Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Гестоз при вагітності: розуміння ризиків та наслідків 22/02/2023

Гестоз при вагітності: розуміння ризиків та наслідків

Вагітність – це хвилюючий час очікування нової людинки для кожної жінки. Однак буває так, що цей період може бути затьмарений неприємними нездужаннями. На пізніх стадіях виношування дитини може виникнути пізній токсикоз чи гестоз. Що це таке? Які ознаки включає гестоз? Які небезпеки для матері та дитини це може мати? Як лікувати гестоз і чи можна йому запобігти?

     ЗМІСТ:

Що таке гестоз вагітних?

Гестоз, також відомий як пізній токсикоз, є серйозним ускладненням, до якого схильні деякі вагітні жінки у другій половині періоду виношування плода. Як правило, він виникає після 20-го тижня, але може проявитися раніше чи пізніше. Стан характеризується розвитком високого кров'яного тиску, протеїнурією (наявність надлишкової кількості білка в сечі) та набряком. Гестоз є найчастішою причиною тяжких ускладнень у період вагітності і може призвести до пошкодження органів матері та вад розвитку плода.

            Гестоз є однією з провідних причин смертності вагітних жінок.

Підраховано, що гестоз уражує приблизно 5-8% вагітних жінок у світі, але частота виникнення залежить від країни, етнічної приналежності та інших факторів.

Види гестозів

Враховуючи те, що гестоз – це досить широке поняття, що включає ряд станів, то умовно розрізняють два види: ранній та пізній.

  • Ранній гестоз – може виникнути вже у першому триместрі вагітності. Його основними симптомами є нудота та блювання, зазвичай вранці. Однак іноді ці нездужання можуть турбувати жінку протягом усього дня. Термін "ранній гестоз" можна почути лише від медиків країн СНД. У західній медицині цей стан називають "неприємними симптомами при вагітності" або "малими ускладненнями вагітності".
  • Пізній гестоз – виникає у третьому триместрі вагітності та супроводжується порушеннями відразу кількох систем організму і несе реальну загрозу здоров'ю та життю матері та плода. Симптоми включають розвиток гіпертензії (тиск вище 140/90 мм рт.ст.), набряки, протеїнурія (підвищене виділення білка із сечею).

Пізній гестоз протікає у дві стадії: прееклампсія та гестаційна еклампсія.

  • Прееклампсія – це ускладнення вагітності, що супроводжується високим артеріальним тиском, набряками та пошкодженням деяких органів, зазвичай печінки та нирок. Також спостерігається різке збільшення ваги, підвищена кількість білка в сечі, головний біль, погіршення зору та біль у животі. Однак деякі жінки з прееклампсією можуть не відчувати жодних симптомів. Це серйозний стан, який може швидко розвиватися і за відсутності лікування може спричинити ускладнення у матері та дитини.
  • Еклампсія – це ще важчий стан, що слідує за прееклампсією. Симптоми еклампсії можуть включати судоми, сильний головний біль, запаморочення, помутніння зору, двоїння в очах, занепокоєння та погане самопочуття, біль у животі. Іноді може виникати лихоманковий стан. У важких випадках спостерігається непритомність і навіть кома. Судоми при еклампсії нагадують епілептичний напад і вимагають прийняття рішення про стимуляцію пологів або проведення кесаревого розтину залежно від стану вагітної. Стан несе серйозну загрозу для життя матері та дитини. Еклампсія є невідкладним станом та потребує негайного лікування. Лікування може включати призначення препаратів для контролю судом, зниження артеріального тиску та якнайшвидші пологи.

гестоз у вагітних

Симптоми гестозу

Симптоми гестозу при вагітності можуть бути різними. Наприклад, майбутня мати з легкою формою захворювання може не відчувати ніякого дискомфорту.

  • Основною ознакою пізнього токсикозу є підвищення артеріального тиску вище 140/90 мм рт. ст. Артеріальна гіпертензія може бути первинною (була до вагітності) або спровокованою вагітністю. Якщо кров'яний тиск нижче 160/110 мм рт. ст., то діагностується легка гіпертонія. Вищі значення вказують на важчу форму. Вимірювання артеріального тиску проводиться у плановому порядку при кожному огляді вагітних.
  • Другим типовим симптомом гестозу є протеїнурія, коли рівень білка у сечі перевищує норму. Стадію захворювання визначають за кількістю білка у сечі (не менше 0,3 г білка).
  • Третій симптом – набряки тіла, що спричинені затримкою води в організмі. Набряки виникають фізіологічно, найчастіше на ногах, і не зникають після нічного сну чи відпочинку. Набряки поширюються також на обличчя, руки та живіт. 

Для встановлення діагнозу гестозу необхідна одночасна присутність всіх вищеперелічених симптомів! Це так звана тріада симптомів Цангемейстера.

Інші прояви хвороби можуть включати головний біль, зміни зору, біль у животі, нудоту, блювання і задишку. У важких випадках гестоз може перейти в еклампсію, що характеризується судомами, комою та іншими небезпечними для життя ускладненнями.

Наслідки

Гестоз може мати серйозні наслідки як матері, так плода.

Для матері він може призвести до пошкодження органів, наприклад, легеневої, печінкової або ниркової недостатності, а також підвищити ризик інсульту, кровотечі та інших ускладнень під час пологів.

Більшість вагітних жінок із гестозом не відчувають серйозних ускладнень.

У немовляти можуть виникнути затримка внутрішньоутробного розвитку, передчасне народження та низька вага при народженні, передчасне відшарування плаценти або внутрішньоутробна смерть.

симптоми гестоза

Причини виникнення гестозу

Точна причина розвитку пізнього токсикозу достименно невідома, але вважається, що він пов'язаний із проблемами розвитку кровоносних судин у плаценті, що може призвести до зниження припливу крові та кисню до плоду. Виділяють деякі фактори, які роблять деяких майбутніх мам більш схильними до ризику:

  • Вік вагітної до 18 та старше 35 років;
  • Багатоплідна вагітність;
  • Перша вагітність;
  • Гіпертонія за попередньої вагітності;
  • Захворювання кровоносних судин, нирок, системні та метаболічні захворювання, такі як діабет;
  • Стреси та неправильне харчування під час вагітності;
  • Ожиріння; підвищений рівень холестерину;
  • Куріння;
  • Гормональні зміни;
  • Генетична схильність;
  • Серологічний конфлікт.

Діагностика гестозу вагітних

Діагностування пізнього токсикозу зазвичай включає регулярні допологові огляди та спостереження за проявами захворювання. Інструментальні дослідження включають вимірювання артеріального тиску, частоти пульсу, УЗД, також регулярно слід проводити аналізи сечі та крові. Діагноз гестоз може бути поставлений, якщо у вагітної жінки артеріальний тиск становить 140/90 мм рт. ст. або вище у двох окремих випадках, а також якщо у сечі виявлено підвищений вміст білка. Крім того, можуть спостерігатися набряки рук, ніг та обличчя. Якщо у жінки діагностовано гестоз, її лікар уважно стежитиме за її станом і може провести додаткові аналізи для оцінки її здоров'я та здоров'я її дитини. Чим раніше діагностовано якесь порушення, тим легше його лікувати.

диагностика гестоза

Лікування гестозу у вагітних

Лікування гестозу залежить від тяжкості стану та стадії вагітності. У легких випадках медичні працівники можуть рекомендувати постільний режим та ретельне спостереження за станом матері та дитини. У більш важких випадках може знадобитися госпіталізація для зняття тяжких симптомів та запобігання ускладненням. У разі розвитку підвищеного артеріального тиску головною метою стає його нормалізація.

  • Лікарські засоби. Для зниження тиску можуть бути призначені антигіпертензивні препарати. Прийом їх має здійснюватися суворо під наглядом лікаря.
  • Блювота та нудота. Для боротьби з нудотою та частою блювотою вимагає нормалізація режиму дня, прийом легкозасвоюваної їжі дрібними порціями, рясне питво, прийом вітамінів. Частота блювання від 5 і більше разів на день вимагає госпіталізації та призначення протиблювотних медикаментів.
  • Моніторинг стану. Регулярне спостереження за станом здоров'я жінки та її плода дуже важливе при лікуванні гестозу. Діагностика може включати регулярний контроль артеріального тиску та показників у сечі, УЗД та оцінку частоти серцевих скорочень дитини.

Способи лікування пізнього токсикозу:

  • Легка прееклампсія. У разі легкої форми, вагітній жінці необхідно самостійно стежити за основними показниками, такими як артеріальний тиск та поява набряків, та регулярно відвідувати лікаря для контролю стану.
  • Прееклампсія середньої тяжкості потребує планової госпіталізації до стаціонару. Лікарі рекомендують усунення фізичних та психічних навантажень, насичену білками дієту, прийом вітамінно-мінеральних комплексів, гіпотензивні препарати для зниження тиску, системні кортикостероїди, а також динамічний нагляд за станом матері та плода.
66306,68818,63801
  • Тяжка прееклампсія вимагає госпіталізації вагітної у відділення інтенсивної терапії. Там їй катетеризують периферичну вену для проведення інфузійної терапії та сечовий міхур для контролю кількості сечі. Жінка повинна дотримуватись суворого постільного режиму, а також приймати антигіпертензивні препарати для зниження артеріального тиску. Далі лікарі обирають оптимальну тактику для здійснення пологів у найближчі 24 години.
  • При післяпологовій прееклампсії жінка повинна дотримуватись постільного режиму, контролювати артеріальний тиск, дотримуватися збалансованої дієти з обмеженням кількості солі, продовжувати гіпотензивну терапію, можливо приймати сечогінні препарати, а також отримувати кисневу терапію та судинорозширюючі засоби.
  • У разі еклампсії (найважчої форми) необхідно негайно проводити стимуляцію пологів. Якщо немає можливості провести природні пологи, то лікарі можуть виконати кесарів розтин. Також жінка має отримувати протисудомні препарати, продовжувати приймати препарати від високого тиску.

Профілактика: як запобігти гестозу?

Хоча й не існує гарантованого способу запобігти пізньому токсикозу під час вагітності, є деякі кроки, які можуть допомогти знизити ризик та тяжкість цього стану. Профілактичні методи включають такі дії:

  • Регулярне відвідування допологових оглядів. Часте відвідування свого лікаря допоможе виявити та усунути можливі проблеми зі здоров'ям під час вагітності, включаючи гестоз.
  • Контроль за артеріальним тиском. Регулярне вимірювання кров'яного тиску допоможе виявити перші ознаки гіпертензії, що є найпоширенішим симптомом гестозу. Вимірювати кров'яний тиск можна вдома або звернутися до медичного працівника.
  • Здоровий спосіб життя. Збалансоване харчування, фізична активність, повноцінний відпочинок і боротьба зі стресом можуть допомогти знизити ризик розвитку неприємних станів при виношуванні дитини.
  • Спеціальна дієта. Жінкам, які мають ризик розвитку гіпертонії, може знадобитися дотримання спеціальної дієти з низьким вмістом солі та високим вмістом білка. Дефіцит білка слід поповнювати, вживаючи сир, квасолю, горох і нежирне м'ясо.
  • Відмова від куріння та алкоголю. Куріння та вживання алкоголю під час вагітності сильно підвищує ризик розвитку токсикозу та інших ускладнень, у тому числі може завдати серйозної шкоди плоду.

профілактика гестоза

Важливо відзначити, що гестоз може виникнути при будь-якій вагітності, навіть якщо ви дотримуєтеся всіх профілактичних заходів. Тому жінкам, які очікують на появу малюка, важливо регулярно відвідувати допологові огляди і повідомляти про будь-які нездужання свого лікаря. Раннє виявлення та лікування цього стану допоможе зберегти здоров'я матері та дитини.

Здоров'я безцінно – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю та турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах