Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Вплив марихуани на організм. Як виникає наркозалежність? 28/03/2019

Вплив марихуани на організм. Як виникає наркозалежність?

Практично у кожного слово «марихуана» асоціюється з наркоманією і залежністю. Але не все так однозначно, як прийнято вважати. Як і від будь-яких ліків, користь і шкода марихуани залежить від дозування. Канабіс може допомогти великій кількості пацієнтів, наприклад з онкологією, полегшити нестерпні симптоми, а може й призвести до серйозних проблем зі здоров'ям. Тому, варто знати підтверджені факти про вплив марихуани на людину, які з'ясовувалися в умовах наукових досліджень, а не засновані на традиційних стереотипах. Актуальність даної теми підігрівають ще й світові суперечки про легалізацію медичної марихуани, в тому числі в Україні.

каннабис марихуана

З цієї публікації Ви дізнаєтесь, як насправді з'являється наркотична залежність і як швидко можна стати наркозалежним, а також про вплив марихуани на окремі системи і органи людини.

Марихуана – найпоширеніший наркотик після алкоголю, тютюну та кави.

Як розвивається залежність від наркотиків?

Наркотична залежність – це складне захворювання мозку. Воно характеризується непереборною, іноді безконтрольною тягою до наркотиків, яка триває навіть після дуже негативних наслідків. Для багатьох людей залежність від наркотиків стає хронічною і може повертатися навіть після тривалих періодів утримання.

Насолода, яку вчені називають заохоченням (або підкріпленням) – це дуже потужна біологічна сила, необхідна для нашого виживання. Коли ви робите те, що приносить задоволення, мозок налаштовується так, що вам хочеться повторити це знову. Наркотики здатні активувати мозковий центр задоволення. Таким чином, залежність від наркотичних речовин – це порушення нормального біологічного процесу роботи центру задоволення і деяких інших ділянок головного мозку. Щоб зрозуміти цей процес, необхідно розглянути вплив наркотиків на мозок людини та нейропередачу зокрема.

наркозалежність

Як швидко стають залежними від наркотиків?

На це питання немає однозначної відповіді. Це залежить від багатьох факторів, включаючи генотип і біологічні особливості вашого тіла, тому і вплив різних наркотиків на організм відрізняється у різних людей. Тут важливим фактором є частота вживання наркотику і від віку першого вживання. Всі наркотики є потенційно небезпечними і можуть нести загрозу для здоров'я. Крім того, існує великий діапазон чутливості до різних наркотиків. Водночас, якщо одна людина буде вживати наркотик один або кілька разів без появи побічних ефектів, то інша може виявитися чутливою і навіть ця одноразова доза може бути для нього надмірною. Неможливо сказати точно, як саме наркотик вплине на ту чи іншу людину.

Наукові дослідження свідчать про те, що приблизно 1 з 10 людей, що вживають марихуану, ймовірно, стане залежною від неї. А для молодих людей у віці до 18 років це число збільшується до 6. Деякі джерела стверджують, що майже у 30% споживачів марихуани виникнуть проблеми з залежністю.

наркотична залежність

Залежність від наркотиків: симптоми

  • Невдалі спроби "зав'язати";
  • Відмова від важливих спілкування з друзями та сім'єю на користь вживання наркотику;
  • Усвідомлення появи побічних ефектів, але нездатність припинення вживання.

Вплив наркотиків на організм людини

Вплив марихуани на мозок

Вплив наркотиків на мозок і розумову діяльність є дуже істотним. Майже всі наркотичні речовини, які змінюють роботу мозку, роблять це через нейропередачу. Деякі наркотики, такі як героїн та ЛСД, імітують ефект природних нейромедіаторів. Інші, наприклад фенціклін, блокують рецептори і, таким чином, заважаючи проходженню нейронних сигналів. Решта, такі як кокаїн, взаємодіють з молекулами, які відповідають за повернення нейромедіаторів назад до нейронам. Наркотики типу метамфетаміну викликають, навпаки, підвищене вивільнення нейромедіаторів.

вплив марихуани на мозок

Наркотичні речовини змінюють мозок, діючи на його «шляхи заохочення». При цьому вивільняється велика кількість нейрохімічних речовин для того, щоб викликати почуття ейфорії. При тривалому прийомі цих речовин основні шляхи головного мозку змінюються фізично. Такі тривалі зміни і є причиною наркотичної залежності. Дуже часто мозок швидко звикає до наркотику, і для того, щоб відчути первинне задоволення, необхідна все більша кількість.

У постійних споживачів вплив марихуани на мозкову діяльність включає короткочасні проблеми з увагою, пам'яттю і навчанням, які можуть вплинути на настрій і працездатність. Тривати вони можуть дуже довго або навіть стати постійним. Вплив марихуани на організм підлітка є особливо вираженим і викликає більше негативних наслідків. Це справедливо тільки для марихуани, яка містить понад 5% психоактивної речовини тетрагідроканабінолу (ТГК). При цьому, в медичній марихуані рівень ТГК не перевищує 1%.

вплив маріхуани на мозок

Активний інгредієнт марихуани діє на канабіноїдні рецептори нервових клітин і впливає на активність цих клітин. У деяких областях мозку є багато канабіноїдних рецепторів, але в інших областях мозку їх мало або їх взагалі немає. Багато канабіноїдних рецепторів знаходяться в тих частинах мозку, які впливають на задоволення, пам'ять, думки, концентрацію, сенсорне сприйняття та сприйняття часу, а також на координацію рух. Це викликає такі ефекти:

  • Змінене сприйняття навколишнього світу;
  • Змінене відчуття часу;
  • Зміни в настрої;
  • Порушення координації тіла;
  • Труднощі з мисленням і вирішенням завдань;
  • Порушення пам'яті;
  • Галюцинації (при прийомі високих доз);
  • Бред (при прийомі великих доз);
  • Психоз (при прийомі високих доз).

Слід сказати, що всі перераховані ефекти проходять після припинення вживання травички і повного виведення ТГК з організму. Тільки в рідкісних випадках розлади психіки можуть супроводжувати людину все життя.

Діюча речовина марихуани залишається в крові близько 2 тижнів, в сечі виявляється протягом 7-30 днів, у волоссі - 90 днів.

Вплив марихуани на кров

Коли людина курить марихуану, ТГК швидко переходить з легень у кровотік. Кров переносить психоактивну речовину в мозок та інші органи організму. Засвоювання ТГК відбувається повільніше при вживанні травички в іншому вигляді. В цьому випадку ефекти сп'яніння наступають через 30 хвилин або годину.

Вплив марихуани на серце

Марихуана підвищує частоту серцевих скорочень на 20-50 ударів за хвилину. Цей ефект триває до 3 годин після куріння і може збільшити ймовірність серцевого нападу. Люди похилого віку і ті, хто страждає серцево-судинними захворюваннями, піддаються підвищеному ризику.

Вплив марихуани на легені

Дим подразнює легені, і люди, які курять марихуану мають ті ж проблеми з диханням, що курці тютюну. Ці проблеми включають в себе щоденний кашель з відходженням мокротиння, печіння в роті і горлі, більш часті захворювання легенів і підвищений ризик розвитку легеневих інфекцій. Марихуана містить більше канцерогенних вуглеводнів, ніж тютюновий дим, і оскільки курці марихуани зазвичай вдихають глибше і затримують дим у своїх легких довше, ніж курці тютюну, їхні легені піддаються впливу цих канцерогенних властивостей довше. Однак, до цього часу дослідники не виявили підвищений ризик розвитку раку легенів у людей, які курять марихуану.
За всю історію людства від передозування марихуаною ще ніхто не помер.
вплив марихуани на легені

Вплив марихуани на вагітність

Вживання марихуани жінкою під час вагітності може вплинути на певні частини мозку плода, що розвивається. Діти, які піддавалися впливу наркотику в утробі матері мають підвищений ризик виникнення проблем з увагою, пам'яттю і вирішенням завдань. Деякі дослідження також показують, що помірна кількість ТГК виділяється з грудним молоком у матерів, що палять. А при регулярному вживанні марихуани досягає такої кількості в грудному молоці, яке може вплинути на розвиток мозку дитини в цілому.

марихуана вагітність

Нудота і блювота

Регулярне тривале вживання марихуани може призвести до розвитку синдрому гіперемезії канабіноїдів. Це викликає постійні цикли сильної нудоти, блювоти та зневоднення, які іноді вимагають невідкладної медичної допомоги.

Вплив марихуани на психіку

Довгострокове вживання марихуани викликає деякі психічні захворювання:

  • Тимчасові галюцинації;
  • Тимчасова параноя і тривожність;
  • Тимчасова ейфорія;
  • Погіршення симптомів хвороби у пацієнтів, які страждають на шизофренію;
  • Дезорганізоване мислення;
  • Депресія;
  • Суїцидальні думки;
  • Розвиток психозу.

вплив маріхуани на психічний стан

Вплив марихуани на імунітет

Тетрагідроканабінол в марихуані здатний послабити імунну систему організму, що тягне за собою широкий спектр проблем зі здоров'ям. Одне дослідження показало, що марихуана насправді пригнічує дію ключових імунних клітин, які відповідальні за протистояння інфекцій і патогенних бактерій.

Вплив марихуани на кістки та опорно-рухову систему

Люди, які регулярно курять велику кількість травички, мають знижену щільність кісткової тканини і більш схильні до переломів. Тому вони мають всі шанси розвитку остеопорозу у ранньому віці.

Марихуана і онкологія

Наявні дані свідчать про те, що оральні канабіноїди ефективні проти нудоти і блювання, спричинених лікуванням хіміотерапією. Марихуана може також допомогти полегшити ці симптоми. Це справедливо тільки для медичних сортів конопель.

Деякі дослідження показали, що канабіноїди можуть уповільнювати ріст ракових клітин і пригнічувати деякі види раку. Проте, їх ефективність недостатня для повного лікування пацієнта від онкології.

Таким чином, питання щодо впливу марихуани на організм людини залишається досить дискусійним. Вона може допомогти при лікуванні деяких захворювань, а при зловживанні може значно нашкодити здоров'ю.

Моя Аптека – з любов'ю і турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах