Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Ліки від печії: что таке антацидні препарати? 02/12/2022

Ліки від печії: что таке антацидні препарати?

Боротися з печією та підвищеною кислотністю можна домашніми способами, а можна обрати безрецептурні лікарські засоби. В асортименті аптек сьогодні представлений широкий вибір засобів від печії у різноманітних формах. Однією з лікарських груп від печії є антациди. Вони нейтралізують шлункову кислоту і, таким чином, зменшують відчуття печіння у грудях, проте вплинути на причину виникнення цього симптому не здатні. Що ж випити від печії з аптечки? Як краще використовувати ліки від печії та які вибрати? Які побічні ефекти можуть виникати? Чи можна приймати антациди щодня?

     ЗМІСТ:

Що таке печія і чому вона виникає?

Печія – це відчуття печіння та дискомфорту у стравоході, шлунку та в горлі. Іноді ці симптоми можна прийняти за симптоми серцевого нападу, оскільки локалізація печіння та болю знаходиться в ділянці грудини. Печія також може викликати симптоми, що нагадують фарингіт та інші захворювання горла, викликати біль у животі, відчуття розпирання, неприємний присмак у роті чи кислу відрижку. Ці симптоми погіршуються після вживання важкої та жирної їжі.

Печія – це хвороба, а симптом.

Печія є одним із головних симптомів гастроезофагеальної рефлюксної хвороби (ГЕРХ), коли дуже кислий вміст шлунка повертається в стравохід. Докладніше про ГЕРХ читайте у цій статті. Кислотна відрижка також може бути симптомом інших станів, включаючи синдром подразненого кишечника, виразку шлунка та розлад шлунка, дисфункцію шлунка.

печія підвищена кислотність шлунку

Найчастіші причини печії:

  • Грижа сфінктера стравоходу та інші порушення його функціонування;
  • Виразка шлунка та дванадцятипалої кишки;
  • Інші захворювання органів травлення;
  • Переїдання та харчування фастфудом;
  • Зловживання деякими ліками, особливо тими, що містять ацетилсаліцилову кислоту, знеболювальні та протизапальні засоби, які не можна приймати натще;
  • Часте чи неправильне застосування антибіотиків;
  • Інфекція Helicobacter pylori.

Варто пам'ятати, що неправильна дієта, багата на фаст-фуд та жирну їжу, може збільшити вироблення соляної кислоти і підвищити кислотність шлунку. Періодична печія після важкої їжі не є тривожним сигналом, але слід знати, що при частих випадках печіння стравоході необхідно обов'язково консультуватися з лікарем.

Позбутися печії можна за допомогою домашніх засобів для боротьби з кислотним рефлюксом або доступних безрецептурних препаратів, наприклад, з лікарської групи під назвою “антациди”.

Що таке антациди?

Одним із видів лікарських засобів для боротьби із печією є антациди.

Антациди – це лікарські препарати, що нейтралізують підвищену кислотність шлункового соку. У якості активних інгредієнтів антацидів виступають різні сполуки солей кальцію, магнію, натрію, алюмінію. Кожна з цих катіонних солей має характерні фармакологічні властивості, які визначають їх застосування.

Антациди діють шляхом нейтралізації кислоти у шлунку. Представляючи собою лужні хімічні речовини, вони вступають у реакцію з кислотним вмістом шлунка і призводять до нейтралізації. Це робить вміст шлунка менш агресивним, полегшуючи біль, пов'язаний з виразкою, та відчуття печіння при кислотному рефлюксі. Вони діють швидко, але з нетривало.

Сучасні антацидні препарати представлені в асортименті аптек у різних формах: таблетки, капсули, питні розчини, пастилки, а також гель від печії. У рідкій формі засоби діють швидше, але в таблетованій формі їх простіше використовувати у дорозі чи робочому місці.

антациди препарати

Види антацидів

Антацидні лікарські засоби умовно поділяють на ті, що всмоктуються (системні, розчинні) та ті, що не всмоктуються (несистемні, нерозчинні). Перші впливають на весь організм, а другі діють в основному тільки в шлунково-кишковому тракті.

Системні антациди:

  • Кальцію карбонат;
  • Магнію карбонат;
  • Натрію гідрокарбонат (харчова сода);
  • Магнію оксид.

Популярна комбінація кальцію карбонату та магнію карбонату застосовується у брендах Ренні, Гавіскон, Альгімакс, Содамаг, Реніцид, Рефлюксол, Ренілюкс, Гастраль, Кислонорм, Печаєвські від печії, Реммакс, АнтиГаст Форте, Гастролад. Вони мають швидкий, але дуже нетривалий ефект, після чого кислотність шлунка знову підвищується, а вуглекислота, що утворюється, викликає відрижку і здуття живота.

Несистемні антациди:

  • Монокомпонентні: алюмінію гідроксид, алюмінію фосфат (Фосфалюгель, Фосфагель), магнію трисилікат, магнію гідроксид;
  • Комплексні алюмінієво-магнієві (Алмагель, Гастро-Тева, Маалокс, Гастал);
  • Комбіновані алюмінієво-магнієві з додаванням альгінату (Гавіскон);
  • Комбіновані алюмінієво-магнієві з додаванням анестетика бензокаїну (Алмагель А);
  • Комбіновані алюмінієво-магнієві з додаванням вітрогонного симетикону (Алмагель Нео);
  • Комбінації сполук солей алюмінію, магнію та кальцію (Секрепат, Ріопан, Алмагель Т, АнтіиПечія).

Коли антациди впливають на шлункову кислоту, то можуть виділяти газ, що призводить до здуття живота (метеоризму). Тому у деякі таблетки від підвищеної кислотності додають симетикон, який допомагає зупинити цей ефект піноутворення. Багато поширених антацидів також включають альгінати. Більшість альгінатів працюють, утворюючи гель, що плаває поверх вмісту шлунка. Гель діє як захисний бар'єр, запобігаючи подразненню стравоходу шлунковою кислотою. Хороші результати дають препарати, що містять фосфат алюмінію, що утворює захисний шар на слизовій оболонці стравоходу та травного тракту, та альгінову кислоту, що захищає стравохід від кислоти. Більшість антацидних препаратів, що застосовуються в даний час, являють собою суміші гідроксидів і солей магнію та алюмінію. Клінічні дослідження показують ефективність несистемних антацидних препаратів на основі хімічно зв'язаних гідроксидів магнію та алюмінію, оскільки їхній лікувальний ефект проявляється при вживанні невеликої дози завдяки високій швидкості нейтралізації подвійним гідроксидом. Дані препарати дозволяють зменшити добову дозу лікарської речовини у 2-3 рази.

види антацидів

Коли та як приймати антацидні ліки?

Антациди призначені для лікування епізодичної печії як самостійний засіб або в комбінації з основним лікуванням при гострих або хронічних запальних процесах, що супроводжуються підвищенням кислотності. Дані ліки призначають при ГЕРХ, виразковій хворобі шлунка та дванадцятипалої кишки, гастриті.

Приймати препарати від печії краще до їжі (за 15-30 хвилин) або через 1 годину після їжі, а також у будь-який час, коли виникає печія. Не слід приймати пігулку разом з їжею. Постійний прийом таких препаратів не може бути тривалим. Не рекомендується застосовувати їх більше 7 днів, проте за рекомендацією лікаря лікування може бути подовжено.

Не слід приймати препарати антациди людям з тяжкими захворюваннями нирок та серця, хворобою Альцгеймера, цирозом печінки, нирково-кам'яною хворобою.

2105,5976,5452

Ліки від печії під час вагітності

На печію під час вагітності страждають багато жінок. На появу цього симптому впливають гормональні зміни і тиск матки, що збільшується, на внутрішні органи. Це може викликати проблеми зі сфінктером стравоходу. Найчастіше жінки починають відчувати симптоми підвищення кислотності у шлунку наприкінці вагітності. Збільшення розмірів живота призводить до того, що печія та підвищена кислотність з'являються все частіше.

Під час вагітності краще не квапитись з прийомом пігулок від печії і не приймати їх без консультації з гінекологом. Насамперед слід звернути увагу на зміну дієти та домашні засоби від печії. Однак, якщо це не позбавить проблеми, то за рекомендацією лікаря можна приймати безпечні таблетки від печії для вагітних. Більшість антацидних препаратів дозволені у період вагітності у будь-якому триместрі. До них відносяться препарати бренду Гавіскон та Ренні. Вони нейтралізують кислий вміст шлунка і швидко приносять полегшення, ефективно позбавляють печії та повертають комфорт вагітним жінкам.

лікі від печії під час вагітності

Засоби від печії: побічні ефекти

На жаль, не всі ліки від печії та болю у шлунку виявляються безпечними, а при неправильному застосуванні можуть навіть нашкодити здоров'ю. Тому, перш ніж використовувати безрецептурні лікарські засоби, необхідно уважно прочитати інструкцію або звернутися за консультацією до фармацевта в аптеці або до лікаря. Деякі з них потрібно приймати протягом певного періоду часу, інакше вони не будуть ефективними, а в деяких випадках епізодичне використання таблеток від печії може спричинити погіршення симптомів.

Більшість людей, які приймають антациди, не мають побічних ефектів. Однак побічні ефекти все ж таки можуть виникати у деяких людей. Найбільш поширеними є діарея, запор та відрижка. Антациди, що містять солі магнію, мають проносну дію, у той час як препарати з солями алюмінію, викликають запор. Чергування або їх комбінація може збалансувати ці ефекти і, таким чином, мінімізувати будь-які можливі побічні ефекти діареї або запору. Препарати з алюмінієм, які застосовуються у занадто високих дозах, можуть спричинити ризик втрати кальцію та ослаблення кісток (остеопороз), уповільнення моторики кишечника та запор, нейротоксичність, нудоту та блювання, спазми в животі. Накопичення в організмі кальцію при тривалому застосуванні антацидів із карбонатом кальцію супроводжується гіперкальціємією, молочно-лужним синдромом, збільшується ризик утворення каменів. Цей вид препаратів також може викликати біль у животі, запор, блювання та нудоту, здуття живота.

Вчені встановили, що антациди у поєднанні з протизапальними препаратами можуть негативно впливати на стан тонкого кишечника. Однак потенційне пошкодження кишківника досить важко діагностувати. Хоча ці препарати захищають шлунок від побічних ефектів протизапальних ліків і ефективні у запобіганні виразці шлунка, є ознаки того, що вони переносять шкоду на тонкий кишечник. Там виразки можуть бути більш небезпечними та важчими для лікування.

побічні ефекти ліків від печії

Повний список усіх побічних ефектів та можливих взаємодій, пов'язаних з вашими ліками, можна знайти в офіційній інструкції до ліків в упаковці або на нашому сайті в онлайн форматі, якщо листівка з упаковки буде втрачена.

Крім цього, слід уникати одночасного прийому антацидів з іншими ліками. Це пов'язано з тим, що вони можуть впливати на засвоюваність, отже, і ефективність, інших ліків. Інші препарати краще приймати за 1 годину до або через 4 години після прийому ліків від печії. Небажаний одночасний прийом із залізовмісними препаратами та антибіотиком тетрацикліном.

Коли потрібно терміново звернутися до лікаря?

Якщо симптоми погіршуються після прийому ліків від печії при підвищеній кислотності або якщо виникають такі проблеми, то це може вказувати на серйозний розлад кишечника:

  • Блювота кров'ю. Це може бути свіжа кров або видозмінена, яка виглядає у блювотних масах як мелена кава. Лікарі називають це блювотою кавовою гущею;
  • Кров у калі. Кров може бути свіжою або пофарбувати стілець у чорніший колір;
  • Різка втрата ваги;
  • Утруднене ковтання, включаючи застрявання їжі у стравоході;
  • Постійний біль у животі або постійне блювання.

Здоров'я безцінно – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю та турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах