Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Молекулярне профілювання ракових пухлин 06/12/2018

Молекулярне профілювання ракових пухлин

Лікування раку розвивається під впливом нових технологій, які можуть розкрити інформацію про генетичні характеристики пухлини і дозволяють розробляти цільове лікування для онкологічних хворих. При цьому, чим точніше буде ця генетична інформація, тим ефективніше буде лікування онкології та клінічні результати.

Подібно до того, як люди відрізняються один від одного через генетичних відмінностей, ракові пухлини також мають свою «індивідуальність». Рак молочної залози в однієї жінки буде відрізнятися від раку молочної залози в іншої жінки. Тому, чим більше інформації отримано про пухлину, тим ефективніше будуть вилікувані онкологічні захворювання пацієнта. Це, по суті, персоналізована медицина, яка веде до революції у лікуванні раку зокрема і в світі медицини в цілому.

молекулярні методи

Зазвичай більшість пацієнтів, які страждають на рак, отримують однакове лікування від раку, але не всі з них однаково реагують на нього. Нині цей підхід змінюється. Тепер лікарі можуть призначати індивідуальні методи лікування раку, адаптовані до конкретного пацієнта відповідно до інформації про біологічні зміни, які відбулися в його клітинах і викликали зростання ракових клітин. При цьому, паралельно ведеться і звичайне лікування, таке як операція з видалення пухлини, променева терапія, хіміотерапія.

Розшифровка біології ракових клітин як шлях до індивідуального лікування онкохворих

Різні технології, що виникли протягом багатьох років для розшифровки біології ракових клітин, привели до розробки цільових методів лікування відповідно до геномних характеристик пухлини. Більшість існуючих генетичних тестів досліджують тільки ДНК, спадковий матеріал в ядрі клітини. Одним з тестів, які надавали найточніші результати, був тест Caris Molecular Intelligence.

Caris Molecular Intelligence (CMI)  – це комплексний метод аналізу біомаркерів пухлини. Його унікальність полягає в тому, що дослідження проводять за допомогою трьох платформ: ДНК, РНК і клітинного білка. На платформі ДНК тест перевіряє дефекти в послідовності нуклеотидів, такі як заміна букв або вставка послідовностей в неправильному місці. Другою платформою, що тестується, є РНК, де також можуть відбутися зміни, що викликають рак. Молекулярні тести також досліджують зміни, які відбулися в РНК. Третя платформа – це білок, матеріал, з якого складається все живе. Він відрізняє одну пухлину від іншої.

генетичний код CMI включає наступні методи:
   • Імуногістохімія – визначення рівня експресії білка
   • Гібридизація in situ – виявлення делецій і ампліфікації в наборі генів
   • Секвенування РНК – ідентифікація злиття і перегрупування генів
   • Визначення мутацій ДНК в генах

Результати тесту дозволяють ідентифікувати молекулярний відбиток пухлини. Таким чином, дана інформація допоможе лікарю адаптувати хіміотерапію до пацієнта. Метод CMI був протестований, зокрема, на пацієнтах з найбільш поширеним, солідним видом раку. Цей вид онкології утворює саркоми, карциноми та лімфоми. Прикладами солідного (або твердого) раку є рак легенів, рак молочної залози, рак яєчників, рак кишечника, рак підшлункової залози, рак шлунка, рак стравоходу, пухлини голови і шиї, рак мозку, рак сечового міхура і нирок, рак простати, нейроендокринні пухлини.

лікування онкології

Вчені вже давно проводять дослідження в напрямку розшифровки «індивідуальності» ракових пухлин. Ще в 2010 році було призначено перше адаптоване лікування за результатами тесту Caris. Зазначалося, що ефективність контролю захворювання значно зростала у порівнянні з пацієнтами, які не отримували лікування відповідно до результатів тесту. Така діагностика раку дозволила визначити найбільш доцільні лікарські препарати.

Дослідження в області онкології мають багату історію за плечима. Відкрито нові методи лікування раку. Однак, немає сумнівів в тому, що чим більш точну інформацію про ракової пухлини нададуть молекулярні скринінгові технології, тим більше шансів для онкологічних хворих.

Моя Аптека – з любов'ю і турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах