Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Чи працюють вакцини проти дельта-штаму COVID-19? 10/08/2021

Чи працюють вакцини проти дельта-штаму COVID-19?

Саме тоді, коли, здавалося б, темпи пандемії сповільнилися, захворюваність падала, вакцинація йшла повним ходом по всьому світу, стали відкриватися громадські заклади з'явився новий варіант коронавірусу Дельта і став знову «захоплювати» світ.

В Україні вперше зафіксовано кілька випадків нового індійського штаму Дельта в середині липня. Знання про новий коронавірус 2021 накопичуються та ростуть, і багато фахівців припускають, що восени він витіснить інші штами і стане домінуючим.

Чим небезпечний новий індійський штам? Звідки він взявся? Чи захистять існуючі вакцини від коронавірусної хвороби, викликаної Delta штамом? Чи може захворіти вже повністю вакциноване населення?

Звідки взявся дельта-штам COVID-19?

Як і будь-яка біологічна істота, вірус зазнає змін. Тільки в крихітному відсотку випадків ця зміна надає йому перевагу, але коли це відбувається, новостворений варіант стає домінуючим і швидко поширюється. Це є невід'ємною частиною будь-якої епідемії.

Спочатку оригінальний вірус, який прийшов з Китаю, заразив увесь світ півтора роки тому, потім альфа-вірус (британський штам) «наробив шуму» в Європі та США, гамма варіант (бразильський) бушував в Південній Америці, а тепер з'явився Delta родом з Індії, який накопичив серію мутацій, що дозволяють йому заражати набагато більше людей, ніж всі попередні штами коронавіруса.

Мутації вірусу не стоять на місці і вже починають говорити про різновид Дельта Плюс або AY.1, який виявили в кількох країнах, в тому числі у Великобританії, США, Індії. Нова мутація Delta Plus зачіпає зміни в спайковому білку, який відповідає за прикріплення до поверхні клітин людини, сприяючи зараженню. Це викликає сильне занепокоєння у міністерств охорони здоров'я по всьому світу.

штам дельта коронавірус

Небезпека нового дельта вірусу

Індійський вірус зараз активно досліджується вченими, але за попередніми оцінками він більш заразний, ніж його попередники. Йому вдається поширюватися серед все більшого числа груп населення в більш ніж 80-ти країнах світу, а також заражати вже вакцинованих людей.

Дельта вважається заразніше британського альфа-виду на 60%, в два рази частіше вимагає госпіталізації та стаціонарного лікування, а ризик важкої форми, що вимагає реанімації, збільшується в півтора рази. Про особливу небезпеку попереджають людей з діабетом, гіпертонією, хворобами нирок і серця.

Існує кілька припущень про причини високої вірулентності штаму. По-перше, вірус, можливо, зазнав змін, які ускладнюють його розпізнавання імунною системою нашого організму, тобто він може бути просто не помічений і не прийнятий за загрозу. Інша можливість пов'язана з вірусним навантаженням, тобто з особливо високою кількістю вірусів, що генеруються в дихальних шляхах людини, якому вдається подолати імунний захист організму. Третя гіпотеза полягає в тому, що імунна пам'ять вакцинованих людей з часом слабшає, особливо у літніх людей. Можливо і поєднання декількох цих причин разом, але на даному етапі вивчення ще не відомо, чому дельта-вірус так процвітає в нашому суспільстві.

Симптоми нового штаму Ковіда

Дельта-мутація викликає загальні для коронавірусної хвороби симптоми, такі як кашель, лихоманку та задишку, але у більшості хворих виявляються симптоми, схожі на симптоми алергії, або симптоми, пов'язані з іншими захворюваннями. Закладеність носових пазух, нежить та біль у горлі не є звичайними симптомами для інших штамів, але вони можуть бути відмінною ознакою зараження штамом Delta. Відповідно до недавнього дослідження, надмірне чхання також бути першою ознакою дельта штаму коронавірусу. У людини можуть розвинутися відносно легкі симптоми, які не будуть розцінюватися нею як коронавірус, а як звичайна застуда.

симптоми даль штаму ковід

Чи захищає вакцинація від дельта вірусу?

Глобальна кампанія вакцинації проти Covid-19 почалася майже 8 місяців тому з метою створення колективного імунітету. На сьогодні у всьому світі введено понад 3,7 мільярда доз. Населення світу складає близько 7,9 мільярдів осіб і для перемоги над пандемією необхідно вакцинувати трохи більше 5 мільярдів двома дозами. Історична практика показує, що коли великий відсоток населення має набутий імунітет, то ефект колективного імунітету захищає навіть тих, хто не зробив щеплення.

Якби вакцинація проводилася одночасно у всьому світі, близько третини дорослого населення отримали б уже 2 дози ліків. Але на практиці ситуація інша. В одних країнах щеплена більша частина населення, а в інших – одиниці. Якщо додати до цієї картини відносно низьку ефективність китайських вакцин, які становлять приблизно половину препаратів, які розповсюджуються в усьому світі, то виходить складна картина боротьби з пандемією, що має змінний успіх. А тут ще й новий індійський штам вносить свої корективи.

Все частіше з'являються повідомлення про те, що вірус Дельта знижує ефективність існуючих вакцин в запобіганні коронавірусної інфекції, і все більша кількість щеплених людей виявляються зараженими. Деякі джерела наводять цифри до 40% по відношенню до зниження ефективності вакцин проти нового більш агресивного виду, а інші – аж до 80%. Але правда, як водиться, знаходиться десь посередині.

Європейські дослідники порівнювали зразки крові вакцинованих людей, інфікованих варіантом Delta, зі зразками крові, інфікованих іншими штамами. Було виявлено, що імунна відповідь проти вірусу Дельта в 3-5 разів слабша у порівнянні з альфа, але серед вакцинованих все ще зберігається нейтралізуюча активність. Дослідники прийшли до висновку, що вакцина продовжує забезпечувати захист навіть від нового штаму. Підраховано, що ризик госпіталізації в 2 рази менше серед вакцинованих пацієнтів у порівнянні з невакцинованими. Дослідження також показали, що ефективність вакцини Pfizer проти цього дельта вірусу, виміряна за негативними результатами ПЛР, а не по активним симптомам захворювання, становить 79%, а дві дози вакцини Pfizer або Modernа захищають на 96% від госпіталізації у разі коронавірусної хвороби. В даний час вони працюють над адаптацією своїх вакцин до нової мутації вірусу.

вакцинація проти коронавірусу

Таким чином, хоча вакцини від коронавірусу як і раніше ефективні для запобігання серйозним формам захворювання, у невеликого відсотка інфікованих все ще розвиваються симптоми, що вимагають госпіталізації.

Знання про нові штами вірусу, зокрема про варіант Delta та інших, що вивчаються в даний час, накопичуються і поки ще важко визначити ступінь загрози того чи іншого виду. Однак очевидно, що дотримання загальноприйнятих заходів щодо запобігання розповсюдженню хвороби (носіння масок, соціальне дистанціювання) та захисту вразливих груп населення, як і раніше має велике значення.

Здоров'я безцінне – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю і турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах