Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Від холестерину до інсульту: в чому небезпека атеросклерозу 09/02/2023

Від холестерину до інсульту: в чому небезпека атеросклерозу

Хвороби серцево-судинної системи займають у світі лідируючі позиції серед захворювань інших систем організму. Багато хто з них розвивається багато років без будь-яких помітних симптомів. Одним із таких захворювань є атеросклероз. Без належного лікування він призводить до збільшення ризику серцевого нападу, інсульту та ампутації кінцівок. Які причини та наслідки атеросклерозу? Як розпізнати його симптоми? Які методи лікування? Чи потрібно дотримуватися дієти?

     ЗМІСТ:

Що таке атеросклероз?

Атеросклероз – це хронічне захворювання серцево-судинної системи, що уражує артерії (кровоносні судини, які несуть кров та кисень до органів). При цьому захворюванні на внутрішніх стінках артерій утворюються жировий наліт та бляшки, що призводить до звуження просвіту та пропускної спроможності судин. Атеросклеротична бляшка є сумішшю холестерину, жиру та інших речовин. Холестерин виробляється печінкою у кількості близько 2 г на добу та додатково надходить з їжею. Він бере участь у процесі травлення, всмоктування вітаміну D та у виробленні гормонів. При високому вмісті холестерину у крові він відкладається на стінках артерій у вигляді бляшок. Згодом кровоносні судини стають вужчими і жорсткішими внаслідок багаторічного кальцифікування. Поступове звуження просвіту судини викликає гіпоксію органів та порушує їхню роботу. Це може збільшити ризик серцевих нападів, інсультів та інших проблем із здоров'ям. У тяжких випадках кровотік може повністю припиниться.

Захворювання є запальним процесом, що виникає через пошкодження внутрішньої сторони судин. Воно розвивається протягом багатьох років у великих та середніх кровоносних судинах. Найчастіше метою хвороби стають коронарні артерії серця, сонна та транспортучі кров до ніг артерії. Через кілька десятків років, зазвичай, на п'ятому десятку життя, з'являються перші нездужання. Невилікуваний атеросклероз призводить до інфаркту, інсульту або ампутації кінцівок.

Види атеросклерозу

Накопичення жирових атеросклеротичних бляшок може локалізуватися у різних судинах:

          ♦  Судини коронарних артерій – ураження артерій, які забезпечують кров'ю серцевий м'яз;

          ♦  Сонна артерія – ураження артерії, яка постачає кров'ю до шиї та голови, включаючи головний мозок;

          ♦  Периферичні артерії – ураження артерій, які постачають кров до ніг, рук та інших частин тіла;

          ♦  Ниркові артерії – ураження артерій, які постачають кров до нирок;

          ♦  Атеросклероз аорти – ураження дуги аорти, що йде від серця до черевної порожнини.

Атеросклероз судин головного мозку

Церебральний атеросклероз – це захворювання, при якому артерії, які постачають кров'ю головний мозок, стають вузькими внаслідок накопичення жирових відкладень. Це накопичення може зрештою блокувати артерії, обмежуючи чи навіть припиняючи приплив крові до мозку. Захворювання зазвичай починається з невеликих жирових відкладень у внутрішній стінці артерій, і згодом ці відкладення можуть зростати та твердіти. Коли відкладень стає багато, вони можуть обмежувати кровотік і збільшувати ризик утворення тромбів. Якщо кровотік сильно обмежений або тромб повністю блокує артерію, це може спричинити інсульт. Симптоми можуть не виявлятися довгі роки, але потім у міру прогресування вони можуть включати головний біль, труднощі з мовою чи координацією, і навіть погіршення зору. У більш важких випадках інсульт може призвести до паралічу, розуміння мови та втрати свідомості.

Очікувана тривалість життя при церебральному атеросклерозі може відрізнятися залежно від низки факторів, включаючи тяжкість стану, наявність інших проблем зі здоров'ям та ефективність лікування. У неускладнених випадках тривалість життя може бути близькою до норми. Однак у міру прогресування захворювання та збільшення ризику інсульту тривалість життя може значно зменшуватись. Якщо у людини виник інсульт внаслідок закупорки судин головного мозку, то очікувана тривалість життя може змінюватись залежно від локалізації та тяжкості інсульту, а також від загального стану здоров'я людини. Інсульт може призвести до постійної інвалідності або смерті, а його наслідки можуть вплинути на якість життя та самостійність людини.

атеросклероз судин головного мозку

Атеросклероз судин нижніх кінцівок

Місцем для відкладення жирових бляшок можуть стати артерії ніг та ступнів, що може зрештою блокувати судини, обмежуючи або навіть припиняючи приплив крові до нижніх кінцівок. Це прогресуюче захворювання називається облітеруючий атеросклероз. Розвиток його багато в чому пов'язаний із малорухливим способом життя.

Симптоми закупорювання судин нижніх кінцівок можуть не виявлятися до значного прогресування хвороби, але далі включають:

  • Біль у ногах при ходьбі або виконанні інших рухів;
  • Переміжна кульгавість, біль в литках під час рухів та вправ;
  • Слабкі кінцівки, нестача м'язової сили;
  • Почуття холоду у кінцівках;
  • Погане загоєння ран, часта поява синців.

У більш важких випадках уражена нога може стати холодною та блідою, а також може стати навіть онімілою або паралізованою.

атеросклероз нижних конечностей

Причини атеросклерозу

Розвитку даної хвороби можуть сприяти різні чинники. Вона може розпочатися у дитинстві та повільно прогресувати. Причини атеросклерозу достовірно не відомі, але відомо, що він починається з ушкодження внутрішнього шару артерії та пов'язаний з прогресуючим запальним процесом. Найпопулярніша теорія полягає у тому, що часточки холестерину низької щільності (ЛПНЩ) у крові руйнуються вільними радикалами. В результаті відбуваються дедалі складніші процеси, у яких формується атеросклеротична бляшка, а у ній збільшується кількість клітин, пов'язаних із запальним процесом. Спочатку цим процесам намагаються протидіяти клітини імунної системи організму. Однак у якийсь момент виникає надмірна концентрація клітин атеросклеротичних бляшок і імунні клітини виявляються безсилими. Проте, до факторів, що істотно підвищують ризик розвитку атеросклерозу, належать:

  • Високий рівень холестерину ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ), часто званого поганим холестерином;
  • Високий рівень тригліцеридів (внаслідок вживання великої кількості алкоголю та простих цукрів);
  • Підвищений артеріальний тиск;
  • Куріння;
  • Ожиріння;
  • Діабет, інсулінорезистентність;
  • Аутоімунні захворювання;
  • Гормональні порушення; менопауза;
  • Історія захворювань у сім'ї.

Крім того, нездорове харчування (з великою часткою простих цукрів та трансжирів), малорухливий спосіб життя та генетичні фактори можуть сприяти накопиченню холестерину та інших жирових матеріалів в артеріях.

атеросклероз судин

Симптоми атеросклерозу

Атеросклероз часто називають тихим убивцею, тому що часто він не викликає жодних симптомів. Симптоми розвиваються в міру накопичення бляшок та звуження судин. Вони залежатимуть від загального стану здоров'я, стадії хвороби та типу судин, які будуть уражені жировим нальотом. Іноді перші ознаки можуть з'явитися лише тоді, коли просвіт судини (її діаметр) зменшується настільки, що він не може пропускати достатню кількість крові до тканин або органів. Це, своєю чергою, сприяє утворенню тромбів. Потік крові може повністю блокувати кровотік, викликати емболію або навіть розрив артерії. У разі ризик серцевого нападу чи інсульту стає вкрай високим.

Симптоми атеросклерозу також залежить від того, яка артерія уражається хворобою. Якщо це коронарні артерії, то найпоширенішими симптомами будуть:

  • Порушення серцевого ритму (аритмія);
  • Задишка, навіть без фізичного навантаження чи емоційного збудження;
  • Біль та тиск у грудях.

Атеросклероз судин головного мозку викликає інші симптоми:

  • Оніміння кінцівок, слабкість;
  • М'язовий параліч або млявість, часто включаючи м'язи обличчя;
  • Сильні головні болі;
  • Погіршення зору;
  • Порушення мислення, пам'яті та мови.

Атеросклероз нижніх кінцівок може викликати біль та оніміння. У свою чергу, ураження судин, що ведуть до нирок, може спричиняти ниркову недостатність.

симптоми атеросклероза

Стадії атеросклерозу

Процес утворення бляшок та звуження артерій можна розділити на кілька етапів, а саме:

  • Перша стадія – на початковій стадії у внутрішній оболонці артерій починають накопичуватися невеликі жирові відкладення. Це може статися у дитинстві або у підлітковому віці. На цій стадії відкладення зазвичай не викликають жодних симптомів та не заважають кровотоку;
  • Друга стадія – на другому етапі жирові відкладення стають щільнішими і ряснішими, що призводить до утворення фіброзної шапки. Це утворення може будь-якої миті розірватися, оголюючи бляшку, що лежить нижче, і збільшуючи ризик утворення тромбів;
  • Третя стадія – на пізній стадії відкладення бляшок відбувається значне звуження ураженої артерії, що може зменшити кровотік та збільшити ризик серйозних ускладнень;
  • Четверта стадія – на останньому етапі бляшки можуть повністю блокувати артерію або спричинити утворення тромбу. Якщо це відбувається в критичній ділянці, такій як серце чи мозок, то може призвести до серцевого нападу чи інсульту.

Важливо, що не всі випадки перебігу хвороби розвивають однаково, і швидкість прогресування може бути різною. Фактори, які можуть впливати на прогрес захворювання, включають спадкові фактори, особливості способу життя та інші стани здоров'я, такі як діабет та високий кров'яний тиск.

стадії атеросклероза

Наслідки атеросклерозу

Найчастіше ускладнення захворювання виникають внаслідок гіпоксії органів та порушення їх роботи та включають:

  • Ішемічна хвороба серця;
  • Аритмія;
  • Порушення кровообігу;
  • Інфаркт міокарда;
  • Порушення пам'яті та концентрації уваги;
  • Погіршення зору;
  • Гіпертонічна хвороба;
  • Ниркова недостатність;
  • хронічна ішемія нирок;
  • Кишкова непрохідність;
  • Легенева емболія;
  • Некроз тканин.

Діагностика атеросклерозу

Захворювання судин діагностується на підставі характерних симптомів та наявності факторів ризику. У більшості випадків обстеження починають з лабораторних аналізів, УЗД та доплерографії.

Постановка діагнозу ґрунтується на таких дослідженнях:

  • Загальний аналіз крові;
  • Ліпідограма (холестерин та тригліцериди в крові);
  • Рівень цукру у крові;
  • Концентрація креатиніну;
  • Концентрація сечовини;
  • Кардіограма – дозволить виміряти серцеву діяльність та виявити низький кров'яний тиск;
  • Судинна ангіографія – покаже внутрішній простір судин та дозволить оцінити їх ємність;
  • МРТ та КТ артерій;
  • УЗД серця;
  • Доплерографія судин – дозволяє оцінити кровотік в артеріях та венах.

Аналіз крові може підтвердити наявність атеросклерозу, проте встановити діагноз може лише лікар, оскільки загального стандартного показника холестерину для всіх не існує. Концентрація холестерину залежить від віку, стану здоров'я, наявних захворювань та способу життя. Як правило, аналізи крові показують підвищений рівень загального холестерину, поганого холестерину ЛПНЩ та знижений рівень гарного холестерину ЛПВЩ.

діагностика атеросклероза

Атеросклероз: лікування

Основним методом лікування атеросклерозу є зміна способу життя, яке включає відмову від куріння, підтримання здорової ваги, здорове харчування та регулярні фізичні вправи. Крім того, лікування атеросклерозу включає препарати для зниження факторів ризику, що сприяють захворюванню, включаючи зниження рівня холестерину та контроль артеріального тиску. Лікування важливе, в першу чергу, для запобігання серйозним наслідкам, таким як серцеві напади та інсульти.

Медикаментозне лікування атеросклерозу

Вибір лікарських препаратів залежить від тяжкості захворювання та призначається лікарем кардіологом. Зазвичай використовуються такі ліки:

  • Розріджувачі крові – для запобігання утворенню тромбів та розвитку атеросклеротичних бляшок;
  • Препарати зниження холестерину – призначають при підтвердженому високому рівні холестерину у крові. Це ліки із групи статинів та фібратів, похідні нікотинової кислоти, іонообмінні смоли.
  • Гіпотензивні (антигіпертензивні) препарати – застосовують при необхідності у пацієнтів із супутнім підвищеним артеріальним тиском.

Крім того, пацієнтам із підвищеним рівнем цукру в крові призначають індивідуально підібрані лікарські засоби від діабету.

Омега-3 для лікування атеросклерозу

Омега-3 є типом поліненасичених жирних кислот, які корисні при лікуванні атеросклерозу. Дослідження показали, що омега-3 допомагає знизити ризик серцевих захворювань та інсульту шляхом зменшення запалення, зниження рівня «поганого» холестерину ЛПНЩ та зниження артеріального тиску. На додаток до цього, кислоти омега-3 можуть також знизити ризик розвитку та прогресування атеросклерозу шляхом зменшення липкості тромбоцитів, що утворюють згустки, та уповільнити накопичення бляшок в артеріях. У ході багаторічних клінічних досліджень було виявлено, що омега-3 знижує ризик серцевого нападу та інсульту у людей з ішемічною хворобою серця (ІХС). Людям з ІХС часто рекомендується споживати не менше 1 г омега-3 жирних кислот (ЕПК + ДГК) на день з їжею або у вигляді харчових добавок.

Є кілька способів збільшити споживання жирних кислот омега-3:

  • Включення до раціону риби: намагайтеся з'їдати не менше двох порцій жирної риби на тиждень (лосось, скумбрія, сардини);
  • Прийом харчових добавок з риб'ячим жиром: добавки з риб'ячим жиром можуть бути зручним способом отримати більше омега-3 жирних кислот. Омега-3 у чистому вигляді також широко представлені в аптечному асортименті;
  • Додавання рослинних джерел омега-3 до раціону: насіння льону, насіння чіа та волоські горіхи є хорошими джерелами альфа-ліноленової кислоти.

Хоча омега-3 жирні кислоти можуть позитивно впливати на здоров'я серця, важливо проконсультуватися з лікарем, перш ніж починати приймати будь-які БАДи або вносити істотні зміни до свого раціону. У деяких випадках омега-3 жирні кислоти можуть взаємодіяти з іншими ліками або захворюваннями, тому важливо знати про будь-які потенційні ризики або побічні ефекти.

57097,2504,43888

Хірургічні методи

У важких випадках, коли кров вже перестає надходити через суджену судину, може знадобитися хірургічне втручання для відновлення притоку крові до серця чи мозку.

  • Ангіопластика – в артерію вставляється трубка з пластиковим клапаном (оболонкою судини), щоб потім ввести катетер. У нього вводиться другий катетер з балоном, який потім наповнюють сумішшю фізіологічного розчину та контрасту. Таким чином, звужена судина розширюється та повертається вільний кровотік. Ангіопластика може бути доповнена установкою металевого судинного протеза (стента) для підтримки стінок судини та запобігання повторному закриттю просвіту. Процедуру проводять під місцевою анестезією. Найчастіше ангіопластика виконується при ураженні нижніх артерій кінцівок.
  • Ендартеректомія – хірургічне видалення атеросклеротичних бляшок із просвіту судини. Зазвичай застосовується при бляшках у сонній артерії.
  • Шунтування - відновлення кровотоку методом створення додаткового шляху (шунту) в обхід ураженої судини. Операцію проводять при бляшках в аорті.

лікування атеросклероза

Дієта при атеросклерозі

Що потрібно змінити у своєму раціоні, щоб не дати атеросклерозу шансу на розвиток? Здорова дієта вкрай важлива для лікування цієї недуги та зниження ризику інших серцево-судинних захворювань. Дієта спрямована на зниження споживання жирів і холестерину при одночасному збільшенні споживання клітковини, корисних жирів, фруктів та овочів. Особливу увагу слід приділити регулярному споживанню бобових та риби. Бобові цінні високим вмістом клітковини та магнію, а риба – гарне джерело корисних жирних кислот (поліненасичених). Дуже важливо уникати продуктів з високим вмістом простих цукрів та трансжирів. Це продукти з високим ступенем обробки: готові страви, фаст-фуд, солодощі.

Рекомендовані продукти

Жири обмежте загальне споживання жирів приблизно до 25-35% від щоденної калорійності. Обирайте нежирні білки, такі як курка без шкіри, риба та бобові. Уникайте насичених та трансжирів у жирних молочних продуктах, жирному м'ясі та оброблених продуктах
Холестерин обмежте споживання холестерину до 200 мг на добу. Обирайте нежирні молочні продукти та пісне м'ясо. Уникайте продуктів з високим вмістом холестерину, таких як яєчні жовтки, субпродукти та молюски
Клітковина  з'їдайте не менше 25-30 г клітковини на день. Вибирайте цільнозернові макарони, бобові, горіхи, фрукти та овочі
Фрукти та овочі щодня їжте різноманітні фрукти та овочі (свіжі, заморожені). Уникайте солодких напоїв та перероблених фруктових соків
Цільнозернові продукти обирайте цільнозерновий хліб, крупи та інші продукти на основі зерна. Уникайте білого хліба та інших оброблених злаків
Молочні продукти обирайте нежирні або знежирені молочні продукти, такі як молоко, йогурт та сир. Уникайте молочних продуктів із високою жирністю
Горіхи з'їдайте жменю горіхів щодня. Це повинні бути несолоні, сирі або смажені горіх
Бобові включіть у раціон бобові: квасолю, сочевицю та горох
Риба з'їдайте щонайменше дві порції жирної риби на тиждень. Обирайте дикого лосося, скумбрію, оселедець чи сардини

 

Заборонені продукти при атеросклерозі:

  • Червоне м'ясо – свинина і яловичина багаті насиченими жирами;
  • Тверді рослинні жири – краще обирати натуральні олії, відмовляючись від вживання маргарину;
  • Кондитерські жири – є джерелом шкідливих трансжирів;
  • Алкоголь – сприяє розвитку гіпертонії і є фактором ризику;
  • Сіль – сприяє розвитку гіпертонії.

Поряд зі здоровою дієтою регулярні фізичні вправи та відмова від куріння також можуть впоратися із захворюваннями судин та знизити ризик серцевих хвороб.

Таким чином, найбільш важливим правилом дієти проти атеросклерозу є відмова від продуктів з високим ступенем обробки та збільшення в раціоні натуральних, необроблених продуктів. Слід обмежувати себе у спиртних напоях та отримувати жири з морської риби, горіхів, насіння та авокадо.

дієта при атеросклерозі

Атеросклероз судин є поширеним та серйозним захворюванням, яке може призвести до небезпечних для життя ускладнень, включаючи серцеві напади та інсульти. Розуміючи причини, симптоми та методи лікування цього захворювання, кожен зможе вжити заходів, щоб знизити ризик розвитку або призупинити його прогресування. Збалансоване харчування, регулярні фізичні вправи, підтримка здорової ваги та відмова від куріння – ось що потрібне для здорових судин та серця. Крім того, важливо відвідувати лікаря, аби контролювати рівень холестерину та кров'яний тиск. Раннє виявлення та лікування атеросклероза  дозволить уникнути серйозних ускладнень. Вживаючи активних заходів, ви зможете захистити та зберегти своє здоров'я на довгі роки життя.

Здоров'я безцінно – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю та турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах