Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Який колаген обрати: види та форми колагенових добавок 19/10/2023

Який колаген обрати: види та форми колагенових добавок

Для жінок важливо завжди залишатися красивими, проте з віком шкіра втрачає еластичність та пружність, що призводить до формування зморшок та в'ялості. Тому багато хто шукає рішення, яке допоможе зберегти молодий вигляд. Колаген – це секрет пружної шкіри, міцних нігтів, блискучого волосся та здорових суглобів. Харчові добавки з його вмістом є одними з найпопулярніших в індустрії здоров'я та краси. Їхня кількість на ринку нині настільки велика, що вибір правильного продукту може мати деякі труднощі для покупця. Тому в даній публікації ознайомимо вас з основними типами та формами цього “білка молодості”, його властивостями та особливостями прийому, підкажемо як правильно вибрати колаген та на що звернути увагу при покупці.

     ЗМІСТ:

Що таке колаген та в чому його користь?

Колаген – це важливий для людини білок ниткоподібної структури, який становить близько 30% всіх білків в організмі. Він є основою сполучної тканини, кісток, суглобів, волосся та шкіри. Цей білок можна порівняти з клеєм, що скріплює всі структури організму разом.

Колаген складається з трьох амінокислот: гідроксипроліну, гліцину та проліну.

Цей білок виробляється в організмі природним чином. Однак з віком та під впливом різних факторів процес синтезу колагену погіршується, призводячи до втрати пружності шкіри, утворення зморшок, болю в суглобах та інших порушень здоров'я.

Найсильніше вироблення "білку молодості" уповільнюють такі фактори:

  • Вік. З віком організм знижує синтез цього білка, що призводить до втрати пружності та появи зморшок на шкірі;
  • Ультрафіолетове випромінювання. Вплив сонячних променів прискорює руйнування білку у шкірі, сприяючи фотостарінню;
  • Шкідливі звички, особливо куріння та зловживання алкоголем;
  • Неправильне харчування з низьким вмістом антиоксидантів та вітамінів;
  • Стрес та нестача сну збільшують вироблення стресових гормонів, які негативно впливають на стан шкіри.

Саме тому багато людей звертають увагу на методи підтримки рівня цього білка в організмі, включаючи використання різних колагенових таблеток та добавок. Однак колаген у своїй основній формі не засвоюється нашим організмом. Він може потрапити в кровотік лише у вигляді пептидів (амінокислот). Їхня присутність у тканинах шкіри стимулює фібробласти та активізує біохімічні перетворення, що відповідають за синтез нових колагенових волокон та гіалуронової кислоти.

Гідролізований колаген (він же пептиди колагену) – це молекули білка, які були розщеплені на дрібніші фрагменти – пептиди. Щоб отримати цю форму, колагенові білки розщеплюють на дрібніші структури за допомогою ферментативного процесу, що називається гідролізом.

                     Колаген у формі пептидів легше засвоюється організмом.

Пептиди вважаються найкращою формою колагену для прийому внутрішньо і також можуть використовуватись у косметичних продуктах. Їх дрібний розмір дозволяє їм проникати в глибокі шари тканин, де можуть заповнити брак власного колагену організму.

У чому користь пептидів колагену для здоров'я?

Численні наукові дослідження повідомляють про очевидні переваги пептидів даного білка для організму людини:

  • Колаген для шкіри. Пептиди допомагають покращити структуру та зволожити шкірні покриви, сприяють зменшенню зморшок та підвищенню еластичності. Вони також можуть допомогти в лікуванні різних дерматологічних захворювань.
  • Користь для нігтів та волосся. Заповнення втрат цього білка сприяє зміцненню нігтів і поліпшенню здоров'я волосся, роблячи його міцнішим і сяючим.
  • Колаген для суглобів. Деякі медичні дослідження вважають, що додаткове надходження даного білка покращує рухливість суглобів, зменшує біль, пов'язаний з артритом та іншими захворюваннями опорно-рухового апарату.

Колаген допомагає покращити стан шкіри, у тому числі й у глибоких шарах, зменшуючи ознаки старіння.

Типи колагенових волокон

На даний момент виділяють принаймні 28 типів колагену, але 5 з них вважаються одними з найпоширеніших. Вони є абсолютно невід'ємною частиною нашої фізичної будови та поширені по всьому тілу.

  • Колаген I типу – найпоширеніший тип волокон в організмі, який формує основну частину шкірних покривів, сухожиль, кісток та органів. Він відповідає за пружність та міцність шкіри, а також за загоєння ран та ріст кісток.

    Колаген I типу підвищує пружність шкіри та уповільнює процес старіння.

  • Колаген II типу – основний компонент хрящів та суглобів. Він забезпечує еластичність та зволоження суглобів і має важливе значення для їхньої рухливості та амортизації. Пептиди II типу сприяють регенерації суглобового хряща, тому є корисними для людей, які займаються інтенсивними видами спорту, а також після травм. Перший і другий типи разом становлять понад 90% всього колагену, що міститься в організмі.

Колаген II типу рекомендується для оздоровлення суглобів, регенерації травм та спортсменів.

  • Колаген III типу – є фібрилярним колагеном і працює в тандемі з I типом. Виявляється у шкірі, кістковому мозку, судинах та внутрішніх органах (печінка, легені). Він також відіграє роль у загоєнні ран та відновленні тканин.
  • Колаген IV типу – зосереджений переважно у бар'єрних тканинах, таких як капіляри та більш тонкі мембрани. Він забезпечує структурну підтримку та фільтрацію.
  • Колаген V типу – виявляється у різних тканинах, включаючи шкіру та плаценту. Він відіграє важливу роль у регуляції формування колагенових волокон сполучної тканини. Супроводжує II тип волокон у суглобових хрящах.
  • Колаген X типу – знаходиться у хрящах і відіграє важливу роль у процесах мінералізації та остеогенезу, що важливо для росту кісток.

Який колаген засвоюється краще: морський чи тваринний?

То який колаген обрати? Перше, що слід звернути увагу при виборі добавки – це те, звідки була видобута сировина для її виробництва. Існують натуральні та синтетичні джерела. Кожне джерело має свої відмінні властивості та містить різний тип волокон, а також може мати різний рівень засвоєння.

Натуральний колаген тваринного походження буває 2 видів за джерелом отримання:

Морський колаген

Морський колаген отримують з риб'ячої шкіри та луски. Він містить переважно волокна I типу і має малу молекулярну масу. Риб'ячий пептид вважається найбільш засвоюваним, оскільки його білкові волокна за своєю структурою найбільш близькі до людського колагену. Крім цього, він багатий на амінокислоти і є кращим вибором для людей з алергією, адже не викликає алергічних реакцій, на відміну від інших видів.

                         Морський колаген засвоюється краще, ніж тваринний.

Тваринний колаген (яловичий чи свинячий)

Даний білок отримують переважно зі шкіри, кісток та сухожиль свиней та корів. В основному він складається з гідролізату желатину. На якість сировини сильно впливатиме середовище, в якому жили тварини. Тваринний колаген має вищу молекулярну масу, ніж риб'ячий, тому засвоюється дещо гірше. На відміну від морського, який переважно містить волокна I типу, тваринний зазвичай містить типи I та III. Тому найчастіше він рекомендується людям, які інтенсивно займаються спортом, адже добре впливає на регенерацію м'язів і суглобів.

70225,73152,70105

Яку форму добавки колагену обрати?

Ще одним важливим моментом при виборі добавок колагену є препаративна форма. Біологічно активні добавки найчастіше можна зустріти у таких формах:

  • Рідкий колаген: Коріпейр Б'юті Baum Pharm, Zest Б'юті Скін, Перфектіл Платінум, Доппельгерц Систем Колаген;
  • Порошок: Молодість шкіри, Колаген Екстра, СкінГейн, Колаген Морський Спорт;
  • Капсули: Колаген Потрійна сила, Суставіт, Гідролізований Колаген, Powerful;
  • Таблетки: Солувіт, К Енд Здоров'я, Вістабон;
  • Таблетки розчинні: NatHealth, Swiss Energy.

Колагенові таблетки та капсули відрізняються зручністю, їх можна брати із собою та швидко прийняти у будь-який момент. Однак такий препарат всмоктується повільніше, ніж інші форми.

Найпопулярнішою формою колагену є добавка у вигляді порошку, яку можна поєднувати з різними напоями, соками та водою, оскільки вона має нейтральний смак та запах. Це найпоширеніший вибір серед спортсменів, оскільки колагеновий порошок містить більш високу дозу активного інгредієнта, легко засвоюється та добре переноситься організмом.

Не менш популярною формою є рідка. Як і порошок, він добре засвоюється і всмоктується вже у травному тракті. Крім цього, така форма препарату завжди готова до вживання в потрібній дозі, але ціна рідкого колагену завжди вища за інші форми.

Зустрічається і колаген у вигляді жувальних пастилок, мармеладу чи цукерок. У більшості випадків вони засновані на цукрі та містять додані інгредієнти і барвники. При цьому вартість їх також досить висока.

68829,69855,55839

Навіщо приймати вітамін С разом із колагеном?

При виборі колагену варто звернути увагу на додаткові компоненти у складі добавки. Доведено, що вітамін C покращує засвоєння цього білка завдяки своїй важливій ролі у процесі його синтезу та стабілізації. Сумісне споживання з вітаміном С дає організму найкращі шанси повною мірою засвоїти гідролізований пептид, що споживається. Вітамін C допомагає створити якісні та міцні колагенові волокна.

Саме тому багато виробників включають до складу своїх добавок вітамін C, щоб забезпечити максимальну користь та ефективність препарату.

Вітамін С підвищує біодоступність колагену, оскільки бере участь у його синтезі в організмі.

колаген і вітамін с

Рекомендується також вибирати ті колагенові добавки, які додатково збагачені гіалуроновою кислотою, міддю, глюкозаміном, біотином, кератином, коензимом Q10 та комплексом вітамінів, оскільки разом вони сприяють посиленню ефективності препарату та оздоровленню організму.

На закінчення слід зазначити, що ефективність пептидів колагену може змінюватись в залежності від конкретних продуктів та дозування. Також варто враховувати, що терміни досягнення відчутних результатів можуть бути індивідуальними, і не завжди можна досягти швидких зовнішніх змін. Перед початком добавок колагену рекомендується проконсультуватись із лікарем.

Здоров'я безцінно – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю та турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах