Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Синдром надмірного бактеріального росту (СНБР) 17/11/2022

Синдром надмірного бактеріального росту (СНБР)

Порушення балансу мікрофлори в тонкому кишечнику є дуже поширеною проблемою зі здоров'ям, яка торкається більшості людей. Проте через складність діагностики та малу поінформованість лікарів та пацієнтів говорять про цю проблему не дуже часто. Враховуючи велику кількість шкідливих перероблених продуктів, які ми їмо сьогодні, дуже часто виникає здуття живота після кожного прийому їжі. Саме здуття живота внаслідок підвищеного газоутворення у більшості випадків сигналізує про мікробний дисбаланс у шлунково-кишковому тракті.

     ЗМІСТ:

 

Всі бактерії в організмі людини утворюють спільноти, які є частиною нормальної мікрофлори і частиною нашого імунітету. Відповідно до законів екології, чим більша біологічна різноманітність, тим вища життєстійкість людини і тим краще її здоров'я. Різноманітна екосистема має швидше відновитись після будь-яких порушень або швидше адаптуватитсь до них. Сьогодні ми знаємо, що деякі з цих бактерій в екосистемі людського організму корисні для здоров'я та необхідні для нормального функціонування, а деякі не лише не корисні, а й небезпечні. На щастя, більшість мікроорганізмів у нашому організмі є нешкідливими. Навпаки, багато з них допомагають нам перетравлювати їжу, захищатися від сторонніх вірусів і бактерій, виробляти антиоксиданти. Їхня роль також велика у формуванні імунітету всього організму, та психологічного здоров'я, адже саме вони виробляють 90% гормону щастя серотоніну. При цьому інші види мікроорганізмів можуть спричинити серйозні захворювання. Екосистема кишечника постійно прагне рівноваги або стабільного стану, протпе порушення в ній виникають постійно, порушуючи природну динаміку на завдаючи шкоди здоров'ю людини. Надмірний бактеріальний ріст в тонкому кишечнику є яскравим прикладом порушення природної динаміки мікробної екосистеми.

Що таке СНБР кишківника?

Синдром надмірного бактеріального росту (СНБР) – це розлад шлунково-кишкового тракту, при якому кількість бактерій у тонкому кишечнику перевищує норму. Це різновид дисбактеріозу кишечника, який характеризується значним збільшенням кількості бактерій (вище 105 КУО/г) або появою в тонкій кишці нетипових бактерій, які в нормі живуть у товстій кишці (Escherichia, Shigella, Pseudomonas, Aeromonas, Klebsiella, Proteus).

Що відбувається при СНБР? У нормі тонкий кишечник людини містить небагато бактерій, переважно аеробні і відносно анаеробні, тобто лактобактерії або ентерококи. Тільки при переході з нього в товсту кишку (останні метри кишківника) концентрація бактерій значно зростає. Різні захисні механізми запобігають появі аномальної мікрофлори в тонкому кишечнику: перистальтика, клапан між товстою та тонкою кишкою, секреція шлункового соку, протеолітичні та ліполітичні ферменти жовчі та підшлункової залози, а також імуноглобулін IgA. Однак, як тільки концентрація бактерій у тонкому кишечнику збільшується, там починає відбуватися посилене бродіння їжі – ферментація – це процес, при якому бактерії розщеплюють і споживають свою їжу і як побічний продукт виділяють гази. Подібний процес можна спостерігати при виготовленні пива або на кухні, коли ”піднімається” дріжджове тісто.

Оскільки чисельність бактерій у тонкій кишці відносно невелика в нормальних умовах, то сильне бродіння їжі не повинно відбуватися. Активне бродіння характерне для товстої кишки, де розкладається решта їжі, що не перетравлена в тонкій кишці. Коли бактерії розмножуються у тонкому кишечнику, вони мають доступ до більшої кількості їжі, ніж зазвичай. Тут вони починають посилено ферментувати їжу та виробляють велику кількість газів різних видів, які по-різному впливають на організм. Справа в тому, що певні штами бактерій споживають рафіновані вуглеводи і розщеплюють їх на коротколанцюгові жирні кислоти, що призводить до утворення газів, які викликають здуття живота. Існують також деякі штами бактерій, які можуть розщеплювати солі жовчних кислот, перш ніж організм використає їх сам. Жовчні солі необхідні для розщеплення жирів, а їх недолік призводить до діареї чи недостатнього засвоєння жирів. Крім посилення газоутворення, мікроорганізми виробляють шкідливі токсичні речовини, які поступово руйнують стінку тонкої кишки, а також негативно впливають на різні системи організму, включаючи нервову та імунну.

синдром надмірного бактеріально росту кишечника

Різновиди СНБР

Розрізняють три типи СНБР за типом переважаючих газів, що виробляються бактеріями:

  • Водневий – найпоширеніший тип СНБР, у якому переважаючим газом є водень. Він продукується багатьма бактеріями і часто супроводжується діареєю.
  • Метанний – газ метан виробляється переважно археями (мікроорганізмами схожими на бактерії, але які належать до іншого сімейства) як побічний продукт метаболізму за умов гіпоксії, тобто нестачі кисню. Високий вміст метану викликає уповільнення роботи перистальтики кишечника і, відповідно, у більшості випадків виникають запори, а також набряки. Цей тип становить близько 20-30% випадків СНБР.
  • Сірководневий – вважається найбільш рідкісним (близько 10%) і важкодіагностованим типом. Сірководень бере участь у діяльності різних систем організму. Це означає, що велика кількість цього газу може призвести до досить загальних симптомів, які не обмежуються тільки травною системою. Надлишок сірководню може викликати свого роду отруєння, яке супроводжується загальним нездужанням, запахом варених яєць з рота та від шкіри, а також діареєю.

Симптоми надлишкового бактеріального росту у тонкому кишечнику

Симптоми СНБР можуть збігатися із симптомами більшості шлунково-кишкових розладів, особливо з синдромом подразненого кишечника (СРК). Найбільш поширеними з яких є:

  • Здуття живота – надмірне газоутворення викликає збільшення об'єму живота та болючі відчуття. Оскільки їжа відносно швидко досягає тонкої кишки, такі симптоми, як здуття живота та дискомфорт, можуть початися вже через кілька хвилин після початку прийому їжі, а у більш важких випадках вони будуть присутні протягом дня. Це найбільш характерна ознака СНБР;
  • Хронічна діарея чи запор;
  • Біль в животі;
  • Рефлюкс;
  • Печія;
  • Проблеми із засвоєнням їжі;
  • Втрата апетиту;
  • Нудота;
  • Депресія;
  • Ненавмисна втрата ваги;
  • Висипання та почервоніння обличчя;
  • Харчові алергії на лактозу, казеїн, глютен, фруктозу;
  • Дефіцит поживних речовин, особливо вітаміну B12 та заліза.

Ознаками надмірного бактеріального росту також можуть бути нестача або дефіцит вітамінів А, Е, D, К. У крайніх випадках може розвинутись проблема зі всмоктуванням жирів у кишечнику, що супроводжується рідким або м'якшим, ніж зазвичай, стільцем, смердючим, який важко змити в унітазі.

симптоми СНБР

Ускладнення СНБР

Відсутність лікування або неправильне лікування СНБР може призвести до ряду серйозних ускладнень.

Дефіцит поживних речовин. Нестача вітамінів та поживних речовин є найбільш небезпечним ускладненням, тому що основні поживні речовини, такі як жири, вуглеводи та білки, погано засвоюються або не засвоюються зовсім. Приблизно через тиждень після виникнення надмірного росту бактерій у кишечнику проявляється дефіцит кальцію, вітаміну B12 та заліза. Вітамін B12 необхідний для нормального функціонування нервової системи, виробництва клітин крові та ДНК. Його нестача призводить до слабкості, швидкої стомлюваності, поколювання та оніміння рук і ніг, а в крайніх випадках – до відчуття сплутаності свідомості. Дефіцит B12 може спричинити незворотне пошкодження центральної нервової системи. Порушення засвоєння жирів призводить до того, що організм не може повністю засвоїти жиророзчинні вітаміни А, D, Е та К, що призводить до їхнього дефіциту. Нестача цих вітамінів супроводжується різними симптомами – від загальної слабкості та хронічної втоми до сплутаності свідомості, проблем із пам'яттю та ураження центральної нервової системи.

Порушення засвоєння жирів, вуглеводів та білків. Жовчні кислоти необхідні для перетравлення жирів, проте вони розщеплюються надмірною кількістю бактерій у тонкій кишці. Внаслідок недостатнього перетравлення жирів виникає діарея. Бактеріальні токсини можуть пошкодити слизову оболонку тонкої кишки, що призведе до порушення всмоктування вуглеводів та білків.

Остеопороз та камені в нирках. Пошкодження кишечника в результаті аномального зростання бактерій з часом викликає погане всмоктування кальцію, що призводить до виснаження кісток (остеопороз) та утворення каменів у нирках.

Захворювання печінки. Оскільки в організм починає надходити все більше і більше шкідливих токсинів, то печінка піддається дедалі більшому навантаженню. Підвищене навантаження на печінку може спричинити хронічні захворювання.

Аутоімунні захворювання. Ще одним ускладненням СНБР є кишкова непроникність. Вона характеризується пошкодженням щільних з'єднань у стінці тонкої чи товстої кишки. Кишкова проникність і надмірне зростання бактерій у тонкій кишці можуть призводити до появи різних аутоімунних захворювань.

Причини виникнення СНБР

Причини розвитку СНБР можуть бути різними, але вони пов'язані з прямим чи непрямим ушкодженням механізмів функціонування травної системи, що змушує бактеріальні популяції змінювати свою поведінку. СНБР може виникати з таких причин:

  • Порушення вироблення солей жовчних кислот, травних ферментів та шлункового соку;
  • Порушення роботи перистальтики кишківника;
  • Слабкість сфінктера, що відокремлює тонку кишку від товстої кишки;
  • Запальні та інфекційні захворювання кишечника;
  • Неправильне застосування антибіотиків;
  • Анатомічні зміни тонкої кишки, наприклад, після операції;
  • Порушення обміну речовин (діабет);
  • Захворювання органів травлення: панкреатит, ниркова недостатність, цироз печінки, целіакія, хвороба Крона, синдром подразненого кишечника;
  • Імунні порушення;
  • Гіпотиреоз;
  • Тривалий прийом препаратів, що впливають на систему травлення, наприклад, що знижують рівень кислотності в шлунку (ІПП): омепразол, пантопразол, контролок та ін.
  • Хронічний стрес та тривожність, струс мозку.

Існує певний зв'язок між СНБР та синдромом подразненого кишечника (СРК). Оскільки їхні симптоми схожі, встановити правильний діагноз досить складно. За статистикою близько 30-40% хворих на синдром подразненого кишечника і близько 22% хворих на хворобу Крона страждають одночасно і на СНБР. У деяких випадках СРК його причина може бути джерелом самої проблеми, а її вирішення приведе до значного покращення стану надмірного росту бактерій у кишечнику. Інші стани, для яких характерна вища захворюваність на СНБР, включають діабет 2 типу, захворювання печінки, хворобу Паркінсона, фіброміалгію та багато інших.

причини виникнення СНБР

Діагностика синдрому СНБР

Незважаючи на хронічні та виснажливі симптоми, таких як спазми в животі, запори, стомлюваність, здуття живота, метеоризм, надмірне відходження газів та несподівана втрата ваги, СНБР часто залишається недіагностованим протягом багатьох років. Часто простого збору анамнезу пацієнта та згаданих вище симптомів недостатньо для встановлення діагнозу надмірного бактеріального росту в кишечнику. Існує кілька досліджень, які допоможуть визначити захворювання.

Комплексне дослідження калу. Аналіз калу на наявність жиру дозволить виявити порушення роботи кишківника. А бактеріальний посів виявляє якісний та кількісний склад мікрофлори.

Водневий дихальний тест із глюкозою. Специфічне діагностичне дослідження, яке засноване на визначенні кількості газу водню. Воно засновано на принципі, що газ, що виділяється в кишечнику, частково всмоктується в кров і проявляється в повітрі, що видихається.

Етапи водневого дихального тіста:

  • Пацієнт повинен повністю видихнути повітря в трубку спеціального вимірювального приладу. Перший вдих використовується для виміру базового рівня газу;
  • Після першого видиху необхідно випити склянку води з цукром (глюкозою чи лактулозою);
  • Через 20 хвилин знову проводиться дихальний тест (видих в апарат);
  • Дихальний тест повторюють кожні 20 хвилин протягом двох годин.

Якщо перші 90 хвилин значення кількості водню збільшуються на 20 і більше балів проти першого вимірювання, то діагностується СНБР.

Перед водневим тестом слід відмовитися від прийому солодких та важких страв, молочної продукції, цибулі, капустуи, бобових, фруктів та проносних засобів з лактулозою. За 14 годин до обстеження не можна вживати їжу та напої, крім звичайної води.

діагностика водневий тест

Надмірний бактеріальний ріст в кишечнику: методи лікування

Метою лікування СНБР є зменшення кількості бактерій у тонкому кишечнику, що сприятиме зникненню симптомів, та відновлення можливого дефіциту поживних речовин. Існує безліч варіантів лікування синдрому надмірного бактеріального росту, які залежать від виду захворювання. Як правило, лікування дисбактеріозу проходить у кілька стадій:

  • Нормалізація моторики кишківника;
  • Антибіотикотерапія для знищення патогенної мікрофлори;
  • Нормалізація складу популяцій кишкової мікрофлори.

Антибіотикотерапія

Лікування антибіотичними препаратами є основою та має вирішальне значення. Вони необхідні для боротьби з патогенними бактеріями, але, на жаль, також можуть вбивати корисну флору. Тільки лікар гастроентеролог може призначити індивідуальну схему лікування антибіотиком щодо грамнегативних аеробних та анаеробних бактерій. Схема залежатиме від реакції пацієнта лікування. Як правило, перші 7-10 днів лікування буде спрямоване на боротьбу з грамнегативними аеробними та анаеробними бактеріями. При рецидивах може бути повторний цикл тривалістю 4-8 тижнів. Найчастіше застосовують антибіотики на основі рифаксиміну, метронідозолу, амоксициліну з клавулановою кислотою, норфлоксацину. У деяких пацієнтів СНБР рецидивує після першого курсу лікування антибіотиками, тому може знадобитися повторне лікування.

У випадках, коли антибіотичні лікарські засоби не можуть бути використані, то рекомендують натуральні засоби з антибіотичними властивостями. До них відносяться природні протимікробні препарати у вигляді ефірних олій розмарину, шавлії, базиліка, орегано, чебрецю, кардамону та гвоздики. Також хорошим інгібітором патогенної кишкової флори вважається екстракт часнику. Однак рекомендують його не всім. Присутність органічної сполуки сірки аліцину діє в часнику як інгібітор росту грампозитивних та грамнегативних бактерій, включаючи кишкову паличку, сальмонелу, стрептокок, стафілокок, клебсієлу, протей та хелікобактер пілорі. Протимікробні засоби слід застосовувати з обережністю, оскільки хоч вони й ефективні, але можуть ушкоджувати стінки кишківника.

69663,64397,72011

Пробіотики

Ефективне лікування СНБР пробіотиками достовірно не доведено, проте вони є невід'ємною частиною відновлення кишкової флори після антибіотикотерапії. Пробіотики не лише дозволяють відновити природну мікрофлору, а й сприяють покращенню процесів травлення та навіть зміцненню імунітету. Вони рекомендуються людям, які нещодавно пройшли антибактеріальну терапію, борються зі шкірними захворюваннями, вагінальними інфекціями.

Харчові добавки

Крім цього, у разі дефіциту вітамінів A, D, E та B12 слід використовувати відповідні харчові добавки. Підтримуюче лікування також включає застосування препаратів для зменшення вираженості діареї або прокінетичних препаратів при запорах.

Принципи дієти при СНБР

Збалансоване меню, що покриває потребу в основних поживних речовинах, є найкращим рецептом здорового кишківника. При цьому для пацієнтів із синдромом надмірного бактеріального росту раціон має бути індивідуальним залежно від потреб та особливостей перебігу захворювання. Однак можна виділити загальні принципи харчування при СНБР.

Більшість лікарів замість трьох великих прийомів їжі на день рекомендують їсти невеликими порціями 5-6 разів на день. Вживання невеликих порцій прискорює перетравлення їжі, що важливо при лікуванні СІБР у кишечнику. При цьому перерва між їдою (у тому числі і перекусами) повинна становити не менше 4-5 годин для того, щоб моторний комплекс мав можливість транспортувати залишки їжі з бактеріями, що готові до виведення, з тонкого в товстий кишечник.

Однією із загальноприйнятих рекомендацій у рамках цієї концепції також є те, щоб дотримуватися дієти, за якої лише близько 30% меню припадає на сиру їжу, а 70% – на термічно оброблену.

Дієта при синдромі надмірного бактеріального росту в кишечнику

Тип продуктів Рекомендується НЕ рекомендується
Овочі морква, помідори, огірки, перець, кукурудза, баклажани, шпинат, салат, гарбуз, кабачки, зелена цибуля, редиска, кабачки цибуля, спаржа, броколі, будь-який вид капусти, горох, буряк, гриби, фенхель, часник
Фрукти банан, виноград, ківі, мандарин, апельсин, ананас, грейпфрут, лимон, чорниця, полуниця, малина, журавлина яблуко, груша, манго, кавун, персик, абрикос, слива, ожина, вишня, сухофрукти, консервовані фрукти
Молочні продукти сир (швейцарський, чеддер, пармезан, моцарелла), бри, камамбер, мигдальне молоко, рисове молоко, вершкове масло, арахісове масло, маргарин, безлактозні молочні сир домашній, ніжні сири (маскарпоне, рикотта), молоко згущене, йогурт, сметана, соєве молоко, сухе молоко, морозиво
Джерела білку м'ясо всіх видів, риба, птиця, яйця, тофу бобові: сочевиця, нут, квасоля, соя
Крупи безглютеновий хліб, рисові пластівці, вівсяні пластівці, безглютенові макарони, рис, пшоно, гречка жито, вироби з пшениці, сухі сніданки пшеничні з сухофруктами, макарони, кускус
Горіхи та насіння волоські горіхи, мигдаль, арахіс, кедрові горіхи, макадамія, кунжут, гарбузове насіння, насіння соняшнику, лляне насіння, чіа кеш'ю, фісташки
Інші продукти цукор, кленовий сироп, стевія, імбир, какао, майонез, гірчиця, соєвий соус, темний шоколад сироп агави, мед, глюкозно-фруктозний сироп, підсолоджувачі (сорбіт, маніт, мальтит, ксиліт)

 

Алкоголь, кофеїн та штучні підсолоджувачі повинні бути під повною забороною, оскільки вони ставлять під загрозу прогрес лікування, даючи паливо для надмірного росту бактерій.

дієта при синдромі надмірного бактеріального росту

Важливо розуміти, що харчування саме по собі не вилікує надмірний бактеріальний ріст в тонкому кишечнику. Для лікування цієї хвороби необхідне правильне медикаментозне лікування, призначене лікарем, а також правильний спосіб життя та харчування.

Здоров'я безцінно – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю та турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах