Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Все, що потрібно знати про брекети 18/01/2019

Все, що потрібно знати про брекети

У даній статті ми розглянемо всі види брекет систем, розберемо в яких випадках і коли рекомендують ставити брекети, чи можна вирівняти зуби без брекетів. Також розберемо тривалість носіння брекетів, покажемо як змінюється обличчя, губи. І дамо відповідь на найбільш хвилююче питання – скільки коштують брекети в Україні на сьогоднішній день?

     ЗМІСТ:

 

За статистикою, лише кожен десятий від природи має правильний прикус та ідеальну посмішку. Решті залишається розраховувати на допомогу стоматологів-ортодонтів. Сьогодні виправлення прикусу у дорослих і дітей за допомогою установки брекетів є традиційним і відпрацьованим методом в Україні. Вам запропонують кілька видів брекетів і, залежності від показань лікаря і вартості брекетів, ви зможете вибрати один з варіантів.

Важливо знати, що неправильний зубний ряд призводить до передчасного руйнування зубів, стирання емалі, може бути причиною головного болю, хвороб шлунка, синуситів, гайморитів і інших неприємних станів. І справа тут навіть не в красі.

Брекети: види і принцип роботи

Види брекетів за способом встановлення

Вирівнювання зубів здійснюється за допомогою вестибулярних або лінгвальних брекет систем. Головна їхня відмінність полягає в тому, що лінгвальні брекети встановлюються на внутрішній стороні зубів, інші – на зовнішній. Останні брекети, вартість яких значно нижче, більш традиційні і відрізняються простотою догляду. Внутрішні брекети не будуть помітні для оточуючих протягом усього періоду їх носіння, але можуть впливати на зміну дикції. Виготовляються вони індивідуально для кожного пацієнта з золотого сплаву, щоб виключити виникнення алергії на метал. Звідси і висока ціна брекетів цього типу. Ще більше доведеться заплатити за сучасні брекети Інкогніто. Ці невидимі брекети зовсім крихітні, завдяки чому натирання язика і мовні дефекти зводяться до мінімуму.

лінгвальні брекети

Типи брекетів за способом фіксації дуги

Конструкція у всіх брекетів однакова. Вона складається з дуги і замків на кожному зубі. В одному випадку, дуга може вільно ковзати крізь замочки без блокування. Така система називається самолігуючою (безлігатурною). Через те, що встановлюють самолігуючі брекети на зуби швидше і змінюють дугу легше, це значно скорочує термін виправлення прикусу і приносить менше дискомфорту пацієнтові. У тому випадку, якщо дуга надійно чіпляється за замочки, то це – лігатурна брекет система. В обох випадках на кожен зуб направляється зусилля, яке сприяє виправленню ортодонтологіческіх дефектів у пацієнта.

Типи брекетів за матеріалом виготовлення

Тепер давайте розглянемо різновиди зовнішніх брекет систем за матеріалом виготовлення. Найбільш поширеними є металеві брекети. Вони являють собою конструкцію, що повністю складається з нержавіючої сталі. Металеві брекети, ціна яких найдоступніша серед інших видів брекетів, також і найпомітніші оточуючим. Це може обмежувати підлітків і викликати у них відмову від такого лікування.

металеві брекети

Керамічні брекети переміщують зуби так само ефективно, як і металеві. Єдина відмінність – білий колір замків, що зливається з емаллю зубів, роблячи їх менш помітними. Вони користуються великим попитом серед дорослих пацієнтів, особливо жінок, завдяки своїй естетичності. Гігієна і обережність при носінні цих брекетів дуже важлива. Керамічні замочки дуже крихкі і можуть потемніти через погану гігієну.

керамічні брекети

Сапфірові брекети, ціна яких найвища серед зовнішніх конструкцій, ще більш естетичні, ніж кераміка. Замочки з штучно вирощеного сапфіра прозорі і зливаються з зубним рядом, а на дугу нанесено напилення білого кольору. Вони дуже міцні і не втрачають свою прозорість згодом. Що стосується догляду і особливостей носіння, то ці прозорі брекети нічим не відрізняються в цих питаннях від металевих конструкцій.

сапфірові брекети

Як працюють брекети?

Всі ці системи виправлення прикусу працюють постійно, створюючи тиск на зуби і змушуючи їх поступово рухатися в правильне положення. При цьому тисне на зуби лише дуга, а інші елементи потрібні для її підтримки. У процесі лікування пацієнт повинен регулярно відвідувати свого ортодонта, щоб коригувати процес зміщення зубного ряду. Багато хто задає питання: як підкручують брекети? Насправді, процедура тут зовсім інша. Лікар затягує або згинає з'єднувальні дроти. Іноді він може створювати напругу між верхньою і нижньою щелепами за допомогою маленьких резинок, натягнутих між протилежними зубами, щоб спрямувати рух ряду в правильну сторону.

Після того, як ортодонт зафіксував успіх, то брекети для зубів знімають. Відразу після цього необхідно стабілізувати зубний ряд за допомогою пластмасового фіксатора, щоб не допустити його зміщення назад у вихідне положення. Носити його доведеться протягом перших 6 місяців постійно, а потім тільки вночі наступні кілька років. Це дасть гарантію того, що результати лікування будуть зберігатися протягом життя.
Скільки ж носять брекети? Лікування брекетами тривале і багатоетапне. Триває воно від одного до трьох років залежно від віку і складності клінічної ситуації.

42997,17431,41031

Чи боляче носити брекети?

Процедура вирівнювання прикусу за допомогою даного методу досить безболісна. Однак, після установки брекетів і їх коригування, щелепи можуть боліти перші кілька днів, деяких турбують головні болі і набряки в роті. Біль можна зняти за допомогою безрецептурного знеболюючого засобу (наприклад, Анальгіну, Темпалгіну, Ібупрофену, Солпадеїну, Німесилу), а промивання солоною водою допоможе впоратися з набряком та дискомфортом. Але якщо біль не проходить або ще більше посилюється, то обов'язково проконсультуйтеся з вашим лікарем.

Коли і кому необхідні брекети?

Встановити брекети стоматологи-ортодонти рекомендують у випадках скупченості або занадто великих проміжків між зубами, в разі неправильного прикусу, що відстоїть з ряду одного або декількох зубів. Можна поставити брекети на одну щелепу, а можна і на обидві відразу. Все залежить від рекомендацій ортодонта.

Багатьох хвилює питання про те, в якому віці поставити брекети. Усунути дефекти прикусу у дітей за допомогою цієї системи можна починаючи з 14 років, коли молочні зуби заміняться на корінні і прикус буде сформований. А чи можна вирівняти зуби в 30 років? Звичайно можна. Але носити брекети доведеться довше, ніж підліткам.

Брекети, насправді, показані всім, хто зацікавлений в покращенні своєї посмішки і стану зубів. Сьогодні вони стали найпопулярнішою формою косметичної стоматології. Крім того, навіть у дорослих можуть розвиватися дефекти зубного ряду внаслідок видалення зубів або травм. Результати лікування брекетами просто вражають. Ось кілька реальних прикладів:

брекети до та після

выравнивание брекетами

асиметрія обличча

Брекети: протипоказання і обмеження

Як і будь-які медичні маніпуляції, установка брекетів має свої обмеження і протипоказання. На щастя, список не так вже й великий і свзяан тільки з серйозними проблемами зі здоров'ям.

  • Відсутність великої кількості опорних зубів;
  • Туберкульоз;
  • Онкологічне захворювання;
  • Цукровий діабет;
  • Захворювання крові;
  • Епілепсія;
  • Венеричні захворювання (СНІД, ВІЛ);
  • Нервово-психічні розлади.

Чи не рекомендують лікарі проводити ортодонтологічне лікування і при парадонтиті. Але тільки при гострій його формі. Запалення викличе сильні больові відчуття. Однак, причиною парадонтиту часто і є дефект прикусу. Вийті з цього замкнутого кола можна. Для цього необхідно зняти загострення і тільки тоді встановлювати брекети.

Міф про те, що від брекетів псується зубна емаль
Існує поширена думка, про те що під брекетами руйнується емаль. Але це не зовсім так. Зубну емаль можуть пошкодити тільки хвороботворні мікроорганізми в порожнині рота. Справа в тому, що замочки брекетів герметично приклеюють за допомогою спеціального розчину до зубів. Туди просто не можуть проникнути бактерії і вести свою життєдіяльність. А ось за ситуацію навколо конструкції відповідальність несе тільки пацієнт. Якщо ретельно не стежити за гігієною, то після зняття брекетів зуби виявляться не в кращому стані. Але винен в цьому буде тільки пацієнт. Так, дійсно, металева конструкція ускладнює чистку зубів і бактеріям є куди сховатися і «розгулятися», але сучасний ринок пропонує безліч стоматологічних пристроїв для догляду (наприклад, зубні нитки, йоржики, щіточки, тощо).

Що потрібно для установки брекетів

Якщо ви вирішили усунути дефекти зубного ряду за допомогою брекет систем, то лікар ортодонт запропонує вам пройти кілька підготовчих етапів:

  • Клінічний огляд;
  • Панорамний знімок верхньої та нижньої щелепи;
  • Фото вашого обличчя і зубів;
  • Рентгенівські знімки голови;
  • Відбитки зубів;
  • Вилікувати карієс.

На підставі зібраних даних лікар зможе сформулювати відповідний план лікування.

Брекети: ціна по Україні. Скільки коштує поставити брекети в 2019 році?

Вартість установки брекетів залежить, в першу чергу, від матеріалу їх виготовлення, а також способу установки. Ми проаналізували послуги стоматологічних клінік столиці і дізналися скільки потрібно грошей, щоб поставити брекети в Києві, ціна яких представлена в таблиці.

Вид брекет систем Ціна, грн
Металеві брекети на 1 щелепу 5 000-7 000
Керамічні брекети на 1 щелепу 7 000-10 000
Сапфірові брекети на 1 щелепу 9 000-30 000
Лінгвальні брекети (внутрішні) 22 000-100 000
Самолігуючі металеві брекети Damon Q 12 000-15 000
Самолігуючі брекети керамічні Miraсle 13 000-17 000

Чи можна вирівняти зуби без брекетів

Так, вартість брекетів не маленька, але що робити тим, хто хоче мати гарну посмішку, але не може дозволити собі такий метод фінансово або через протипоказання лікарів. У разі незначного дефекту зубів брекети вам теж не потрібні. Існує кілька альтернатив.

Капи або елайнери. Такі пристосування з гнучкої пластмаси надягають на зубний ряд. Вони знімні і мають естетичний вигляд, абсолютно не травмують зуби і порожнину рота. Але, через те, що міняти їх необхідно на нові кожні 2 тижні, метод цей буде коштувати не дешево. При зміні капи відзначаються больові відчуття у пацієнта протягом доби.

Трейнери. Апарат нагадує капи і зроблений з силікону. Найчастіше їх рекомендую дітям до 12 років, щоб спрямувати розвиток зубного ряду правильним чином. Для дорослих трейнери виготовляють з твердого пластика. У міру виправлення прикусу пристрій доведеться міняти. Головна зручність полягає в тому, що носити їх потрібно тільки вночі.

Вініри. Ці непомітні пластинки з прозорого або білого фарфору допоможуть приховати невеликі дефекти зубів (відколи, кривизна, зміна кольору) та виправити цілий ряд естетичних проблем. Вони клеяться зверху на зуб і носяться пацієнтом постійно. При комплексному викривленні зубного ряду такий метод, на жаль, не допоможе.

Тепер прийняти рішення про те, які брекети краще ставити або вибрати альтернативні методи, буде легше. Основні моменти даного питання ми розкрили для вас.

Здоров'я безцінне – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю і турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах