Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Як уберегти дитину від застуди 02/12/2018

Як уберегти дитину від застуди

Експерти в галузі охорони здоров'я стверджують, що у дітей слабка імунна система, тому вони схильні до хвороб частіше, ніж дорослі. Одним з найбільш частих захворювань у маленьких дітей є застуда. Діти можуть страждати на цю недугу від 6 до 8 раз на рік. Більшість інфекцій можуть не проявляти себе відразу після зараження.

Симптоми грипу у дітей починають з'являтися через кілька днів. Спочатку вони можуть скаржитися на біль в горлі, головний біль або нежить. Також слід звернути увагу на дитину, якщо він відмовляється від їжі або стає мало рухливою. Як правило, ГРВІ у дитини проходить кілька стадій і відступає у дітей з нормальною імунною системою протягом 7-10 днів.

На сьогоднішній день, на жаль, не винайшли такі ліки від грипу, за допомогою якого можна було б відразу вилікувати себе і свою дитину. Однак, на думку експертів, застуду у дитини можна запобігти незалежно від пори року, якщо строго дотримуватися деяких правил перебування на вулиці та місцях скупчення великої кількості людей.

простуда у дитини

Профілактика грипу у дітей. Декілька порад для мам

  • Навчіть дитину правильно та регулярно мити руки – це перший крок до профілактики грипу. Особливо перед та після прийому їжі, відвідування туалету, гри на полу та вулиці, контакту з домашніми тваринами. Покажіть, що миття рук має відбуватись протягом 20 секунд в теплій мильній воді, а не простим споліскуванням.
  • Так само як і навчання правильному миттю рук, необхідно пояснити малюку, що при чханні та кашлі необхідно прикривати рот хусткою або рукою. Вони мають пам’ятати про це ще до того, як їм захочеться чхнути. 
  • Тримайте іграшки в чистоті, адже вони є відмінним місцем локалізації мікробів. Діти часто торкаються до них обличчям і можуть заразитися вдруге або погіршити перебіг хвороби.
  • Зміцніть імунітет вашої дитини за допомогою здорової їжі і великої кількості сну.
  • Підтримуйте чистоту в будинку. Приділяйте велику увагу місцям найбільшого скупчення бактерій: дверних ручок, столів, поручнів.
  • Скорочуйте час знаходження дитини в місцях масового скупчення людей і переповненому громадському транспорті хоча б в осінньо-зимовий період. А якщо все ж цього походу не уникнути, промийте йому ніс солоною водою, щоб очистити слизову від скупчення хвороботворних мікроорганізмів.
  • Регулярні фізичні вправи і прогулянки на свіжому повітрі сприяють загартовуванню дитячого організму. А ще краще – подайте приклад самостійно. Виконайте ранкову зарядку всією сім'єю.
  • Одягайте малюка відповідно до прогнозу погоди. Не варто вдягати його занадто тепло, адже спітніле тіло остигає набагато швидше, приводячи до переохолодження.
  • Спробуйте зміцнити захисні сили за допомогою курсу рослинних препаратів, наприклад ехінацеї або женьшеню. 
  • Спеціальні вітаміни для дітей посприяє підтримці сил у дитини в сезон застуд. Особливу увагу слід приділити наявності в комплексі вітамінів А, С, D, Е. Таким складом володіє, наприклад Віта-Супрадин, Вітрум Кідс, Піковіт.  
  • Деякі педіатри вважають, що вакцина від грипу для дитини є важливою складовою профілактики застуди і найшвидшим способом сформувати імунітет малюкові. Однак, тільки мама може вирішити, чи необхідне її чаду щеплення від грипу.
1933,13176,53131

Як захистити дитину від інфекції в дитячому садку

Найчастіше дитина дошкільного віку підхоплює інфекцію в дитячому саду. Висока заразність ГРВІ у дітей пояснюється тісним контактом між ними під час ігор, спільними іграшками, чханням і кашлем з відкритим ротом та ін. Нерідкі ситуації, коли дитина кілька днів ходить в садок, а потім хворіє два тижні. Але, ізоляція від дитячого колективу не захистить його від інфекції на всі 100%. Тут підключаються інші способи зараження: побутовий та повітряно-пиловий.

Для максимально можливого захисту малюка від сезонних хвороб необхідні узгоджені дії батьків і дошкільного закладу. Адже, якщо тільки вдома будуть дотримуватися всіх профілактичних заходів, то зусилля мам будуть марними. Якщо ви ще не вибрали садок, то в першу чергу зверніть увагу на чистоту його приміщень. Дізнайтеся, як часто проводиться вологе прибирання та дезінфекція поверхонь, іграшок. А ще краще, якщо там будуть лампи кварцування, які дезінфікують кімнати безпечним способом, без застосування хімічних засобів для чищення.

Оптимально, якщо в приміщенні садочка і квартирі температура повітря буде приблизно однаковою, щоб не створювати додатковий стрес молодому організму.

дитячий садок

Простежте за раціоном. Якщо дитячий заклад не забезпечує малюка достатньою кількістю свіжих фруктів, то дайте йому з собою кілька яблук або мандарин. А обсяг солодощів краще скоротити.

Збираючи дитину в садок не в холодну пору року, обробляйте йому слизову носа оксоліновою маззю. Коштує вона не дорого, але надійно захистить від вірусів, що потрапили в порожнину носа. А малюкові нагадайте про обов'язкове дотримання правил особистої гігієни.

При перших ознаках захворювання Вашого чада, краще залишити його вдома під наглядом, на випадок якщо йому стане гірше.

Моя Аптека – з любов'ю і турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах