Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Синдром подразненого кишечнику: причини, симптоми, лікування 11/03/2020

Синдром подразненого кишечнику: причини, симптоми, лікування

Медицина на сьогодні володіє можливостями для лікування безлічі захворювань і синдромів. І все ж існує один загадковий синдром, лікування для якого не було знайдено, як і не дано однозначну відповідь про причини його виникнення – це синдром подразненого кишечнику (СПК), або, як його іноді називають, «синдром чутливого кишечника».

     ЗМІСТ:

 

Приблизно 15-20% населення планети страждають від цього розладу травної системита 30-50% пацієнтів, направлених до гастроентерологів. Неможливо назвати достовірну цифру, оскільки не кожен звертається за лікарською допомогою, вважаючи проблему занадто делікатною. При цьому, відомо, що жінки страждають від синдрому в 2-3 рази частіше, ніж чоловіки, і зазвичай їх рівень дискомфорту і болю також вище. Згідно зі статистикою, проблема зазвичай з'являється в підлітковому віці і турбує протягом тривалого часу.

У даній публікації ми розглянемо актуальну інформацію про синдром подразненого кишечника, гіпотези щодо  його виникнення та сучасну класифікацію. Дізнаємося, виліковний чи синдром подразненого кишечника?

Що таке синдром подразненого кишечнику?

Для кращого розуміння проблеми нагадаємо, що стінки кишечника вистелені шарами м'язів, які скорочуються і розслабляються, коли їжа проходить зі шлунка через кишечник в пряму кишку. У належному стані ці м'язи скорочуються і розслаблюються з узгодженою швидкістю. Ці рухи мають свій ритм і називаються моторикою.

кишківник

Синдром подразненого кишечника є хронічним функціональним захворюванням травної системи, що характеризується різними болями в животі та порушеннями випорожнень. Багато людей довгий час страждають від проблем з шлунково-кишковим трактом без будь-яких виявлених патологій у аналізах або результатах інструментальної діагностики. Таку сукупність симптомів медичний світ вирішив назвати «кишковим неврозом», виходячи з припущення, що це психічний розлад. Перша згадка про цю недугу з'явилося в кінці 19-го століття, але тільки близько десятка років тому воно було детально описано.
           СРК є поширеним розладом, яке може тривати все життя.
У минулому багато лікарів недооцінювали пацієнтів, які скаржилися на кишечник, і недбало відхиляли їх на підставі психічної природи захворювання. В даний час відомо, що синдром не є психічним захворюванням. Він викликаний порушеннями активності кишкової мускулатури та супроводжується рядом дискомфортних симптомів, що викликають занепокоєння та депресію.

Причини синдрому подразненого кишечника

Причини виникнення даного розладу достовірно невідомі. Навіть після багаторічних досліджень і аналізів синдром не має доведених критеріїв, тому його важко діагностувати. Зазвичай, діагноз пацієнту ставлять після негативних показників на інші захворювання. Однак виявлені деякі найбільш ймовірні фактори, які можуть сприяти формуванню проблеми:

  • Деякі дослідники пов'язують синдром з порушеннями м'язових нервів в кишечнику або центральної нервової системи, які впливають на функцію товстої кишки.
  • Інші дослідники пов'язують синдром з інфекціями (наприклад, гострий напад інфекційної діареї) або наслідками прийому антибіотиків, які впливають на кишкову мікрофлору.
  • Надмірне використання проносних або діарея також можуть сприяти виникненню проблеми.
  • Гормональні зміни, особливо у жінок.
  • Посилена або уповільнена моторна відповідь товстої кишки, стимульована деякими ліками, гормонами і навіть їжею.
  • Відсутність координації між сигналами мозку і травною системою може призвести до того, що організм буде більше реагувати на нормальні зміни, що виникають під час процесу травлення.
  • У деяких пацієнтів із захворюваннями подразненого кишечника також спостерігається підвищена проникність слизової оболонки кишечника.
  • Синдром також пов'язаний з психікою, оскільки часто діагностується у пацієнтів з депресією, занепокоєнням, розладами особистості.

В цілому, сучасна гіпотеза полягає в тому, поява СПК викликана поєднанням фізіологічних та психічних факторів. Фізіологічні фактори включають гіперчутливість або непереносимість деяких харчових продуктів, чутливість до кишкового болю або чутливість до розтягування при переїданні. Ментальними факторами, які можуть бути перетворені в кишкові порушення, є стрес, депресія, дратівливість, неспокій, тривога. Причина, ймовірно, полягає в тому, що в кишечнику знаходиться незалежна нервова система, яка включає в себе більше нервових клітин, ніж спинний мозок, і більше нейронів, ніж будь-яка нецентральних нервова система. Немає наукових доказів, що підтверджують гіпотезу, але багато пацієнтів відзначають стихання симптомів в періоди спокою. Це підводить нас до ряду факторів ризику:

  • Вік від 20 до 45 років;
  • Жіноча стать;
  • Сімейна історія проблем з кишечником;
  • Часті стреси, тривога, депресія.

синдром подразненого кишечнику

Види синдрому роздратованого кишечника

Відповідно до загальноприйнятих в даний час Римських критерієв IV, розроблених групами експертів протягом 10 років, у СПК виділяють 3 клінічні форми:

  1. Порушення транзиту. Мається на увазі порушення кишкової моторики, включаючи діарею, запор або їх чергування. У пацієнтів з таким розладом скорочення кишечника можуть бути більш сильним і тривати довше. Ці зміни прискорюють проходження їжі по травній системі, що призводить до збільшення газів, здуття і діареї. У деяких випадках відбувається зворотне: їжа рухається повільніше, а випороджнення стають твердими та сухими. Синдром чутливої кишки, на відміну від інших кишкових захворювань, не викликає запальних процесів або змін в тканинах кишечника, не збільшує ризик розвитку колоректального раку.
  2. Абдомінальний біль. Посилення болю в області живота відбувається після прийому їжі, і зменшується (але не повністю зникає) після дефекації або відходження газів. Болі характеризуються періодичністю, епізодами гострих больових нападів, які накладаються на постійний тупий біль. Локалізація за словами пацієнтів частіше спостерігається в лівій області тазу, але може носити «блукаючий» характер, або не мати чіткої локалізації. Особливістю клінічної картини є відсутність нічний симптоматики.
  3. Метеоризм. Пацієнти відчувають підвищене кишкове газоутворення, бурчання, газовиділення. Постійний дискомфорт порушує спокій і знижує впевненість в собі.

срк види

Синдром подразненого кишечника: симптоми

Ознаки подразненого кишечника варіюються від людини до людини, але більшість пацієнтів страждають від болю в животі, що супроводжується діареєю або запором. Симптоми СРК викликають виснаження і погіршення якості життя.

     1. Біль та спазми в області живота

Відчуття болю і спазмів у нижній частині живота є одним з найвідчутніших симптомів подразненого кишечника і, швидше за все, пов'язане з його підвищеною чутливістю. Зазвичай біль з'являються приблизно через годину після їжі. Впливаючи на спільну роботу мозку і кишечника, СПК викликає скорочення м'язів в кишечнику сильніше, ніж необхідно для нормального функціонування. Це і призводить до больових відчуттів. Частота болю різна: вона може турбувати протягом усього дня, декількох днів або тижнів, а потім зникати і повертатися знову.

     2. Підвищене газоутворення

Згідно з однією із сучасних теорій, синдром викликає бактеріальний дисбаланс в кишечнику. І деякі мікроорганізми виробляють певні токсини, відповідальні за виділення надмірної кількості газів. Інша теорія, полягає в тому, що кишечник у людей з СПК менш чутливий до поглинання газів і має труднощі з їх транспортуванням, що робить його більш наповненим газами.

     3. Здуття

Почуття розпирання в животі пов'язано зі скупченням газів в кишечнику. Це також може викликати відчуття припухлості шлунка та важкості. Про це явище повідомляють близько 80% всіх пацієнтів.

     4. Діарея

Діарея, поряд з болем в животі, є однією з класичних ознак синдрому подразненого кишечника. Причина цього, ймовірно, полягає в тому, що м'язи кишечника скорочуються сильніше, ніж звичайно.

     5. Запор

Існує багато причин запору, в тому числі недолік харчових волокон та стрес, але СПК також може викликати запор через більш повільну, ніж необхідно, швидкість кишкової моторики. У деяких випадках пацієнт страждає від чергування запору та діареї.

    6. Чутливість до FODMAP-продуктів

FODMAP – це коротколанцюгові вуглеводи, які деяким людям важко перетравлювати. Багато пацієнтів з СРК чутливі до цієї групи продуктів (пшениця, часник, цибуля, бобові, лактоза). У багатьох випадках така їжа призводить до бродіння і розвитку кишкових бактерій, що, в свою чергу, може привести до запалення або подразнення кишечника.

     7. Втома

Дослідження 2016 року, показало, що відчуття втоми або виснаження може з'являтися поряд з іншими симптомами у людей з синдром подразненого кишечнику. Необхідні додаткові дослідження в цій області, оскільки механізм, що викликає розлад, досі незрозумілий.

     8. Почуття неспокою

Нервова система в організмі контролює кишечник, а також реагує на психічне напруження, яке створює зв'язок між двома системами. Ці відносини працюють в двох напрямках: стресові відчуття можуть погіршити симптоми СПК, а дискомфортні симптоми можуть призвести до психічного стресу.

До інших ознак, які проявляються лише у деяких пацієнтів, відносять слиз в фекаліях, часту потребу в випорожненні, яке іноді не приносить полегшення.

симптоми спк

Симптоми синдрому подразненої кишки найчастіше вперше розвиваються у віці 20-30 років. Вони не є постійними, але мають тенденцію з'являтися у вигляді спазмів. Можуть пройти місяці без будь-яких симптомів, а потім вони можуть раптово повернутися. Спалах часто настає після вживання певних продуктів або в періоди стресу. Ці фактори називають тригерами. В їх число входять:

  • Деякі продукти: шоколад, спеції, жири, фрукти, боби, капуста, брокколі, молоко, газовані напої, алкоголь;
  • Психологічний стрес;
  • Гормональні зміни, особливо у жінок в період менструального циклу.

Незважаючи на дискомфорт від постійних симптомів, які можуть змінюватися щодня, жоден з них не є небезпечним для життя.

Чи можлива діагностика СПК?

Діагноз синдром подразненого кишечника ставиться відповідно до загальноприйнятих Римських критерієв IV, які детально описують клінічні критерії. Ознаки повинні тривати не менше 3-х місяців. Діагностика проходить на основі медичного опитування, в ході якого лікар отримує історію хвороби пацієнта і проводить фізичне обстеження. Оскільки розлад не викликає конкретних змін в організмі, то діагноз зазвичай грунтується шляхом заперечення інших захворювань. Для цього рекомендується виконати ряд аналізів і досліджень:

  • Ендоскопічне дослідження нижніх відділів травного тракту;
  • УЗД черевної порожнини;
  • Тест на непереносимість лактози та глютену;
  • Загальний аналіз крові;
  • Аналіз калу на дисбактеріоз;
  • Аналіз калу на паразитів.

кишечник

Синдром подразненого кишечнику: лікування

На сьогоднішній день не існує ліків при синдромі подразненого кишечника. І терапія спрямована на зменшення частоти та інтенсивності симптомів. Встановлено, що повністю вилікувати синдром подразненого кишечника неможливо, але спеціальна дієта і зміна способу життя допомагає контролювати захворювання. Лікування повинно здійснюватися відразу на декількох рівнях. Вони включають прийом лікарських препаратів для контролю симптомів, роботу над психологічним станом і дотримання певного раціону харчування. Не існує конкретної схеми лікування синдрому подразненого кишечника, кожному пацієнтові необхідно стежити за індивідуальними ознаками і реакцією свого організму на їжу, життєві ситуації і фізичну активність. Тільки ці спостереження допоможуть успішно жити з даними розладом.

Медикаментозне лікування СПК

Лікарські препарати здатні значно полегшити більшість симптомів СРК, але не допоможуть запобігти їх повернення. Правильні медикаменти відповідно до симптомів призначить лікар гастроентеролог.

Симптом

Лікарський препарат

Діарея

Ентерол

Лоперамід

Імодіум

Запор

Дуфалак

Піконорм

Сенадексін

Гутталакс

Піколакс

Слабілакс

Метеоризм

Еспумізан

Газоспазам

Мовеспазм

Мотилігас

Ентероспазміл

Насіння кропу

Дисбактеріоз

Неофлорум

Біфідумбактерин

Лінекс

Лактовіт

Лактіалє

Пробіз

 

Додатково до медикаментозної терапії рекомендується використання ефірних масел та лікарських трав. Так, масло м'яти перцевої пригнічує шлунково-кишкові скорочення і позбавляє від зайвих газів. Корисні фіточаї з валеріаною, масло розмарину та меліси.

2262,53575,6948

 

Подолання психічного стресу

Майже всі люди з синдромом подразненого кишечника повідомляють про емоційні і психічні проблеми, включаючи занепокоєння, втому, відчуття ворожості, депресію та проблеми зі сном. Різні теорії пов'язують психологічні чинники з симптомами синдрому. Це може пояснити збільшення болю в животі і нерегулярні функції кишечника, які більшість людей відчувають в моменти емоційного стресу. Методи лікування психологічних чинників різні:

  • Робота з психотерапевтом;
  • Фізичні вправи, йога, масаж та медитація;
  • Дихальні техніки;
  • Прослуховування музики;
  • Ароматерапія;
  • Інші види розслаблення.

Правила харчової поведінки при синдромі подразненого кишечника

Харчування відіграє дуже важливу роль в погіршенні або зменшенні симптомів при синдромі подразненого кишечника. Бажано регулярно харчуватися і не пропускати прийоми їжі.

  • Більше харчових волокон. Волокна допомагають запобігти запору, але можуть збільшити діарею, метеоризм та спазми. Бажано почати прийом з невеликої кількості клітковини і поступово збільшувати протягом декількох тижнів. Якщо симптоми погіршаться, зверніться до лікаря і дієтолога. Якщо споживання харчових волокон послаблює симптоми, ефективні результати будуть досягнуті при регулярному вживанні продуктів з високим вмістом клітковини і великою кількістю рідини.
  • Уникайте проблемних продуктів. Не їжте їжу, яка посилює симптоми захворювання. До неї відносять алкоголь, шоколад, кофеїн, гостру їжу, фруктові соки, свіжі фрукти та овочі, молочні продукти, брокколі, капусту, штучні підсолоджувачі (сорбіт, маніт).
  • Остерігайтеся молочних продуктів при наявності непереносимості лактози. Спробуйте замінити молоко на безлактознуе або використовуйте травні ферменти (лактід, лактін). Рекомендується вживати молочні продукти в невеликих кількостях або в поєднанні з іншими продуктами, щоб уповільнити травлення. Іноді краще повністю відмовитися від цільних молочних продуктів.
  • Пийте багато води. Намагайтеся випивати не менше 8-10 склянок рідини в день.
  • Їжте регулярно. Це допоможе підтримувати правильну моторику кишечника. Не пропускайте прийоми їжі і намагайтеся їсти кожен день приблизно в один і той же час. Часте вживання невеликих порцій їжі допоможе полегшити симптоми діареї, а вживання великої кількості продуктів з високим вмістом клітковини послабить симптоми запору.
  • Ведіть щоденник харчування. Ведення обліку продуктів, які ви їсте, і їх наслідків допоможе визначити проблемні та відповідні продукти харчування. Не існує дієти для роздратованого кишечника, яка б підходила всім, тому кожен повинен пройти шлях проб і помилок, щоб визначити оптимальний раціон.

дієта при спк

FODMAP дієта при синдромі подразненого кишечника

В останні роки з'являється все більше доказів ефективності лікування подразненого кишечника за допомогою дієти з низьким вмістом вуглеводів FODMAP. Сенс полягає у відмові від вживання вуглеводів, які в повному обсязі всмоктуються в тонкій кишці. Ці компоненти погано засвоюються і можуть зброджуватися кишковими бактеріями, що призводить до появи газів, здуття і порушення моторики шлунково-кишкового тракту.

Тип продуктів

Продукти з высоким вмістом FODMAP

(допустимі)

Продукти з низьким вмістом FODMAP

(не слід вживати)

Молоко

Коров'яче, козине та соєве молоко, сгущене молоко

Мигдальне, кокосове, рисове, вівсяне молоко

Йогурт

Йогурт из коров'ячого молока

 

Сир

Чедер, моцарела, пармезан, фета

Білий сир, рікота

Молочні продукти

Вершки, морозиво, заморожений йогурт

Вершкове масло

Фрукти

Яблуко, груша, вишня, малина, черніка, кавун, персик, нектарин, слива, абрикос, сушені сливи, манго, папайя, хурма

Банан, полуниця, диня, виноград, лимон, грейпфрут, ківі, ананас

Овочі

Артишок, спаржа, капуста, лук, часник, гриби, гарбуз, зелений перець

Огірок, помідор, морква, червоний перець, салат, шпинат, цукіні, ростки квасолі, баклажани, зелена фасоль, картопля

Злаки

Пшениця, жито, ячмінь

Вівсянка, коричневий рис, кіноа, кукурудза, хліб та крекери без глютену

Бобові

Нут, квасоля, чечевиця, соя

 

Горіхи та насіння

Фісташки

Мигдаль, кедрові горішки, волоські, макадамія

Підсолоджувачі

Мед, кукурудзяний сироп, сорбіт, маніт, ксиліт, мальтіт

Цукор, глюкоза, сахароза, кленовый сироп

Білкова їжа

 

Курка, індичка, риба, яйця, яловичина

Олія

 

Оливкова, рапсова олія

 

Таким чином, лікування синдрому подразненого кишечника вимагає індивідуальних зусиль кожного пацієнта, щоб знайти свій особистий рецепт від цього розладу, оскільки медицина на сучасному етапі розвитку не може вилікувати СПК. Але будь-які зміни в способі життя і харчові звички повинні вводитися поступово, щоб організм міг адаптуватися до змін.

Здоров'я безцінне – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю і турботою.

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я  Інформація у статті має виключно ознайомлювальний характер. Адміністрація сайту mypharmacy.com.ua не несе відповідальності за будь-які прямі чи опосередковані наслідки, що виникли в результаті використання інформації на сайті.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах