Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Оперізуючий лишай або герпес: симптоми та лікування 20/04/2021

Оперізуючий лишай або герпес: симптоми та лікування

Вірус герпесу виявляється в організмі кожного, хто хворів на вітряну віспу в дитинстві. Протягом усього життя він перебуває в стані спокою в глибині нервової системи, але одного разу може прокинутися та вирватися назовні у вигляді оперізуючого лишаю.

За оцінками лікарів, щорічна захворюваність на оперізуючий герпес становить 3-8 випадки на 1000 осіб. Поширеність його збільшується з віком. Так, у дітей до 15 років частота хвороби становить не більше 5%, в той час як у людей у віці 60-80 років — 50-70%. Також збільшується частота захворювання у випадках ослаблення імунітету через хворобу або медикаментозне/хіміотерапевтичне лікування. Наприклад, захворюваність герпесом у хворих на СНІД в 15 разів вище, ніж у здорових людей. Зустрічається він з однаковою частотою у чоловіків та жінок.

     ЗМІСТ:

Захворювання оперізуючий лишай

Оперізуючий лишай (або герпес) — це інфекційне захворювання, яке викликається ДНК-вірусом Varicella zoster з сімейства герпесних Herpesviridae. Він є причиною вітряної віспи у дітей та після одужання залишається в організмі протягом усього життя. Вірус перебуває в сплячому стані на поверхні нервових клітин спинного мозку і одного разу може проявитися у дорослої людини як рецидив у вигляді оперізуючого лишаю. Найчастіше він прокидається у літніх людей, але може виникнути і у молодих. Вірус передається повітряно-крапельним шляхом або через шкірний контакт з вмістом пухирів, але може викликати інфікування тільки тих людей, які не хворіли на вітряну віспу або не мають антитіл внаслідок вакцинації.

Вірус Varicella zoster зазвичай вражає кілька окремих нервових корінців та шкіру навколо них, як правило, в області грудей і живота. Рецидив у вигляді шкірного висипу відбувається в тій же області, де були пошкоджені нервові закінчення і має характерне розташування у вигляді полупоясу.

роташування оперізуючого лишаю

Симптоми оперізувального герпесу

Приступ оперізуючого лишаю зазвичай триває від двох до чотирьох тижнів. Він супроводжується висипаннями на шкірі, що сверблять, та болем в області уражених ділянок. Більшість людей можуть відчувати деякі симптоми, які передвіщають рецидив цього вірусного захворювання, за кілька днів.

У розвитку захворювання виділяють три стадії:

  • Початкова стадія проявляється у вигляді больових відчуттів;
  • Стадія герпетичних висипань на шкірі;
  • Залишкові явища у вигляді кірочок на шкірі.

Оперізуючий лишай може викликати ранні симптоми (провісники захворювання), які тривають від одного до чотирьох днів до появи висипу і можуть включати:

  • Біль у м'язах;
  • Печіння, поколювання, оніміння або свербіж ураженої ділянки шкіри;
  • Рідко підвищення температури тіла до 38 °С;
  • Почуття нудоти.

Слід зазначити, що не у всіх будуть проявлятися ранні ознаки захворювання.

Больові відчуття

Поряд з ранніми симптомами пацієнти з оперізувальним лишаєм відчувають локальний біль в ураженій області. Він може бути постійним, тупим або пекучим, легким або сильним. У будь-якому випадку шкіра в ураженій ділянці буде чутливою, а іноді може виникати різкий сильний біль. Це може тривати більше тижня, перш ніж з'явиться висип.

Шкірний висип

Зазвичай висипання з'являються через кілька днів після появи болю. Вони розвиваються на одній стороні тіла у вигляді полупоясу, в області шкіри, яка живиться від ураженого вірусом нерва. Спочатку висип виглядає як великі червоні плями, а згодом перетворюється в прозорі пухирі, що сверблять, які нагадують висипання при вітряній віспі. Пухирі тримаються на шкірі протягом тижня, а потім висихають, стаючи жовтуватими та плоскими. Повне загоєння зазвичай спостерігається протягом 2-3 тижнів і супроводжується збільшенням регіонарних лімфатичних вузлів. Корки, що утворюються після пухирів, можуть залишати невеликі рубці, тому їх не рекомендується розчісувати або здирати. Біль при оперізуючому лишаї зазвичай проходить з відходженням кірочок.

Головною ознакою оперізуючого лишаю, яка допомагає поставити правильний діагноз, є характер розташування висипу та болю, включаючи дуже чітку межу між болючою ділянкою та прилеглими ділянками.

Рідкісні форми оперізувального герпесу:

  • Herpes sinus herpeticum — це рідкісна форма вірусу герпесу, що викликає характерну біль без появи шкірного висипу.
  • Пошкодження офтальмологічної (очної) частини трійчастого нерва може викликати внутрішньоочне порушення.
  • Ще одна рідкісна форма цього інфекційного захворювання поєднує пошкодження слухового нерва та лицьового, що проходить через вухо. Вона супроводжується виникненням пухирів на барабанній перетинці та зовнішньому слуховому проході, а також паралічем або слабкістю половини обличча. Пацієнти чують шум у вухах, відчувають запаморочення та погіршення слуху.
  • Оперізуючий лишай в нижній частині спинного мозку може викликати нетримання сечі.

симптоми оперізуючого герпесу

Ускладнення оперізуючого лишаю

Клінічним проявом інфекції Varicella zoster є вітряна віспа, а не оперізуючий лишай. Останній відображає лише пробудження сплячого вірусу вітряної віспи. Частота рецидивів у вигляді позбавляючи, його тяжкість та вторинні ускладнення збільшуються з віком та при ослабленому імунітеті.

Одне з найбільш частих ускладнень оперізуючого лишаю є постгерпетична невралгія. Вона характеризується сенсорним порушенням в області появи висипу. Цей симптом може тривати тижнями і навіть місяцями після зникнення шкірного висипу та турбує приблизно 10-20% людей з оперізуючим лишаєм. Причиною болю при постгерпетичній невралгії є пошкодження нервових волокон вірусною інфекцією, що порушує їх нормальну діяльність. Пошкоджені нерви посилають в мозок больові сигнали, які викликають пекучий і пульсуючий біль в області, утвореної пошкодженими нервами. Невралгія може слабшати і зникати з часом, але в деяких випадках симптоми зберігаються роками. Це ускладнення набагато частіше зустрічається у літніх людей і вражає кожного третього пацієнта віком старше 80 років.

Інші ускладнення герпетичної інфекції включають вторинну бактеріальну інфекцію, ураження очей, вух або нервової системи, рубці на шкірі, менінгіт, гепатит та навіть пневмонію.

фото оперізуючий лишай висип

Причини виникнення герпетичного лишаю

Більшість людей хворіють на вітряну віспу в дитинстві, і після того, як хвороба проходить, вірус залишається неактивним в нервовій системі. Імунній системі вдається утримувати вірус в сплячому стані, але в більш пізньому віці він може повернутися до активності і викликати спалах оперізуючого лишаю.

Точно невідомо, чому вірус оперізуючого герпесу «оживає» в більш пізні роки, але найчастіше це пов'язують з ослабленням імунної системи. У свою чергу ослаблення імунітету може викликати цілий ряд факторів:

  • Тривале лікування кортикостероїдами;
  • Лікування онкологічних захворювань за допомогою хіміо- та променевої терапії;
  • Природне старіння організму;
  • Психічне напруження та стрес;
  • Захворювання, що ушкоджують імунну систему, наприклад ВІЛ та СНІД;
  • Пересадка кісткового мозку, трансплантація органів.

оперізуючий герпес фото

Діагностика вірусу герпесу

Не дивлячись на відносно легкі симптоми, бажано якомога швидше звернутися до лікаря у разі підозри на оперізувальний лишай. Рання діагностика та лікування захворювання можуть знизити вираженість симптомів і ризик ускладнень. Лікар може діагностувати захворювання на підставі симптомів, зовнішнього вигляду висипки і характерної локалізації болю. Біль та розташування болю відповідає певному шляху нервових закінчень, за якими досвідчений лікар зможе точно встановити діагноз.

Як правило, необхідність в аналізах немає, але іноді потрібно взяття зразка шкіри з інфікованою області з метою визначення типу збудника. Також лікар загальної терапії рекомендує пацієнту звернутися до інших спеціалістів у таких випадках:

  • Біль або висип не піддаються лікуванню;
  • Погіршення здатності рухатися або контролювати діяльність кишечника чи сечового міхура;
  • Ознаки ускладнень, що поширилися на очі або вуха;
  • Поширення шкірної висипки на більшу частину тіла.

діагностика оперізуючого лишаю

Лікування оперізувального лишаю

В даний час ліки, що допомагає повністю позбутися від оперізуючого лишаю, не існує, проте існує ряд ефективних препаратів, що дозволяють контролювати хворобу та зменшити прояв симптомів.

Лікування оперізувального герпесу має розпочатися якомога швидше, бажано вже з початкової стадії, в перші 72 години після появи ранніх симптомів.

Противірусні препарати

Лікування противірусними засобами не здатне позбавити від самого вірусу герпесу, але зменшує тяжкість, вираженість симптомів, тривалість хвороби та ймовірність розвитку важких ускладнень. Особливо важливо раніше лікування для пацієнтів з ослабленим імунітетом.

Противірусні ліки найбільш ефективні в перші 72 години від початку захворювання. Найбільш часто призначають препарати на основі ацикловіру, валацикловіру та фаміцікловіру. Приймають їх протягом 7 днів в дозуванні, призначеному лікарем.

У дітей, у яких немає інших проблем зі здоров'ям, лікування противірусними препаратами не принесе істотної користі, тому лікарі не часто призначають противірусні препарати дітям. Найчастіше діти відчувають лише легкі симптоми лишаю та мають низький ризик розвитку ускладнень.

Знеболюючі препарати

Для лікування гострого болю або постгерпетичної невралгії, як правило, використовуються засоби з групи нестероїдних протизапальних препаратів. Серед безрецептурних найбільш ефективними є препарати на основі ібупрофену, наприклад Нурофен, Імет, Ібупром, Новіган. Не підходять такі засоби пацієнтам з виразкою шлунка та захворюваннями нирок.

3224,2236,64531

Місцеве лікування шкірно висипу

Боротьба з шкірними проявами оперізувального герпесу за допомогою місцевих засобів (мазі, креми, гелі) вважається малоефективною. Область висипання повинна бути якомога більш чистою та сухою, щоб знизити ризик вторинного бактеріального зараження.

Слід уникати використання мазей або пластирів, що містять антибіотики, оскільки це може уповільнити процес загоєння. Якщо необхідно закрити пухирі, наприклад, щоб запобігти зараженню інших людей, слід використовувати пов'язки та бинти без кліючої основи.

Для зняття свербіння можна використовувати лосьйони на основі каламіну (Псиністил, Каламін), який надає заспокійливу дію на шкіру. У будь-якому випадку необхідно проконсультуватися з лікарем перед застосуванням будь-яких лікарських засобів.

Здоров'я безцінне — бережіть себе!
Моя Аптека — з любов'ю і турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах