Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Коронавірус заразний навіть після одужання? 09/04/2020

Коронавірус заразний навіть після одужання?

В даний час немає точних доказів того, як довго перехворівша на коронавірусну хворобу людина може бути небезпечною для оточуючих. Останні дослідження припускають, що вірус COVID-19 залишається в організмі людини ще близько 2-х тижнів після зникнення симптомів захворювання, продовжуючи нести загрозу для оточуючих. Дослідницька вибірка, яка веде до цих висновків, була невеликою, але результати є ще одним аргументом на користь дотримання принципів обережності та соціального дистанціювання. Тому не поспішайте знімати маску!

коронавирус 2019

Карантин навіть після одужання

Ця новина прийшла з Китаю, котрий в останні тижні, використовуючи величезну кількість пацієнтів, пильно досліджує новий вірус SARS-CoV-2 в різних аспектах. На цей раз вчених зацікавило питання про те, коли вірус повністю зникає з організму хворого і втрачає свою здатність поширюватися серед людей.

В даний час міжнародні Центри з контролю та профілактики захворювань вважають, що люди можуть припинити ізоляцію, якщо у них не було лихоманки протягом 72 годин, інші симптоми пішли на спад та пройшло не менше 7 днів з моменту перших проявів хвороби. Але чи є актуальною ця інформація?

Дослідження, в якому брали участь 16 осіб, проходили лікування в пекінській лікарні. Воно показало, що вірус залишався в організмі пацієнтів протягом 2,5-8 днів після зникнення симптомів. Однак невідомо, якою мірою «вилікуваний» вірус є вірулентним. Автори вказують, що в дослідженні брали участь пацієнти, які перенесли легку форму захворювання з відносно слабкими симптомами. Це не виключає того, що люди з більш серйозними формами захворювання можуть мати ще більш тривалий період «заразності» після зникнення симптомів.

Пацієнти, у яких зникли симптоми і які мали негативний результат в тесті на COVID-19 дві доби поспіль, вважалися здоровими і відправлялися додому. В ході експерименту їх просили провести ще 5 днів вдома в режимі карантину і паралельно брали мазки з горла на наявність збудника протягом ще 13 днів після одужання. Виявилося, що всі зразки, взяті в період між 5-м і 13-м днем, містили коронавірус! Це означає, що пацієнти після лікування все ще можуть бути носіями інфекції.

     Вірус COVID-19 виявлявся протягом 20 днів після появи перших симптомів.

При цьому, інше дослідження в Німеччині, яке ще не було піддано міжнародній експертній оцінці, показало, що у хворих кількість вірусів знижувалося вже на 4-5 день після появи симптомів коронавірусної хвороби, а до 10-го дня його майже не залишилося.

коронавирус 2020

Чому тести показують позитивний результат у тих, що видужали?

Вірусологам відомо, що збудники багатьох захворювань зберігаються в невеликих кількостях в організмі людини навіть після того, як вона виліковується від хвороби. Так, вірус Ебола виявляється протягом декількох місяців після одужання. Це може пояснити позитивні результати тестів у пацієнтів з китайського дослідження. Слід зазначити, що пацієнтів з коронавірусів лікували противірусними препаратами, які зменшують кількість збудників. Їх методи тестування, спрямовані на виявлення генетичних фрагментів вірусів в організмі, не були достатньо чутливим, щоб їх виявити. Але після закінчення противірусної терапії SARS-CoV міг знову розмножуватися, досягаючи точки виявлення тільки через кілька діб. Поки чисельність збудника була недостатньою для серйозного пошкодження тканин, пацієнти не відчували ніяких симптомів. Але через пару днів тест знову зміг їх виявити.

У період після лікування люди не мали великої загрози для оточуючих, особливо при відсутності кашлю і чхання, за допомогою яких поширюється інфекція. Щоб заразити в цей момент потрібен більш тісний контакт, наприклад використання спільного посуду або поцілунки.

Використання методу тестування для оцінки тривалості карантину людини, що перехворіла, пов'язане з деякими проблемами. Стандартний тест визначає наявність вірусу SARS-CoV в слизових оболонках респіраторної системи за допомогою мазка з носа або горла. Але присутність збудника в організмі не обов'язково означає, що інфекція у пацієнта все ще перебуває в активному стані. Позитивний результат також може вказувати і на незначну чисельність вірусу, якої, можливо, недостатньо для інфікування інших людей.

Вчені все ще не знають, скільки саме вірусу досить, щоб заразити ще когось Виходять з логіки того, що, чим менше чисельність патогена в організмі, тим менше заразний пацієнт. І покладатися на симптоми тут теж складно, оскільки хвороба, викликана коронавірусом, може посилюватися і слабшати періодами. Мінлива природа хвороби ускладнює дослідження і викликає плутанину та поширення недостовірної інформації.

тест на коронавирус

У пошуках ліків та вакцини

Незаперечним фактом є те, що соціальна ізоляція є на сьогоднішній день єдиним ефективним способом запобігання поширенню епідемії, щонайменше, до винаходу вакцини. Можливо через нерозуміння принципів поширення інфекційних захворювань або незнання особливостей життєвого циклу мікроорганізмів, багато хто нехтує необхідними умовами самоізоляції, продовжуючи сприяти поширенню епідемії та збільшенню кількості жертв. Важливо розуміти, що від поведінки кожного залежить тривалість карантину в країні.

Багато фармацевтичних компаній та наукових установ беруть участь в розробці вакцини від коронаірусу. Проте, навіть якщо звести необхідні клінічні тестування та законодавчий шлях до мінімуму, доступна для населення вакцина з'явиться не раніше, ніж у 2021 році. У той же час продовжуються дослідження лікарських препаратів, які можуть більш ефективно допомогти пацієнтам з COVID-19 як при легкій, так і при важкій формі хвороби. Щоб скоротити час очікування ліків від коронавіруса, дослідження зосереджені на вже дозволених на ринку препаратах.

Великі надії покладаються на речовину під назвою хлорохін. Вона гальмує синтез нуклеїнових кислот в клітинах і має помірну імуносупресивну та протизапальну дію. Хлорохін міститься в препаратах для лікування малярії У перших випробуваннях він показав ефективність боротьби з Уханьским коронавірусом. Хлорохін вже вводять пацієнтам в багатьох країнах, зачеплених пандемією, але під суворим наглядом медичних працівників.

Вчені продовжують дізнаватися більше про новий коронавірус COVID-19, але на даний момент всі прийшли до такого висновку: люди, які пройшли лікування від коронавірусної хвороби, повинні залишатися ізольованими ще деякий час після зникнення симптомів.

сиди дома коронавирус

Здоров'я безцінне – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю і турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах