Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Алергія на кішок. Чи можна завести кішку при алергії 12/02/2019

Алергія на кішок. Чи можна завести кішку при алергії

Багато хто вважає, що мають алергію на котячу шерсть, проте це не зовсім так. Насправді, алергенами є деякі білки в слині і сечі кішки. Ми розповімо, як виявляється алергія на котів у дітей і дорослих, чи є лікування від алергії на кішок і чи можна завести домашню тварину за такого діагнозу.

За різними даними, близько 8-25% усього населення планети не можуть завести кішку через алергічну реакцію.

алергія на котів

Джерелом алергії на котів є не її шерсть, а алергенні білки FEL d1, присутні на ні через лупу, частинки шкіри, слину і сечу. Після того, як охайна кішка вилиже себе і шерсть висохне, ці частинки потрапляють в повітря, осідають на меблях і поверхнях, не втрачаючи свою алергенність. В потоках повітря вони знаходяться довше, ніж частинки шкіри собак, адже набагато дрібніші. Цим пояснюється більш висока частота прояву алергії на кішок. Як правило, алергія на котів зустрічається в два рази частіше, ніж на собак.

Слід зазначити те, що алергія може виникнути в будь-який момент життя, навіть якщо раніше ви нею не страждали. Недавні дослідження показали, що в сім'ях, у яких є кішки, діти і немовлята рідше страждають алергією в подальшому житті.

                  Довжина шерсті кішок абсолютно не впливає на тяжкість алергії.

Алергія на котів не представляє смертельного ризику, але супутні симптоми приносять багато дискомфорту.

алергія на котів

Алергія на котів: симптоми у дорослих і дітей

Алергія на котів, прояв якої починається відразу після контакту з цією пухнастою твариною або знаходження з нею в закритому приміщенні. Але спалахнути він може і через деякий час після контакту. Тяжкість симптомів у всіх різна і залежить від розміру кішки, її гормонального фону, але не від довжини шерсті. Чим більша тварина, тим сильніше вираженість неприємних симптомів. Некастровані коти мають найбільш високий рівень алергену FEL d1 в сечі і слині, ніж кішки.

Ознаки алергії на кішок включають:

  • Сверблячка в носі;
  • Почервоніння, набряк і свербіж очей;
  • Алергічні висипання на шкірі;
  • Часте чхання;
  • Алергічний кашель;
  • Серйозні проблеми з диханням, астма;
  • Брак кисню, задишка;
  • Постійна втома і слабкість.

симптоми алергії

Діагностика алергії на кішок

Важливо пам'ятати, що симптоми алергії на кішок схожі з симптомами алергії на інші речовини, про які ми розповідали раніше. Не можна виключати вплив інших алергенів. Для поставки точного діагнозу необхідно звернутися в лабораторію і зробити аналіз на алергію.

Діагностика включає в себе нашкірні проби на алергію. Лікар робить серію дрібних подряпин і вводить туди різні алергени. Якщо навколо подряпини з'явиться почервоніння і набряк, то тест вважається позитивним. Це означає, що у вас є алергія на дану речовину.

тест на алергію

Алергія на котів: лікування

Кращі ліки від алергії на кішок - це обмеження контакту з твариною. Але не всі готові на такі радикальні заходи. При сильних проявах алергії, все ж, слід уникати спілкування з домашніми тваринами. Однак, якщо симптоми проявляються слабо, то для початку можна спробувати вимити кішку і вичесати шерсть, регулярно прибирати в будинку і не пускати вихованця в свою спальню.

У котів і кішок білковий склад слини різниться. У самців виділяється більше алергенних речовин.

Зняти класичні симптоми можна за допомогою антигістамінних засобів. Найбільш популярні препарати від алергії включають в себе сиропи і таблетки від алергії на кішок: Діазолін, Еріус, Лоратадин, L-Цет, Зодак, Кларитин, Цетрин.

Якщо турбує нежить і закладеність, можна використовувати спреї і краплі в ніс від алергії: Едем Рино, Аква Маріс, Алергодил, Нормарин Аллердж.

алергічне чхання

Ін'єкційне лікування, яке проводиться один раз в 7 днів курсом в кілька місяців, має 30% шанси на успішне позбавлення від алергії на кішок. Ін'єкції містять ті ж алергени, які були взяті з вовни вашої кішки, і повинні виробляти стійкість до алергенів. Це лікування досить тривале і вимагає значних інвестицій, проте має високу ефективність і безпеку.

15322,6477,6152

Алергія на котів у дітей: лікування

Якщо у вас виникли підозри на алергію у малюка на домашню тварину, то краще за все проконсультуватися з вашим педіатром. Він призначить необхідні тести на алергію і порадить приймати антигістамінні препарати, краплі в ніс, якщо є закладеність.

Чи можна завести кішку при алергії?

Чи є надія у алергіка прихистити пухнастого улюбленця? Відповідь: Є!

Інструкція для алергіків: як завести кота?

  • Оберіть вподобаного вихованця в зоомагазині або притулку;
  • Візьміть частинки епідермісу з його шкіри;
  • Здайте аналіз на алергічну реакцію в лабораторію;
  • У випадку вашої сумісності прийняти нового жителя до дому.

кішка вдома у алергіка

Найбільш алергенними породами вважаються екзоти, шотландські та британські кішки. Високу небезпеку становлять і коти з білою шерстю, що доведено експериментальним шляхом. Тому, людям які страждають на алергію, краще знайти собі вихованця серед таких порід, що вважаються гіпоалергенними:

  • Сфінкс
  • Орієнтал
  • Абіссинськи кішки

А найоптимальнішим варіантом для алергіка буде кішка (самка) сибірської породи, а також її метиси.

сибірська кішка

Піклуйтеся про свого пухнастого вихованця і його подяка не змусить вас довго чекати!

Здоров'я безцінне - бережіть себе!
Моя Аптека - з любов'ю та турботою.

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я  Інформація у статті має виключно ознайомлювальний характер. Адміністрація сайту mypharmacy.com.ua не несе відповідальності за будь-які прямі чи опосередковані наслідки, що виникли в результаті використання інформації на сайті.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах