Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Ларингіт у дітей: що робити, якщо дитина втратила голос 07/03/2023

Ларингіт у дітей: що робити, якщо дитина втратила голос

Батьки, чия дитина хоча б раз у житті хворіла на ларингіт, точно знають, що це за хвороба і хотіли б уникнути її повторення. Перебіг захворювання, як правило, досить легкий, проте яскраві симптоми зі втратою голосу у дитини викликають у багатьох батьків паніку та страх. Здорова на перший погляд дитина спокійно засинає, а вночі у неї з'являється сухий гавкаючий кашель, захриплість і задишка. Що це за хвороба? Які симптоми ларингіту у дітей та чому він виникає? Які ускладнення можуть виникати? Чим лікувати ларингіт у дітей? Давайте розбиратися у цій статті.

     ЗМІСТ:

Що таке ларингіт у дітей?

Ларингіт – це захворювання, що характеризується запаленням гортані, яка є частиною голосового апарату. Часто воно розвивається на тлі респіраторних інфекцій і поєднується з інфекцією верхніх дихальних шляхів.

Гортань розташована у верхній частині трахеї та виконує важливі функції у нашому організмі. Одне з головних завдань цього органу полягає у відтворенні звуків та мови. У гортані знаходяться голосові зв'язки, які вібрують і видають звук, коли повітря видихається з легенів. Коли горло запалюється, це може призвести до хрипкого голосу, утруднення мови і навіть втрати голосу. Гортань також є частиною дихальних шляхів, що дозволяє здійснювати дихання.

В основному від ларингіту страждають діти віком приблизно від 5 місяців до 5-6 років. Це пов'язано з особливостями анатомічної будови гортані у молодому організмі і схильністю до звуження. У дитини гортань розташована вище, ніж у дорослого, має менші параметри, а під слизовою оболонкою багато пухкої сполучної тканини, яка схильна до набряку.

Ларингіт небезпечний для життя найменших пацієнтів, тому що в цій області частіше виникають спазми та звуження просвіту гортані. Цей стан може доходити до критичного ступеня, коли дитині важко дихати, і вона задихається, що носить назву несправжнього крупа. У деяких дітей захворювання має рецидивний перебіг.

Види ларингіту

Існує кілька основних типів ларингіту у дітей:

  • Гострий ларингіт у дітей. Це короткочасне запалення горла, яке зазвичай викликається вірусною респіраторною інфекцією. Серед бактеріальних збудників хвороби основними є Streptococcus pneumoniae (20-43%) та Haemophilus Influenzae (22-35%). Крім того, досить часто зустрічаються Moraxella catarrhalis (2-10%), різні види стрептококів та стафілококів, значно рідше – представники родів Neisseria, Corynebacterium та інші. Гостра форма у дітей зазвичай триває протягом тижня або двох, але може викликати оборотне ушкодження голосових зв'язок. За відсутності лікування гостра форма може перерости в хронічну, яка може призвести до незворотного пошкодження голосових зв'язок.
  • Хронічний ларингіт. Це тривале запалення гортані, що триває понад три тижні. Хронічна форма може бути спричинена різними факторами, такими як алергія, рефлюксна хвороба, паління або вплив подразнюючих речовин. У дітей раннього віку ця форма не трапляється.

Обидва види ларингіту можуть виникати у дітей, але гострий ларингіт зустрічається частіше. Хронічна форма частіше уражує дітей старшого віку та підлітків і може потребувати серйознішого лікування, ніж гостра.

Залежно від причини виникнення виділяють такі варіанти захворювання:

  • Інфекційний – може бути вірусний, бактеріальний, а також грибковий;
  • Алергічний – викликаний впливом специфічних алергенів;
  • Атрофічний – характеризується атрофією слизової оболонки і може виникати з різних причин.

ларінгіт у дітей фото

Причини ларингіту

Як згадувалося вище, часте виникнення ларингіту у дитини пов'язані з особливостями будови її зростаючого організму, зокрема дихальних органів. Несформована область носоглотки у малюка має лійкоподібну форму і значно вужче носоглотки дорослої людини. Сама слизова оболонка досить пухка та схильна до виникнення набряку. Саме тому запалення гортані не становить особливої проблеми для дорослого, але може нести небезпеку та болючі симптоми для малюка. При цьому чим молодша дитина, тим небезпечніша для неї ця хвороба.

Виділяють кілька основних причин розвитку ларингіту у дітей:

  • Інфекції. Попадання в горло хвороботворних бактерій і вірусів, які часто викликають респіраторні захворювання, є найбільш поширеною проблемою. При цьому вірусні збудники лідирують в абсолютній більшості випадків. У дітей інфекційний ларингіт виникає переважно в осінньо-зимовий період (жовтень-січень) та навесні (березень-квітень), а зараження відбувається повітряно-краплинним шляхом. На нього найчастіше хворіють діти, які відвідують ясла, дитячі садки та школи, у зв'язку із контактом з багатьма іншими дітьми, які можуть бути заражені вірусами.
  • Алергія. Вплив алергенів може викликати набряк та запалення гортані. Вирізняють також змішані фактори, коли до алергенів приєднується інфекційний фактор. У таких випадках захворювання протікає у більш тяжкій формі.
  • Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба (ГЕРХ). Цей стан пов'язаний з попаданням кислого шлункового соку в стравохід, що подразнює горло і викликає набряк слизової оболонки. У дітей така проблема може виникати особливо часто, тому що сфінктер стравоходу може ще не функціонувати належним чином і пропускати соки травлення в горлянку. Це своє чергу провокує безпричинну захриплість голосу в дитини.
  • Перенапруження або травмування голосових зв'язок. Тривалі істерики, крики та плач дитини здатні викликати перенавантаження голосового апарату, що спричинить набряк горла, осиплість або тимчасову втрату голосу.

Крім перерахованих вище причин існують деякі чинники, що сприяють виникненню ларингіту у дитини. До них відносяться такі подразники як сигаретний дим, забруднення повітря, тривале перебування на відкритому повітрі за низьких температур і високої вологості. Захворюванню також сприяє запалення придаткових пазух носа.

причини ларінгіту у дітей

Ларингіт: симптоми у дітей

Як правило, все починається зі звичайної застуди з класичними симптомами закладеності носа, болю в горлі, осиплості голосу, але потім вони можуть перейти в ларингіт протягом 1-2 днів. Далі симптоми погіршуються, у дитини звужується горло, утруднюється дихання, з'являється осиплість голосу, голос стає слабким або беззвучним. Найчастіше такі симптоми з'являються вночі раптово. Дитина прокидається переляканою, з'являється характерний кашель, який можна порівняти з гавкотом собаки. Це виникає внаслідок припухлості у підзв'язковій ділянці. Через кілька днів гавкаючий кашель змінюється вологим, з відходженням в'язкого мокротиння. При подальшому прогресуванні захворювання у дітей посилюється почуття задишки, дихання значно частішає, стає «хриплячим», підвищується рівень занепокоєння, малюк погано спить і вередує.

            Важлива ознака ларингіту – це ослаблення чи втрата голосу.

Тяжкість симптомів варіюється в залежності від тяжкості запалення. Деякі загальні симптоми ларингіту у дітей включають:

  • Хрипкість або осиплість голосу;
  • Утруднена мова;
  • Втрата голосу;
  • Сухість чи біль у горлі;
  • Помірна лихоманка;
  • Кашель;
  • Нежить;
  • Утруднене дихання (у важких випадках).

Симптоми хвороби зазвичай тривають близько тижня, а потім поступово зникають. Якщо не лікувати інфекційний ларингіт, запалення переходить на інші частини дихальної системи.

У цілому протікання ларингіту у дітей зазвичай легке, а симптоми короткочасні, проте не слід недооцінювати ситуацію, особливо у маленьких дітей до 3 років. Запалення гортані у немовлят може бути небезпечним для життя, оскільки вузька гортань немовляти вузька сильно схильна до набряку і спазмів.

симптоми ларінгіта у дітей

Ускладнення ларингіту

Ускладнення ларингіту у дітей зустрічаються рідко, але можуть виникнути у тяжких випадках. Деякі з можливих ускладнень включають:

  • Круп. Це вірусна інфекція, яка уражує верхні дихальні шляхи, включаючи горло. Він частіше зустрічається у маленьких дітей і може викликати гавкаючий кашель, стридор (грубий звук при диханні, викликаний турбулентним повітряним потоком при проходженні через звужену ділянку дихальних шляхів) та інспіраторна задишка (утруднення втягування повітря в легені).
  • Епіглотит. Це бактеріальна інфекція, що уражує надгортанник, який є тканиною, що перешкоджає попаданню їжі та рідини в трахею при ковтанні. Це може спричинити сильне запалення та закупорку дихальних шляхів, що призводить до утруднення дихання.
  • Порушення дихання. У важких випадках ларингіту в дітей може виникнути респіраторний дистрес, який потребує невідкладної медичної допомоги. Симптоми дихальної недостатності включають прискорене дихання, хрипи та ретракції (втягування м'язів грудної клітки при диханні).
  • Зневоднення. Дітям з ларингітом може бути важко пити і приймати їжу, що може призвести до зневоднення. Ознаки зневоднення включають сухість у роті, зменшення кількості сечі, що виділяється, та апатію.

Діагностика ларингіту

Діагноз ларингіту у дітей зазвичай ставиться на підставі симптомів та фізичного огляду дитини лікарем. Лікар оцінює вираженість симптомів та стан свідомості дитини. У деяких випадках можуть бути потрібні додаткові аналізи, щоб виключити інші захворювання або підтвердити діагноз. Вони включають:

  • Ларингоскопія – це процедура, коли через ніс чи рот вводиться невелика гнучка трубка з камерою для візуалізації гортані. Ця процедура зазвичай проводиться лише за наявності у дитини тяжких симптомів або якщо діагноз незрозумілий.
  • Мазок із горла. У деяких випадках може бути взята культура або мазок з горла, щоб перевірити наявність бактеріальних збудників та визначити їхній вид.
  • Аналіз крові. Загальний аналіз крові може знадобитися для оцінки запальних процесів в організмі.

діагностика ларингіту

Ларингіт: лікування у дітей

Лікування ларингіту у дітей залежить від основної причини та тяжкості симптомів. Його мета полягає в усуненні запального процесу в гортані, відновленні голосу, запобіганні переходу хвороби у хронічну форму. При легких симптомах можна лікуватися вдома або амбулаторно. Однак не слід лікувати дитину самостійно, завжди необхідно звертатися за консультацією до педіатра.

Приблизно у 60% дітей кашель при ларингіті проходить протягом 2 днів, і менше 5% дітей потребують госпіталізації.

Лікування вірусного ларингіту

Відпочинок та зволоження – два найбільш важливі аспекти лікування вірусного запалення гортані у дітей. Лікується воно симптоматично.

  • Відпочинок. Важливим аспектом відновлення є зменшення навантаження на гортань. Забезпечте дитині відповідну психологічну обстановку, щоб вона не кричала, не говорила і не плакала.
  • Гідратація. Давайте дитині пити багато теплої рідини, наприклад, чаю з медом. Це допоможе заспокоїти горло та полегшити кашель.
  • Знеболюючі та жарознижувальні (Нурофен для дітей, Бруфен, Панадол, Дарфен Кідс, Ефералган, Ібуфен) допоможуть зняти біль, зменшити запалення та знизити температуру.
  • Полоскання горла антисептичними розчинами (Фурацилін, Люголь).
  • Пастилки та спреї при ларингіті забезпечать тимчасове полегшення симптомів болю в горлі (Тантум Верде, Фіорда, Ангі Септ, Гексаспрей, Лісобакт).
  • Муколітичні препарати для розрідження мокротиння та полегшення відхаркування (Пульмобриз, АЦЦ, Амбробене, Гербіон, Пектолван, Амброксол).
  • Протикашльові засоби показані при сильному сухому безперервному кашлі (Бронхолітин, Тос-Май, Синекод, Стоптусин). Вони пригнічують кашльовий рефлекс лише на рівні головного мозку.

Прийом будь-яких безрецептурних лікарських препаратів для дітей повинен здійснюватися під суворим контролем лікаря. Батьки завжди повинні проконсультуватися з медичним працівником, перш ніж давати дитині будь-які ліки, щоб переконатися, що вона безпечна і підходить для її віку та стану.

5723,67820,9406

Лікування бактеріального ларингіту

Антибіотики при ларингіті лікарі призначають лише при підтвердженій бактеріальній інфекції або у разі вторинної інфекції при вірусному запаленні. Лікар індивідуально підбирає вид антибіотика та дозування для дитини залежно від її віку та ваги.

Лікування алергічного ларингіту

При алергічному типі запалення гортані дітям призначають антигістамінну терапію, особливо при набряку горла.

У більш важких варіантах рекомендують ліки групи глюкокортикоїдів, щоб зменшити запалення у гортані та полегшити дихання. Ці ліки, як і антибіотики, муколітики, бронхолітики та інші протизапальні препарати часто рекомендують вводити інгаляційно. Інгаляції при ларингіті показують високу ефективність та безпеку при лікуванні дітей. Інгаляції здійснюють за допомогою домашніх небулайзерів. Вони під тиском перетворюють рідину на туман, який потім легко вдихати завдяки прикріпленій масці. Небулайзер часто виявляється незамінним пристосуванням, особливо при ларингіті, оскільки дозволяє негайно та цілеспрямовано доставити ліки до дихальних органів, а також є відмінною альтернативою хворобливим ін'єкціям та таблеткам. Сучасні апарати цього типу дуже тихі, мають привабливі для дітей форми та кольори, завдяки чому малюка легко вмовити на цей метод лікування. Сеанси лікування зазвичай тривають від 5 до 20 хвилин, залежно від ліків і тяжкості симптомів дитини.

інгаляції при ларингіті

У разі раптового нападу задушливого кашлю, задишки та захриплості у дитини, перш за все, не варто панікувати і турбувати малюка, оскільки це може посилити симптоми. Важливо заспокоїти дитину, дати їй подихати прохолодним і вологим повітрям. Холод стисне горло і полегшить дихання. Покладіть дитину в зручне положення для дихання, відкрийте вікно, морозильну камеру або холодильник і дайте дитині дихати прохолоднішим повітрям. Якщо симптоми зберігаються або погіршуються, викликайте швидку допомогу. Температура у квартирі повинна коливатися близько 20°С, необхідно додатково зволожувати повітря у кімнатах. Сухе і дуже тепле повітря додатково подразнюватиме горло і погіршуватиме стан дитини.

Якщо у дитини утруднене дихання, хрипи або температура вище 39 градусів слід негайно звернутися за медичною допомогою. У разі сильної задишки може знадобитися госпіталізація у педіатричне відділення або у відділення інтенсивної терапії, а іноді навіть інтубація (1-2% випадків). До курсу стаціонарного лікування також входитиме оксигенотерапія. У разі відсутності бактеріальної інфекції антибіотики під час лікування не використовуються.

Таким чином, ларингіт у дітей є поширеним захворюванням, яке може бути спричинене різними факторами, включаючи вірусні або бактеріальні інфекції. Розпізнати його можна за втратою голосу і характерним гавкаючим кашлем. Захворювання зазвичай діагностується на підставі симптомів та фізичного огляду дитини, а для лікування важливо не використовувати голосовий апарат доки він не відновиться. У тяжких випадках ларингіт може призвести до тяжких ускладнень, тому важливо звернутися за медичною допомогою для правильного лікування.

Здоров'я безцінно – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю та турботою.

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я  Інформація у статті має виключно ознайомлювальний характер. Адміністрація сайту mypharmacy.com.ua не несе відповідальності за будь-які прямі чи опосередковані наслідки, що виникли в результаті використання інформації на сайті.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах