Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Не ігноруйте біль у животі: як розпізнати апендицит 16/02/2023

Не ігноруйте біль у животі: як розпізнати апендицит

Роль апендициту, цієї невеликої частинки шлунково-кишкового тракту, не зовсім зрозуміла, і без нього людина може благополучно жити. Однак розвиток у ньому запалення може призвести до серйозних ускладнень і ставить під загрозу життя людини. У такій ситуації важливо швидко поставити діагноз та своєчасно провести хірургічне лікування. Незважаючи на поширеність проблеми, досі існують труднощі з його діагностикою, виявленням причин та лікуванням. У цій статті ми розглянемо, з якого боку розташований апендицит, його симптоми та ознаки, як розпізнати апендицит самостійно, який виникає біль при апендициті, як проходить операція з видалення апендициту та відновлення, що можна їсти після операції.

     ЗМІСТ:

Що таке апендицит?

Апендицит – це невеликий орган травної системи, який має подовжену пальцеподібну форму довжиною близько 8-10 см та діаметром 3-7 мм. Його будова аналогічна до будови решти кишечника. Він має таку ж товщину та 4-шарову стінку. Відросток прикріплений до товстого кишечника, а вільний його кінець може змінювати своє розташування. Найчастіше він розташовується між петлями кишечника, але іноді переміщається в балію, позаду сліпої кишки або область прямої кишки. Таке нетипове розташування іноді спричиняє діагностичні труднощі. Визначити місце розташування апендициту непросто. Досить часто він може мати незвичайне розташування і саме тому складно чітко визначити, де знаходиться цей відросток кишечника. Як правило, орган розташовується праворуч у нижній частині живота, ближче до стегна.

Апендицит є рудиментарним органом. Це означає, що він не виконує значних функцій в організмі. Його роль в організмі людини недостатньо вивчена, але він не бере участі в травленні. Проте вважається, що цей відросток кишечника відіграє певну роль в імунній системі. Внутрішня частина цього невеликого органу вистелена лімфатичною тканиною, тому деякі вчені відводять їй допоміжну роль у підтримці правильного функціонування імунітету. Вважається, що він допомагає захищати організм від хвороботворних бактерій та вірусів, будучи резервуаром для зберігання та розмноження корисної кишкової мікрофлори. Після перенесених інфекцій він відновлює бактеріальний баланс травної системи. Однак точна функція апендициту досі є предметом досліджень та дискусій. При цьому відомо, що він відіграє важливу роль лише під час внутрішньоутробного розвитку.

Хоча цей крихітний орган може не мати істотного значення для здоров'я людини, він може запалюватись або інфікуватися, що призводить до захворювання, відомого як запалення апендициту або просто апендицит. Запалення відростка товстого кишечника може виникнути у людей будь-якого віку, але найчастіше трапляється у дітей та молодих людей віком 20-30 років.

Так само, як і функція апендициту невідома, механізм його запалення теж остаточно не пояснений. Формування запалення в червоподібному відростку найчастіше пояснюють закупоркою його просвіту, хоча це відбувається не у всіх випадках запалення. Закриття просвіту може бути спричинене каловими конкрементами, розростанням лімфоїдної тканини, інфекційним процесом, паразитарним або пухлинним ураженням кишечнику. Закупорка відростка в короткий термін призводить до розтягування та підвищення тиску всередині нього, що викликає ішемію. Кишкові бактерії, що знаходяться в його порожнині, такі як Escherichia coli, Peptostreptococcus, Bacteroides fragilis або Pseudomonas, проникають у пошкоджені стінки, посилюючи запальну реакцію, що поширюється на поверхню очеревини. Внаслідок прогресуючого процесу орган може навіть луснути. Якщо апендицит лопнув, то це призведе до небезпечного для життя перитоніту та септичного шоку. Протягом 24 годин після появи симптомів таке явище спостерігається у 20% людей. Тому дуже важливо якомога раніше поставити діагноз і направити хворого на операцію з видалення апендициту.

У 20% випадків апендицит може луснути у перші 24 години від появи перших симптомів

запалення апендициту

Види апендициту

Запалення можна розділити на два типи: гостре та хронічне.

  • Гострий апендицит є найпоширенішим типом і виникає, коли орган раптово запалюється та наповнюється гноєм. Це викликає сильний біль у правій половині живота, лихоманку, нудоту та блювання. Такий стан потребує невідкладної медичної допомоги та хірургічного лікування.
  • Хронічний апендицит – менш поширена форма захворювання, яка характеризується повторюваними епізодами запалення протягом певного періоду часу. Симптоми зазвичай м'якші, ніж при гострій формі, і можуть включати біль у животі, діарею та субфебрильну температуру. Але також може призвести до серйозних ускладнень і може знадобитися операція на апендицит.

Цікаво, що хронічна форма запалення є досі обговорюваною темою. Деякі медичні працівники вважають, що це окремий стан, тоді як інші стверджують, що це просто менш важка форма гострого апендициту. Немає єдиної думки щодо причин виникнення хронічного запалення.

Причини апендициту: чого він запалюється?

Точна причина апендициту не зовсім ясна, але вважається, що він виникає в результаті закупорки затверділими випорожненнями або сторонніми тілами. Є кілька факторів, які можуть сприяти розвитку захворювання. До них відносяться:

  • Закупорювання. Через специфічну будову найчастішою причиною апендициту є закупорка його гирла. Це може статися через скупчення фекалій, слизу чи інших сторонніх тіл. Закриття просвіту відростка також може бути викликане вузлуватими ураженнями та виразками, розростанням лімфатичної тканини.
  • Інфекція. Якщо просвіт відростка блокується, то анаеробні бактерії починають швидко розмножуватися всередині органа. Це може призвести до запалення та набряку.
  • Генетичний фактор. Деякі дослідники припускають, що у розвитку запалення цього органу може мати місце спадковий чинник. Люди із сімейним анамнезом цього захворювання можуть з більшою ймовірністю захворіти.
  • Запальне захворювання кишківника. Люди з хворобою Крона або виразковим колітом можуть наражатися на більш високий ризик розвитку апендициту.
  • Травма. Фізична травма живота може викликати запалення відростка товстої кишки і призвести до його видалення.

причини апендициту

Симптоми та ознаки апендициту

Найбільш явні ознаки апендициту включають біль у нижній правій частині живота, нудоту, блювання та лихоманку. Це вкрай болісний стан, інтенсивність якого може змінюватись від людини до людини.

  • Біль у животі. Найбільш поширеним симптомом є біль у нижній правій частині живота, який посилюється при чханні, кашлі, може віддавати у бік статевих та сечовивідних органів. Біль може початися навколо пупка, а потім перейти до правої нижньої частини живота. Він може затихати спочатку, але потім знову з'являється в нічний час або рано вранці. Біль при апендициті часто описують як тупий, який поступово стає більш інтенсивним і колючим. Біль може починатися як легкий дискомфорт і поступово стає сильнішим з часом. Спочатку важко визначити його точне місцезнаходження, у хворого складається враження, що болить увесь живіт. Згодом біль стає більш помітним в області правої клубової ямки, над пахом.
  • Нудота та блювання. Біль також може супроводжуватися нудотою та блюванням, які можуть виникнути внаслідок запалення або накопичення токсинів в організмі. Як правило, блювання одноразове або дворазове, але надалі частішає.
  • Втрата апетиту. Люди з апендицитом можуть відчувати втрату апетиту через біль та дискомфорт у животі.
  • Запор чи діарея. Захворювання може викликати зміни дефекації через вплив на функцію прилеглого кишечника.
  • Температура при апендициті може бути субфебрильною (близько 37 градусів) у перші 12 годин, а потім піднімається до 37-38°С. Це може статися внаслідок запалення чи реакції організму на інфекцію.
  • Під час дихання спостерігається відставання правої частини живота від лівої.

Якщо сильний біль починає супроводжуватися запорами, в жодному разі не можна приймати проносні засоби, оскільки це може призвести до розриву апендициту!

Якщо біль не проходить протягом кількох годин, важливо негайно звернутися за медичною допомогою, щоб запобігти серйозним ускладненням для здоров'я. Відсутність термінового лікування може призвести до розриву відростка, що призведе до небезпечної життя інфекції слизової оболонки черевної порожнини. Апендицит, що лопнув, також може призвести до утворення абсцесів, що являють собою скупчення гною, які можуть викликати подальшу інфекцію та запалення. Рання діагностика та лікування апендициту може допомогти знизити ризик ускладнень та сприяти швидшому одужанню.

симптоми апендицита

Що буде, якщо лопне апендицит?

Якщо апендикс розірветься, це може призвести до серйозних ускладнень, які потребують невідкладної медичної допомоги, і є небезпечним для життя. Якщо захворювання піде за найгіршим сценарієм і цілісність органу порушиться, то можливі такі ускладнення апендициту:

  • Перитоніт – бактерії та інший вміст відростка кишечника можуть потрапити в черевну порожнину, викликаючи запалення та інфекцію очеревини. Це супроводжується сильним болем у животі, лихоманкою та іншими симптомами. Крім цього, з'являється так званий синдром Щоткіна-Блюмберга: якщо натиснути на живіт і відпустити, то у відповідь виникає ще сильніший біль, ніж був під час натискання.
  • Абсцес – навколо місця розриву органу може утворитися скупчення гною, що спричиняє подальше запалення та інфекцію. Абсцеси важко піддаються лікуванню і можуть вимагати дренування чи хірургічного втручання.
  • Сепсис – це тяжкий стан, який може виникнути, якщо бактерії з перфорованого органу потрапляють у кровотік. Сепсис супроводжується лихоманкою, ознобом, прискореним серцебиттям, низьким кров'яним тиском. Це украй небезпечний для життя стан.
  • Кишкова непрохідність – у деяких випадках розрив апендициту може спричинити закупорку кишечника, що призводить до блювання, здуття живота та інших симптомів.
  • Формування свищів – якщо розрив призведе до абсцесу, це може сформувати наскрізні порожнини, які викличуть дренаж з абсцесу назовні через шкіру.

З чим можна сплутати апендицит?

Існують деякі захворювання, які мають схожі симптоми з апендицитом, що сильно ускладнює діагностику і відтягує лікування. Деякі з цих станів включають:

  • Гастроентерит. Це поширене захворювання, що викликає запалення шлунка та кишечника та призводить до симптомів, схожих на запалення червоподібного відростка.
  • Кісти яєчників можуть імітувати ознаки апендициту у жінок. Однак біль зазвичай локалізується на одному боці живота і може бути пов'язаний з іншими симптомами, такими як нерегулярні місячні. Жінкам із сильними болями у животі також рекомендується гінекологічний огляд, оскільки подібні ознаки можуть вказувати також на розрив кісти.
  • Запальне захворювання кишківника. Це група станів, які викликають хронічне запалення травного тракту, що призводить до болів у животі, діареї та ректальної кровотечі.
  • Камені в нирках можуть викликати сильний біль у животі та спині, який також можна прийняти за апендицит. Але такий біль зазвичай локалізується з одного боку тіла і може супроводжуватися кров'ю в сечі.
  • Запальні захворювання органів малого тазу. Це група інфекційних захворювань, що уражують жіночу репродуктивну систему. Вони викликають біль у животі, пропасницю, але при цьому присутні різні виділення з піхви.
  • Позаматкова вагітність також може імітувати симптоми апендициту.
  • Дивертикул Меккелю. Це вроджена аномалія здухвинної кишки, яка при запаленні може викликати симптоми, схожі на апендицит, включаючи біль у животі та пропасницю.

апендицит фото

Як діагностують апендицит?

Захворювання діагностується на основі комбінації фізичного огляду, історії хвороби та візуалізуючих тестів. Діагноз апендицит може бути поставлений навіть на підставі фізичного огляду та характерних симптомів. Однак, враховуючи, що багато інших захворювань можуть бути схожими на ознаки апендициту, часто потрібні додаткові дослідження.

  • Аналіз крові. Аналіз крові при апендициті можна використовувати для виявлення ознак інфекції, таких як підвищена кількість лейкоцитів. Аналізи крові також можуть бути необхідні для оцінки функції печінки та нирок, а також для перевірки інших станів, які можуть спричинити симптоми у пацієнта.
  • Аналіз сечі може бути виконаний для перевірки наявності інфекції сечовивідних шляхів, яка може викликати симптоми, подібні до симптомів запалення апендициту.
  • УЗД апендициту використовується для візуалізації органів черевної порожнини та виявлення ознак запалення або закупорки відростка.
  • Діагностична лапароскопія апендициту. У деяких випадках може бути виконана інвазивна процедура лапароскопії, щоб безпосередньо візуалізувати апендикс та оцінити ступінь запалення. Ця процедура передбачає введення крихітної камери через невеликий розріз черевної порожнини.
  • МРТ може бути проведена для діагностики апендициту у вагітних жінок, оскільки радіаційне опромінення при комп'ютерній томографії може завдати шкоди плоду, що розвивається.
  • КТ з контрастуванням має високу точність у діагностиці.

Діагностика апендициту може включати один або кілька цих тестів, залежно від симптомів пацієнта і тяжкості стану. У деяких випадках діагноз може бути поставлений на підставі симптомів пацієнта та фізичного огляду. Однак в інших випадках можуть бути потрібні додаткові тести для підтвердження діагнозу та оцінки ступеня запалення.

дфагностика апендицита

Лікування апендициту

Лікування даного захворювання зазвичай включає хірургічне видалення апендициту, також відоме як апендектомія. У деяких випадках для лікування інфекції можуть використовуватись антибіотики, але операція є найпоширенішою формою лікування.

Найчастіше видалення апендициту проводять лапароскопічно. Це малоінвазивний тип операції, який забезпечує швидке відновлення, ніж за традиційної смугової хірургії. Однак у деяких випадках може знадобитися відкрита операція. Лапароскопічна апендектомія передбачає кілька невеликих розрізів у черевній порожнині, через які хірург вводить лапароскоп – довгу тонку трубку з камерою та світлом. Камера забезпечує чіткий огляд внутрішніх органів, а хірург за допомогою спеціальних інструментів видаляє орган через один із невеликих розрізів. Інші розрізи потім закриваються швами або хірургічними скобами.

апендицит лапароскопічна операція

Рішення про проведення операції на апендицит залежить від тяжкості запалення та наявності розриву апендикса. Якщо запалення слабке та цілісність органу ще не порушена, то спочатку можуть бути призначені антибіотики для зменшення запалення, а потім через кілька тижнів виконана відстрочена апендектомія. Однак, якщо відросток вже розірвався або запалення надто сильне, то потрібна негайна операція для видалення інфікованої тканини та запобігання подальшим ускладненням.

На додаток до хірургічного втручання для лікування інфекції та зниження ризику ускладнень часто використовуються антибіотики. Антибіотики зазвичай вводять внутрішньовенно в умовах стаціонару протягом декількох днів після операції.

Відновлення після операції на апендицит триває кілька тижнів. Важливо слідувати післяопераційним інструкціям, наданим лікарем, які включатимуть уникнення фізичної діяльності та прийом антибіотиків для запобігання інфекції. Після операції більшість пацієнтів можуть повернутися додому через 1-2 дні. Тим не менш, деякі пацієнти можуть відчувати тривалий дискомфорт або біль протягом кількох тижнів. Важливо тримати шрам від апендициту в чистоті та сухості і повідомляти лікаря про будь-які ознаки інфекції або ускладнень, таких як підвищення температури, почервоніння чи набряк.

апендицит шрам

Дієта після видалення апендициту

Після операції слід подбати про правильне меню, яке підтримає роботу травної системи та прискорить одужання. Що ж можна їсти після операції апендициту?

На наступний день після апендектомії хворому дозволено тільки пити невелику кількість рідини по 20-60 мл, можна чай або відвар ромашки. Протягом дня не слід приймати більше ніж 0,5 літра рідини.

Дієта після апендициту повинна дотримуватися протягом трьох тижнів:

  • За відсутності ускладнень у першу добу вводять кашеподібну дієту. Можна їсти зварену на воді дрібну кашу.
  • Після першої дефекації до легкозасвоюваного раціону можна додати нежирний бульйон, овочевий суп, молочний суп або розм'якшений пшеничний хліб.
  • Меню можна збагатити тертими овочами, фруктовими соками або сиром.
  • Потім можна почати їсти легкі продукти, такі як крекери, прості тости та приготовлені пластівці.
  • Збільшуйте поступово споживання клітковини, додавайте фрукти, овочі та цільнозернові продукти. Ці продукти можуть сприяти регулярному випорожненню кишечника та запобігати запори.
  • Уникайте гострої, кислої та жирної їжі. Ці продукти можуть подразнювати систему травлення і уповільнювати процес загоєння.

Важливо прислухатися до свого тіла та уникати будь-яких продуктів, які викликають дискомфорт чи розлад травлення. Обов'язково дотримуйтесь інструкцій свого лікаря та з'являйтесь на оглядах.

Таким чином, запалення апендициту є поширеним захворюванням, яке може спричинити сильний біль та потенційно серйозні ускладнення за відсутності термінового лікування. Швидка діагностика та лікування вкрай важливі, тому люди, які мають перші симптоми захворювання, повинні негайно звернутися за медичною допомогою. Апендицит добре піддається лікуванню, і більшість пацієнтів повністю одужують після операції.

Здоров'я безцінно – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю та турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах