Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Онкологія підшлункової залози 09/12/2018

Онкологія підшлункової залози

     ЗМІСТ:

Рак підшлункової залози: що це?

Рак підшлункової залози (карцинома підшлункової залози) – це онкологічне захворювання, що вражає головним чином залозистий епітелій підшлункової і в рідкісних випадках – гормональні клітини. Пухлина може виникати в будь-якій частині підшлункової залози, але близько 70% випадків виявляється в голові цього органу. Рак також може поширюватися на сусідні лімфатичні вузли (частина імунної системи), кровоносні судини або нерви. Ракові клітини можуть мігрувати через кровотік в інші частини тіла, наприклад печінку.

Підшлункова залоза є частиною як травної системи, так і ендокринної (гормональної) системи. Це довга плоска залоза довжиною близько 13-15 см, яка розташована над селезінкою між шлунком і хребтом. Вона складається з декількох частин: голови, тіла та хвоста. Його функція полягає в регулюванні цукру в організмі шляхом продукування інсуліну і глюкагону та в допомозі у перетравленні жирів шляхом секреції панкреатичних соків, що містять ферменти.

Функції підшлункової залози:

  • Екзокринної – виділення ферментів, що розщеплюють їжу.
  • Ендокринна – клітини залози, які ще називають острівцями Лангерганса, синтезують ендокринні гормони, що регулюють цукор в крові.

підшлункова залоза

Типи раку

Онкологія підшлункової залози буває двох типів. За статистикою, 95% злоякісних пухлин виникають в екзокринних клітинах підшлункової (тобто тих, що продукують ферменти).

  • Більшість пухлин, які вражають екзокринну частина залози, називаються аденокарциномами. Найчастіше вони розвиваються в протоках підшлункової залози.
  • Пухлини в ендокринній частині зустрічаються рідше і частіше за все доброякісні. Хоча іноді, рак, викликаний панкреатичною ендокринною пухлиною, впливає на клітини, що виробляють гормони. Ці пухлини ще називають пухлинами острівцевих клітин або пухлинами нейренокріна.

Рак підшлункової залози: симптоми

Пухлину підшлункової залози досить важко виявити, адже симптоми дуже схожі на симптоми інших захворювань. А на ранній стадії їх взагалі може не бути. Крім того, залоза щільно оточена іншими органами, на які можна списати болі, виникають.

Симптоми раку підшлункової залози часто з'являються тільки після того, як пухлина почне зачіпати прилеглі органи. Вони можуть включати:

  • Жовтяницю – пожовтіння склер очей та шкіри;
  • Розлад шлунку;
  • Втрату апетиту;
  • Нудоту з блювотою або без неї;
  • Незрозумілу втрату ваги;
  • Біль у верхній частині живота, боку або спині, що може викликати пробудження вночі;
  • Проблеми із кишечником та аномальний стілець.

Оскільки панкреатичні клітини виробляють гормони, симптоми можуть включати:

  • Гіперглікемію – збільшення цукру в крові;
  • Гіпоглікемію – зниження цукру в крові;
  • Помутніння зору;
  • Надмірну спрагу;
  • Часте сечовипускання.

Симптоми, перераховані вище, не обов'язково означають, що у вас рак. Вони можуть бути пов'язані з іншими захворюваннями. Однак, якщо ви виявили у себе які-небудь з цих симптомів, то необхідно повідомити про це лікаря.

Рак підшлункової залози: стадії

Для класифікації прогресування раку підшлункової залози прийнято використовувати чотири стадії:

  • Стадія I – розвиток пухлини (розміром не більше 2 см) не вийшов за межі органу і може піддаватися хірургічному втручанню.
  • Стадія II – зростання пухлини досягло сусідніх органів і лімфовузлів.
  • Стадія III – рак зачіпає кровоносні судини і лімфовузли, але пухлину все ще можна видалити хірургічно.
  • Стадія IV – метастази вражають органи черевної порожнини. Операцію на даній стадії не практикують.

Рак підшлункової залози: причини

Зазвичай, карцинома підшлункової залози починається у людей у віці 60-70 років. При чому, чоловіки сильніше схильні до ризику захворювання, ніж жінки. У курців в три рази вищі шанси розвитку хвороби, а також у людей зі спадковим хронічним панкреатитом, діабетом.

Рак підшлункової залози: діагностика

  • Аналіз крові: визначення стану нирок і печінки з лабораторного зразка крові.
  • Тест на пухлинну активність: лабораторне визначення наявності пухлинного маркера CA19-9 в крові або сечі.
  • УЗД: допомагає отримати зображення залози та оточуючих органів.
  • МРТ: допомагає отримати детальну картину підшлункової залози і навколишніх органів.
  • Комп'ютерна томографія: серія дуже детальних зображень обраної області всередині тіла, отриманих за допомогою рентгенівського апарату, який сканує тіло по спіралі.
  • ПЕТ-сканування: процедура виявлення клітин злоякісної пухлини в організмі за допомогою радіоактивної глюкози, що вводиться венозно. Сканер дає уявлення про пересування глюкози, виявляючи місце розташування пухлини.
  • Ендоскопічне ультразвукове дослідження: формує зображення тканин тіла за допомогою ехо-сигналів зонда, введеного через стравохід або пряму кишку.
  • Ендоскопічна ретроградна холангіопанкреатографія: це рентген жовчних протоків, які переносять жовч. Адже зростання пухлини змушує ці протоки звужуватися і перешкоджати руху жовчі, в результаті чого розвивається жовтяниця. Іноді до даної процедури додають контраст, який вводять через шкіру нижче ребер у печінку.

Діагностика підшлункової залози включає та інвазивні методи дослідження, які викликають досить болючі відчуття.

  • Лапароскопія: дозволяє оглянути внутрішні органи черевної порожнини на наявність ознак онкології за допомогою хірургічного втручання. Також під час цієї процедури можуть бути взяті клітини органу на аналіз.
  • Біопсія: аналіз клітин тканин органу і пухлини. Вони можуть бути взяті за допомогою тонкої голки з підшлункової залози через шкіру під час рентгену або під час лапароскопії. 

операция на поджелудочной железе

Рак підшлункової залози: лікування

Після визначення місця і стадії раку лікар призначає лікування підшлункової залози або повідомляє про необхідність хірургічного втручання. Якщо пухлина не вийшла за межі залози, то лікар намагається повністю видалити її за допомогою операції.

Хірургічне лікування

Ампутація підшлункової залози. Під час операції видаляється не тільки вся підшлункова залоза, а й дванадцятипала кишка, жовчний міхур і частина шлунка. Смертність від цієї операції становить 15%. Тому сьогодні застосовують менш радикальні хірургічні процедури, в яких, принаймні, зберігається шлунок.

Лапаротомія. Якщо тіло або хвіст залози уражені раком, то рекомендують видалення тільки тих частини підшлункової залози, які включають селезінку. Перед проведенням операції необхідно провести лапароскопічне обстеження, щоб гарантувати відсутність метастазів.

лечение рака поджелудочной

Нехірургічне лікування раку підшлункової залози

На пухлину підшлункової залози, лікування якої хірургічним способом неможливо або вже організм вже вражений метастазами, впливають променевою та хіміотерапією. Хіміотерапія при ракові підшлункової залози використовується для полегшення болю і підтримки основних функцій травлення.

Якщо виникає застій жовчі з жовтяницею, лікар може встановити штучний зв'язок між жовчним протоком і кишечником. Якщо вихід шлунка звужується пухлиною, то хірургічно з'єднують шлунок з кишечником. Часто може знадобитися руйнування чутливих нервів в животі, щоб впоратися з важким болем, який не можна  достатньою мірою полегшити болезаспокійливими засобами.

На рак підшлункової залози 4 ступеня, на додаток до хіміотерапії, впливають за допомогою терапії на основі антитіл. Вони мають прямий вплив на метаболічні процеси ракових клітин. Препарати засновані на різних механізмах дії, які по-різному або інгібують кровопостачання, або ріст клітин пухлини. Однак, розглядаються можливі побічні ефекти, які можуть виникати в цій групі ліків. На жаль, повне лікування на 4 стадії неможливо.

Рак підшлункової залози: прогноз

Прогноз виживання онокохворих невтішний. В середньому, після установки діагнозу тривалість життя становить від 6 місяців до 2 років. При виявленні дуже молодих пухлин (діаметром не більше 2 см) і без метастазів, виживання протягом 5 років становить не більше 40%. На більш пізніх стадіях, після оперування, воно становить 15%. Після паліативної терапії шансів прожити у пацієнтів більше 5 років практично немає. Проте, навіть за тяжкої форми хвороби тепер доступні хороші варіанти лікування, які можуть поліпшити якість життя протягом більш тривалого часу.

Моя Аптека – з любов'ю і турботою.

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я  Інформація у статті має виключно ознайомлювальний характер. Адміністрація сайту mypharmacy.com.ua не несе відповідальності за будь-які прямі чи опосередковані наслідки, що виникли в результаті використання інформації на сайті.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах