Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Чи прийде дифтерія в Україну в 2019 і чи потрібна вакцинація? 28/07/2019

Чи прийде дифтерія в Україну в 2019 і чи потрібна вакцинація?

Медичні експерти попереджають про можливий спалах дифтерії на території України у 2019 році у зв'язку з тим, що чисельність вакцинованого населення з кожним роком падає. Так, якщо в минулі роки було зафіксовано не більше чотирьох випадків захворювання на дифтерію, то у 2018 році за допомогою звернулося вже 10 осіб. В цьому році, за словами гендиректора Центру громадського здоров'я МОЗ, це число може бути значно більше. У пам'яті людей ще залишилась епідемія дифтерії 1990-х років, яка забрала життя близько 20 тисяч українців. Після цього важливість захисту від дифтерії була усвідомлена населенням і число добровольців на вакцинацію збільшилося.

У МОЗ запевняють, що вакцини від дифтерії для українців завезли понад 3 млн доз у всі регіони, чого вистачить для захисту невакцинованих громадян від хвороби.

Що таке дифтерія?

Дифтерія – це гостра інфекційна хвороба, викликана бактерією Corynebacterium diphtheria. При цьому, бацила виробляє токсин тільки тоді, коли сама заражена специфічним вірусом, що несе генетичну інформацію для вироблення токсину. Тільки такі токсигенні штами викликають важкі захворювання. Після зараження організм починає виробляти токсин, який пригнічує утворення клітинного білку і відповідає за локальне руйнування тканин і утворення псевдомембран. Токсин, що утворюється на місці мембрани, всмоктується в кровотік, а потім розподіляється по всіх тканинах організму. Цей токсин відповідає за ураження серцево-судинної та нервової системи, а також може викликати зниження кількості тромбоцитів та білка у сечі.

збудник дифтеріїШтами бактерій, що не продукують токсини можуть викликати фарингіт від легкого до помірного ступеня тяжкості, але не здатні утворювати псевдомембрани і, відповідно, токсини.

Інкубаційний період дифтерії становить від 2 до 5 днів. Хвороба може вражати практично будь-яку слизову оболонку в тілі людини.

Дифтерію класифікують по ряду проявів, в залежності від анатомічної ділянки захворювання:

  • Дифтерія очей;
  • Дифтерія шкіри;
  • Дифтерія гортані;
  • Дифтерія носа;
  • Дифтерія статевих органів.

                        Дифтерія передається повітряно-крапельним шляхом.

Симптоми дифтерії

Коли збудник дифтерії проникає в слизову горла, носа або мигдалин, то утворює рану, де накопичуються мертві клітини, які стають своєрідною мембраною. Запалення і набряк навколо мембрани можуть викликати напади задухи, оскільки перекриває доступ повітря в трахею. Потім дифтерійна паличка виділяє токсин, який пошкоджує інші внутрішні органи. Перші ознаки дифтерії можуть нагадувати звичайну ангіну з високою температурою. Люди також скаржаться на болі в животі і періодичну блювоту.

симптоми дифтерії

Дифтерія: ускладнення

Більшість ускладнень дифтерії пов'язане з впливом токсину бактерії-збудника хвороби дифтерія.

Найбільш частими ускладненнями є ураження серцево-судинної і нервової систем, а також наднирників. Міокардит проявляється як аномальний серцевий ритм і може виникати на ранніх стадіях захворювання або через кілька тижнів, призводячи до серцевої недостатності. Якщо міокардит виникає рано, то захворювання часто несе для пацієнта летальний результат.

Неврит найчастіше вражає рухові нерви. Так, параліч м'якого піднебіння найбільш часто зустрічається на третьому тижні хвороби, атрофія очних м'язів, кінцівок і діафрагми може виникнути після п'ятого тижня перебігу хвороби. При цьому, в результаті діафрагмального паралічу можуть виникнути вторинна пневмонія і дихальна недостатність.

Інші ускладнення включають середній отит і дихальну недостатність через обструкції дихальних шляхів, особливо у дітей.
Загальна смертність від дифтерії становить 5-10% для дітей молодше 5 років, для осіб старше 40 років цей показник досягає 20%.

Дифтерія: лікування

Головне лікування дифтерії у дітей і дорослих полягає у введенні протигрибкової кінської сироватки (ПДС). Цей дифтерійний антитоксин не нейтралізує токсин, який вже проник в тканини, але нейтралізує циркулюючий в крові токсин і запобігає прогресуванню захворювання. Через високу ймовірність ускладнень лікування здійснюється тільки в умовах лікарняного стаціонару.

Крім того, призначають двотижневий курс антибіотиків при виникненні вторинної інфекції в організмі, що з'явилася на тлі ослаблення організму. Через 48 годин після антибіотикотерапії захворювання стає незаразним. Рекомендується полоскання горла антисептичним розчином, терапія для виведення токсину з організму. У більш важких випадках дифтерії у дорослих можуть бути додані гормональні препарати.

Захистити вас і ваших рідних від небезпечного захворювання допоможе вакцина від дифтерії.

Вакцинація від дифтерії

Вакцини, безумовно, є одним з найбільш значних досягнень медицини. Щороку різні вакцини запобігають десятки мільйонів хвороб і смертей.

Починаючи з початку 1940-х років винайдена вакцина від дифтерії була включена до складу вакцини проти правця та кашлюку і стала широко використовуватися, що запобігло безлічі смертей.

Вакцина від дифтерії заснована на токсині, що виділяється бактерією-збудником Corynebacterium diphtheria, який піддається обробці, втрачаючи свої токсичні властивості. Дифтерійний анатоксин має підтверджену клінічну ефективність 97%. Дитяча вакцина і вакцина для дорослих розрізняються по дозуванні. Використовувати їх потрібно лише після консультації з лікарем.

вакинация от дифтери

Кому показана вакцинація від дифтерії:

  • Жителям зони епідемії захворювання;
  • Дітям у віці 6 і 16 років;
  • Дітям, що хворіли на кашлюк;
  • Усім дорослим через кожні 10 років;
  • Дорослим, які не пам'ятають проходили вони вакцинацію;
  • Усім медичним працівникам, вчителям, людям торгових професій і беруть участь у виробництві продуктів харчування для населення.

Коли робити щеплення від дифтерії?

Імунітет до дифтерії не зберігається на все життя. Максимум його дії – близько 10 років. І навіть якщо ви хворіли раніше, це не означає, що неможливо захворіти ще раз. Поширена також думка про те, що щеплення від дифтерії необхідна лише дітям. Однак, дорослі знаходяться в такій же небезпеці і переносять хворобу гірше, ніж діти.

Щеплення від дифтерії в комплексі з протиправцевою і протикоклюшною вакциною є обов'язковою для дітей від 6 тижнів до 6 років. Як правило, першу вакцинацію проводять дитині у віці двох місяців. Згідно з календарем щеплень, їй необхідно буде отримати ще 6 щеплень до віку 16 років. Якщо дитина не пройшла вакцинацію до 7 років, то вона проводиться двічі з місячним інтервалом. Потім раз в десять років ревакцинацію потрібно повторювати.

щеплення від дифтерії

Крім дифтерії, вакцинуватися необхідно і проти інших хвороб, наприклад проти кору, краснухи та паротиту. Дізнатися розклад щеплень і вартість вакцини можна з цієї статті. Безкоштовно щеплення від дифтерії дорослим надається, якщо вони входять до групи ризику: медичні працівники, педагоги, студенти, військові. Всі інші можуть придбати вакцину самостійно в аптеці або вакцинуватися в клініках свого міста.

Щеплення від дифтерії: ускладнення

У рідкісних випадках після щеплення проти дифтерії спостерігаються важкі системні побічні ефекти, такі як сильна кропив'янка, анафілаксія або неврологічні ускладнення.

Місцеві побічні реакції включають, як правило, почервоніння та ущільнення тканин з хворобливими відчуттями. Вони не вимагають ніякого лікування. У місці щеплення від дифтерії може відчуватися якийсь «вузлик» протягом декількох тижнів. Іноді повідомляється про перебільшених місцевих реакціях (типу Артуса). Лихоманку та інші симптоми вакцинація не викликає.

Здоров'я безцінне – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю і турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах