Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Бактеріальні інфекції очей: кон'юнктивіт 01/06/2020

Бактеріальні інфекції очей: кон'юнктивіт

Запалення очей є дуже поширеним захворюванням, особливо серед дітей дошкільного та шкільного віку. Захворювання супроводжується неприємними симптомами і, хоча інфекції очей не загрожують життю людини, але сильно знижує комфорт та якість життя. Тому дуже важливо своєчасний початок лікування, щоб запобігти можливим ускладненням і повернутися в суспільство.

У цій публікації розглянемо одне з запальних захворювань очей – кон'юнктивіт. Дізнаємося види та ознаки інфекції очей. Відповімо на такі важливі питання: чи заразний кон'юнктивіт? Як відрізнити бактеріальну інфекцію від вірусної? Як лікувати інфекції ока? Які краплі з антибіотиком обрати? Як правильно використовувати очну мазь?

     ЗМІСТ:

Що таке кон'юнктивіт?

Кон'юнктивіт – це одне з найпоширеніших інфекційних захворювань очей, особливо у дітей. Воно супроводжується почервонінням, сверблячкою, підвищеною світлочутливістю, гнійними виділеннями. Симптоми кон'юнктивіту розвиваються стрімко.

Запалення локалізується в кон'юнктиві. Вона являє собою прозору мембрану, що покриває зовнішню світлу частину ока. Оболонка постійно піддається впливу різних забруднювачів та алергенів, які можуть викликати захворювання. При очній інфекції кровоносні судини на кон'юнктиві стають більш помітними і очі набувають рожево-червоний відтінок. Типове почервоніння може супроводжуватися припухлістю і сльозоточивість. Запалення часто з'являється тільки на одному оці, але інше також може бути інфіковане при недотриманні строгих правил гігієни.

види кон'юнктивітуЧи заразний кон'юнктивіт?   Коли кон'юнктивіт викликаний бактеріальним або вірусним збудником, то він дуже заразний і становить небезпеку для оточуючих. Зараження відбувається через прямий або непрямий (через предмети) контакт з очним виділенням. Необхідно ретельно дотримуватися правил гігієни! Дуже часто, якщо інфекційна хвороба очей виникає у одного з членів сім'ї, то вся сім'я страждає від цієї недуги. З цієї причини дуже важливо не відправляти дитину в школу або дитячий садок, де вогнище інфекції може значно поширитися серед інших дітей.

Бактеріальний кон'юнктивіт

Бактеріальна інфекція слизової оболонки ока діагностується приблизно у 30% випадків. Вона супроводжується сильним почервонінням ока, набряком повік, гнійними виділеннями, появою кірочок на віях.

При підозрі на наявність бактеріального збудника необхідний ретельний догляд за запаленою ділянкою і місцеве лікування антибіотиками, про які напишемо далі. До місцевих засобів відносять очні краплі та мазі.

Багаторазові промивання очей фізіологічним розчином, холодні компреси, регулярне видалення гнійних виділень з повік і вій – все це допоможе стримувати поширення інфекції та поліпшить стан пацієнта. Поширеною помилкою є те, що гарячі компреси допомагають при запаленні очей. Насправді, нагрівання при кон'юнктивіті сприяє поширенню інфекції, посилюючи симптоми і тяжкість захворювання.

Більшість бактеріальних інфекцій, що вражають очі, як правило, зникають через кілька днів при правильному лікуванні. У тих випадках, коли поліпшення не відбувається, необхідно взяти зразок виділень для лабораторного визначення виду збудника.

симтомы конъюнктивита

Кон'юнктивіт: ускладнення

Ускладнення більшості очних інфекцій зазвичай проявляються досить рідко і викликані несвоєчасним лікуванням та недотриманням основних правил гігієни.

Можливі ускладнення очних інфекцій включають у себе:

  • Погіршення зору;
  • Інфекція може поширитися в більш глибокі тканини ока. У разі виникнення болю під час руху очного яблука або погіршення зору, негайно зверніться до лікаря;
  • У важких випадках запалення може торкнутися рогівку (кератит), що може призвести до сліпоти;
  • Коли інфекція проникає в слізні залози ока, можуть виникнути такі запальні стани, як дакріостеноз та дакріоцистит;
  • Виразка рогівки, яка нагадує абсцес на оці, може призвести до втрати зору;
  • Проникнення інфекції у внутрішні ділянки ока викликає ендофтальміт, що загрожує повною втратою зору.

Чи можна носити контактні лінзи при запаленні очей?   Кон'юнктивіт – це протипоказання для використання МКЛ (м'яких контактних лінз).

конъюнктивит линзы

Лікування кон'юнктивіту: антибіотики для очей

Лікування інфекції очей залежить від типу збудника, тому будь-яка підозра на кон'юнктивіт вимагає консультації з офтальмологом. Визначення мікроорганізму-збудника допоможе призначити правильну схему лікування. При виявленні бактеріальної природи захворювання проводиться антибіотикотерапія.

Антибіотики в таблетованій формі призначаються тільки в дуже важких та запущених випадках кон'юнктивіту. Причиною їх призначення можуть бути рідкісні та небезпечні бактерії. Вибір певного антибіотика залежить від збудника захворювання. Як правило, лікування кон'юнктивіту проводиться за допомогою крапель та мазей, в складі яких містяться антибіотичні речовини.

В офтальмології найчастіше використовують такі антибіотики в складі очних крапель:

  • Офлоксацин. Фторхінолон 2-го покоління. Володіє широким спектром бактерицидної дії. Крім лікування інфекцій, використовується після хірургічного втручання або травми ока. Для місцевого застосування випускається у вигляді мазей і очних крапель. 
  • Левофлоксацин. Фторхінолон 3-го покоління. Володіє широким спектром бактерицидної дії. Крім лікування інфекцій, використовується після хірургічного втручання або травми ока. Для місцевого застосування випускається у вигляді очних крапель.
  • Гентаміцин. Характеризується широким спектром антимікробної дії. Входить в групу аміноглікозидів другого покоління. Активний відносно більшості грамнегативних і грампозитивних бактерій. Гентаміцин призначають для лікування інфекцій, що викликані чутливими до нього збудниками. Препарат призначають при гострому і хронічному кон'юнктивіті та інших інфекційно-запальних захворюваннях очей, а також для профілактики і лікування гнійних ускладнень після очних операцій.
  • Тобраміцин. Це сучасний антибіотик широкого спектра дії з групи аміноглікозидів третього покоління. Ефективний в першу чергу проти грамнегативних бактерій, а також резистентних до гентаміцину. Менш токсичний, ніж гентаміцин. Застосовується при кон'юнктивіті та профілактиці післяопераційних ускладнень в офтальмології. 
  • Тобраміцин + дексаметазон. Комбінація антибіотика з протизапальним препаратом не тільки бореться з інфекцією, але й дозволяє прискорити одужання, усунувши ознаки захворювання в швидкі терміни. 
  • Тетрациклін. Користується популярністю для лікування бактеріальних інфекцій очей вже кілька десятиліть. Володіє широким спектром дії бактеріостатичного типу. Ефективний не тільки проти бактерій, але і деяких найпростіших та хламідій. Для місцевого застосування в офтальмології тетрациклін випускається у вигляді мазей. Не показаний дітям до 8 років.

Як правильно використовувати мазі при інфекції очей?

Мазь краще використовувати при захворюванні повік – наприклад, ячмінь або халязіон («застиглий» ячмінь). У таких ситуаціях потрібен локальний та тривалий вплив лікарського засобу, що може забезпечити мазева форма.

Також підвищується ефективність лікування за комбінації мазевої та крапельної форм (вдень – краплі, вночі – мазь).

Використання мазі: щоб нанести очну мазь, спочатку вимийте руки. Щоб уникнути забруднення ліків, не торкайтеся наконечника туби руками або слизової оболонки ока. Відкиньте голову назад, подивіться вгору та опустіть нижню повіку, трохи відігнувши назовні. Помістіть смужку мазі довжиною приблизно 1 сантиметр в нижню повіку, повільно стискаючи тюбик. Закрийте повіки і рухайте очима у всіх напрямках, щоб поширити ліки. Намагайтеся не моргати і не терти очі. Потім протріть кінчик тюбика з маззю чистою серветкою, щоб видалити надлишки лікарського засобу перед повторним використанням. Частота використання мазі призначається лікарем, але зазвичай її наносять кожні 3-4 години.

лечение конъюнктивита

Якщо ви використовуєте інший вид очних ліків, наприклад краплі, спочатку закапайте в очі та почекайте не менше 5 хвилин, перш ніж наносити очну мазь. Використання крапель після мазей може перешкодити потраплянню розчину до слизової оболонки.

Важливо дотримуватися рекомендацій лікаря і пройти повний курс лікування! Це забезпечить повне одужання та усуне ризик рецидиву.

Здоров'я безцінне – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю і турботою.

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я  Інформація у статті має виключно ознайомлювальний характер. Адміністрація сайту mypharmacy.com.ua не несе відповідальності за будь-які прямі чи опосередковані наслідки, що виникли в результаті використання інформації на сайті.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах