Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Втрата нюху – ознака легкої форми COVID-19 20/10/2020

Втрата нюху – ознака легкої форми COVID-19

У центрі першого спалаху епідемії – місті Ухань в Китаї – втрата нюху була відзначена як помітний симптом коронавірусу COVID-19. Однак попередні дослідження, проведені по всьому світу, показують, що це явище відзначено приблизно у 60% пацієнтів.

Докази того, що втрата нюху та смаку можуть бути ознаками коронавірусу, почали з'являтися приблизно з квітня 2020 року і в середині травня були додані в офіційний список симптомів Covid-19. Деякі дослідники навіть вважають, що втрата нюху може бути більш надійним індикатором Covid-19, ніж кашель або лихоманка, і тести на нюх слід використовувати повсюдно, так само як і вимір температури на вході в громадські заклади. Крім цього, нові дослідження показали, що втрата нюху пов'язана з більш легкою формою коронавірусу.

Що таке аносмія?

Нюхова система, яка дозволяє людям та іншим тваринам відчувати запахи, є способом розшифровки хімічної інформації. Вона нерозривно пов'язана із здатністю самозбереження, оскільки дозволяє відчувати запах диму, витоків хімікатів або зіпсованої їжі.

Коли ми робимо глибокий вдих, молекули переміщаються вгору по носу до нюхового епітелію, невеликому шматочку тканини в задній частині носової порожнини. Ці молекули зв'язуються з нюховими сенсорними нейронами, які потім посилають сигнал в мозок, де він інтерпретується і ми може визначити, що це смак кави або ковбаси. Вчені до цих пір не до кінця розуміють цю систему і особливо ті процеси, через які вона перестає працювати.

Аносмія – це медичний термін, що позначає втрату здатності відчувати запахи.

Люди можуть втратити нюх після перенесеної вірусної інфекції, такої як грип або застуда, або після черепно-мозкової травми. Деякі народжуються взагалі без нюху або втрачають його через лікування раку або таких хвороб, як хвороба Паркінсона та Альцгеймера. Він також може зникнути з віком.

Сьогодні ж питання про втрату нюху стало особливо актуальним у зв'язку з коронавірусною інфекцією, при якій у більшості людей відзначається даний симптом. Неясно, чи відрізняється аносмія при COVID-19 від інших випадків втрати запаху.

втрата нюху при коронавірусі

Чим відрізняється втрата нюху при звичайному нежиті та при Covid-19?

Одним із загадкових симптомів зараження вірусом SARS-CoV-2 є втрата нюху та смаку (аносмія та дисгевзія), яка не пов'язана з нежитем та закладеністю носа. Цей симптом значно складніший та небезпечніший. При звичайному грипі та типових респіраторних вірусних захворюваннях неможливість відчувати запахи і смаки пов'язана з набряком слизової та рясним нежитем.

Люди ж заражені коронавірусом можуть вільно дихати, але не відчувати жодних запахів, не можуть розрізняти гіркий та солодкий присмак. В середньому нюх зменшується приблизно на 90%, а почуття смаку – на 75% в порівнянні з початковими почуттями. Учасники опитувань повідомляли про пошкодження як мінімум двох типів смаків: солоний, солодкий, кислий, гіркий. Більш того, невеликий відсоток пацієнтів вказував на пантоземію (присутність запахів, яких не існує в дійсності, наприклад, запах диму, коли в повітрі немає диму) або паросемію (викривлене сприйняття запахів, галюцинації нюху, знайомі запахи сприймаються як чужі).

У чому причина втрата нюху при коронавірусі?

Вчені з'ясували, що на відміну від інших поширених респіраторних інфекцій, вірус SARS-CoV-2 вражає мозок і нервову систему. За іншими даними короткочасна втрата нюху може виникати через набряк слизової, при якому аромати фізично не можуть досягати нюхових нейронів.

КТ-сканування носа та носових пазух пацієнтів з коронавірусом, які скаржилися на втрату нюху, показало, що області носа, що відповідають за нюх, заблоковані набряком та слизом, тоді як інша частина носа і носові пазухи виглядають нормально, і у пацієнтів немає проблем з диханням через ніс.

кт при втраті нюху

Сині стрілки вказують на неушкоджені нервові волокна, жовті – на запалення в сусідніх клітинах, яке викликає втрату смакових відчуттів.

Спочатку вважалося, що коронавірус заражає і руйнує нейрони (нервові клітини), що відповідають за відчуття запахів, які передають сигнал від молекул запаху, що досягають носа, в область мозку, де ці сигнали розшифровуються як конкретний запах чого-небудь. Тепер же багато досліджень показали, що рецептори ACE2, з якими пов'язують можливість проникнення вірусу в клітини людини, виявляються не на нюхових нервах, а на сусідніх клітинах, які називаються стентакулярними, які підтримують активність клітин нюхового нерва. Вчені вважають, що саме ці клітини вражаються вірусом, а імунна відповідь призводить до набряку в цій області, але не зачіпає нервові волокна, які беруть участь в розпізнаванні запахів. Іншими словами, Covid-19 порушує нюх не безпосередньо, заражаючи нейрони, а впливає на підтримуючі клітини, що відповідають за регенерацію нюхового епітелію. У міру того, як активне запалення в організмі спадає, нюх повертається в норму.

Вплив вірусу може мати потенційно серйозні неврологічні наслідки за межами нюхової системи. Також зафіксовані й інші причини відсутності нюху та смаку при коронавірусі: набряк мозку, синдром Гієна-Барре та інші розлади нервової системи.

Вчені підтвердили вплив COVID-19 на мозок та нервову систему, чого раніше не спостерігалося при зараженні іншими респіраторними вірусами.

позитивний тест на ковід

Втрата нюху як ознака легкої форми COVID-19

Згідно зі статистичними даними, приблизно 70% пацієнтів з середньою тяжкістю перебігу коронавірусної хвороби та 85% пацієнтів з легкою формою втрачали смак і нюх. При цьому тільки серед 10% важких пацієнтів спостерігався цей симптом.

Вчені ще не знайшли однозначного наукового пояснення цьому факту, але припускають, що в даний час в світі існує 8 активних штамів вірусу зі своїм набором симптомів і втрата нюху може бути відмінною ознакою між різними штамами:

  • «Грип», але без температури: сухий кашель, біль у горлі та грудній клітині, головні та м'язові болі, втрата нюху та смаку, нормальна температура тіла;
  • «Грип» з жаром: сухий кашель, біль у горлі та грудній клітині, головний біль, втрата нюху, захриплість, відсутність апетиту, висока температура тіла;
  • «Грип» з ураженням травної системи: відсутність апетиту, пронос, біль у горлі та грудній клітці, головний біль, втрата нюху та смаку, відсутність кашлю;
  • «Грип» зі слабкістю: втрата нюху і смаку, сухий кашель, висока температура тіла, захриплість, головний біль, біль в грудній клітині, слабкість;
  • «Грип» у важкій формі зі сплутаністю свідомості: головний біль, втрата нюху і смаку, відсутність апетиту, кашель, висока температура, захриплість, біль в горлі та грудях, слабкість, сплутаність свідомості, сильні болі в м'язах;
  • «Грип» з задишкою: відсутність нюху, відсутність апетиту, сухий кашель, головний біль, висока температура, захриплість, біль в горлі та грудях, слабкість, сплутаність свідомості, болі в м'язах, задишка, пронос, спазми в кишечнику.

Крім того, ці типи відрізняються один від одного серйозністю протікання захворювання та необхідністю госпіталізації.

Коли відновиться нюх після коронавірусу?

Гарна новина полягає в тому, що нюх в кінцевому підсумку відновлюється в міру відновлення нюхових нейронів. Багато пацієнтів з COVID-19 повідомляють про повернення здатності відчувати запахи та смаки через кілька тижнів після одужання, на відміну від більшості людей, які страждають на аносмію від інших вірусів, яка може тривати місяцями або роками. Однак лікарі не можуть точно сказати, коли повернуться відчуття.

Чому ж нюх не повертається до деяких пацієнтів довгі місяці? У цих пацієнтів, мабуть, імунна відповідь в організмі, що викликана вірусом, призвела до руйнування деяких тканин носу та одужання у них йде набагато повільніше.

втрата нюху після коронавірусу

Втрата нюху при коронавірусі: чи є лікування?

Що стосується лікування затяжної аносмії варіантів тут небагато. Однак існують переконливі докази того, що реабілітаційне лікування з багаторазовим щоденним впливом різних типів запахів призводить до того, що система розпізнавання запахів відновлює клітини і повертається до нормальної діяльності. Рекомендують кілька разів на день вдихати різні ефірні олії. Це не є ліками і спрацює воно не у всіх.

Здоров'я безцінне – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю і турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах