Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Тромбоз глубоких вен: симптомы, причины, лечение 17/08/2021

Тромбоз глубоких вен: симптомы, причины, лечение

Одним з ускладнень варикозної хвороби є поява згустків крові в глибоких венах. Тромб, що утворився, перешкоджає відтоку крові через вену, а відрив згустку великого розміру може повністю заблокувати кровотік, приводячи до летального результату. Ця прихована небезпека часто не має ознак, тому більшість людей не підозрюють про проблему. Тромбоз вен спостерігається у 10-20% всього населення світу, а приблизно 3-15% пацієнтів, які не отримали належного лікування, помирають від попадання тромбу в легені.

Що ж таке тромбоз глибоких вен? Які ознаки та симптоми тромбозу? Які аналізи здають при тромбозі? Що не можна робити при тромбозі? Як сьогодні лікують тромбоз глибоких вен?

     ЗМІСТ:

Тромбоз вен: що це?

Тромбоз глибоких вен (ТГВ) – це захворювання, при якому в просвіті глибоких вен утворюються згустки крові (тромби). Найчастіше це є проявом ускладнень варикозного розширення вен нижніх кінцівок. Тромб може утворитися в будь-якому віці, він може бути обмеженої локалізації або пересуватися.

Згусток перешкоджає відтоку крові, порушуючи функцію венозних клапанів, і може стати причиною багатьох ускладнень на місцевому рівні. Справжня небезпека починає зростати, коли тромб починає рухатися від вени на нозі до легень і перетворюється в тромбоемболію легеневої артерії – стан, який загрожує негайною смертю без будь-якого попередження.

тромбоз глибоких вен

Симптоми тромбозу глибоких вен

Приблизно у половини пацієнтів з тромбозом глибоких вен ніяких ознак захворювання не виявляється. В цьому криється найбільша небезпека цієї хвороби. Інші можуть відчувати загальні симптоми, які важко пов'язати з появою згустків, наприклад:

  • Біль і припухлість однієї з кінцівок;
  • Відчуття тяжкості в ураженому місці;
  • Тепла на дотик шкіра в області тромбу;
  • Збільшення розміру вен, розташованих близько до шкіри;
  • Почервоніння шкіри в області ніг;
  • М'язові судоми;
  • Відчуття болю може виникати при згинанні стопи до коліна;
  • Біль у грудях або утруднене дихання, що виникає при попаданні тромбу в легені.

У рідкісних випадках розвивається гостре запалення. В цьому випадку литковий м'яз набухає, стає гарячим та починає боліти. Залежно від області ураження такі симптоми можуть виникати в стегні, щиколотці або стопі.
Деякі згустки можуть тверднути, перетворюючись в рубцеву тканину, яка може пошкодити вену. В результаті скупчення рідини може привести до набрякання щиколотки та поширення набряку по нозі до стегна. Набряк посилюється в кінці дня через дію сили тяжіння і проходить вночі, коли ноги знаходяться в горизонтальному положенні.

Зміна кольору шкіри (зазвичай вище щиколотки) є результатом виходу червоних кров'яних тілець (еритроцитів) з вени під шкіру. Шкіра, яка змінила колір стає вкрай вразливою, тому навіть невелика подряпина або удар може викликати незагойну виразку.

симптоми тромбозу вен

Причини тромбозу глибоких вен

Відсутність рухливості. Коли тіло не рухається, кров має тенденцію накопичуватися в нижніх кінцівках, особливо в області литок. У певних ситуаціях людина може перебувати тривалий час в умовах нерухомості, наприклад, в період відновлення після операції, при паралічі, частих подорожах на далекі відстані. Це сильно уповільнює кровотік і збільшується ризик ТГВ.

Госпіталізація. Тромбози можуть виникнути під час хвороби, яка приковує до ліжка на довгий час, або в післяопераційний період. Ризик появи згустків крові залежить від характеру операції та причини госпіталізації. Він сильно збільшується в наступних випадках:

  • операції тривалістю 90 хвилин і більше;
  • операцій на нозі, тазу або животі тривалістю 60 хвилин;
  • прикутість до ліжка, проведення більшої частини дня в ліжку або сидячи на стільці протягом 3-х або більше днів.

Коли пацієнта з груп ризику госпіталізують, то повинна проводитися оцінка ризику виникнення кровоносних тромбів і, при необхідності, призначатися профілактичне лікування тромбозу.

Травма кровоносних судин. Пошкодження стінки кровоносної судини може призвести до утворення тромбу. Вони можуть бути пошкоджені в результаті травми, наприклад перелому кістки або розриву м'язів. Пошкодження кровоносних судин під час операції також може призвести до утворення тромбу, особливо при операціях на нижній частині тіла.

Певні захворювання і методи їх лікування. Ризик тромбозу глибоких вен збільшується при таких захворюваннях і методах їх лікування:

  • Хіміотерапія або променева терапія при раку;
  • Захворювання серця і легенів;
  • Інфекційні захворювання, наприклад жовтяниця;
  • Запальні захворювання, наприклад, артрит;
  • Тромбофілія, хвороба пов'язана з гіперкоагуляцією та підвищеною схильністю до утворення тромбів.
  • Синдром Хьюза – аутоімунне захворювання, при якому антитіла атакують білки і жири в крові людини. Захворювання характеризується підвищеною густотою кров'ю і схильністю до утворення тромбів.

Вагітність. Для запобігання надмірній крововтраті під час пологів у жінок змінюються параметри згортання крові. За деякими оцінками, в однієї з 1000 жінок під час вагітності розвивається тромбоз глибоких вен.

Протизаплідні і замісна гормональна терапія. Деякі протизаплідні таблетки, а також замісна гормональна терапія містять гормон естроген, який сприяє збільшенню кількості тромбів. Протизаплідні таблетки, що містять тільки прогестерон, не є фактором ризику. Жінки старше 35 років, які на тлі прийому протизаплідні таблетки ще й курять, мають більш високий ризик розвитку тромбозу глибоких вен в порівнянні з жінками, які не курять.

Хто входить до групи ризику?

Тромбоз глибоких вен може виникнути в будь-якому віці, але його частота збільшується з віком. Крім віку до чинників ризику появи цього захворювання відносяться:

  • Сімейний анамнез тромбозу глибоких вен;
  • Серцева недостатність;
  • Порушення згортання крові;
  • Онкологічні захворювання;
  • Тривалий період відсутності фізичної активності;
  • Робота в стоячому положенні;
  • Надмірна вага або ожиріння;
  • Прийом протизаплідних таблеток;
  • Вагітність і недавні пологи;
  • Похилий вік, особливо жінки в постменопаузальному періоді;
  • Куріння.

причины тромбоза

Тромбоз глибоких вен: ускладнення

Існує два основних ускладнення після тромбозу глибоких вен: легенева емболія та посттромботичний синдром.

Легенева емболія. Це найбільш серйозне ускладнення ТГВ. Вона виникає, коли частина згустку крові відділяється від вени, потрапляє в кровотік і блокує кровоносні судини в легенях. Поєднання тромбозу глибоких вен з тромбоемболією легеневої артерії називається венозною тромбоемболією (ВТЕ). Цей стан може бути небезпечним для життя. Невелика тромбоемболія легеневої артерії може взагалі не викликати жодних симптомів, а емболія середнього розміру може викликати утруднене дихання і біль в грудях. Великий згусток крові може викликати колапс легенів і серцеву недостатність. При відсутності лікування тромбозу глибоких вен з великою ймовірністю розвинеться важка тромбоемболія легеневої артерії, яка викличе серйозні симптоми і навіть смерть.

Посттромботичний синдром часто зустрічається у людей з тромбозом глибоких вен. Це означає пошкодження великогомілкової кістки через закупорку вени тромбом та підвищення артеріального тиску, а також припливу крові до неглибоких вен. Симптоми синдрому включають сильний біль в нозі, хронічний набряк, почервоніння шкіри, виразки.

Тромбоз глибоких вен – це захворювання, яке потребує негайного та якісного лікування. Отримання вчасної допомоги знижує ризик розвитку ускладнень.

ускладнення тромбозу вен

Діагностика тромбозу глибоких вен

При підозрі на тромбоз глибоких вен слід негайно звернутися до лікаря кардіолога або флебологу. Для постановки діагнозу «тромбоз», крім опитування пацієнта, будуть потрібні медичні дослідження і деякі аналізи на тромбоз.

  • УЗДС. Основним методом діагностики тромбозу глибоких вен на сьогодні є ультразвукове дуплексне сканування. При УЗДС неінвазивно можна визначити місцезнаходження тромбу, його розміри, стан (прикріплений він до стінок або дрейфує по вені).
  • D-димер в крові. Унікальний аналіз крові, який може ідентифікувати частинки, які були відокремлені від згустку крові і вільно переміщаються в кровотоці. Чим більша кількість дрейфуючих частин, тим більше ризик утворення тромбу у вені.
  • Венограмма. Коли тест на D-димер та УЗД не є однозначними, проводиться катетеризація вени, під час якої в вену ноги вводиться спеціальний барвник. Після введення катетера потік введеного барвника буде спостерігатися за допомогою рентгенівського випромінювання. При наявності утрудненого кровотоку буде змінюватися тип фарбування.

діагностика тромбозу вен

Тромбоз глибоких вен: види лікування і профілактика

Цілі лікування тромбозу глибоких вен полягають у припиненні зростання тромбу та запобігання його відриву від вени. Це мінімізує ризик тромбоемболії легеневої артерії та інших небезпечних для життя ускладнень.

У більшості випадків для лікування тромбозу глибоких вен використовують медичні препарати проти згортання крові та компресійну білизну як допоміжний метод. У більш важких випадках порушення кровотоку може знадобитися оперативне втручання.

Фармакологічне лікування тромбозу

Основу лікарської терапії складають антикоагулянти (розріджують кров, перешкоджають збільшенню тромбу), фібринолітики та тромболітики (розчиняють вже наявні згустки), антиатеросклеротичні препарати (знижують рівень холестерину). При необхідності для боротьби з симптомами можуть знадобитися знеболюючі, протизапальні та кардіотонічні засоби, вітаміни, мінерали та інше. Мінімальна тривалість лікування становить від 3 до 6 місяців.

Антикоагулянти зменшують утворення тромбів, запобігають росту існуючих тромбів і допомагають запобігти руйнуванню частинок згустку, які можуть бути перенесені у віддалені органи. Для лікування тромбозу глибоких вен застосовуються препарати на основі варфарину та ривароксабану, що відпускаються тільки за рецептом лікаря. Гепарин зазвичай призначають в якості початкового лікування, оскільки його дія проявляється негайно і запобігає утворенню тромбів в подальшому. Варфарин використовують для продовження лікування та запобігання утворенню нових тромбів. Ривароксабан розроблений для запобігання емболічного венозного тромбозу в групах ризику.

64455,64254,55832

Компресійна білизна

Компресійні панчохи і колготи використовуються для додаткового лікування тромбозу. Вони створюють зовнішній механічний тиск на вени, зменшує застійні явища та прискорюють кровообіг. Використання еластичної білизни може запобігти болю та набряку, знизити ризик розвитку виразки. Шкарпетки створюють зовнішній тиск на стопу, яке врівноважує високий внутрішньовенний тиск, який створюється через наявність згустку. Еластичні шкарпетки можуть навіть запобігти посттромботичному синдрому, який означає пошкодження тканин шкіри через закупорку тромбів та підвищення артеріального тиску.

Слід проконсультуватися з фахівцем, щоб правильно підібрати виріб. Панчохи носять протягом всього часу неспання і знімають тільки перед сном. Їх слід носити не менше 2-х років, оскільки симптоми посттромботичного синдрому можуть розвиватися протягом декількох місяців і навіть років після тромбозу.

компресійна білизна при тромбозі

Хірургічне лікування

Установка кава-фільтра. Коли описані вище методи лікування не запобігають росту тромбу або коли пацієнт страждає іншим захворюванням, яке не дозволяє приймати антикоагулянти, лікар може порекомендувати інвазивне лікування. Один з методів передбачає використання венозного кава-фільтра, який фільтрує згустки крові, що проходять крізь нього. Фільтрація запобігає потраплянню згустку крові в серце, а звідти в легені.

Тромбектомія. Хірургічне втручання (тромбектомія) зустрічається рідше і застосовується тільки у разі невдачі медикаментозного лікування. Процедура передбачає хірургічний розріз закупореної вени та видалення з неї згустку крові. Після закінчення операції розріз зашивають, не порушуючи кровотік по цій вені.

Тромболізис. Якщо у пацієнта спостерігається важка форма тромбозу нижніх кінцівок, застосовують найефективніший метод лікування – тромболізис. Вчасно зроблена операція дає можливість відновити повноцінний кровотік. Тромболізис проводиться тільки в стаціонарних умовах і досвідченими ендоваскулярними хірургами. У більшості випадків катетер вводиться (під місцевою анестезією) через вену за коліном до тих пір, поки не буде досягнутий згусток крові і ліки не потраплять безпосередньо в нього.

Профілактика тромбозу вен

Тромбоз глибоких вен – небезпечне захворювання, але є ряд кроків, які можна зробити самостійно, щоб знизити ризик розвитку цього смертельного захворювання.

  • Включення фізичних вправ в своє життя – одна з найздоровіших звичок, яка запобіжить проблемам з кровообігом. Якщо ви багато працюєте за столом або проводите в транспорті більше 6 годин, робіть перерви та легкі вправи, ходіть по кімнаті.
  • Важливо оптимізувати свою вагу безпечними способами схуднення.
  • Курці схильні до дуже високого рівня ризику, тому розробка стратегії відмови від куріння дуже важлива для поліпшення здоров'я і захисту організму від тромбозу глибоких вен і інших захворювань.
  • Складіть собі здорову дієту, багату фруктами, овочами, зерновими, горіхами, бобовими.

Пам'ятайте, що ваше життя і здоров'я в ваших руках.

Здоров'я безцінне – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю і турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах