Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Котяча терапія: що говорить медицина? 03/01/2020

Котяча терапія: що говорить медицина?

Котики, кішечки, котенята... Вони пухнасті, милі і незалежні, у них закоханий весь світовий інтернет. Кожен власник цього пухнастого створіння може годинами розповідати про те, як грається і вигадливо спить його кішка, але виявляється, що наявність пухнастиків в будинку не тільки підвищує настрій, але й приносить чимало дивовижних переваг для здоров'я. Більшість людей, що є сусідами з кішкою, не розуміють, наскільки корисно їх спілкування для здоров'я.
Як стверджують котовласники, сидіти з мурликою в кінці напруженого дня – це найкращий заспокійливий масаж для душі.
Крім свідчень власників котів, існують також наукові докази того, що спілкування з пухнастим сусідом насправді корисно для здоров'я людини.

Наукове дослідження, опубліковане в журналі Animal Cognition в 2015 році, стверджує, що домашні кішки володіють емпатією. Вони здатні розрізняти вирази обличчя людей та емоційні сигнали, реагуючи на них індивідуальним чином в залежності від свого темпераменту. На цьому заснована кототерапія, що набирає в популярність в Україні, про медичне обґрунтуванні якої поговоримо в даній публікації.

Опитування, проведене благодійною організацією «Котячий захист» в Великобританії в 2011 році, показав, що 87% власників кішок відчувають загальне поліпшення самопочуття, а 76% повідомили, що їх кішки допомагають їм впоратися з щоденним стресом.

вплив кішок на здоровья

Вплив кішок на серцево-судинну систему людини

Дослідження, проведене в Університеті Міннесоти, показало, що ризик смерті від серцево-судинних захворювань був на 30-40% вище у людей, які не мали кішок. Крім того, у них підвищувалася ймовірність смерті від раптового серцевого нападу. Інші вчені припустили, що сусідство з мурликою може бути еквівалентно дієті з низьким вмістом натрію, коли мова йде про зниження ризику серцевих захворювань. Крім того, спілкування з кішкою доведено знижує артеріальний тиск і рекомендується для людей з гіпертонією.

Вплив котів на імунну систему

Виявляється, що з усіх домашніх вихованців, тільки спілкування  з кішкою дає нашій імунній системі значний поштовх для зміцнення. Люди, які живуть з чотириногим, насолоджуються годинами ігор, позитивних емоцій та фізичною активністю разом з ним, володіють міцнішим імунітетом. Кішка відчуває, коли господареві погано, вона може прийти і втішити під час хвороби. Оскільки температура її тіла на три градуси більше, ніж у людини (приблизно 38-39°С) вона може надавати зігріваючий та протизапальний ефект краще будь-якої грілки. Домашній улюбленець з легкістю зігріє під час простудного ознобу і надасть сил для одужання.

Алергія та проблеми з диханням

Унікальний та глибокий емоційний зв'язок між дітьми і кішками, які зростають разом, являє собою не просто гру, а й має значну користь для здоров'я дитини. Діти, які ростуть в середовищі хвостатих вихованців, виробляють з дитинства захист до алергенів і поширеним респіраторним проблем, включаючи астму. Доведено, що ймовірність розвитку астми знижується у тих, хто з початку свого життя перебував поруч з кішкою. Як пояснюють дослідники, ефект може бути пов'язаний з тим, що у цих немовлят формуються рясні популяції двох кишкових бактерій – Ruminococcus та Oscillospira, які, ймовірно, надають захисну дію. Деякі автори вважають, що взаємодія з котами сприяє засвоєнню дітьми сіалової кислоти, яка не зустрічається в організмі людини природним чином, але, як передбачається, регулює запальні реакції.

У 2002 році Національні інститути охорони здоров'я США опублікували дані, які показали, що діти у віці до одного року, що живуть з кішкою, рідше страждають від будь-яких видів алергії, наприклад на пилових кліщів, амброзію, цвітіння трав, а не тільки від алергії на домашніх тварин. І хоча котячий паразит Toxoplasma gondii становить загрозу для маленьких дітей, експерти стверджують, що за дотримання правил гігієни та регулярного прибирання котячого туалету, приводів для хвилювань не повинно бути.

вплив котів на людину

Кішки допомагають знизити рівень холестерину та тригліцеридів у крові

Поєднання певної дієти та фізичних вправ є кращим рішенням для зниження рівня холестерину та тригліцеридів в нашому організмі, які складаються з жирових запасів. Несподівано для всіх ще в 1992 році було виявлено, що у людей з домашніми тваринами був нижчий рівень холестерину, ніж у тих, у кого їх не було. Пізніше вчені з Канади підтвердили цю гіпотезу і показали, що пухнастий друг допомагає боротися з холестерином краще, ніж деякі з представлених на сучасному ринку препаратів.

Вплив котів на здоров'я м'язів та кісткових структур

Муркотіння котів створює вібрації з частотою 20-140 Гц. Як відомо, частоти в діапазоні 18-35 Гц мають лікувальний вплив та позитивно впливають на рухливість суглобів після травм. Кістки найкраще загоюються на частотах 25 та 50 Гц. Інфекції та набряки також виліковуються швидше в цьому частотному діапазоні. У зв'язку з цим, вчені почали говорити про те, як котяче муркотіння може допомогти людям з подібними проблемами, що підтверджують численні господарі вихованців.

Муркотіння кішки – це один з найвтішніших звуків у світі, який небезпідставно здавна асоціювався з терапевтичною здатністю загоєння м'язів та кісток людини.

муркотіння кота

Зменшення занепокоєння та стресу

Напружений спосіб життя, який відчувають багато хто з нас сьогодні, включає у себе довгі години роботи та дуже мало живого спілкування з друзями та коханими. У цій реальності спілкування та ігри з домашніми вихованцями додають в наше життя ті цінності, які можуть бути втрачені в повсякденній суєті, даруючи посмішку, творчий потенціал і позитивні емоції. Пухнасті «цілителі» відволікають від повсякденних турбот, надаючи моменти полегшення та повного розслаблення, сприяючи зниженню рівня тривоги та стресу. Доброзичливе спілкування з кішкою насправді стимулює викид заспокійливих хімічних речовин у вашому організмі, які знижують рівень стресу і занепокоєння.

Навіть перегляд відеороликів з котиками в інтернеті (іноді й в робочі години) має потужну емоційну віддачу і, насправді, може допомогти співробітникові потім виконувати складні завдання. До цих висновків прийшли вчені з Університету Індіани в Блумінгтоні. В експерименті брало участь понад 7 тис. осіб, які відзначали приплив енергії та позитивних емоцій після такої прокрастинації. Виявляється, всі ці години, проведені на YouTube, дійсно приносили користь здоров'ю.

Поліпшення настрою та боротьба з депресією

Хоча існує клеймо про те, що коти самостійні та нетовариські тварини, кожен власник хвостатого знає, що це не так. Кішки люблять проводити час зі своїми «людьми», з нетерпінням чекаючи їх повернення додому, знаходячи кожного разу незвичайні способи виразити свою увагу. Любов та спілкування з кішками допомагає відчувати себе краще, посміхатися, зменшити почуття самотності та депресії.

Кілька досліджень у Великій Британії показали, що люди (особливо жінки) вважають за краще спати зі своїми кішками, а не зі своїми партнерами, і навіть повідомляють, що спали краще поруч з вихованцем, ніж з коханою людиною.

сон з котом

Коти допоможуть зберегти ясність розуму в старості

Багато вчених визнають перспективність використання домашніх тварин в якості альтернативи або доповнення до лікарських засобів для поліпшення когнітивних функцій, мови, рухових навичок, настрою і, отже, поліпшення якості життя людей з деменцією. Це не тільки допоможе батькам дорослих дітей уникнути самотності, а й допомогти їм уповільнити процеси деменції мозку за допомогою прагнення до пізнання нової інформації і підвищення рівня відповідальності. Так, у літніх котовласників виникає необхідність читати ветеринарну літературу, досліджувати та аналізувати поведінку тварини, дізнаватися способи догляду тощо. У поєднанні з новими обов'язками, доданими до їх життя, люди похилого віку знову відчувають себе потрібними та активними, даючи енергію для виконання інших повсякденних завдань.Міжнародна федерація з проблем старіння визнає «широкі та терапевтичні переваги для літніх людей, що надаються домашніми тваринами ... і пов'язаний з цим позитивний соціальний та економічний вплив на місцеві громади та суспільство в цілому».

вплив котів на людей похилого віку

Вплив домашнього вихованця на дітей

Давно відомо, що соціальна підтримка, яка надається пухнастим вихованцем, може спонукати соромливих дітей до більш активного пізнання навколишнього середовища, породжувати почуття безпеки та впевненості в собі завдяки своїм моделям відносини з домашнім улюбленцем. Кішки також допомагають поліпшити поведінку та соціальну взаємодію у дітей з розладами розвитку, які впливають на їх здатність розпізнавати емоції інших тв реагувати на них відповідним чином. Одне з зарубіжних медичних досліджень показало, що діти з аутичними порушеннями демонстрували поліпшення соціальної поведінки, взаємодіючи з кошенятами, які забезпечували цінну емоційну підтримку.

вплив кішок на дітей

Як щодо токсоплазмозу? Токсоплазмоз – це грипоподібне захворювання, що викликається одноклітинним паразитом Toxoplasma gondii. Воно проходить, як правило, без лікування, але у деяких людей можуть виникнути більш серйозні ускладнення, такі як енцефаліт та проблеми з розвитком. Вагітні жінки і люди з порушеною імунною системою схильні до вищого ризику розвитку серйозних ускладнень зі здоров'ям при токсоплазмозі. У той час, як у більшості людей, які страждають на це захворювання, немає симптомів, у деяких можуть розвинутися симптоми грипу, що включають ломоту в тілі, головний біль, лихоманку, втому. Симптоми часто тривають протягом місяця або довше. Людина може заразитися котячим паразитом при вживанні в їжу недоварених продуктів та зараженої води, використанні брудного посуду, поганої гігієни рук, через пероральне попадання інфікованих котячих фекалій. Однак, хороша гігієна та ретельна термічна обробка їжі запобіжать передачі токсоплазмозу.

токсоплазмоз

Кототерапія або цілюща сила муркотіння

Всі знають, що домашні тварини здатні зробити наше життя більш позитивним, активним та добрим. І в поєднанні з науковими доказами цього не так давно з'явився особливий оздоровчий напрямок – кототерапія. Хоча наші вчені скептично ставляться до цієї методики, в західних країнах вона цілком визнана навіть офіційною медициною. Кототерапія, звичайно, є допоміжним засобом лікування і не претендує замінити сучасні лікарські медикаменти.

Терапія за допомогою тварин не означає, що кішка попросить вас лягти на кушетку та розповісти про своє сумне дитинство. Цей метод використовує емоційний зв'язок людини з твариною. Дивовижна та інтелектуальна поведінка кішок, дійсно, схожа на поведінку людини. Можливо, через це спілкування з чотирилапим набирає таку популярність в області емоційного здоров'я.
Кототерапія – це лікування різних фізичних та неврологічних порушень за допомогою спілкування з кішками.
У західних країнах широко поширені різні центри допомоги людям за допомогою спеціально навчених тварин. Раніше вважалося, що собаки та коні краще за всіх справляються з цим завданням, але останнім часом перевагу віддають кішкам. Насправді, невеликий нявкаючий звірок є ідеальною терапевтичною твариною для літніх людей та дітей. Пухнастики користуються популярністю в будинках для людей похилого віку, втішають пацієнтів в лікарнях та особливо очікувані в дитячих відділеннях. Відзначено, що їх спілкування з хворими Альцгеймером часто стимулює у них повернення пам'яті і ясність розуму.

кототерапия

Терапевтична кішка може бути будь-якої породи та розміру. Єдиною найбільш важливою характеристикою хвостатого «доктора» є його темперамент. Хороша терапевтична кішка повинна бути дуже доброзичливою, терплячою, ніжною в будь-який час і спокійною в будь-якій ситуації, навіть при незграбному зверненні. Котеня навчають допомагати хворим людям, щоб забезпечувати прихильність та комфорт, і використовують як частину схеми медичного лікування.

Якщо ви переживаєте стресові або депресивні часи, «кішкотерапія» може бути чудовим варіантом. Цікаво також, що деякі роботодавці дозволяють брати з собою вихованців для емоційної підтримки, знаючи, що ті допоможуть їм підвищити задоволеність співробітників та їх продуктивність.

В Україні на сьогоднішній день відкриваються різні кафе та центри кототерапії. Часто вони засновані на базі благодійних притулків для тварин з метою прожитку та поліпшення умов проживання своїх підопічних. Так, наприклад, в Києві можна провести час з користю та задоволенням, попивши кави з котиками або прийти на заняття йогою з пухнастиками. Головне пам'ятати, що ми відповідаємо за тих, кого приручили.

котокафе

Здоров'я безцінне бережіть себе!
Моя Аптека з любов'ю і турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах