нормального кровообігу в головному мозку внаслідок спазмів судин або напруження м'язів у ділянці голови, шиї та плечей. У цьому разі більшість анальгетичних засобів часто виявляються безсилими, а позбутися больових відчуттів допоможуть спазмолітики. Вони сприяють розслабленню м'язів і судин, повертаючи нормальний кровообіг. Хоча їхнє основне застосування полягає у лікуванні захворювань, що стосуються гладенької мускулатури, наприклад синдром подразненого кишківника і розлади сечовивідних шляхів, спазмолітики також показали свій потенціал у лікуванні деяких видів головного болю. Крім цього, такі таблетки від головного болю не впливають на тиск, що важливо для людей із серцево-судинними захворюваннями. Однак, застосовувати їх людям із порушенням артеріального тиску слід тільки після дозволу лікаря, оскільки можливий ризик серйозних побічних ефектів.

       Судинні головні болі відрізняються інтенсивним пульсуючим болем. 

Важливо зазначити, що пити таку таблетку при головному болю слід тільки у разі потреби. Регулярне їх застосування може спричинити низку порушень в організмі.

Виділяють дві великі групи спазмолітичних препаратів:

  • Нейротропні спазмолітики

Спрямовані на блокування нервових імпульсів і розслаблення гладкої мускулатури, завдяки чому відновлюється кровообіг і зменшується больовий синдром. Однак призначають такі препарати переважно в разі спазмів шлунково-кишкового тракту. Сюди відносять гіосцин бутилбромід (Бускопан). 

  • Міотропні спазмолітики

Діють шляхом розслаблення гладких м'язів, зокрема м'язів голови, шиї та плечей. За рахунок цього відбувається розслаблення і розширення стінок судин. Зменшуючи напруження і скорочення м'язів, ці таблетки можуть полегшити головний біль напруження. Деякі препарати можуть мати додатковий седативний ефект. Часто рекомендують такі спазмолітичні таблетки від головного болю за підвищеного тиску, оскільки вони не впливають на кров'яний тиск. До міотропних спазмолітиків належать дротаверин (Но-шпа, Но-Х-Ша), папаверин, декскетопрофен (Дексалгін, Кетодекса).

Но-шпа від болю в голові призначається від нападів, що настають після стресу, фізичного або емоційного навантаження. Ці таблетки від головного болю напруги призначають дорослим по 1-2 таблетки 2-3 рази на день. Не слід приймати більше 6 таблеток (240 мг) на добу. Дітям старше 12 років дають по 1 таблетці 1-4 рази на день, але не більше 4 таблеток на добу. Приймати ліки можна до, під час або після їди. Полегшення настає приблизно через 15 хвилин після прийому ліків. Також вважається, що Но-Шпа дещо знижує тиск, тому її використовують у разі гіпертонії.

чим зняти сильний головний біль

Комбіновані препарати 

Головний біль може бути складним і багатофакторним, часто включає різні механізми, такі як м'язове напруження і запалення. Для ефективного усунення цих чинників обирають комбіновані препарати, що містять спазмолітики та нестероїдні протизапальні речовини. Така комбінація дає змогу застосовувати більш цілісний підхід до лікування, що підвищує ефективність. Крім цього, комбіновані препарати від головного болю дають змогу приймати нижчі дози кожного компонента, знижуючи ризик побічних ефектів. Комбінованими препаратами є Цитрамон, Фармадол, Пенталгін, Копацил, Цитропак, Астер.

Які таблетки, крім знеболювальних, можуть призначити від головного болю?

Профілактичні препарати (ад'ювантні) також відіграють важливу роль у терапії болю. В окремих випадках, коли болить голова і нічого не допомагає, лікар може виписати протисудомні препарати, що використовуються для лікування епілепсії, і деякі антидепресанти. Протисудомні препарати (наприклад, прегабалін, габапентин) дедалі частіше використовують у разі невропатичного болю, який погано піддається класичному знеболюванню анальгетиками. Крім того, механізми, що викликають м'язові судоми, також сприяють формуванню болю. Знижуючи гіперактивність нервової системи, вони послаблюють провідність болю.

Таблетки від головного болю під час вагітності 

Період виношування дитини пов'язаний зі значними гормональними змінами в організмі жінки, які часто призводять до сильного болю в голові. Однак, під час вагітності та грудного годування жінкам необхідно бути особливо обережними у виборі та застосуванні будь-яких лікарських препаратів, включно з тими, які використовуються для полегшення головного болю. Деякі ліки можуть мати потенційно негативний вплив на плід, що розвивається, тому необхідно обирати безпечні альтернативи та проконсультуватися з лікарем. Під час вагітності рекомендується насамперед застосовувати нефармакологічні методи полегшення больових відчуттів, як-от релаксація, масаж, застосування холодних або гарячих компресів, вправи для розтяжки шиї, відпочинок у тихому й темному приміщенні, достатній сон, правильне харчування. Про те, як позбутися головного болю без таблеток читайте в цій статті.

Які ж таблетки від головного болю можна вагітним? Якщо головний біль занадто сильний або стає хронічним, а нефармакологічні методи не дають достатнього полегшення, можна розглянути застосування безпечних таблеток від головного болю під наглядом лікаря. Зазвичай у таких випадках кращими вважаються парацетамол і деякі ненаркотичні анальгетики, такі як ібупрофен. Однак, застосовувати їх можна тільки з дозволу вашого лікаря. Дозування з правильною схемою прийому також має встановити лікар. 

Використання ібупрофену в першому і третьому триместрах вагітності може бути пов'язане з певними ризиками, особливо при тривалому застосуванні у високих дозах.

таблетки від головного болю при вагітності

Важливо зазначити, що кожен випадок індивідуальний, тому рішення про застосування будь-яких лікарських препаратів має бути ухвалене спільно з лікарем, з огляду на особливості перебігу вагітності та потенційні ризики для плода.

Таким чином, проблема головного болю була і залишається актуальною. Оскільки різновидів цієї недуги безліч, то й універсальних таблеток від головного болю не існує. Основними медикаментозними помічниками тут є анальгетики і спазмолітики, які впливають на різні процеси в організмі. Якщо анальгетики діють на центри болю і запалення, то спазмолітики розслаблюють м'язи і судини. Популярні також препарати комбінованої дії. Усі ці засоби призначені лише для симптоматичного застосування, адже вони не вирішують причину виникнення болю. І хоча купувати самостійно знеболювальні пігулки від голови для багатьох вважається звичною справою, перед застосуванням важливо завжди радитися з лікарем, особливо за наявності хронічних захворювань або у період вагітності.

Здоров'я безцінне – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю і турботою.

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я  Інформація у статті має виключно ознайомлювальний характер. Адміністрація сайту mypharmacy.com.ua не несе відповідальності за будь-які прямі чи опосередковані наслідки, що виникли в результаті використання інформації на сайті.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах