Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Готуємося дати відсіч сезонним простудним захворюванням 06/12/2018

Готуємося дати відсіч сезонним простудним захворюванням

З настанням похолодання, як показує статистика, у більшості людей слабшають захисні функції організму. Наш імунітет не може успішно відбивати атаки вірусів і хвороботворних мікробів. Картину погіршує сухе повітря в опалювальних приміщеннях, що сушить головний захисний шар – слизову оболонку носоглотки, дозволяючи збудникам легше проникнути в організм. Таким чином людина і захворює застудою або гострої респіраторно-вірусною інфекцією (ГРВІ або ГРЗ). Грип теж відносять до простудних хвороб, але це більш важка і небезпечна форма з безліччю ускладнень.

Різноманітність вірусів-збудників захворювань налічує більше 200 видів і продовжує рости за рахунок мутацій. Спосіб їх поширення самий заразний – повітряно-крапельний і контактний. Тому інфекція передається від людини до людини так швидко і медикаменти виявляються безсилі. Адже підібрати для кожного мікроорганізму противірусний препарат поки представляється неможливим. Тільки для вірусу грипу існує таке лікування, але ефективно воно виключно в початковій фазі захворювання. Таким чином, наше найважливіше завдання полягає не в тому, щоб дізнатися, як лікувати застуду, а в тому, щоб запобігти зараженню.

простуда

Основні рекомендації тим, хто не хоче захворіти

Якщо хвороботворний мікроб потрапив в організм, імунітет починає боротьбу. Він виробляє захисні білки, що відповідають за скорочення чисельності «непрошених гостей». І саме від того, як справляється захисна система, залежить вірогідність зараження і тяжкість перебігу захворювання.

Нижче розглянуті варіанти превентивних заходів захисту від грипу та застуди, які дозволять Вам залишатися здоровими весь осінньо-зимовий період.

1. Одягайтеся по погоді і тримайте ніс в теплі

Перед виходом з будинку ознайомтеся з прогнозом погоди на прийдешній день і підберіть такий гардероб, щоб не було ні холодно, ні жарко, а взуття – відповідно до кількості опадів. Адже немає більш швидкого способу захворіти, ніж мокрі і холодні ноги. Необхідно також утеплити ніс і горло, адже ці частини тіла є вхідними дверима для збудників респіраторних хвороб, які передаються через повітря. Якщо замерзає ніс, то кровообіг сповільнюється, і в результаті до місця контакту з вірусом потрапляє менше імунних клітин з припливом крові, а вони захищають наш організм від «агресора». Тому тримати в теплі слід не тільки ноги, але і ніс.

простуда взимку

2. Дотримання правил особистої гігієни

Мийте руки якомога частіше. Особливо після контакту з предметами в громадських місцях. Адже мікроби залишаються довгий час життєздатними на будь-яких поверхнях і швидко поширюються. А в період масових епідемій варто уникати місць скупчення людей.

3. Промивання носа

Саме на слизовій оболонці носа скупчуються мікроорганізми, в тому числі збудники ГРВІ, що передаються через повітря. Лікарі рекомендують промивати ніс підсоленою водою після кожного виходу на вулицю. А перед походом – обробляти слизову оксоліновою маззю. Адже це набагато легше, ніж лікувати застуду.

4. Періть одяг в гарячій воді

У зв'язку з високими тарифами на електроенергію, ми використовуємо режим прання білизни з низькою температурою води. Однак, в розпал мікробних атак фахівці радять прати речі при температурі не нижче 40 градусів (це стосується тільки того одягу, для якого не заборонений вплив гарячої температури за інструкцією). Тепла вода ефективніше змиє мікробів, які потрапили на одяг на вулиці.

5. Більше фруктів і менше солодкого

Ласуни, замініть по можливості частина печива і цукерок фруктами з високим вмістом вітамінів. Яблука, груші, мандаринки теж дуже смачні і не менш солодкі. Каліфорнійські вчені підтвердили, що вживання 100 г цукру на добу (це 4 столових ложки) значно послаблює захист організму від застуди. Фагоцитарні клітини втрачають здатність розпізнавати і вбивати чужорідні мікроорганізми. Такий ефект може тривати протягом 5 годин після вживання великої кількості цукру.
ВООЗ встановила безпечну добову норму цукру. Вона не повинна перевищувати 25 г в день (це 5 чайних ложок)
6. Вживайте пряну їжу

Ще один ефективний засіб від застуди – гострі та пряні натуральні спеції. Червоний і чорний перець, гвоздика, коріандр в помірних кількостях принесуть організму тільки користь. Вони допоможуть організму розігрітися і впоратися з переварюванням їжі швидше. А найсильніший засіб від грипу – це часник. Він багатий природною антибіотичною речовиною алліцином, що здатна боротися з інфекціями не гірше синтетичних таблеток. Але специфічний запах таких ліків не дозволяє вживати їх щодня.

7. Не забувайте про вітамін D

Вченими Університету Колорадо достовірно доведено, що нестача вітаміну Д перешкоджає вироблянню стимуляторів імунної системи, захисні функції стають слабіші. У зв'язку з цим, можливість підчепити простудні віруси збільшується як мінімум на 30%. Дефіцит вітаміну Д може проявляти себе як біль в суглобах, судоми м'язів і загальна слабкість. Компенсувати його допоможуть жирна риба, кисломолочні продукти, печінка тріски, яйця.

8. Йогурт і цільнозернові каші – важливі захисники від простудних захворювань

Багато хто забуває про користь кисломолочних продуктів в період міжсезоннного послаблення організму. Відомо, що вони позитивно впливають на шлунково-кишкову систему, а в ній знаходиться безліч імунних клітин. Натуральний кефір і йогурт допоможуть уберегтися від зараження застудою і прискорять одужання. Пробіотики також полегшують симптоми ГРВІ: температуру, кашель і нежить. Але завжди перевіряйте термін придатності кисломолочного продукту, адже в противному випадку він може принести більше шкоди, ніж користі.

У порадах з підготовки до сезону застуд також рідко згадується про роль цільнозернових каш, не дивлячись на те, що це відмінне джерело багатьох мікроелементів і вітамінів. Особливо важливо тут відзначити селен і цинк, високим вмістом яких можуть похвалитися не багато продуктів. Але справедливо це тільки для каш з цільного зерна, а не продуктів швидкого приготування. У них багато клітковини, яка м'яко очищає організм і виводить токсини. Найбільш корисна вівсяна і ячмінна каші.

9.   Пийте теплий чай з імбиром

При відсутності прямих рекомендацій лікарів, не варто без необхідності відразу вживати таблетки від застуди. Зміцнити імунітет можна і натуральними, безпечними способами. Найкращий засіб від застуди серед них - корінь імбиру і лимон. Ці потужні захисники допомагають підбадьоритися і збагатити організм вітаміном С.

чай з лимоном

Як вилікувати застуду вітаміном С? 

Вітамін С стимулює кілька імунних функцій, таких як рухливість клітин і фагоцитоз, стійкість до окислювального пошкодження і вивільнення інтерферону. Однак, чи покращує це захисну функцію імунної системи в цілому – це тема, яка все ще вивчається.

Доведено, що регулярне вживання вітаміну С зменшує тривалість застуди приблизно на 14% у дітей, але тільки на 8% у дорослих. Він не має відомого клінічного ефекту, коли людина вже захворіла. Вітамін С іноді використовується в якості додаткового лікування при інфекціях, таких як туберкульоз, в дозі 500 мг в день, що утримує рівень поблизу точки насичення крові.

Щоб наситити організм денною дозою вітаміну С – 60 мг – потрібно з'їсти лише один апельсин середнього розміру. А якщо Ви не любите цей цитрус, його можна замінити одним ківі, грейпфрутом, болгарським перцем або двома мандаринами. Безкомпромісним лідером за змістом даного вітаміну є чорна смородина. Всього 100 г ягоди забезпечить насичення вітаміном на 3 дні.

витамин С

Противірусні препарати при застуді

Лікувати вірусну респіраторну інфекцію медикаментами іноді марно і навіть небезпечно. Адже якщо захворювання викликане не вірусами грипу, то вони вам не допоможуть. А простуда може бути викликана і сотнями інших мікроорганізмів. В цьому випадку можуть допомогти такі противірусні препарати, як інтерферони та їх індуктори. Ці речовини впливають не на імунітет, а на самі віруси, заважаючи їх реплікації і проникненню в клітини людини. 

Індуктори інтерферону діють по-іншому. Вони активізують вироблення власних захисних імуноглобулінів. При цьому певні хімічні речовини стимулюють синтез певних класів цих захисних білків. Одним з найбільш популярних препаратів такої дії є Аміксин.

Однак слід пам'ятати, що всі противірусні таблетки допоможуть тільки, якщо прийняти їх в перші дні хвороби. Потім вони будуть мало ефективні, але можуть прискорити одужання вдвічі швидше.

Існує ще одна група препаратів – імунотропні засоби. Вона об'єднує рослинні препарати (эхінацею, аралію, женьшень) та синтетичні ліки (Імудон, ІРС-19). Останні являють собою інактивовані бактерії і віруси, що виробляють у організму стійкість до них.

67102,64880,52990

Перелік медичних препаратів для лікування застуди досить великий, проте більшість з них допомагають впоратися лише з симптомами. А вчені досі ламають голову над створенням універсальних ліків, що впливає на причину захворювання.

Моя Аптека – з любов'ю і турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах